(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Nederlandse Basketball Bond)
IN MEMORIAM
...Frank Voskuilen... (1950 - 2022) (© Foto: Nederlandse Basketball Bond) |
Voormalig Haarlemse Honkbal Week- en KNBSB-bestuurder Frank Voskuilen overleden
English
HOOFDDORP -
Frank Voskuilen, die in de jaren zeventig tot halverwege de jaren tachtig bijzonder actief is geweest voor de Haarlemse Honkbal Week en deel heeft uitgemaakt van het Bondsbestuur van de KNBSB, is op vrijdag (18 maart) op 71-jarige leeftijd overleden.
Naast zijn honkbal- en softbal-activiteiten was Frank Voskuilen één van de initiatiefnemers tot de realisering van de Haarlemse Basketbal Week, die twintig jaar achter elkaar werd georganiseerd van 1982 tot en met 2003.
Frank Voskuilen was betrokken bij alle edities wat hem de bijnaam 'Mister Basketbal Week' opleverde.
Frank Voskuilen werd geboren in 1950 in Haarlem.
Hij was de zoon van Piet Voskuilen, die tussen 1962-1978 Wethouder was voor Onderwijs, Sport en Jeugdzaken in Haarlem, waarvan hij sinds 1976 ook Loco-Burgemeester was.
De Burgemeesters in die jaren waren Oscar Cremers, Leonard de Gou en Jan Reehorst, die allemaal een ceremoniële eerste bal hebben gegooid tijdens een Haarlemse Honkbal Week.
De heer Voskuilen overleed op 31 december 1981 toen hij tijdens een wintersportvakantie werd getroffen door een hartaanval.
Frank's moeder Wil Voskuilen was vele jaren administratief medewerkster op het Bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) toen dat was gevestigd in Santpoort.
Net als zijn vader zei Frank altijd hoe hij over iets dacht, nam geen blad voor de mond en had een duidelijke eigen mening.
Maar hij zorgde er ook voor dat het anderen goed ging en was zeer gedreven en gepassioneerd in wat hij deed.
Frank raakte al snel betrokken bij honkbal, softbal en basketbal, maar ook in het onderwijs.
Meer dan veertig jaar was Frank werkzaam in het onderwijs als leraar.
Later werd hij directeur van de Hannie Schaftschool, 'De Cirkel' (allebei basisscholen) en Mytylschool 'De Regenboog' (voor lichamelijk gehandicapte kinderen), allen in Haarlem.
Voskuilen ging bij de laatste in 2015 met pensioen.
In 1972 maakte Frank Voskuilen voor het eerst deel uit van de Perscommissie van de Haarlemse Honkbal Week.
1972 was een bijzonder toernooi, want toen namen de Nationale Ploegen van Cuba (regerend Wereldkampioen) en Nicaragua voor het eerst deel.
Het was voor Frank het begin van een veertienjarige verbintenis met het tweejaarlijkse toernooi.
In al die jaren toonde hij zijn passie en kwam ook met verschillende ideeën om toeschouwers te vermaken en het evenement te promoten.
Tijdens de Honkbal Weken van 1972, 1974, 1976 en 1978 stond de Perscommissie onder voorzitterschap van Hans de Bie.
Andere leden waren ondermeer Henk de Bruin (1972, 1974), Hans van Raalte, Minne Vellinga, Martin Winnubst en Hans van der Sluis (in 1978).
De Bie en Van Raalte maakten ook deel uit van het Organisatie-Comité.
Voor aanvang van de Honkbal Week 1978 werd ook Voskuilen lid van het Organisatie-Comité en werd hij tevens vice-voorzitter van de Perscommissie.
Twee jaar later volgde hij De Bie op als voorzitter.
Voskuilen leidde de Commissie daarna in 1980, 1982 en 1984, waarvan toen ook Hans van Raalte, Henk Knol, Minne Vellinga, Sylvia Hoorn en Yvonne Herkemij deel uitmaakten.
Toen hij voorzitter werd van de Perscommissie werd een nieuw fenomeen geïntroduceerd.
Voor de Honkbal Week van 1980 werden box scores en korte nieuwsberichten verspreid onder de media.
Vanaf 1980 besloten De Bie en Voskuilen om deze informatie ook beschikbaar te maken voor de toeschouwers.
Er werd een speciale programma-kaft samengesteld, gevuld met de box scores en de berichtjes, maar ook met achtergrondverhalen en een knipselkrant.
Voor elke wedstrijd werd een nieuwe uitgave gemaakt.
Om dit te kunnen realiseren werd een nieuwe groep van (jeugdige) vrijwilligers gecreëerd, die de verschillende papieren met informatie vergaarden in de kaft en vervolgens verkochten aan de toeschouwers.
Zij deelden ook de (gratis) line-ups rond.
Vanaf 1988 werd de 'kaft' vervangen door een magazine-achtig bulletin ('Leesvoer') dat voor elke wedstrijd afzonderlijk werd geproduceerd.
Dat bleef zo tot en met 2004.
Vanaf 2006 verscheen er één nieuw bulletin per dag.
In 1988 stond de redactie onder leiding van Rob van Tuyl, sinds 1990 is Marco Stoovelaar de editor-in-chief.
Toen Frank Voskuilen lid werd van het Organisatie-Comité in 1978 stond het voor de tiende (en laatste) keer onder leiding van Gerard Voogd, die vanaf de allereerste editie in 1961 voorzitter was geweest.
In 1978 was het secretariaat in handen van Freek van Muiswinkel, die later bekend werd door zijn rol van Wachtcommandant Jochems in de langlopende TV-serie Baantjer.
Andere leden waren toen Rita Schrijber, Gonny Wedemeijer (beiden toernooi-secretariaat), Piet Tromp (penningmeester), Theo Vleeshhouwer (toernooi-directeur), Hans de Bie (perszaken, met Frank), Piet van Deenen (accomodatie), Karel de Graaf (hotelzaken), Henk de Bruin en Freek Bos (beiden lid).
Helaas overleden uit deze groep Theo Vleeshhouwer, Piet Tromp en Hans de Bie in recente jaren.
Na de 'Week' van 1978 volgde Tromp Voogd op als President en werd De Bie Vice-President.
Tromp werd als penningmeester opgevolgd door Wim Ascherman, terwijl Ben de Brouwer en Jules de Pierre de taken overnamen van De Graaf en Bos.
Dit Comité bleef tot en met 1985 ongewijzigd.
De meeste hiervan maakten ook in dezelfde functies deel uit van het Comité dat in 1986 het Wereldkampioenschap Honkbal ging organiseren, dat toen voor het eerst in Nederland plaatsvond.
Voskuilen stopte met zijn activiteiten in 1985.
Voskuilen was ook betrokken bij de eerste twee edities van de Haarlemse Softbal Week (1980, 1983).
Tijdens beide toernooien leidde hij de Perscommissie, die verder bestond uit Ben Muller en Peter Schüler.
Voor de inaugurele editie bestond het Organisatie-Comité uit Theo Vleeshhouwer (voorzitter), Dries de Zwaan (secretaris), Jacques Kort (penningmeester), Suze van Breukelen, Conny Broere, Ben de Brouwer, Janke Nijdam en Wil Soolsma.
In 1983 werd Voskuilen ook lid van het Organisatie-Comité voor de tweede editie, samen met Truus Ruiter.
In maart 1982 was Frank Voskuilen één van de twee nieuwkomers die werden gekozen in het Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), de ander was Rob Hoogkamer.
Zij waren de opvolgers van Freek Bos en Ronald Boot, die niet herkiesbaar waren.
Tot en met augustus 1984 had Voskuilen zitting in het KNBSB-Bestuur, dat in die periode vrijwel ongewijzigd bleef.
Guus van der Heijden was de voorzitter, Theo Vleeshhouwer de secretaris en Dries de Zwaan de penningmeester.
Andere leden waren Jules de Pierre, Wil Soolsma en de reeds genoemde Rob Hoogkamer.
Toen Voskuilen werd gekozen was Gerard Voogd vice-voorzitter, maar hij werd een jaar later opgevolgd door Frans van Aalen.
In 1982 en 1983 was ook Egbert van der Sluis bestuurslid, waarna hij werd opgevolgd door Dick Bliek in 1984.
In de jaren dat Voskuilen deel uitmaakte van het KNBSB-bestuur was hij ook voorzitter van het Sectiebestuur Softbal.
Dat werd in 1982 ingesteld samen met twee andere Sectiebesturen voor Honkbal en Recreatiesport.
Andere leden van het Sectiebestuut Softbal waren Peter Schüler, Teun van den Berg, Ineke Mulder en George Presburg, die een ambitieuze groep vormden en zaken wilden veranderen.
In 1984 leidde een discussie binnen het Bondsbestuur tot Voskuilen's vertrek.
Zoals altijd was gedaan in voorgaande jaren werden tijdens het jaarlijkse Congres van de European Softball Federation in maart de organisatie en speeldata bekend gemaakt voor het Europa Cup-toernooi later in het jaar.
Maar dit keer was het niet makkelijk een locatie te vinden.
Uiteindelijk, voor aanvang van de competitie in april, stelde de Nederlandse vereniging Nuenen zich bereid het evenement te organiseren en werden speeldata vastgesteld voor half/eind september.
Echter, het Sectiebestuur Softbal stelde dat deze data niet alleen veel te laat bekend waren gemaakt, maar ook dat het juist in die periode de finales om het landskampioenschap wilde plannen.
Het was één van de verschillende discussies die er dat jaar waren.
Terugkijkend op deze situatie schreef toenmalig bondssecretaris Theo Vleeshhouwer in 1984 dat er een aantal niet-correcte beschuldigingen werden geuit.
Hij voegde toe dat er, hoewel er inderdaad discussies waren binnen het bestuur, een oplossing zeker gevonden had kunnen worden, omdat geen conflicten waren tussen personen onderling.
Maar die oplossing kwam niet en begin augustus stapte het hele Sectiebestuur Softbal op en verliet Voskuilen ook het KNBSB-bestuur.
Zoals gezegd was Frank Voskuilen ook zeer nauw betrokken bij de Haarlemse Basketbal Week.
Tijdens de zomer van 1982 was hij één van de initiatiefnemers voor de opzet van dit toernooi.
De Stichting Sportinitiatieven Haarlem, dat ook verantwoordelijk was voor de organisatie van de Honkbal Week en de Softbal Week, ging akkoord om een dergelijk toernooi op te zetten en Voskuilen werd benoemd tot toernooi-voorzitter.
Vele medewerkers en vrijwilligers die ook actief waren tijdens de Honkbal Week werkten ook vele jaren mee aan de Basketbal Week.
Frank leidde het Organisatie-Comité achttien jaar.
Overigens vervulden ook Peter Schüler en George Presburg, met wie Voskuilen zitting had in het Sectiebestuur Softbal, vele jaren een rol bij de Basketbal Week.
Ter promotie van de eerste Haarlemse Basketbal Week in 1982 werd een speciale basketbal-wedstrijd georganiseerd tussen honkbalkampioen Haarlem Nicols en het Nederlands Honkbal Team, dat een paar maanden eerder had deelgenomen aan het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea.
Nicols won het duel met 34-16.
Onder de spelers die in deze wedstrijd uitkwamen waren Frank Bos, Gerlach Halderman, Marcel Joost (die allen speelden voor Nicols), Wim van den Heuvel, Ronald Stoovelaar en Charles Urbanus (namens het Nederlands Team Team).
Vanaf 1982 werd de Haarlemse Basketbal Week jaarlijks georganiseerd en begon meestal kort voor Kerstmis en eindigde net na Nieuwjaar.
Net als de andere sportweken in Haarlem was het een internationaal evenement met een sterk deelnemersveld, bestaande uit clubteams afkomstig uit zowel het buitenland als Nederland.
Nadat de 20e Week in begin januari 2003 was afgesloten duurde het tot 2006 voordat de volgende (21e) editie werd georganiseerd in december van dat jaar.
Tot en met 1997 vonden alle toernooien plaats in het Kennemer Sportcentrum.
Net als de Haarlemse Honkbal Week en Haarlemse Softbal Week groeide de Haarlemse Basketbal Week uit tot een internationaal zeer bekend toernooi.
Het werd algemeen bestempeld als één van de beste toernooien wereldwijd.
Door de jaren heen reisden vele top-teams naar Haarlem, waaronder verschillende Amerikaanse college-teams, maar ook de Nationale Teams van Australië, Brazilië, Canada en het voormalige Joegoslavië.
Al deze evenementen werden bekend vanwege de goede organisatie van de toernooien, de sterke deelnemende ploegen, de hardwerkende en vriendelijke vrijwilligers en de kennis van de toeschouwers.
In 1988 verhuisde het toernooi naar Rotterdam, waar het toen voor het eerst werd georganiseerd in Sportpaleis Ahoy' in december van dat jaar onder de naam Holland Basketball Week.
In Rotterdam werden drie toernooien (1998, 1999, 2000) georganiseerd om het totaal op negentien te brengen.
De twintigste editie werd daarna georganiseerd in 2002.
Voskuilen stopte als Toernooi-voorzitter na de editie van 1999, zijn achttiende toernooi.
Dat was een toernooi met wat problemen, zoals te lezen viel in De Telegraaf in december 1999.
Een paar dagen voor de start van het toernooi trok het Nederlands Basketbal Team zich terug, omdat de Nederlandse Basketbal Top (NBT) stelde geen representatief team te kunnen samenstellen voor deze periode, ook omdat spelers die voor buitenlandse teams uitkwamen niet beschikbaar waren.
Het toeval wil dat Voskuilen één van de initiatiefnemers was tot de creatie van de NBT, dat twee jaar eerder was opgericht en toen werd ook afgesproken dat het Nationale Team jaarlijks zou deelnemen aan de Basketbal Week.
Maar nu, slechts een paar dagen voor het toernooi, kreeg Voskuilen te horen dat Oranje niet van de partij zou zijn.
In de jaren dat hij leiding gaf aan het toernooi had Voskuilen altijd veel ideeën, net zoals toen hij deel uitmaakte van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week.
Voor de Basketbal Week introduceerde Voskuilen entertainment tijdens en rondom de wedstrijden in de Kennemer Sporthal.
Zo wist hij een aantal mascottes vanuit de professionele National Basketball Association (NBA) naar Haarlem te krijgen.
En verschillende keren lukte het Voskuilen om ook de Chicago Luvabulls, de cheerleaders van de beroemde Chicago Bulls, in Haarlem te laten optreden.
In 2007 werd de naam gewijzigd in Amsterdam Haarlem Basketball Week, waarbij de toernooien in even jaren zouden plaatsvinden in de Sporthallen Zuid in Amsterdam en in oneven jaren in Haarlem.
En zo werd de 2008 editie, de 22e, georganiseerd in Amsterdam.
Echter, het toernooi in 2009 moest worden afgelast, omdat de organisatie failliet ging.
Het evenement keerde wel terug naar Haarlem, waar het verder ging onder de naam Haarlem Basketball Classic, maar het toernooi van 2010 moest ook worden afgeblazen nadat twee teams zich terugtrokken.
In 2011 was er een poging het toernooi te verplaatsen naar Groningen, maar dat lukte niet en leidde tot de ontbinding van de stichting die de Classic organiseerde.
Maar in 2012 kwam er toch een herstart toen de Groninger Basketball Week voor het eerst werd georganiseerd en Frank Voskuilen zijn vertrouwen uitsprak en het nieuwe toernooi succes wenste tijdens een persconferentie.
Helaas werden er daarna geen nieuwe edities meer georganiseerd.
Op de website van de Nederlandse Basketball Bond schreef Ronald van Dam in een In Memoriam dat Frank Voskuilen tijdens de negentiende Basketbal Week in 2001 werd gehuldigd.
Ter ere van hem werd een shirt met rugnummer 18 'retired' (voor zijn achttien toernooien) en werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond.
Frank Voskuilen was zeer gepassioneerd en gedreven in wat hij deed, of dat nou tijdens de Honkbal Week of de Basketbal Week was.
Hij genoot van zijn activiteiten en deelde vol overgave zijn passie met de toeschouwers, die hij altijd een zeer belangrijke groep vond die moest worden vermaakt.
Tijdens de Honkbal Week was Frank een enthousiaste leider van de Perscommissie en stimuleerde hij iedereen om zich heen, zodat het een plezier was om met hem samen te werken.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Frank's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.
(21 maart)
|