Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje wint vierde oefenduel met walk-off vs. Venezuela
English
LA CHORRERA (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team heeft ook het vierde en laatste oefenduel in winst omgezet, want op donderdag 29 september kwam de ploeg tot een 12-11 'walk-off'-zege vs. Venezuela. Nederland opende de oefenreeks op on maandag met een 10-6 zege vs. Venezuela, won daarna met 6-5 vs. Panama op dinsdag en versloeg Taiwan met 6-2 op woensdag. De vier oefeninterlands maakten deel uit van de voorbereiding van Oranje op het komende Wereldkampioenschap, dat zaterdag van start gaat.

De Nederlandse slagploeg kwam tot 19 honkslagen, waaronder de vierde homerun in vier dagen van Sharlon Schoop. De ploeg keek tweemaal tegen een ruime achterstand aan, maar bleef strijden en kwam beide keren terug. In de vierde inning leidde Venezuela met 6-1, maar kwam Nederland langszij. In de achtste was Venezuela weer teruggekomen en stond met 11-6 voor, maar uiteindelijk stond de ploeg met lege handen.

Nick Stuifbergen startte voor Oranje en werd op de heuvel opgevolgd door Arshwin Asjes, Berry van Driel en David Bergman, die zijn tweede relief-optreden maakte. Stuifbergen gooide 2 1/3 inning, gooide driemaal vier wijd en kreeg twee hits tegen, terwijl hij eenmaal drie slag gooide. Asjes gaf ook drie vrije lopen weg en kreeg vijf hits tegen in de 2 2/3 inning die hij gooide. Van Driel gooide de volgende twee innings, waarin hij eenmaal drie slag gooide, tweemaal vier wijd en vier honkslagen moest incasseren. Bergman, die de winnende werper werd, gooide de laatste twee innings, waarin hij driemaal drie slag gooide.


...Shaldimar Daantji - winnende punt...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste inning opende Oranje de score en een scoorde eenmaal, maar in de tweede kwam Venezuela langszij op starter Nick Stuifbergen. Venezuela voegde hierna drie runs toen in de derde inning. Stuifbergen begon deze inning, maar werd daarin opgevolgd door Arshwin Asjes, die nog eens twee punten moest toestaan in de viede slagbeurt, waardoor de Venezolaanse voorsprong opliep naar 6-1. In de vierde inning pakte Nederland een punt terug en had vervolgens een productieve vijfde slagbeurt, waarin vier punten werden gescoord om de stand in evenwicht te brengen en er een nieuwe wedstrijd van te maken.

Maar in de zesde inning hernam Venezuela de leiding weer door vier punten te scoren op nieuwe werper Berry van Driel, die nog een punt moest toestaan in de zevende slagbeurt, waardoor de voorsprong van Venezuela opliep naar 11-6.

In de achtste inning nam David Bergman de pitching over en hield Venezuela puntloos. De rechtshander gooide twee sterke innings, waarin hij driemaal drie slag gooide, geen vrije lopen weggaf en ook geen honkslagen meer toestond. De wedstrijd draaide hierna om in het voordeel van Oranje toen de ploeg tot een rally van vijf punten kwam in de tweede helft van de achtste inning om de stand opnieuw in balans te brengen, 11-11. In de negende inning was Nederland opnieuw productief. Oranje kreeg de honken vol en toen wist Shaldimar Daantji vanaf het derde honk te scoren op een 'force play-grounder' van Jonathan Schoop richting korte stop. Maar voordat de bal bij de catcher arriveerde had de snelle Daantji al gescoord om het duel af te sluiten, resulterend in een 12-11 winst voor Oranje.

Het was vandaag een minder hete dag met comfortabele temperaturen, maar ook met een aantal onweersbuien in de omgeving. Met uitzondering van een kort en licht regenbuitje kon Oranje het duel probleemloos spelen wat het weer betreft. Maar de ploeg speelde wel wat slordig en dat resulteerde in een aantal onverdiende punten aan Venezolaanse zijde.

Op vrijdag en zaterdag zal de ploeg twee trainingen afwerken, voordat zondag het WK voor Oranje van start gaat met de wedstrijd tegen Taiwan. Maar voordat het evenement van start gaat moet Manager Brian Farley nog bekend maken welke twee spelers er afvallen.

De startende line-up van vandaag zag er als volgt uit:
Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-3), Dwayne Kemp (LF, 2-uit-3), Sidney de Jong (C, 2-uit-2), Curt Smith (1B, 1-uit-2), Jonathan Schoop (3B, 1-uit-6), Sharlon Schoop (2B, 2-uit-3), Bryan Engelhardt (DH, 0-uit-3), Kalian Sams (CF, 2-uit-4) en Danny Rombley (RF, 1-uit-4).
Tijdens de wedstrijden werden de volgende wijzigingen gemaakt:
Xander Bogaerts (1-uit-3) nam het als korte stop over van Gregorius, Bas Nooij (1-uit-3) nam de catching over van De Jong, Vince Rooi (1-uit-2) verving Smith als eerste honkman, Michael Duursma (1-uit-2) werd de nieuwe tweede honkman als vervanger van Sharlon Schoop en Shawn Zarraga (1-uit-2) kwam in het duel als pinch-hitter (en daarna designated hitter) voor Engelhardt. In het outfield verving Shaldimar Daantji Kemp en ging in het midveld spelen, waarna Sams opschoof naar het rechtsveld en Rombley verhuisde naar het linksveld.

Intussen heeft Cuba twee oefenoverwinningen toegevoegd. Na een 14-3 zege op maandag vs. Panama wonnen de Cubanen met 7-1 vs. Venezuela op dinsdag met als hoogtepunten homeruns van Alfredo Despaigne en veteraan Ariel Pestano. Woensdag won Cuba opnieuw van Panama, dit keer met 7-3. In dat duel sloeg Cuba slechts zeven honkslagen, waaronder homeruns van Yosvani Alarcón en wederom Despaigne. Voor hun komst naar Panama had Cuba al een reeks van vijf wedstrijden gespeeld tegen Puerto Rico, die alle vijf werden gewonnen.

Regerend wereldkampioen USA sloot donderdag een reeks van drie oefenwedstrijden af tegen Canada, die werd gespeeld op het National Training Complex in Cary (North Carolina). De eerste wedstrijd, die zeven innings duurde, eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij een homerun van Matt Clark het enige Amerikaanse punt opleverde. Woensdag won Team USA met 3-1 en dit keer was het een homerun van Marcus Knecht die goed was voor het enige Canadese punt. Donderdag speelden de ploegen een wedstrijd van 10 innings, die met 2-1 werd gewonnen door de USA, dat de punten scoorde in de eerste en tweede inning. Canada scoorde het punt in de vijfde. De ploegen gebruikten de negende en tiende inning om de internationale tie-break regel te oefenen.

(29 september)

...De werpers van vandaag: Nick Stuifbergen (2 1/3 inning), Arshwin Asjes (2 2/3), Berry van Driel (2) en David Bergman (2)...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.