Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Kansas City Royals wint World Series in 12-inning thriller; Eerste titel sinds 1985!
English
QUEENS, New York City, New York ( USA) - De Kansas City Royals zijn de nieuwe World Series-kampioen! In de vroege maandagochtend (2 november) eindigde het vijfde duel van de World Series na 12 innings met een 7-2 overwinning voor de Royals tegen de New York Mets. En daarmee wonnen de Royals de Series met 4-1.

En zo veroverden de Royals hun eerste kampioenstitel sinds 1985!

Na de wedstrijd in de kleedkamer reikte Major League Commissioner Rob Manfred de Commissioner's Trophy uit aan David Glass, Voorzitter en Eigenaar van de Royals. Hierna reikte hij de trofee voor de Meest Waardevolle Speler uit aan Salvador Pérez.

Op 4 april volgend jaar beginnen de Royals het seizoen 2016 voor eigen publiek met twee interleague-wedstrijden. De bezoekende ploeg dan is......New York Mets.

Op dinsdag openden de Royals de World Series met een 5-4 winst in een 14-inning thriller die meer dan vijf uur duurde.
Op woensdag namen de Royals een 2-0 voorsprong door met 7-1 t winnen.
Op vrijdag halveerden de Mets de Royals-voorsprong door op eigen veld in New York met 9-3 te winnen.
Op zaterdag draaiden de Royals een achterstand om in een 5-3 zege in Game Four.
Verslag Game One
Verslag Game Two
Verslag Game Three
Verslag Game FourDe startende werpers vanavond waren rechtshander Matt Harvey voor de Mets en rechtshander Edinson Vólquez voor de Royals.

Harvey was 13-8 dit seizoen met een 2.71 ERA. Harvey startte Game One van de Series, gooide zes innings, maar had een 'no-decision'. Hij was de winnende werper in Game 3 van de NLDS vs. Los Angeles Dodgers en in Game 1 van de NLCS vs. de Chicago Cubs.

Vólquez was 13-9 dit seizoen met een 4.37 ERA. Net als Harvey startte Vólquez de opener van de Series, gooide toen ook zes innings en had een 'no-decision' in de 14-inning marathon die werd gewonnen door de Royals. Nadat hij de heuvel had verlaten werd Vólquez geïnformeer dat zijn vader eerder op de dag was overleden. Hij vloog terug naar de Dominicaanse Republiek om bij zijn familie te zijn, maar keerde zaterdag weer terug bij de Mets. In de NLDS was hij de verliezende werper Game 3 vs. Houston Astros. Hij was daarna de winnar in Game One en verliezer in Game Five van de NLCS tegen Toronto Blue Jays.De Royals domineerden tijdens dit hele 'postseason' laat in de wedstrijd. De ploeg scoorde 44 punten vanaf de zevende inning en kreeg er slechts elf tegen. En vanavond sloeg de ploeg opnieuw na de zevende inning toe!

In de eerste helft van de eerste inning schakelde Mets-starter Matt Harvey de eerste twee slagmensen uit, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Lorenzo Cain. Daarmee had Cain nu in 20 opeenvolgende 'postseason'-wedstrijden het honk bereikt, waarmee hij het club-record van de Royals verlengde. Cain stal vervolgens het tweede honk, maar strandde, want Eric Hosmer kreeg drie slag.

In de tweede helft van de eerste inning openden de Mets de score op Edinson Vólquez toen Curtis Granderson begon met een homerun, zijn derde in de Series. Hierna volgde Vólquez met twee strikeouts, waarna een grounder de slagbeurt afsloot.

De homerun was de 20e in dit 'postseason' voor de Mets. Het vorige club-record was 12, gerealiseerd in 1969. Met de homerun verhoogde Granderson zijn RBI-totaal naar twaalf in dit 'postseason'. Daarmee evenaarde hij het club-record van 12, dat in 1999 werd neergezet door John Olerud.

In de 1e3 opende Vólquez met een honkslag voor de Royals, maar werd uitgeschakeld in een dubbelspel. Kort ervoor, in de 2e2, draaiden de Royals een dubbelspel na een 'lead-off walk' voor Lucas Duda.

In de 2e5 begon Lucas Duda opnieuw met vier wijd. Hij schoof op naar het tweede honk op een one-out grounder. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Wilmer Flores opzettelijk vier wijd. De twee lopers bleven achter, want de inning eindigde met een fraaie actie van korte stop Escobar op een grounder.

Intussen domineerde Matt Harvey voor de Mets. In de vierde en vijfde inning gooide Harvey zesmaal drie slag. Na vier strikeouts op rij gooide hij vier wijd op Alex Gordon in de vijfde, maar schakelde de volgende twee slagmensen weer met drie slag uit. In de 1e6 kreeg de rechtshander een one-out single tegen van Ben Zobrist, maar volgende met zijn negende strikeout in de wedstrijd, waarme hij dit keer Lorenzo Cain uitschakelde. De inning eindigde hierna met een grounder van Eric Hosmer.

In de 2e6 kregen de Mets de honken vol met nul uit. Curtis Granderson begon met vier wijd, waarna David Wright een honkslag sloeg. De honken kwamen vol te staan toen eerste honkman Eric Hosmer een fout maakte op een grounder van Daniel Murphy. Hierna was Yoenis Cespedes de volgende slagman. Met 0-wijd-1-slag sloeg de Cubaan een foutbal op zijn linkerknie, maar kon zijn slagbeurt afmaken. Hij sloeg een pop-fly voor een binnenhoog, maar daarna verdubbelden de Mets de voorsprong toen Granderson scoorde op een opofferingsslag van Lucas Duda. Twee lopers bleven hierna achter, maar de Mets stonden met 2-0 voor.

In de 1e7 bleef Cespedes achter in de dug-out. Harvey kreeg een lead-off single tegen van Mike Moustakas, maar schakelde daarna de volgende drie slagmensen uit.

In de 2e7, op nieuwe werper Kelvin Herrera, opende Michael Conforto met een honkslag, maar daarna sloeg Wilmer Flores in een dubbelspel. Hierna bleef Matt Harvey in de wedstrijd, sloeg een grounder en keerde in de achtste inning terug op de heuvel.

En in de achtste kreeg Harvey weer drie nullen op rij!

De spanning steeg ten top in de eerste helft van de negende. Na de achtste leek het er op dat Manager Terry Collins Harvey wilde vervangen, resulterend in een discussie tussen de twee. Harvey keerde terug op de heuvel, maar begon met vier wijd voor lead-off hitter Lorenzo Cain. Even later stal die het tweede onk en scoorde toen Eric Hosmer volgde met een tweehonkslag om er een 2-1 stand van te maken. Dat betekende het einde voor Harvey, die werd opgevolgd door closer Jeurys Familia. Hosmer schoof daarna op naar het derde honk op een grounder van Mike Moustakas. Op een korte en lastige grounder van Salvador Pérez richting derde honkman David Wright vertrok Hosmer op het moment dat Wright de aangooi naar het eerste honk maakte en wist op tijd de plaat te bereiken en het gelijkmakende punt te scoren! En hierdoor heeft Familia nu drie Blown Saves in deze Series.

In de 2e9 opende Juan Lagares met een line drive die werd gevangen door Alcides Escobar. Hierna dreunde Lucas Duda de bal diep het linksveld in waar die net voor de omheining werd gevangen door Alex Gordon. Een vangbal sloot de inning af en dus volgde voor de tweede keer in deze World Series een verlenging!

Nadat beide teams op rij waren uitgegaan in de tiende inning kwamen de Royals in scoringspositie in de eerste helft van de 11e inning. Met twee uit sloeg Eric Hosmer een honkslag, stal het tweede honk, maar strandde.

In de 2e11 waren het de Mets die een honkloper kregen met twee uit. Daniel Murphy kreeg toen vier wijd, maar bleef achter.

In de 1e12 werd Addison Reed de nieuwe werper voor de Mets. Zijn eerste worp op Salvador Pérez werd een honkslag. Jarrod Dyson werd vervolgens ingezet als pinch-runner voor Pérez en stal even later het tweede honk. Dyson schoof op naar het derde honk op een grounder van Alex Gordon. Even later scoorde Dyson het leidende punt voor de Royals toen pinch-hitter Christian Colon een honkslag sloeg. De Royals kregen een volgende honkloper toen tweede honkman Daniel Murphy een fout maakte op een 'force play-grounder' van de in Brazilië geboren en opgegroeide Paulo Orlando, die vandaag zijn 30e verjaardag vierde. Kansas City nam even later meer afstand na een tweehonkslag van Alcides Escobar. Hiermee verlengde hij zijn hitting streak naar 15 wedstrijden, maar zorgde ook voor een record voor meeste honkslagen in een 'postseason' door een korte stop en brak het record van Derek Jeter, die driemaal 22 honkslagen sloeg. Met het eerste honk open kreeg Ben Zobrist opzettelijk vier wijd om de honken vol te zetten. Hierna nam Bartolo Colón de pitching over. Maar hij werd begroet met een 'baseclearing double' van Lorenzo Cain die de stand opvoerde naar 7-2.

In de 2e12 nam closer Wade Davis het werpen bij de Royals over en schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit. Hij kreeg daarna een honkslag tegen van Michael Conforto, maar eindigde met een nieuwe strikeout!

En dat maakte een einde aan een enerverende en spannende 111e World Series!

(1-2 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.