Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Mike Sadek...
(1946 - 2021)
Voormalig Major League-catcher en Robert De Niro stand-in Mike Sadek overleden
English

SAN ADREAS, California (USA) - Voormalig Major League-catcher Mike Sadek, die in acht seizoenen uitkwam voor San Francisco Giants en ook bijna twintig jaar in het 'front office' van de club werkte, is op woensdag (20 januari) op 74-jarige leeftijd overleden. Bericht werd dat hij overleed na een korte hart- en long-ziekte. Hoewel hij in minder dan 400 wedstrijden speelde en voornamelijk back-up speler was, werd Sadek een populaire speler bij zowel de fans als zijn teamgenoten. Hij vervulde ook de rol van stand-in voor acteur Robert De Niro in een film uit 1996.

Michael George Sadek werd geboren op 30 mei 1946 in Minneapolis, Minnesota. Na American football en honkbal te hebben gespeeld op High School ging Sadek naar de Univerity of Minnesota. De catcher werd gedraft door San Francisco Giants in de June Amateur Draft in 1966, maar hij besloot zijn studie te vervolgen op de University. Sadek had een prima seizoen met het college-honkbalteam in 1967 en werd daarna gedraft door Minnesota Twins bij wie hij tekende.

Hoewel gedacht werd dat hij te klein was om een 'elke dag catcher' te kunnen zijn bleef Sadek hard werken om catcher te blijven en maakte hij zijn professionele debuut in het seizoen 1967 toen hij uitkwam voor St. Cloud Rox, het Single-A team van Minnesota Twins, in wat het eerste van zijn zes Minor League-seizoenen was. Hij sloeg .232 en bereikte regelmatig het honk, want hij scoorde 37 punten en stal 11 honken.

Sadek speelde ook in 1968 in Single-A en sloeg toen .265. Hierna promoveerde hij naar Double-A in 1969, maar hij sloeg toen slechts .192. In december 1969 werd Sadek opnieuw geselecteerd door San Francisco Giants in de Minor League Draft. In de Giants-organisatie speelde de catcher ook in 17 wedstrijden in Double-A in 1970, maar promoveerde naar Triple-A, waarin hij uitkwam in 74 wedstrijden voor Phoenix Giants. Voor dit team sloeg hij .244 en sloeg hij zijn eerste homerun. Hierna speelde Sadek ook voor het Triple-A team in 1971 en 1972, waarin hij respectievelijk .309 en .245 sloeg.

Na het seizoen 1972 werd Sadek op het 40-man roster van San Francisco geplaatst. Hierna stond hij op het roster van het Major League-team toen het seizoen 1973 van start ging, als de back-up catcher voor Dave Rader. Op 13 april 1973, op 26-jarige leeftijd, maakte Sadek zijn Major League-debuut in een thuiswedstrijd tegen Cincinnati Reds. In dat duel werd hij in de 1e8 ingezet en nam hij de catching over van Rader. In de 2e8, met Cincinnati op een 4-2 voorsprong, kwam San Francisco tot een rally van drie punten met twee uit. Chris Speier kreeg toen vier wijd en Dave Kingman sloeg een honkslag. Na een werperswissel leverde pinch-hitter Willie McCovey een puntscorende honkslag af. Dat werd gevolgd door een RBI-single van Garry Maddox en een RBI-double van Gary Matthews. Er volgde weer een werperswissel en met lopers op het tweede en derde honk kreeg Sadek zijn eerste Major League-slagbeurt en sloeg een grounder. San Francisco won de wedstrijd met 5-4. In zijn eerste Major League-seizoen speelde Sadek in 39 wedstrijden en sloeg .167 (11-uit-66). Eén van de Giants-pitcher dit seizoen was de toekomstige Hall of Famer Juan Marichal.

De catcher, die als bijnaam 'The Sheik' had, keerde daarna terug naar het Triple-A team in Phoenix, waar hij het hele seizoen 1974 speelde. Daat speelde hij in 117 wedstrijden en sloeg hij .251 met 93 honkslagen. Hij begon ook het seizoen 1975 in Triple-A en speelde dit keer in 50 wedstrijden voor Phoenix. Het duurde tot juni 1975 voordat hij terugkeerde in het Major League-team. Op dat moment was hij de derde catcher in de ploeg. Hoewel Sadek geen powerhitter was beschikte hij over uitstekende verdedigende kwaliteiten. De speeltijd werd verdeeld over de drie catchers, de anderen waren Dave Rader en Marc Hill. In de tweede helft van het seizoen 1975 speelde Sadek in 42 wedstrijden en sloeg hij .236 met 25 honkslagen, maar hij sloeg maar negen punten binnen.

...1980 Baseball-card...
In 1976 speelde Sadek in 55 wedstrijden, maar sloeg slechts .204. In het volgende seizoen steeg Sadek's slaggemiddelde naar .230 en sloeg hij ook zijn eerste Major League-homerun. In een thuiswedstrijd tegen Pittsburgh Pirates was Sadek de startende catcher en sloeg hij 2-uit-4. In de eerste inning leverde hij een puntscorende honkslag af in een 5-run rally. Maar Pittsburgh maakte de vroege achterstand ongedaan en stond halverwege de zevende inning met 6-voor. Even later scoorde San Francisco tweemaal om het duel weer om te draaien. In de achtste, met twee uit, sloeg Mike Sadek een solo-homerun op closer Grant Jackson om een 'insurance run' toe te voegen in de 8-6 overwinning. Dit zou zijn enige homerun zijn in het seizoen 1977, waarin hij in 61 wedstrijden uitkwam. In het volgende seizoen speelde de back-up catcher in 40 wedstrijden, maar sloot af met een .239 slaggemiddelde en sloeg ook nog eens twee homeruns.

In zijn loopbaan sloeg Sadek slechts vijf homeruns. Maar één daarvan maakt deel uit van een record en dat was de vierde homerun in zijn carrière. Op 25 mei 1979 speelde San Francisco thuis tegen Atlanta Braves in Candlestick Park. San Francisco won met 6-4, maar beide teams scoorden viernaal in de vierde inning. In de 1e4 stond San Francisco met 1-0 voor. Voor Atlanta opende Pepe Frias toen met een honkslag en daarna kreeg Gary Matthews vier wijd, waarna Jeff Burroughs en Bob Horner back-to-back homeruns sloegen. In de 2e4, nu met een 4-1 achterstand, scoorde ook de thuisploeg vier punten. Eerst begon Willie McCovey met een homerun. Volgende slagman Bill Madlock sloeg een honkslag en met twee uit sloeg Sadek een 2-run homerun op Phil Niekro om er een 4-4 stand van te maken. Hierna sloeg ook San Francisco-pitcher Bob Knepper een homerun om zijn ploeg op een 5-4 voorsprong te zetten. De vijf homeruns in dezelfde inning evenaarden een record.

Na in 63 wedstrijden te hebben gespeeld met een slaggemiddelde van .252 in 1979 had Mike Sadek zijn beste seizoen in 1980. Hij speelde in zijn hoogste aantal wedstrijden (64) en sloeg ook de meeste honkslagen (38), had de meeste binnengeslagen punten (16) en de meestee vrije lopen (27), terwijl hij afsloot met een .252 gemiddelde, eveneens het hoogste in zijn loopbaan.

In het seizoen 1981 had Sadek in slechts 19 wedstrijden gespeeld toen de competitie werd onderbroken vanwege een spelers-staking. Kort nadat het seizoen in begin augustus weer werd hervat werd Sadek 'released'. En omdat hij niet werd gecontrateerd door een andere ploeg eindigde zijn Major League-loopbaan.

In zijn loopbaan bij San Francisco stond Sadek bekend om zijn verdedigende kwaliteiten, maar ook om zijn leiderschap en om het plezier in de ploeg te houden. In acht seizoenen speelde Mike Sadek in 383 wedstrijden en sloeg hij 184 honkslagen. Zijn slaggemiddelde was .226, hij scoorde 88 punten en sloeg er 74 binnen.

Onder Sadek's teamgenoten in zijn acht seizoenen bij San Francisco Giants met wie hij het langste speelde waren Jack Clark, Johnnie LeMaster (met wie hij beiden in zeven seizoenen speelde), Darrell Evans, Larry Herndon, Marc Hill en Willie McCovey en pitchers Randy Moffitt (die in al zijn acht seizoenen teamgenoot was), Jim Barr, Ed Halicki, Bob Knepper Gary Lavelle en John Montefusco.

Andere teamgenoten door de jaren heen waren ondermeer Rob Andrews, Bobby Bonds, Enos Cabell, Tim Foli, Mike Ivie, Von Joshua, Dave Kingman, Bill Madlock, Garry Maddox, Gary Matthews, Milt May, Roger Metzger, Willie Montanez, Joe Morgan, Bobby Murcer, Bill North, Steve Ontiveros, Dave Rader, Ken Reitz, Chris Speier, Rennie Stennett, John Tamargo, Derrel Thomas, Gary Thomasson, Max Venable, Terry Whitfield en Jim Wohlford en pitchers Vida Blue, Pedro Borbon, Mike Caldwell, John D'Acquisto, Dave Heaverlo, Al Holland, Lynn McGlothen, Greg Minton, Charlie Williams en Ed Whitson.

...Film-poster van...
...The Fan (1996)...
In drie van zijn seizoenen bij San Francisco was Joe Altobelli de Manager van de ploeg. In Sadek's laatste seizoen stond het team onder leiding van de latere Hall of Famer Frank Robinson.

Nadat hij was gestopt als speler bleefk Sadek werkzaam in de San Francisco Giants-organisatie en werkte in het zogenoemde 'front office'. Hij werkte eerst in 'community relations', organiseerde jeugd-clinics en vertegenwoordigde de club op evenementen. Hij werkte voor de club in 'baseball operations' tot en met 1999. Na afloop van zijn spelersloopbaan kreeg hij een paar aanbiedingen als coach of instructor bij de Giants-organisatie. Echter, die wees hij altijd af om bij zijn familie te kunnen zijn en zijn kinderen te zien opgroeien.

In 1996 was Mike Sadek de 'body-double' voor de bekende acteur Robert De Niro in de actie/thriller-film The Fan, die gedeeltelijk werd opgenomen in Candlestick Park, het thuis-stadion van San Francisco Giants. In deze film speelt De Niro de rol van Gil Renard, een geobsedeerde fan, die uitgelaten is wanneer drievoudig MVP Bobby Rayburn (gespeeld door Wesley Snipes) aan het Giants-team wordt toegevoegd. Echter, Rayburn speelt onder de maat en daarna begint Renard de speler te 'helpen'. In een aantal van de situaties waarin De Niro een bal moet gooien was Sadek de stand-in. Andere sterren naast De Niro en Snipes in deze film zijn Ellen Barkin, John Leguizamo en Benicio Del Toro. Baltimore Orioles-infielder Cal Ripken, Jr. was een adviseur voor de film, die werd geregisseerd door Tony Scott. De bekende componist Hans Zimmer maakte de muziek voor deze film.

San Francisco Giants Chief Executive Officer Larry Baer gaf de volgende verklaring: ,,Mike was in alle opzichten een 'Forever Giant'. Hij bracht bijna 30 jaar door in de Giants-organisatie tussen zijn tijd als speler en zijn rol als lid van het front office. Hij had een oprechte liefde voor de sport en stond erom bekend dat hij zijn teamgenoten kon laten lachen als ze dat het hardst nodig hadden. Onze condoleances gaan uit naar de familie Sadek voor hun verlies en we betuigen onze gedachten aan zijn teamgenoten en vrienden''.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Mike Sadek en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(21 januari)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.