Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

BB Americas Qual.: USA naar Spelen; Chinese Taipei zegt af
English

PORT ST. LUCIE / WEST PALM BEACH, Florida (USA) - De USA heeft zich als vijfde ploeg geplaatst voor de Olympische Spelen door met 4-2 te winnen van Venezuela op zaterdagavond (5 juni). Door de winst bleef de USA ongeslagen en eindigde op de eerste plaats in de WBSC Baseball Americas Qualifier.

In de middag kwam de Dominicaanse Republiek terug van een achterstand en won nipt met 6-5 van Canada 6-5. Door de nederlaag werd Canada uitgeschakeld voor de top-drie en daardoor ook voor de Spelen.

Canada nam deel aan de Olympische Spelen in 2004 en 2008. In 2004 stond de ploeg ook onder leiding van Ernie Whitt. De voormalige Major League-catcher keerde nu weer terug als Manager.

Met de winst behielden de Dominicanen hun kansen om op de eerste plaats te eindigen in de Super Round, maar moesten daarvoor wel het resultaat van de avondwedstrijd afwachten. Maar door de Amerikaanse overwinning werd alles beslist. De USA plaatste zich rechtstreeks voor de Spelen, terwijl de Dominicaanse Republiek en Venezuela zullen afreizen naar Mexico voor deelname aan de WBSC Baseball Final Qualfier, die op 22 juni begint. De andere deelnemers aan dat toernooi zijn Australië en Nederland.

Aanvankelijk zou ook Chinese Taipei (nummer 4 op de wereld-ranglijst) deelnemen, maar het land trok zich vrijdag officiëel terug. In een verklaring meldde de Chinese Taipei Baseball Association: ,,Het nieuw geïmplementeerde beleid ter preventie van de pandemie verbiedt het samenzijn van teams voor trainingen, zodat onze voorbereidingen zo goed als onmogelijk zijn geworden. We kunnen concluderen dat deze pandemie ons uiteindelijk een fatale klap heeft gegeven en een einde heeft gemaakt aan onze Olympische droom''.

De Final Qualifier zou aanvankelijk worden georganiseerd in Taiwan, maar werd op 20 mei verplaatst naar Mexico vanwege de strengere COVID-19 maatregelen en beperkingen op het eiland.

Dominicaanse Republiek vs. Canada
De voorsprong in het duel tussen de Dominicaanse Republiek wisselde regelmatig. En dat werd uiteindelijk beslist in de achtste inning.

Canada nam een vroege voorsprong door driemaal te scoren in de eerste helft van de eerste inning, dankzij een puntscorende honkslag van Connor Panas en een 2-run homerun van Daniel Pinero. Maar de ploeg werd daarna puntloos gehouden in de volgende vier innings. Intussen kwamen de Dominicanen niet alleen langszij, maar namen ook de leiding. In de tweede inning werd het eerste punt gescoord op een honkslag van Jeison Guzmán. Een 2-run single van Juan Francisco bracht de stand daarna in balans in de derde. De Dominicaanse ploeg nam een 4-3 voorsprong in de 2e5 toen Charlie Valerio homerde.

In de 1e6 sloeg Daniel Pinero zijn tweede homerun voor Canada om er een 4-4 stand van te maken. Dit keer werden de Dominicanen puntloos gehouden en hernam Canada de leiding in de 1e8 op een honkslag van Pinero.

In de 2e8 sloeg de Dominicaanse Republiek toe en besliste de wedstrijd met twee uit. Nadat Luis Liberato opende met een honkslag nam Scott Mathieson de Canadese pitching over. Hij kreeg een 'force play-grounder' van Charlie Valerio, waarna drie slag volgde voor de volgende slagman. Met twee uit schoof Valerio op na een doorgeschoten bal en even later scoorde hij de gelijkmaker op een honkslag van Gustavo Núñez, die het tweede honk kon bereiken na een fout in het outfield. Mathieson gooide daarna vier wijd op Melky Cabrera en werd afgelost door John Axford. Die werd begroet met een RBI-single van Julio Rodríguez en dat bezorgde de Dominicanen een 6-5 voorsprong. Een nieuw outfield-fout resulteerde in lopers op het tweede en derde honk. Maar de inning eindigde toen een line drive van voormalig Major Leaguer José Bautista werd gevangen.

Veteraan pitcher Jairo Asencio gooide daarna driemaal drie slag in de 1e9 om de wedstrijd af te sluiten en de minimale voorsprong veilig te stellen. Asencio, die vorige week (30 mei) 38 jaar werd, speelde in de Major League voor vier teams (2009, 2011-2013) en in Zuid-Korea (2014). Na een korte periode in de Minor League bij Chicago White Sox in 2015 speelde Asencio sinds 2017 in Mexico.

USA vs. Venezuela
Na twee puntloze innings opende Venezuela de score in de 1e3 toen Hernán Pérez begon met een homerun op de 21-jarige USA-starter Matthew Liberatore. De linkshander speelt professioneel sinds 2018. Dit jaar speelt hij in Triple-A bij St. Louis Cardinals.

De USA liet een loper achter op het tweede honk in de eerste en tweede inning en werd in de derde op rij uitgeschakeld door starter Anibal Sánchez. Maar in de 2e4 scoorden de Amerikanen tweemaal. Todd Frazier begon met een honkslag en scoorde toen volgende slagman Eric Filia homerde.

Sánchez is een 37-jarige Free Agent, die vijftien seizoenen in de Major League gooide voor vier clubs, de eerste zeven daarvan bij Miami Marlins. Hij gooide vorig jaar voor het laatst in de Majors voor Washington Nationals.

De Amerikaanse ploeg voegde nog een punt toe in de 2e5. Nadat de eerste twee slagmensen met drie slag waren uitgeschakeld sloegen Luke Williams en Jarren Duran beiden een honkslag. Met lopers op het eerste en derde honk werd Anibal Sánchez vervangen door Danny Rondón, maar die kreeg een RBI-double tegen van Todd Frazier. Hierna volgde weer een werperswissel. Dit keer nam Oddanier Eduardo Mosqueda Hernandez het over met lopers op het tweede en derde honk. Hij kreeg een comeback-grounder, maar de USA stond nu voor met 3-1.

Venezuela antwoordde met een punt in de 1e6 op Brandon Dixon, die de Amerikaanse pitching had overgenomen met twee uit in de vijfde inning. Met twee uit in de zesde sloegen Diego Rincones en Ramon Flores hit back-to-back doubles om er een 3-2 stand van te maken. Een pop-fly maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

In de 1e7, op nieuwe pitcher Edwin Jackson Jr., kreeg Venezuela de eerste slagman op de honken, want Yonny Hernández werd geraakt door een worp. Volgende slagman Hernán Pérez sloeg een line drive, maar dat eindigde in een dubbelspel.

De USA voegde daarna een 'insurance run' toe in de 2e7 op reliever Erick Alejandro Leal Plaza toen Todd Frazier homerde met twee uit. Enmanuel De Jesús werd vervolgens ingezet als nieuwe pitcher, maar hij kreeg een tweehonkslag tegen van Eric Filia en een honkslag van Triston Casas. Met lopers op het eerste en derde honk volgde wederom een werperswissel. Harold Chirinos beklom de heuvel en kreeg de honken vol na vier wijd voor Eddy Alvarez, maar hij sloot daarna af met een strikeout.

David Robertson gooide de negende inning voor USA. Hij begon met tweemaal drie slag, maar gooide daarna vier wijd op Luis Castro, die in scoringspositie kwam via velderskeus. Hierna zorgde pinch-hitter Alexander Palma met een grounder voor het einde van de inning, de wedstrijd en het toernooi.

(5 juni)

Gerelateerde Artikelen:
WBSC Baseball Americas Qualifier van start in Florida; No-Hitter Canada. (31 mei)
WBSC Baseball Americas Qualifier: Eerste winst Nicaragua; Cuba uitgeschakeld. (1 juni)
WBSC Baseball Americas Qualifier: Teams bekend voor Super Round. (2 juni)
WBSC Baseball Americas Qualifier: Slotduel Openingsronde opnieuw verregend. (3 juni)
WBSC Baseball Americas Qualifier: USA, Dominicanen openen Super Round met ruime winst. (4 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.