Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Neptunus brengt Holland Series vs. Amsterdam Pirates in balans na winst Game 4
English

AMSTERDAM - Curaçao Neptunus draaide een vroege 2-0 achterstand tegen L&D Amsterdam Pirates op zondagmiddag (10 oktober) om in een 8-2 overwinning dankzij een 7-run rally om de best-of-seven Holland Series met 2-2 in balans te brengen en een zesde duel af te dwingen.

Amsterdam Pirates opende de Kampioensfinale met een 2-0 shutout-winst een week geleden op een regenachtige zaterdag 2 oktober. Afgelopen donderdagavond (7 oktober) won Pirates ook de tweede wedstrijd, dit keer met een 3-1 stand.

In Game 3 op zaterdag halveerde Neptunus de achterstand door met 2-0 te winnen op een one-hitter van Kevin Kelly. Met de winst maakte Neptunus ook een einde aan een 8-game losing streak in Holland Series-wedstrijden tegen Pirates.

Game 5 wordt komende donderdagavond (14 oktober) gespeeld in Rotterdam. Game 6 volgt daarna op zaterdagmiddag (16 oktober) in Amsterdam. Indien nodig wordt de zevende wedstrijd op zondag in Rotterdam gespeeld.

Vandaag scoorde Amsterdam Pirates tweemaal in de eerste inning van de wedstrijd die in zijn geheel rechtstreeks werd uitgezonden op de landelijke televisie door NOS Studio Sport. Echter, de wedstrijd draaide om in de 2e3 toen een honkloop-fout resulteerde in een onnodige uit, waarna een dubbelspel volgde. Neptunus reageerde met een 7-run rally in de vierde inning en besliste met deze slagbeurt het resultaat van de wedstrijd, want hierna voegde de ploeg nog maar één punt toe. Maar het was veteraan midvelder Shaldimar Daantji die 'the play of the game' maakte. Met de honken vol in de 2e4 maakte hij een diving inning-ending catch, die niet alleen de voorsprong beschermde, maar ook de wedstrijd redde voor Neptunus.

Net als op donderdagavond bevond zich onder de vele toeschouwers in Amsterdam Major League-speler Jonathan Schoop, de broer van Pirates-korte stop Sharlon Schoop. Jonathan Schoop speelt sinds 2013 in de Major League. Hij speelde voor Baltimore Orioles in 2013-2018, sloot het seizoen 2018 af bij Milwaukee Brewers en speelde voor Minnesota Twins in 2019. Sinds vorig jaar is Schoop de vaste tweede honkman van Detroit Tigers.

Voor de wedstrijd vandaag kreeg Amsterdam Pirates-outfielder Denzel Richardson de Awards voor Beste Slagman en Meest Waardevolle Speler van de reguliere competitie.

(10 oktober)

Gerelateerde Artikelen:
Game 3 Holland Series: Neptunus boekt 1-hit shutout vs. Amsterdam Pirates in pitching-duel. (9 oktober)
Amsterdam Pirates verslaat Neptunus ook in tweede duel Holland Series. (7 oktober)
Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener. (2 oktober)De twee startende werpers vandaag waren Gio de Grauw (Amsterdam Pirates) en Aaron de Groot (Neptunus). De twee talentvolle werpers waren dit jaar teamgenoot van elkaar in het Nederlands Under-23 Team met wie ze in Italië de Europese titel veroverden en vorige maand in Mexico deelnamen aan de World Cup.

...Pirates-loper Raydley Legito en Neptunus...
...2e honkman Dwayne Kemp begroeten elkaar...
...Hun vaders Raily Legito en Adonis Kemp...
...speelden vele jaren in de Hoofdklasse en...
...ook in het Nederlands Honkbal Team...
...Legito sr. is met 257 duels record-international...
(© Foto: Henk Seppen)
In de laatste drie ontmoetingen tussen Amsterdam Pirates en Neptunus in de reguliere competitie, die werden gespeeld op dinsdagavonden, was De Graauw in elk duel de starter en was ook driemaal de winnende werper. De Groot was de starter en verliezende werper tweemaal.

Vandaag gooiden hadden beiden niet hun beste optreden en verlieten het duel al vroeg.

Nadat hij geen wijzigingen had gemaakt in zijn line-up in de eerste drie wedstrijden deed Amsterdam Pirates Hoofd Coach Michael Duursma dat vandaag wel. Max Clarijs was de catcher en speelde in zijn eerste wedstrijd van de Series, nadat Sicnarf Loopstok de catcher was in de eerste drie wedstrijden. Vandaag was Loopstok de DH. Hierdoor stond Roelie Henrique niet in de line-up. Hij was de linksvelder in de voorgaande wedstrijden, terwijl Kalian Sams tweemaal de designated hitter was en Gilmer Lampe eenmaal. Powerhitters Sams en Lampe stonden nu beiden in het outfield. Ook maakte Niels van Weert zijn eerste starte als tweede honkman, de positie die in de eerste drie wedstrijden werd ingenomen door de jonge en talentvolle Raydley Legito. Op zaterdag kwam Van Weert in het duel als pinch-hitter in de achtste, waarna hij in de 2e8 de tweede honkman was.

Amsterdam Pirates had een prima start, maar in de derde en vierde inning draaide het duel om.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg De Graauw twee grounders, waarna hij vier wijd gooide op Dwayne Kemp, maar die ging uit bij stelen.

In de tweede helft van de eerste inning opende Amsterdam de score met twee punten op De Groot. Gilmer Lampe begon met vier wijd, schoof op na een wilde worp en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Sharlon Schoop. Hierna kreeg Denzel Richardson vier wijd. Nadat een pop-fly van Kalian Sams eindigde in binnenhoog tekende Sicnarf Loopstok voor een honkslag die de honken volzette. Met slechts één uit en drie lopers op de honken had Pirates een prima kans om meer afstand te nemen, maar slechts één punt werd toegevoegd. Kenny Berkenbosch sloeg een opofferingsslag die Schoop binnenbracht en Pirates op 2-0 zette. Het stelde ook Richardson in staat het derde honk te bereiken. Maar hierna werd Loopstok gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Rashid Gerard en dat eindigde de inning.

In de 1e2 kreeg Neptunus de eerste twee slagmensen op de honken want Dudley Leonora kreeg vier wijd en John Polonius volgde met een infield-hit. Twee pop-flies volgden. Eerst was er een foute pop-fly van Gianison Boekhoudt, die werd gevangen door catcher Max Clarijs. Hierna werd een pop-fly van Dashenko Ricardo een binnenhoog en daarna sloeg Christian Diaz een grounder.

Na de twee punten te hebben toegestaan in de 2e1 herstelde Aaron de Groot en leek wat te groeien vanaf de tweede inning. Hij kreeg een one-out single tegen van Niels van Weert, maar die ging gedwongen uit.

In de 1e3 werd weer een honkloper van Neptunus uitgeschakeld. Shaldimar Daantji opende met vier wijd. Met één uit schoof de veteraan op naar het derde honk na een honkslag van Roger Bernadina. Een hoge aangooi vanuit het outfield volgde naar het derde honk en Bernadina dacht een kans te hebben op te schuiven naar het tweede honk. Echter, derde honkman Rashid Gerard kreeg de bal op tijd bij korte stop Sharlon Schoop, die Bernadina uittikte. Een grounder van Dwayne Kemp eindigde de slagbeurt.

Hierdoor eindigde een mogelijke scoringskans voor Neptunus. Even later kreeg Pirates een kans wat meer afstand te nemen, maar een honkloop-fout werd een cruciaal moment. Denzel Richardson opende met een tweehonkslag en Kalian Sams kreeg vier wijd (om werd omgeen gepitched). Met solide slagmensen Sicnarf Loopstok en Kenny Berkenbosch in aantocht stond Neptunus onder druk en werd een werperswissel gemaakt. Kaj Timmermans nam het over van Aaron de Groot. Met een 1-1 count op Loopstok vertrok Richarsdon ineens te ver vanaf het tweede honk. Timmermans stapte af en gooide de bal naar korte stop John Polonius, die Richardson uittikte, want hij slide nog wel terug naar het honk, maar kwam net tekort. In plaats van twee honklopers met nul uit op een nieuwe werpers, was er nu een onnodig uit met een loper op het eerste honk. Even later sloeg Loopstok in een 6-4-3 dubbelspel. Deze inning bleek beslissend te zijn voor Pirates en bezorgde Neptunus een benodigde 'break'.

Of dit alles een rol heeft gespeeld zullen we nooit weten, feit is wel dat Neptunus reageerde met een 7-run rall op drie werpers in de 1e4 om het duel in hun voordeel om te draaien. Gio de Graauw gooide vier wijd op Dudley Leonora en John Polonius, waarna hij een RBI-double tegen kreeg van Gianison Boekhoudt. Met lopers op het tweede en derde honk leverde Dashenko Ricardo een puntscorende honkslag af die de stand in balans bracht, 2-2. Hierna was het Christian Diaz die een puntscorende honkslag afleverde om Neptunus op een 3-2 voorsprong te zetten. Boekhoudt scoorde, Ricardo bereikte het derde honk, maar Diaz werd uitgeschakeld bij een poging op de aangooi op te schuiven. Een werperswissel volgde. Kevin Geestman nam het over, maar kwam snel in de problemen. De rechtshander gooide eerst vier wijd op Shaldimar Daantji, waarna hij vier opeenvolgende puntscorende honkslagen moest toestaan van respectievelijk Stijn van der Meer, Roger Bernadina, Dwayne Kemp en Dudley Leonora. Er volgde weer een werperswissel en dit keer werd Mike Groen ingezet. Zijn eerste worp op John Polonius was wild en eindigde in de grond. Terwijl hij de bal stopte sloeg catcher Max Clarijs de bal met zijn handschoen weg, maar die raakte vol de kin van Polonius. Hij werd verzorgde, spoog wat bloed uit, maar bleef in het duel. De lange inning eindigde toen Polonius in een dubbelspel sloeg, maar Neptunus had het duel omgedraaid en stond met 7-2 voor.

Amsterdam Pirates kreeg een kans de achterstand te verkleien in de 2e4 op Kaj Timmermans, die met één uit de honken vol kreeg. Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard begonnen met honkslagen. Nadat Max Clarijs wa uitgevangen op fout gebied sloeg ook Niels van Weert een honkslag en zorgde voor volle honken. Na het eerste honk te hebben bereikt leek Van Weert wat rugklachten te hebben, maar hij bleef na wat verzorging in de wedstrijd. Met de honken vol kreeg Pirates dus weer een scoringskans. Maar Timmermans volgde met drie slag voor Gilmer Lampe. Hierna sloeg Sharlon Schoop een line drive het midveld in. Daar rende de 37-jarige midvelder Shaldimar Daantji naar voren en maakte een schitterende diving catch. Dat maakte niet alleen een einde aan de inning. Met de vangbal stelde Daantji de voorsprong van Neptunus veilig, maar redde het duel mogelijk ook voor de Rotterdamse ploeg. Wanneer hij de vangbal niet zou hebbem gemaakt was de bal doorgerold naar het hek en zouden zeker twee lopers hebben gescoord, misschien wel alledrie. In die situatie was het een compleet nieuwe wedstrijd geworden met een verschil van twee of drie punten. Maar met de vangbal bleef de 7-2 voorsprong intact.

Neptunus voegde nog een punt toe in de 1e5 die begon met een verdedigende wissel, want Raydley Legito nam het als tweede honkman over van Niels van Weert. Gianison Boekhoudt opende met een honkslag en Dashenko Ricardo volgde met een tweehonkslag. Met twee uit scoorde Boekhoudt op een honkslag van Stijn van der Meer, maar Ricardo liep te ver door over het derde honk. Na de bal te hebben gefield gooide Legito de bal naar derde honkman Rashid Gerard, die een kans had Ricardo uit te schakelen. Echter, Gerard liet de bal vallen en Ricardo kon veilig terugkeren. Hierna maakte Legito nog een fraaie verdedigende actie op een scherpe grounder van Roger Bernadina om de voormalige Major League uit te schakelen op het eerste honk.

Er werd hierna niet meer gescoord. Neptunus kreeg nog één loper in scoringspositie in de 1e6. Met twee uit en John Polonius (velderskeus) op het eerste honk kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd, maar een 'force play-grounder' sloot de slagbeurt af.

In de 1e7 nam Robyn Clara de Pirates-pitching over en kreeg drie nullen op rij (twee strikeouts). De rechtshander kreeg ook drie opeenvolgende nullen in de achtste. Met één uit in de negende kreeg Clara een honkslag tegen van Gianison Boekhoudt, maar volgden een 'force play-grounder' en een strikeout.

Met een 8-2 achterstand kreeg Pirates een aantal honklopers vanaf de 2e5, maar wist niet meer te scoren, want Kaj Timmermans groeide dankzij de puntensteun in de vierde inning. Met één uit in de vijfde gooide hij vier wijd op Kalian Sams, maar die strandde op het eerste honk.

In de zesde gooide hij vier wijd op lead-off hitter Rashid Gerard, maar schakelde Max Clarijs met drie slag uit. Hierna sloeg Raydley Legito een pop-fly in kort linksveld waar korte stop John Polonius een vangbal leek te maken, maar de bal miste. Echter, Gerard was halverwege en denkende dat de bal werd gevangen leek hij terug te keren naar het eerste honk. Zodoende werd Gerard gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk, want linksvelder Christian Diaz pakte de bal op en gooide die naar tweede honkman Dwayne Kemp. Een grounder van Gilmer Lampe eindigde de slagbeurt.

Pirates kwam weer in scoringspositie in de 2e7. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd en sloeg Kalian Sams een honkslag. De twee schoven op na een grounder van Sicarf Loopstok, maar bleven achter.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de achtste kreeg Pirates nog een laatste honkloper met één uit in de 2e9. Sharlon Schoop sloeg toen een honkslag, maar volgende slagman Denzel Richardson sloeg in een game-ending double play.

Er komen dus in elk geval nog twee wedstrijden in de 2021 Holland Series!


...Gio de Graauw en Aaron de Groot waren de startende werpers in Game 4...

...Links: Gilmer Lampe wordt begroet na het eerste Pirates-punt te scoren in de 1e inning...
...Rechts: Niels van Weert wordt gedwongen uitgeschakeld door korte stop John Polonius in de 2e inning...

...Links: Denzel Richardson viert zijn lead-off double in de 3e inning...
...Rechts: Gianison Boekhoudt wordt begroet door Kevin Kelly na te scoren in de 4e inning...

...Links: Hoofd Coach Ronald Jaarsma bekijkt John Polonius die is geraakt door een wilde worp in de 4e inning...
...Rechts: Dashenko Ricardo duikt naar het 3e honk nadat 3B Rashid Gerard de bal mist in de 5e inning...
...3B Umpire Jeffrey Bentsnijder volgt de actie...

...Kaj Timmermans, Kevin Geestman en Mike Groen gooiden vandaag in relief...

...Links: Roger Bernadina sloeg 2-uit-5 met een RBI voor Neptunus...
...Rechts: Amsterdam Pirates Hoofd Coach Michael Duursma kijkt toe...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Links: Denzel Richardson ontvangt de prijzen voor Beste Slagman en Meest Waardevolle Speler...
...Rechts: Hoofd Coaches Michael Duursma en Ronald Jaarsma begroeten elkaar...

...Links: Jeffrey Bentsnijder, Martijn Bosschaart, Olav Steijger en Rob Has waren vandaag de Umpires...
...Rechts: Dennis Duin en Linda Steijger waren de Official Scorers in het duel van vandaag...

...Links: Stijn van der Meer wordt uitgeschakeld door pitcher Gio de Graauw en is de eerste nul in de 1et inning...
...Rechts: Dwayne Kemp gaat uit bij stelen en wordt getikt door 2B Niels van Weert wat de 1e inning afsluit...
...2B Umpire Martijn Bosschaart volgt de situatie...

...Sharlon Schoop (links) op het 2e honk (achter Umpire Martijn Bosschaart) na binnenslaan van het eerste punt...
...Hierna scoort hij zelf het tweede punt op een opofferingsslag, gevangen door rechtsvelder Roger Bernadina...

...Links: Hoofd Coach Ronald Jaarsma krijgt de bal van starter Aaron de Groot in de 3e inning...
...Rechts: Catcher Dashenko Ricardo vangt een foute pop-fly in de 4e inning...

...Links: Gianison Boekhoudt opent de 5e inning met een honkslag en scoort later het 8e Neptunus-punt...
...Rechts: 2B Dwayne Kemp vangt een pop-fly in de 5e inning...

...Links: 1B Kenny Berkenbosch vangt een foute pop-fly in de 6e inning, bekeken door Shairon Martis...
...Rechts: Eén van de befaamde Mr. Cocker-hondjes volgt de actie op het veld aandachtig...

...Links: Veteraan Umpire Olav Steijger stond vandaag achter de plaat...
...Midden/Rechts: Kaj Timmermans en Kevin Bakker gooiden in relief voor Neptunus...

...Kaj Timmermans, Misja Harcksen, Shaldimar Daantji en Gregory Muller...
...high-fiven elkaar na winst van de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 2-8
123456789RHE
Curaçao Neptunus000710000-8140
L&D Amsterdam Pirates200000000-291
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Aaron de Groot2 (*)13422

Kaj Timmermans, W (1-0)6.1335--

Kevin Bakker0.2-----

(*) - De Groot gooide op twee slagmensen in de derde inning

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Gio de Graauw, L (0-1)3.1-5544

Kevin Geestman- (*)-1433

Mike Groen2.2-1411

Robyn Clara33-1--

(*) - Geestman gooide op vijf slagmensen in de vierde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Rob Has,
2B-Martijn Bosschaart, 3B-Jeffrey Bentsnijder.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Leo Markies.
Scoreboard Operators-Jolande & Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-14:05 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 4, best-of-seven Holland Series 2021.
Series gelijk, 2-2.
Gio de Graauw, Kevin Geestman en Robyn Clara spelen in hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Voor de wedstrijd ontvangt Denzel Richardson (L&D Amsterdam Pirates) de prijzen van Beste Slagman en Meest Waardevolle Speler van de reguliere competitie.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 16° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 10 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 71%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.