Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Kinheim dient Neptunus twee kostbare nederlagen toe
English
ROTTERDAM - Corendon Kinheim keerde zaterdag (15 augustus) met meer dan een goed gevoel terug uit Rotterdam na een dubbele overwinning op titelverdediger Curaçao Neptunus in de eerste ronde van de Play-Offs.

Eerst speelden de twee ploegen het restant van hun eerste wedstrijd die donderdagavond in de eerste helft van de achtste inning werd gestaakt vanwege hevige regen en bliksem. Met de stand op 1-1 nam Kinheim de leiding in de negende, waarna Neptunus langszij kwam, maar daarna met 3-2 verloor in de tiende dankzij een wilde worp.

In de reguliere tweede wedstrijd stond Kinheim met 3-0 voor in de vierde inning, keek tegen een 5-4 achterstand aan na zes innings, maar won uiteindelijk met 7-5.

Hiermee boekte Kinheim twee belangrijke overwinningen, want het heeft nu de 3-game series tegen Neptunus gewonnen en dat is bepalend in geval van een gelijke stand.

Door tweemaal te verliezen zakte Neptunus naar de derde plaats in de Play-Off reeks, want Kinheim nam bezit van tweede plek. L&D Amsterdam Pirates heeft een comfortabele voorsprong na tweemal winst vandaag vs. Vaessen Pioniers, 3-2 (10 innings) en 7-2.

In de Play-Downs kwam DSS tot een 6-0 shutout tegen HCAW om koploper te worden, terwijl UVV zich herstelde na de ruime nederlaag van donderdag vs. Mampaey The Hawks en met 4-1 won.

(15 augustus)
Donderdagavond opende Neptunus de score in de eerste inning op starter Tom Stuifbergen. Dwayne Kemp en Benjamin Dille begonnen met honkslagen, waarna Raily Legito volgde met een puntscorende tweehonkslag om Neptunus op 1-0 te zetten.

In de eerste helft van de achtste inning, met één uit, gooide Neptunus-starter Orlando Yntema vier wijd op Dudley Leonora. Die schoof op na een opofferingsstootslag van Jasper Keijzer en scoorde de gelijkmaker op een hierna volgende honkslag van Jochem Koedijk. Dat zorgde voor een werperswissel, want Loek van Mil nam het over van Yntema. Echter, tijdens deze onderbreking begon het hevig te regenen en werd het duel stilgelegd. Even later werd de ontmoeting definitief gestaakt.

Compleet verslag eerste deel van de wedstrijd op donderdag

Toen het duel vandaag werd hervat was verwacht dat Loek van Mil niet langer bij de ploeg zou zijn. De lange rechtsvelder zou vrijdag richting USA vertrekken, omdat hij onlangs een minor league-contract heeft getekend bij de Minnesota Twins, waardoor hij terugkeert in het profhonkbal. Echter, vanwege visum-problemen kon Van Mil nog niet vertrekken en dus hees hij zich deze middag weer in het pak van Neptunus en hervatte zijn rol als reliever.

Zo keerde Van Mil weer terug op de heuvel in de eerste helft van de 8e met een 1-1 stand en Jochem Koedijk als loper op het eerste honk met twee uit. Van Mil kreeg een honkslag tegen van Kevin Moesquit, gevolgd door een RBI-single van Mervin Gario, die Kinheim een 2-1 voorsprong opleverde.

In de tweede helft van de achtste zorgde Neptunus voor een nieuwe gelijke stand op Arshwin Asjes, die de pitching overnam van Pim Walsma. De Kinheim-closer begon met vier wijd voor lead-off hitter Urving Kemp, maar die ging gedwongen uit op een stootslag van volgende slagman Dwayne Kemp. Benjamin Dille sloeg hierna een grounder, maar Dwayne Kemp wist hierop vanaf het eerste honk het derde honk te bereiken en hij slide veilig naar het honk terwijl derde honkman Mervin Gario een poging deed een hoge aangooi te vangen van eerste honkman Jeffrey Arends. Neptunus stelde hierna dat Gario de slidende Kemp had gehinderd. Na overleg stelde de umpiring crew dat het inderdaad obstructie was en kende Kemp de thuisplaat toe, resulterend in het gelijkmakende punt.

Echter, in de volgende twee innings liet Neptunus drie lopers achter in scoringspositie, terwijl Kinheim de leiding hernam in de tie-break en dit keer hield de Haarlemse ploeg die wel vast.

In de 1e9 bereikte Jeffrey Arends met vier wijd het honk voor Kinheim met twee uit en schoof op na een wilde worp, maar bleef toen achter. In de 2e9 opende Gianison Boekhoudt voor Neptunus met een honkslag, waarna zijn pinch-runner Adrian Anthony in scoringspositie kwam na een opofferingsstootslag van Christian Diaz. Asjes volgde met drie slag voor Stijn van der Meer en creëerde met opzettelijk vier wijd voor Rien Vernooij een gedwongen loop. Maar hierna werd Shaldimar Daantji uitgevangen, zodat een verlenging volgde.

In de 1e10 schoven tie-break lopers Dudley Leonora (1B) en Jeffrey Arends (2B) op na een opofferingsstootslag van Jasper Keijzer. Na een foul-out werden de honken vol gezet via opzettelijk vier wijd voor Kevin Moesquit, maar daarna gooide Loek van Mil een wilde worp, waardoor de drie lopers opschoven en dus scoorde Arends en bezorgde Kinheim een 3-2 voorsprong.

In de 2e10 schoven Shaldimar Daantji (1B) en Rien Vernooij (2B), de twee tie-break lopers voor Neptunus, eveneens naar het volgende honk op via een opofferingsstootslag van Urving Kemp. Net als de Neptuniaanse verdediging in de eerste helft creëerde Kinheim een gedwongen loop met het gooien van opzettelijk vier wijd op Dwayne Kemp. En zo stond Neptunus dus in dezelfde situatie als Kinheim kort ervoor. Maar de Kinheim-verdediging draaide even later een 'game-ending double play' op een grounder van Benjamin Dille om de winst veilig te stellen.Curaçao Neptunus - Corendon Kinheim 2-3 (10 inn.)
RHE
Corendon Kinheim000000020 1-341
Curaçao Neptunus100000010 0-260
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen64-511
Pim Walsma11----
Arshwin Asjes, BS (1), W (1-0)31311-
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema7.242222
Loek van Mil, L (0-1)2.13221-
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires 13 augustus: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Niek Elshof, 3B-Edwin Louisa.
Umpires 15 augustus: HP-Henri van Heijningen, 1B-Peter Brink, 3B-Winfried Berkvens.
Official Scorer 13 augustus-Dieks Bannink.
Official Scorer 15 augustus-Fred van der Kade.
Play-by-Play Scorer 13 augustus-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer 15 augustus-Stefan Slinger.
Technical Commissioner 13 augustus-Henk van der Linde.
Public Address Announcer 13 & 15 augustus-Hélène van Eijk.
Speeltijd 13 augustus-1:52 uur.
Speeltijd 15 augustus-0:53 uur.
Speeltijd Totaal-2:45 uur.

Game Notes:
Bryan Engelhardt (Kinheim) in 1e4 uit het veld gestuurd door HP Umpire Stenar van Groningen Schinkel na aanmerkingen op een gecallde strikeout.
Wedstrijd onderbroken vanwege hevige regen en bliksem in 1e8 met 2 uit en een loper op het 1e honk tijdens een werperswissel.
Wedstrijd daarna definitief gestaakt vanwege een onbespeelbaar veld.
Wedstrijd vandaag, zaterdag 15 augustus, uitgespeeld voor aanvang van Game 2.
Weersomstandigheden bij aanvang op 13 augustus: Zonnig, 26,7° C, oost-noordoostelijke wind 21 kmu, windkracht 3,6 Bft, luchtvochtigheid 63%.
Weersomstandigheden bij aanvang op 15 augustus: Bewolkt, 18,6° C, west-noordwestelijke wind 14 kmu, windkracht 2,7 Bft, luchtvochtigheid 83%.
...Loek van Mil was nog in het land en beklom weer de heuvel...

...Veteraan umpire Henri van Heijningen stond achter de plaat...
...Wel of geen Hinderen?...
...Kinheim derde honkman Mervin Gario probeert een hoge aangooi te vangen, terwijl Dwayne Kemp naar het honk glijdt...

...Neptunus Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen discussiëert met 3B Umpire...
...Winfried Berkvens over de hinderen-situatie; Rechts staat Dwayne Kemp...
...Links staat 3B Coach Melfried Comenencia...

...Umpires Henri van Heijningen, Winfried Berkvens...
...en Peter Brink komen bij elkaar om...
...de situatie te bespreken...
...Nadat Kemp de thuisplaat kreeg toegewezen op hinderen kwamen Kinheim 3B Coach Mike Crouwel (links) en Hoofd Coach...
...Wim Martinus uiteraard om uitleg vragen bij HP Umpire Henri van Heijningen en 3B Umpire Winfried Berkvens...

...Pinch-runner Adrian Anthony blijft achter op 2e honk in 1e9...
...Achter hem Korte Stop Dudley Leonora......Jasper Keijzer plaatst een opofferingsstootslag in 1e10 en...
...brengt Jeffrey Arends naar het 3e honk...
...Even later scoort die het winnende punt scoort...
(© Alle Foto's: Robert Bos)In de tweede wedstrijd stond Kinheim al snel met 3-0 voor, gevolgd door een 4-1 voorsprong in de zesde. In de 2e6 kwam Neptunus tot een rally van vier punten om een 5-4 voorsprong te nemen en leek het duel in eigen voordeel te hebben omgedraaid. Maar net als in de opener stond Neptunus wederom met lege handen, want het slaagde er niet in de voorsprong vast te houden. Kinheim kwam daarna tot een rally van drie runs in de negende om met 7-5 te winnen. En daarmee won de Haarlemse ploeg ook de 3-game series tegen de titelverdediger.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in zowel de eerste als de tweede inning opende Kinheim de score in de derde slagbeurt, waarna twee runs werden toegevoegd in de vierde inning.

In de eerste inning raakte Neptunus-starter Diegomar Markwell Mervin Gario met een worp met één uit, maar de linkshander schakelde hem daarna succesvol uit met een pick-off op het eerste honk. Hierna kreeg Markwell honkslagen tegen van Bryan Engelhardt en Phil Ortez, maar zij bleven achter. In de tweede slagbeurt sloegen Dudley Leonora (met één uit) en Jochem Koedijk (met twee uit) beiden een honkslag, maar strandden eveneens.

In de derde opende Gario met een infield-hit en schoof op na een daarna volgende foute aangooi. Vervolgens kwam hij een honk verder toen ook Engelhardt een honkslag sloeg. Hierna scoorde Gario op een opofferingsslag van Ortez, die ook een dubbelspel tot gevolg had, want Engelhardt werd als loper uitgeschakeld.

In de vierde voegde Kinheim twee runs toe. Jeffrey Arends begon met een honkslag, waarna hij veilig het tweede honk bereikte toen een foute aangooi volgde op een 'force play-grounder' van Dudley Leonora. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Victor Draijer en scoorden op een 2-out single van Kevin Moesquit, zodat de stand op 3-0 kwam.

In de vijfde inning verzuimde Kinheim meer punten toe te voegen nadat de eerste twee slagmensen op de honken kwamen. Markwell gooide eerst vier wijd op Engelhardt en raakte vervolgens Ortez met en worp, maar en force out, vangbal en nog een force sloten de inning daarna af.

Kinheim-starter David Bergman hield Neptunus puntloos in de eerste vier innings. In de eerste inning, nadat hij een lead-off single had moeten toestaan aan Dwayne Kemp, werd hij gesteund met een dubbelspel. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de tweede en derde inning. In de vierde, na tien opeenvolgende slagmensen te hebben uitgeschakeld, kreeg Bergman een 2-out single tegen van Raily Legito, maar die bleef achter.

In de vijfde homerde Stijn van der Meer voor Neptunus met één uit, maar Kinheim pakte het punt onmiddellijk weer terug in de 1e6. Victor Draijer begon met een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Jochem Koedijk, die 3-uit-4 sloeg. Een dubbelspel en vangbal sloten de slagbeurt af, maar Kinheim stond nu met 4-1 voor.

Dat veranderde even later toen Neptunus tot een rally van vier punten kwam. Met één uit sloeg Dwayne Kemp een tweehonkslag en Benjamin Dille een honkslag. Hierna voegde Raily Legito een puntscorende honkslag toe, waarna Gianison Boekhoudt volgde met een 3-run homerun om Neptunus op een 5-4 voorsprong te zetten.

Echter, Neptunus verzuimde in de volgende slagbeurten meer afstand te nemen. De ploeg werd wederom op rij uitgeschakeld door Bergman in de zevende, waarna een loper achterbleef in de achtste op Pim Walsma. Dwayne Kemp begon die inning met een tweehonkslag, maar zou achterblijven op het derde honk.

Markwell, die overigens geen drie slag gooide in dit duel, kreeg drie nullen op rij in de zevende. Met een 5-4 voorsprong werd hij opgevolgd door Kevin Kelly in de achtste, die drie nullen op rij kreeg, waaronder twee strikeouts.

Kinheim sloeg daarna weer toe in de eerste helft van de negende inning, scoorde driemaal en hernam de leiding. Jochem Koedijk begon met een honkslag en kreeg daarna het tweede honk via schijn, waarna hij het derde honk bereikte na een honkslag van Kevin Moesquit. De gelijkmaker werd even later gescoord op een opofferingsslag van Mervin Gario. Een opzettelijke vrije loop volgde voor Bryan Engelhardt om een gedwongen loop op te zetten, maar daarna volgde Kelly met drie slag voor Phil Ortez. Met twee uit nam Kinheim de leiding toen Dashenko Ricardo en Jeffrey Arends beiden een honkslag sloegen en de stand daarmee op 7-5 brachten. Kelly werd hierna opgevolgd door Berry van Driel, die de inning afsloot met drie slag.

In de 2e9 keek Neptunus nu tegen een 7-5 achterstand aan, maar kreeg twee honklopers. Met één uit sloeg Stijn van der Meer een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Tom Stuifbergen, die donderdagavond de startende werper was en zes innings gooide (80 pitches), nam het over van Walsma. Hij kreeg een honkslag tegen van Rien Vernooij, maar de rechtshander volgde met drie slag voor Shaldimar Daantji en Urving Kemp om de wedstrijd af te sluiten, de winst veilig te stellen en een save te verdienen.Curaçao Neptunus - Corendon Kinheim 5-7
RHE
Corendon Kinheim001201003-7130
Curaçao Neptunus000014000-5103
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman71-755
Pim Walsma, W (1-0)1.1--2--
Tom Stuifbergen, SV (1)0.22-1--
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell7-2942
Kevin Kelly, BS (1), L (0-1)1.231433
Berry van Driel0.11----
Homeruns: Neptunus: Stijn van der Meer (1)(5e,solo,op Bergman), Gianison Boekhoudt (1)(6e,3-run,op Bergman).
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Henri van Heijningen, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Fred van der Kade.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Speeltijd-2:36 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 18,7° C, noordwestelijke wind 16 kmu, windkracht 3 Bft, luchtvochtigheid 81%....Mervin Gario gaat uit bij een pick-off in de 1e inning...
...1B Rien Vernooij tikt hem uit...
...Dwayne Kemp gaat gedwongen uit op het 2e honk in 1e inning...
...2B Kevin Moesquit completeert een dubbelspel...

...Oud-Nederlands Heren Softbal Team Manager Willem Tuijn...
...is toeschouwer in Rotterdam...

...Neptunus-starter Diegomar Markwell...


...Kinheim's 3B Coach Mike Crouwel heeft een discussie...
...met 1B Umpire Henri van Heijningen...

...Raily Legito slaat een honkslag in de 4e inning...


...Victor Draijer opent de 6e inning met een driehonkslag...


...Jochem Koedijk volgt met een puntscorende honkslag...
...Hier krijgt hij een high-five van 1B Coach Stanley Engelhardt...

...Benjamin Dille slaat een honkslag in de 6e inning...


...Gianison Boekhoudt slaat een 3-run homerun in de 6e...
...en zet Neptunus op een 5-4 voorsprong...

...3B Raily Legito maakt een fraaie vangbal op een foutbal...
...ter afsluiting van de 1e7...

...Kevin Kelly neemt de Neptunus-pitching...
...over in de achtste inning...

...Terwijl het begint te regenen neemt Pim Walsma de...
...Kinheim-pitching over in de 2e helft van de 8e inning...
...Walsma wordt de winnende werper in dit duel...

...Jochem Koedijk duikt veilig terug naar het 1e honk...
...1B Rien Vernooij heeft net de bal ontvangen...
...1B Umpire Henri van Heijningen kijkt in de actie...

...Jochem Koedijk scoort de gelijkmaker in de 1e9...
...Catcher Gianison Boekhoudt kan dat niet voorkomen...

...Dashenko Ricardo bereikt het 2e honk in de 1e9...
...Kort ervoor zorgt hij met een honkslag voor de voorsprong...

...Berry van Driel neemt de pitching over in de 1e9...
...met een 7-5 achterstand van Neptunus...

...Tom Stuifbergen gooit de laatste 2/3 inning...
...en krijgt een save op zijn naam...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.