Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland opent Europees Kampioenschap met shutout-winst vs. Slowakije
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (ItaliŽ) - Het Nederlands Honkbal Team is de 36e editie van het Europees Kampioenschap op zondag (12 september) begonnen met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije. Het was de eerste keer in de historie dat de twee landen een honkbal-interland tegen elkaar speelden.

In de openingswedstrijd, gespeeld in Torino (oftewel Turijn), kwam Oranje tot 13 honkslagen. Rookie Junior Martina sloeg vier punten binnen. Vijf Nederlandse werpers schakelden samen 18 slagmensen met drie slag uit, waaronder vijf door debutant Raf Cocu.

Nederland speelt de volgende wedstrijd op maandagavond (20:30 uur) tegen TsjechiŽ.

Het Europees Kampioenschap wordt georganiseerd in de Regio Piemonte in de noordwestelijke top van ItaliŽ. De wedstrijden worden gespeeld op drie verschillende locaties, waarvan Torino de hoofdlocatie is waar ook de Finale zal plaatsvinden. Er wordt oog gespeeld in Avigliana en Settimo Torinese.

Twee jaar geleden, in Duitsland, veroverde Nederland voor de 23e keer de Europese titel na een 5-1 winst tegen ItaliŽ in de Finale. Een paar weken later stonden beide ploegen met lege handen tijdens het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi, waar IsraŽl de winnaar werd en zich plaatste voor de Olympische Spelen in Japan. Nederland werd tweede, maar werd in juni uitgeschakeld voor de Spelen tijdens de Final Baseball Qualifier in Mexico.

Het Nederlands Koninkrijksteam reisde op woensdag naar ItaliŽ en speelde ter voorbereiding op het evenement twee oefenwedstrijden. Op donderdag won Oranje met 7-3 van Spanje. Op vrijdag kwam Nederland tot een 6-0 shutout tegen Zweden in een 5-inning wedstrijd. Na afloop van deze twee wedstrijden werd op vrijdag bekend gemaakt dat werper Raf Cocu aan het roster was toegevoegd als vervanger van de geblesseerde Franklin Van Gurp.

In de avond in Torino speelden IsraŽl en Rusland de eerste verlenging van het toernooi. Rusland opende de score in de vierde inning, IsraŽl kwam langszij in de zesde. In de 1e9 kreeg Rusland de kans de leiding te hernemen, want het had de honken vol staan met ťťn uit. Na een werperswissel maakte een dubbelspel einde aan de slagbeurt. Met een 1-1 stand werd het duel beslist in de tiende inning via de internationale tie-break regel waarbij de inning begint met lopers op het eerste en tweede honk. In de 1e10 maakte een dubbelspel en een strikeout een einde aan de Russische slagbeurt. In de 2e10 zorgde een fout op een stootslag voor volle honken voor IsraŽl. Na een strikeout werd het winnende punt gescoorde op een 'walk-off balk'! De schijn werd gelijktijdig afgeroepen door de Nederlandse Home Plate Umpire Martijn Bosschaart en de Oostenrijkse 3B Umpire Oswald Tscharf.

Twee andere Nederlandse Umpires kwamen vandaag ook in actie. In de ontmoeting tussen ItaliŽ en Griekenland stond Winfried Berkvens achter de plaat en Edwin Louisa bij het eerste honk. Louisa was de dag eerder al begonnen bij het derde honk in het openingsduel tussen Zweden en TsjechiŽ. De Nederlandse Technical Commissioner Paul Bokern stond bij de wedstrijd tussen KroatiŽ en Duitsland. Er is nog een Nederlandse wedstrijd-official in ItaliŽ, want Linda Steijger is tijdens dit EK de Scoring Director.

(12 september)

Overige uitslagen Dag 1:
Groep A: Oostenrijk vs. BelgiŽ 12-11; ItaliŽ vs. Griekenland 13-3 (6½ inn.).
Groep B: KroatiŽ vs. Duitsland 8-2; Spanje vs. OekraÔne 15-0 (5 inn.).
Groep C: IsraŽl vs. Rusland 2-1 (10 inn.); Groot-BrtittanniŽ vs. Frankrijk 7-2.
Groep D: Zweden vs. TsjechiŽ 1-6.

Gerelateerde Artikelen:
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)In de eerste wedstrijd van het evenement stond Nederland tegenover Slowakije, dat zich begin juli kwalificeerde voor deelname. Slowakije won toen ťťn van de vier EK Kwalificatie Toernooien. In eigen land in Bratislava won Slowakije de Finale tegen Ierland met 12-2. De andere drie Qualifiers werden gewonnen door Griekenland, OekraÔne en Rusland. Tijdens dit EK speelt Griekeland in Groep A, OekraÔne in Groep en Rusland in Groep C.

In de opener stond Oranje slechts met 1-0 voor na twee innings na een onverdiend punt te hebben gescoord in de eerste slagbeurt. De ploeg kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de derde inning om het resultaat te beslissen op weg naar een mercy-rule overwinning.

Oranje-Manager Evert-Jan 'Hoen zette 16 spelers in, waaronder vijf werpers, in de allereerste wedstrijd tegen Slowakije, dat op de twaalfde plaats staat op de ranglijst in Europa en 38e is op de wereldranglijst.

De wedstrijd begon met een hoogtepunt voor Slowakije, want lead-off hitter Martin Brunegraf opende met een honkslag in wat de allereerste wedstrijd voor het land is op een Europees (Senioren) Kampioenschap. Brunegraf, die de Playing Manager van de ploeg is, sloeg de honkslag op startende pitcher Lars Huijer, die daarna de volgende drie slagmensen uitschakelde in de enige inning die hij gooide.

Nederland opende de score in de tweede helft van de eerste inning met een overdiend punt op starter Marko Vykoukal. Met ťťn uit gooide hij vier wijd op Roger Bernadina, waarna hij Ray-Patrick Didder met een worp raakte. De twee schoven op na een grounder van Juremi Profar en de slagbeurt leek te worden afgesloten met een grounder van Sharlon Schoop. Echter, er werd een fout gemaakt en Bernadina scoorde. Didder en Schoop bleven achter, want Vykoukal sloot af met drie slag voor Dwayne Kemp.

Mike Bolsenbroek nam de Oranje-pitching over in de tweede inning en kreeg drie nullen op rij (twee strikeouts). Jayden Gonesh werd daarna de derde Nederland-pitcher in de derde inning. De rookie begon met een strikeout, waarna vier volgde voor de volgende slagman, maar hiern schakelde hij weer twee slagmensen met drie slag uit.

Nadat Oranje puntloos was gehouden in de tweede slagbeurt kwam de ploeg tot een rally van zes punten in de 2e3 op twee werpers. LukŠš Žilavż nam de pitching over, maar hij hij had wat problemen met het vinden van de slagzone. De linkshander raakte zowel Roger Bernadina (die het tweede honk stal) als Ray-Patrick Didder, waarna vier wijd volgde voor Juremi Profar, wat voor volle honken zorgde. Een wilde worp stelde daarna Bernadina in staat het eerste punt in deze slagbeurt te scoren. Hierna gooide Žilavż ook vier wijd op Sharlon Schoop, maar ook dat eindigde in een wilde worp en dat gaf Didder de kans om tot scoren te komen. Met lopers 'op de hoeken' nam Jaroslav Kosna de Slowaakse pitching over, maar ook hij kwam wat in de problemen. Kosna werd begroet met een puntscorende tweehonkslag van Dwayne Kemp en daarna een 2-run single van Junior Martina. Hierna gooide Kosna twee opeenvolgende wilde worp op zijn eerste twee pitches richting Dashenko Ricardo. Dat bracht Martina naar het derde honk en hij scoorde vervolgens op een grounder van Ricardo om er een 7-0 stand van te maken. Met ťťn uit sloegen ook John Polonius en Jiandido Tromp nog een honkslag en zodoende waren alle negen slagmensen aan slag geweest. Maar zij bleven achter, want twee vangballen maakten een einde aan de slagbeurt.

Met een 7-0 achterstand kreeg Slowakije een kans om tot scoren te komen in de 1e4, die met wat verwarring eindigde. Slowakije kreeg de honken vol met nul uit op Jayden Gonesh, maar scoorde niet. MŠrio Gottchall begon met een honkslag, waarna Martin Lukačka en Jakub HorŠček beiden vier wijd kregen. Met de honken vol kwam Gonesh tot drie slag op de volgende slagman. Michal PuškŠr sloeg hierna een grounder richting eerste honkman Juremi Profar, die de bal naar korte stop John Polonius gooide. Hoewel de aangooi een beetje wijd was kon Polonius HorŠček gedwongen uitschakelen op het tweede honk. Hij gooide de bal vervolgens terug naar Profar. Echter, het leek er op dat de bal in de grond kwam en werd opgepakt door Profar terwijl PuškŠr arriveerde en Gottchall de thuisplaat passeerde. De slagman werd uitgegeven door de Italiaanse 1B Umpire Alessandro Spera en dus werd het een 'inning-ending double play' en telde het punt niet. Maar Profar en een aantal andere spelers verlieten niet onmiddellijk het veld en Gonesh liep terug naar de heuvel. Zij leken te denken dat de slagman veilig het honk had bereikt, maar zij liepen richting dug-out toen de uit was bevestigd. Er was een korte discussie tussen de Home Plate Umipre en een Slowaakse coach, maar de inning was afgesloten.

In de 2e4 voegde Nederland weer twee punten toe. Met ťťn uit sloegen Sharlon Schoop en Dwayne Kemp een honkslag en beiden scoorden op een hiernavolgende tweehonkslag van Junior Martina.

...Mike Bolsenbroek...
...winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 9-0 voorsprong werd Raf Cocu de nieuwe Oranje-werper in de 1e5. De rechtshander werd vrijdag aan het roster toegevoegd als vervanger van de geblesseerde rechtshander Franklin Van Gurp. Hiermee maakte Cocu zijn debuut in het Nederlands Team. Zijn tweede worp op Jakub Ižold werd het midveld ingeslagen voor een tweehonkslag. Cocu schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit, waarna vier wijd volgde voor TomŠš BiskorovŠjny, maar daarna sloot hij af met een volgende strikeout.

In de 2e5 werd Ižold de nieuwe werper voor Slowakije en hij kreeg het tiende Nederlandse punt tegen met twee uit. Met ťťn uit sloeg Roger Bernadina een honkslag, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Ray-Patrick Didder. De laatste kwam in scoringspositie na een honkslag van Juremi Profar en scoorde na een honkslag van pinch-hitter Calten Daal. Met lopers op het eerste en tweede honk sloot I&$382;old de inning af met drie slag voor pinch-hitter Denzel Richardson.

In de 1e6 werd drie Slowaakse slagmensen met drie slag uitgeschakeld. De eerste twee door Raf Cocu, de derde door Mike Groen. Hierdoor kwam Cocu tot vijfmaal drie slag in zijn Oranje-debuut.

Met een 10-0 voorsprong voegde Nederland een 'mercy-rule insurance run' toe. Met ťťn uit sloeg catcher Dashenko Ricardo een honkslag. Volgende slagman John Polonius sloeg een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. Ricardo werd doorgestuurd en een close play op de plaat volgde. Daar werd Ricardo uitgecalled door de Spaanse Home Plate Umpire Cuauhtťmoc SuŠrez HernŠndez. Van de ene kant leek het erop dat Ricardo de plaat met zijn been aanraakte voordat hij werd getikt door catcher MŠrio Gottchall. Maar ook leek het erop dat Ricardo op zijn been werd getikt voordat hij de plaat passeerde. Maar SuŠrez stond er bovenop en Ricardo was uit. Met twee uit scoorde Polonius toen er een fout werd gemaakt op een harde grounder van Jiandido Tromp.

In de 1e7 gooide Mike Groen driemaal drie slag. En dat maakte ook een einde aan de wedstrijd.

Mike Bolsenbroek kreeg de winst op zijn naam. Doordat startende werper Lars Huijer de wedstrijd verliet met een 1-0 voorsprong, maar niet de vereiste vijf innings gooide, was het aan de Official Scorers om de winnende werper aan te wijzen. Wanneer er meer dan ťťn reliever is krijgt de werper die volgens de scorers het meest effectief heeft gegooid de winst. Jayden Gonesh gooide de meeste innings van de vier relievers en had vier strikeouts, maar hij gooide ook driemaal drie slag en kreeg de honken vol. Bolsenbroek schakelde drie slagmensen op rij uit in zijn enige inning, waaronder twee strikeouts.

De volgende spelers kwamen in actie voor Oranje:
Jiandido Tromp (LF, 1-uit-5), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Ray-Patrick Didder (RF, 0-uit-2), Juremi Profar (1B, 1-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-2), Calten Daal (PH/2B, 1-uit-1), Dwayne Kemp (DH, 2-uit-3), Denzel Richardson (PH/DH, 0-uit-1), Junior Martina (3B, 2-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 2-uit-4), John Polonius (SS, 2-uit-4) en pitchers Lars Huijer, Mike Bolsenbroek, Jayden Gonesh, Raf Cocu en Mike Groen.


Nederland - Slowakije 11-0 (6½ inn.)
123456789RHE
Slowakije0000000 -032
Nederland106211X -11130
pitchers Slowakijeinn.SOBBHRER
Marko Vykoukal, L (0-1)22111-

LukŠš Žilavż- (*)-2-44

Jaroslav Kosna2--744

Jakub Ižold11-311

Adam Zacko1--211

(*) - Žilavż gooide op vier slagmensen in de derde inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer13-1--

Mike Bolsenbroek, W (1-0)12----

Jayden Gonesh, H (1)2431--

Raf Cocu1.2511--

Mike Groen1.14----

(Bolsenbroek winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Cuauhtťmoc SuŠrez HernŠndez (Spanje), 1B-Alessandro Spera (ItaliŽ),
3B-JiřŪ Kroupa (TsjechiŽ).
Official Scorer: Marco Rocci (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer: Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioner: Christian Posny (Duitsland).
Aanvangstijd-15:30 uur.
Speeltijd-2:14 uur.
Locatie-Stadio Baseball Paschetto, Campo Comunale, Torino (ItaliŽ) (complex Grizzlies Torino 48 Baseball Club).

Game Notes:
Raf Cocu maakt zijn debuut en speelt zijn eerste interlandwedstrijd voor het Nederlands Team.
Eerste interlandwedstijd van Nederland tegen Slowakije.
Eerste overwinning van Nederland tegen Slowakije.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 28° C; windrichting oost; windsnelheid 2 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 41%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.