Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 januari 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Las Tunas wint in 9e inning en dwingt zevende duel af in Cubaanse Finale
English

LAS TUNAS, Las Tunas (Cuba) - Leñadores de Las Tunas opende de best-of-seven Kampioensfinale van de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol vorig weekeinde met twee overwinningen in eigen stadion. Hierna won titelverdediger Alazanes de Granma hun drie thuiswedstrijden om een 3-2 voorsprong te nemen. Zaterdagavond (27 januari), met de Finale weer terug in Las Tunas, waren de rollen opnieuw omgedraaid. Las Tunas won Game 6 met 6-2 om een allesbeslissende zevende wedstrijd af te dwingen, die zondag wordt gespeeld. Las Tunas won het duel op een 'walk-off grand slam homerun' met twee uit. Of was het eigenlijk een 'walk-off single' en eindigde de wedstrijd met een 3-2 stand?
Lees gauw verder...

Las Tunas opende vorig weekeinde met een 6-5 overwinning en voegde daar een dag later een ruimere 11-4 winst aan toe. De reeks verhuisde daarna naar Bayamo, waar Granma dinsdag met 10-6 won om de voorsprong van Las Tunas te halveren en kwam woensdag langszij in de Finale door met 4-2 te winnen. Granma nam vervolgens een 3-2 voorsprong in de Finale door donderdag met 11-5 te winnen.

Granma stond halverwege de zesde inning met 2-0 voor, zodat de ploeg een nieuwe kampioenstitel dus in zicht had. Echter, Las Tunas kwam langszij in de 2e6 en besliste het duel met twee uit in de negende.

Granma opende de score in de 1e3. Lead-off hitter Raul Gonzalez Isidoria kreeg vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Yulexis La Rosa Aguila. Even later stal Gonzalez het derde honk en scoorde op een daaropvolgende fout.

Granma verdubbelde de voorsprong in de zesde inning. Dit keer begon Roel Santos Martínez met een honkslag en stal het tweede honk. Hij schoof op na een grounder en scoorde op een opofferingsslag van Guillermo Aviles Difurno.

Las Tunas kwam in scoringspositie in de eerste en derde inning, maar liet toen lopers achter op het eerste en tweede honk. In de vijfde bereikte de thuisploeg voor het eerst het derde honk. Met één uit sloeg Andres Quiala Herrera een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en stal het derde honk. Maar daar bleef hij achter, want twee vangballen volgden.

Met een 2-0 achterstand kwam Las Tunas langszij in de 2e6. Met één uit sloeg Yosvany Alarcon Tardio een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Alexander Ayala García. Met twee uit sloeg Rafael Viñales Alvarez een honkslag en dat bracht Ayala naar het tweede honk. Die scoorde daarna het gelijkmakende punt toen volgende slagman Yordanis Alarcon Tardio eveneens een honkslag sloeg. Dat leidde ook tot het einde van de inning, want Viñales rende te ver door over het tweede honk en werd uitgeschakeld in een rundown tussen het tweede en derde honk.

In de zevende inning lieten beide teams een loper op het eerste honk achter. Granma kwam daarna dicht bij het hernemen van de leiding in de 1e8. Yoelkis Cespedes Maceo begon met vier wijd. Na een werperswissel schoof hij op na een opofferingsstootslag van Roel Santos Martínez, waarna hij het derde honk bereikte op een grounder van Yordan Manduley Escalona. Maar hij strandde, want een grounder maakte een einde aan de slagbeurt. In de 2e8 ging Las Tunas op rij uit.

...Danel Castro was de held voor Las Tunas in Game 6...
...Op de foto schakelt hij Nederlands Team-speler...
...Michael Duursma uit tijdens de Haarlemse Honkbal Week 2010...
(© Foto: Henk Seppen)
Granma werd op rij uitgeschakeld in de 1e9 en dat zette de beslissende thuishelft van deze inning op, die eindigde met een opmerkelijke situatie. Met één uit sloeg Yordanis Alarcon Tardio een honkslag voor Las Tunas. Hierna bereikte Andres Quiala Herrera het honk op een infield-hit langs de derde honk-lijn, hoewel de aangooi naar het eerste honk hoog was van de inlopende derde honkman. Een goede aangooi had de slagman mogelijk kunnen uitschakelen, maar het zou close zijn geweest. Quiala werd daarna gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een klap van Yuniesky Larduet Dominguez. Alarcon schoof op naar het derde honk, maar rende te ver door. De bal werd daarop naar het derde honk gegooid waar derde honkman Raul Gonzalez Isidoria de terugduikende Alarcon tikte en die werd in een close play uitgegeven voor wat de derde nul was! Er volgde echter een 'challenge' en na het bekijken van de beelden werd de beslissing teruggedraaid, want Alarcon had inderdaad een fractie eerder het honk aangeraakt voordat hij werd getikt. En zo had Las Tunas nu lopers op het eerste en derde honk met twee uit. Een doorgeschoten bal volgde. Dat hield Alarcon op het derde honk, maar het stelde Larduet in staat het tweede honk te bereiken. Met het eerste honk nu open werd besloten een gedwongen loop te creëren door de honken vol te zetten via opzettelijk vier wijd voor Jorge Yhonson Dixon. Die beslissing bleek cruciaal. De 41-jarige veteraan Danel Castro Muñagorri was de volgende slagman. Na een hoge inside pitch dreunde de ervaren speler de bal diep het midveld in. Daar ging de bal over de omheining voor een 'walk-off grand slam homerun'! Of was het eigenlijk een walk-off single?

Wat gebeurde er? Op het moment dat Castro contact maakte barstten zijn teamgenoten uit in juichstemming. Terwijl Alarcon vanaf het derde honk scoorde danste Castro en vierde feest met de eerste honk coach, vordat hij het eerste honk aanraakte. Tegelijkertijd renden alle spelers van Las Tunas over het veld om feest te vieren en Castro te omhelsen, die nooit zijn rondje langs de honken afmaakte om zijn homerun te completeren! Ook scoorden de lopers vanaf het tweede en het eerste honk niet, want zij voegden zich bij hun teamgenoten. Wat zeggen de regels? Een slagman-honkloper moet alle honken aanraken om een homerun te completeren, zeggen de honkloop-regels. Een slagman-honkloper of elk van de andere loper kan immers een honk missen en kan in zo'n geval na appèl worden uitgegeven. Het is in een situatie zoals deze ook belangrijk dat de slagman-honkloper het eerste honk aanraakt. Wanneer hij dat niet doet kan hij worden uitgegeven (appèl) en zou de inning afgelopen zijn zonder dat er werd gescoord! Echter, Castro raakte het eerste honk wel aan. Wanneer hij of de loper van het eerste of tweede honk zou zijn uitgegeven voor het niet aanraken van de volgende honken zou het winnende punt hoe dan ook zijn gescoord door de voorste loper, zodat de stand op 3-2 kwam. Umpires kunnen beslissen dat een speler wordt gehinderd in zijn loopbaan te blijven en zodoende de volgende honken aan te raken. Maar dat is in een situatie van 'hinderen-publiek'.

Spelregel 9.06 'Waardering van honkslagen', leest als volgt:
Of een honkslag zal worden genoteerd als een één-, twee- of driehonkslag of een homerun, wanneer er geen fout of nul gemaakt wordt, wordt als volgt bepaald:
(a) Behoudens de bepalingen in 9.06.b. en 9.06.c. is het een éénhonkslag als de slagman op het eerste honk stopt; het is een tweehonkslag als de slagman op het tweede honk stopt; het is een driehonkslag als de slagman op het derde honk stopt; het is een homerun als de slagman alle honken aanraakt en scoort.

Volgens de regels zou de eindstand dus 3-2 moeten zijn.

Na afloop was er wat verwarring, want in het TV-verslag werd aanvankelijk een 3-2 eindstand getoond, terwijl kranten 6-2 als eindstand meldden.

(27 januari)

Gerelateerde Artikelen:
Granma wint opnieuw en neemt leiding in Cubaanse Finale. (25 januari)
Granma komt naast Las Tunas in Cubaanse Finale. (24 januari)
Granma halveert voorsprong Las Tunas in Cubaanse Finale. (23 januari)
Las Tunas leidt 2-0 in Cubaanse Kampioensfinale. (22 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.