Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Twins houdt Zwijndrecht puntloos in oefenduel
English
OOSTERHOUT - Twins opende het oefenseizoen op een zeer koude zaterdag 14 maart op eigen veld met een 10-0 shutout-winst vs. Zwijndrecht. Twins had ook een double-header op het programma staan voor zaterdag 7 maart vs. DSS. Maar die werd geschrapt vanwege trieste omstandigheden, nadat Gerard Aerts, een geliefd clublid en de verzorger van het honkbalteam, onverwacht op 1 maart was overleden op 62-jarige leeftijd. Op 7 maart was de afscheidsplechtigheid voor 'Big G', zoals hij liefkozend werd genoemd binnen de vereniging.

Vorig seizoen eindigde Twins op de eerste plaats in de Overgangsklasse. De Oosterhoutse ploeg eindigde met zes punten voorsprong op Tex Town Tigers. Amsterdam Pirates en HCAW completeerden de top-4. Door op de eerste en tweede plaats te eindigen plaatsen Twins en Tex Town Tigers zich voor de Kwalificatie-ronde voor de nieuwe Golden League, die dit seizoen de hoogste afdeling zal vormen in de nieuw gecreërde Dutch National Softball League. Helaas voor Twins was de ploeg niet succesvol in deze groep met zes teams (10 wedstrijden), waarin de top-3 zich zou plaatsen voor de Golden League. Twins eindigde op de vijfde plaats, terwijl while Tex Town Tigers de derde plaats deelde met UVV. Een week later won Tex Town Tigers een beslissingswedstrijd tegen UVV om te promoveren, waardoor UVV degradeerde uit de Hoofdklasse. DSS en Alcmaria Victrix werden eerste en tweede in deze poule en handhaafden zich daardoor in de hoogste afdeling, die vanaf dit seizoen dus luistert naar de naam Golden League.

Zwijndrecht eindigde vorig seizoen op de eerste plaats in de Eerste Klasse (toen dus de derde hoogste afdeling). Hiermee promoveerde de ploeg naar de nieuwe Silver League (nu de nieuwe tweede hoogste klasse), samen met Almere '90.

Beide ploegen ondergingen na afloop van vorig seizoen een aantal wijzigingen.


...Daisy de Peinder is dit seizoen weer...
...de Hoofd Coach van Twins...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Twins staat weer onder leiding van Hoofd Coach Daisy de Peinder, die wordt geassisteerd door Frank Zaal. Voor dit seizoen voegde de ploeg uit Oosterhout zes speelsters aan de selectie toe, waaronder drie Belgische. Outfielder Sandy Lauwers keerde terug naar het team, waarvoor ze eerder al negen seizoenen uitkwam. Vorig jaar speelde ze niet na aanvankelijk te zijn gestopt na afloop van het seizoen 2013 toen ze speelde voor Gryphons, waar ze ook in 2009 speelde.
Catcher Kelly De Lannoy kwam naar Twins na vorig seizoen te hebben gespeeld voor Gryphons. Vorig jaar speelde ze ook nog voor Borgerhout Squirrels in de hoogste Belgische competitie.
De derde Belgische speelster is de 16-jarige korte stop/outielder Kate Geldof, die afkomstig is uit de eigen jeugdopleiding en vorig seizoen speelde in het top-juniorenteam.
Ook afkomstig van Gryphons is catcher/infielder Mandy van Alebeek.
Pitcher/1B Sheila van der Tang kwam over van Euro Stars en korte stop/catcher Minke Blok kwam van Zwijndrecht en dat betekende dus dat ze vandaag tegen haar voormalige team speelde.

Twins zag infielder Damishah Charles vertrekkken naar regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem, terwijl infielder/outfielder Britt Remmers ervoor koos om te gaan spelen bij Almere '90. Net als Twins en Zwijndrecht speelt ook Almere '90 dit seizoen in de Silver League.

Zwijndrecht zag vier nieuwe speelsters komen na vorig seizoen. Catcher/infielder Laura Zuidam (Euro Stars) en infielder Sophia Verhoeven (Domstad Dodgers) kwamen uit eigen land. De laatste speelde oorspronkelijk voor Roef!, voordat ze naar Dodgers verhuisde.
Uit België komt pitcher/outfielder Themis Claes, die vorig seizoen speelde voor de Belgische Tweede Klasser Deurne Spartans.
Een comeback maakt pitcher/outfielder Jennifer van der Zanden, die de afgelopen vier jaar niet speelde vanwege blessures. Ze speelde voor het laatst in 2011 voor Blue Hitters.

Maar Zwijndrech verloor ook de nodige routine, want ervaren speelsters Angela Verkerk en Nancy van der Ham stopten beiden, maar blijven bij de club wel actief op een lager niveau. Daniëlle Janssen stopte vanwege een blessure. Twee andere speelsters gingen elders spelen. Michelle Bruijn keerde terug naar Caribe in Groningen, vanwege haar werk daar. Minke Blok (zoals gezegd) speelt nu voor Twins. In 2010 en 2012 nam ze met het Nederlands Vrouwen Honkbal Team aan het Wereldkampioenschap in respectievelijk Venezuela en Canada.

Hoofd Coach Rob van der Linden stopte na vorig seizoen. Hij werd opgevolgd door Michael Zwitzer, die ook vorig jaar al bij de ploeg was.

In andere wedstrijden vandaag speelde Euro Stars een mini double-header op eigen veld tegen Almere '90. (Verslag van deze wedstrijden)
In Rosmalen speelde Gryphons de eerste oefenwedstrijd en verloor in 8 innings van BioSilk Quick Red Caps. Helaas zijn van deze ontmoeting (nog) geen gegevens bekend.

Na de wedstrijd van vandaag had Twins een double-header op het programma staan voor zaterdag 21 maart bij HCAW, maar die werd geschrapt vanwege de koude weersomstandigheden. De volgende wedstrijden worden gespeeld in een double-header op zaterdag 28 maart bij Euro Stars.
Zwijndrecht's volgende wedstrijden stonden op de agenda voor zaterdag 21 maart in een double-header tegen Centrals. (Verslag van deze wedstrijd)

(14 maart)
In de wedstrijd van vandaag, die acht innings duurde, werd in de eerste zes slagbeurten slechts één punt gescoord. Twins kwam daarna tot een rally van negen punten in de zevende om er een 10-0 stand van te maken.

In de eerste zes innings had Zwijndrecht met 6-3 meer hits dan Twins, maar wist niet tot scoren te komen, terwijl de thuisploeg een 1-0 voorsprong nam in de derde slagbeurt.


...Femke Duffhues was één van de twee pitchers vandaag bij Twins...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de eerste inning kregen Shauni Thys (met één uit) en Sandy Lauwers (met twee uit) beiden vier wijd, maar bleven achter. In de tweede slagbeurt werd lead-off hitter Noor Godefroy geraakt door een worp, stal het tweede honk en schoof op na een opofferingsstootslag van Tammie Lijbers, maar ook die strandde.

Twins opende vervolgens de score in de derde inning op Zwijndrecht-starter Chantal Fehling. Met één uit bereikte Femke Duffhues het honk na een infield-hit, schoof op na een wilde worp en scoorde toen volgende slagvrouw Shauni Thys het honk bereikte na een fout.

In de volgende drie innings bereikte Twins slechts tweemaal het honk op nieuwe pitcher Denise Theulings. In de vierde inning sloeg Tammie Lijbers een tweehonkslag met twee uit, maar strandde. In de vijfde sloeg Femke Duffhues een honkslag met twee uit, maar bleef achter op het eerste honk.

Intussen gooiden Femke Duffhues en Sheila van der Tang samen zes puntloze innings. De eerste gooide de eerste drie innings. Ze kreeg een 2-out single tegen van Kelsey Huijzers in de eerste inning, maar een grounder sloeg toen de slagbeurt af. In de vierde sloeg Laura Zuidam een honkslag, maar ging gedwongen uit na een grounder van Sophia Verhoeven, die vervolgens ook achterbleef.

In de vierde inning nam Sheila van der Tang de pitching over en begon met een strikeout. Hierna sloeg Kelsey Huijzers haar tweede honkslag en was safe na een velderskeus-grounder van Michelle van Bodegom. Een double-steal mislukte even later, want de eerste werd uitgeschakeld op het derde honk. Maar Zwijndrecht kreeg daarna de honken vol toen Claudia Kranendonk vier wijd kreeg en Dayenne Sluijter een honkslag sloeg. Echter, de drie loopsters bleven allen achter, want Sheila van der Tang maakte een einde aan de dreiging met een strikeout. Ze voegde nog twee strikeouts toe in de volgende inning met een loopster op het eerste honk.

In de zesde nam Femke Duffhues de pitching weer over en gooide de volgende twee innings. Met twee uit gooide ze vier wijd op Claudia Kranendonk en kreeg een honkslag tegen van Dayenne Sluijter, maar sloot af met een strikeout.

In zowel de zevende als de achtste inning draaide de Twins-verdediging een dubbelspel ter ondersteuning van de werpsters.

Twins sloeg toe met negen punten in de tweede helft van de zevende inning, maar slechts één van die punten was verdiend. Kelsey Huijzers nam de pitching voor Zwijndrecht over en begon met vier wijd voor lead-off hitter Noor Godefroy, die vervolgens het tweede honk stal. Grounders van Tammie Lijbers en Sheila van der Tang brachten haar daarna over de plaat. Met twee uit kwamen de honken vol te staan. Kate Geldof sloeg een honkslag, Mandy van Alebeek kreeg vier wijd en Femke Duffhues werd geraakt door een worp. Hierna had de puntendreiging afgesloten kunnen worden met de volgende actie, maar een fout op een grounder van Shauni Thys leidde tot het volgende punt en hield de honken vol. En hierna begon de rally pas goed. Lieke Duffhues veegde eerst de honken schoon met een 3-run triple. Vier wijd voor Sandy Lauwers en Minke Blok zorgden weer voor volle honken, waarna een honkslag van Noor Godefroy de volgende twee punten opleverde. Tammie Lijbers volgde met een nieuwe puntenscorende honkslag en een double-steal situatie bracht het volgende punt binnen, waarna de inning eindelijk kon worden afgesloten.Twins - Zwijndrecht 10-0 (7½ inn.)
RHE
Zwijndrecht00000000-072
Twins0010009X-1070
pitchers Zwijndrechtinn.SOBBHRER
Chantal Fehling, L (0-1)3-211-
Denise Theulings33-2--
Kelsey Huijzers1-4491
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Femke Duffhues, W (1-0)3--2--
Sheila van der Tang, H (1)2422--
Femke Duffhues2122--
Sheila van der Tang1--1--
Umpires: HP-Mariana Prins-Atanasova, 1B-Patrick Reus.
Scorer-Patty Lijbers (Twins).
Speeltijd-0:00 uur.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.