Grand Slam

Honkbal & Softbal Headlines
Februari 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief FEBRUARI 2007

Honkbal
Theo Reitsma kandidaat-voorzitter voor IBAF. (2 februari)
Oranje met 21 spelers naar Curaçao. (1 februari)
Pioniers wint prijs. (23 februari)
Nieuw competitieschema bekend. (23 februari)
Oefenseizoen komend weekend van start. (25 februari)
Afgelasting en Oefen-updates. (26 februari)

Softbal Dames
Sparks maakt hoofdsponsor Europa Cup-toernooi bekend. (8 februari)
Logo's Europees & Wereldkampioenschap bekend. (25 februari)

International Honkbal
Drie kandidaten genomineerd voor IBAF-voorzitterschap. (2 februari)
Dominicanen, Puerto Rico domineren Caribbean Series. (4 februari)
Dominicanen winnen Caribbean Series. (8 februari)

Internationaal Softbal Dames
Taiwan leidt in Olympische Kwalificatie. (3 februari)

Taiwan plaatst zich voor Spelen. (8 februari)

Nieuws Archief 2007
Januari
Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December


Honkbal
Oranje met 21 spelers naar Curaçao
English
AMSTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team vertrekt vrijdag naar Curaçao. Daar zal de ploeg van Manager Robert Eenhoorn een trainingskamp houden van een week. Manager Robert Eenhoorn en zijn coachingstaf (Brian Farley, Wim Martinus) zullen met 21 spelers afreizen naar de Nederlandse Antillen. De ploeg zal op Curaçao geen wedstrijden spelen.
RHP Rob Cordemans (ADO), LHP Diegomar Markwell (DOOR Neptunus), IF Ivanon Coffie (Instant Holland Almere '90) en OF Kalian Sams (ADO) zullen niet aan het trainingskamp deelnemen. Cordemans en Coffie verblijven momenteel in Taiwan, terwijl Markwell volgende week naar dit Aziatische land zal afreizen. Het is vrijwel zeker dat dit trio dit seizoen professioneel zal spelen in Taiwan. Sams gaat naar Arizona om zich voor te bereiden op zijn eerste professionele seizoen in de organisatie van de Seattle Mariners. RHP Tom Stuifbergen (Amsterdam Pirates) is wel bij de ploeg op Curaçao, maar zal na afloop doorreizen naar Florida om zich te melden voor het Spring Training Camp van de Minnesota Twins ter voorbereiding voor zijn eerste profseizoen in de States. Op Curaçao wordt Eenhoorn's coachingstaf weer uitgebreid met Hensley Meulens, die in 2003 en 2004 al deel uitmaakte van Oranje's coachingstaf. De voormalige Amerikaanse en Japanse Major Leaguer (o.a. New York Yankees) speelde van 2000-2002 voor het Nederlands team en nam ondermeer deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (Australië).

De trainingsperiode maakt deel uit van de voorbereidingen op het komende internationale seizoen, waarin vier evenementen op de agenda staan. Dit jaar heeft Oranje een druk programma. Over vijf maanden zal het Nederlands team afreizen naar Amerika waar een aantal wedstrijden wordt gespeeld tegen het Amerikaanse Nationale Team (25-29 juli), gevolgd door het World Port Tournament (2-12 augustus) in Rotterdam, het Europees Kampioenschap (8-16 september) in de regio Barcelona (Spanje) en het Wereldkampioenschap (6-18 november) in Taiwan. Het Europees Kampioenschap heeft tevens de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Spelen van volgend jaar in Beijing (China).

Hoewel er in het verleden verschillende trainingskampen zijn geweest voor aanvang van een evenement wordt dit de zesde keer dat een trainingsweek voorafgaande aan het seizoen deel uitmaakt van de voorbereidingen van het Nederlands Honkbal Team en de derde keer in de laatste vier jaar dat die zal plaatsvinden op Curaçao. De eerste keer dat Oranje zich in het buitenland voorbereidde was in 1999 toen de ploeg in Florida neerstreek met 22 spelers. Een jaar later ging de ploeg met 23 spelers naar Italië. Het team stond destijds onder leiding van Jan Dick Leurs, die later in 2000 werd opgevolgd door Pat Murphy, voordat Robert Eenhoorn het managen overnam in 2001. Het volgende trainingskamp vond plaats in 2004 toen 26 spelers afreisden naar Curaçao. Een jaar later keerde Oranje terug naar Curaçao met 25 spelers. Vorig jaar was er geen trainingskamp op Curaçao, omdat het Nederlands team toen deelnam aan de World Baseball Classic in Puerto Rico. In de week voor dat evenement bereidde de ploeg zichzelf voor in Florida met een selectie van 34 spelers.

Team Roster voor Curaçao Trip

Pitchers (9):
David Bergman, Michiel van Kampen (beiden Corendon Kinheim), Kenny Berkenbosch, Nick Stuifbergen, Tom Stuifbergen (allen Amsterdam Pirates), Leon Boyd, Gregory Gustina, Jurjen van Zijl (allen DOOR Neptunus) en Dave Draijer (Konica Minolta Pioniers).

Catchers (4):
Johnny Balentina (DOOR Neptunus), Mark Duursma (Konica Minolta Pioniers), Sidney de Jong (Amsterdam Pirates) en Tjerk Smeets (Corendon Kinheim).

Infielders (5):
Sharnol Adriana (Tuneros de San Luis, Mexico), Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers), Percy Isenia (ADO), Roel Koolen (Corendon Kinheim) en Raily Legito (DOOR Neptunus).

Outfielders (3):
Eugene Kingsale (Instant Holland Almere '90), Dirk van 't Klooster en Danny Rombley (beiden Corendon Kinheim).

Staff:
Robert Eenhoorn (Manager), Brian Farley (Pitching Coach), Wim Martinus (Coach), Hensley Meulens (Coach), Martijn van Berkel (Fysiotherapeut), Frans Bergman (Equipment Manager), Kees Sleegers (Business Manager).

(1 februari)


Pioniers wint prijs
English
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers, de vice-kampioen van vorig jaar, is uitgeroepen tot TopSport Team van 2006 van de Gemeente Haarlemmermeer, waarvan Hoofddorp deel uitmaakt.

De presentatie van de prijs vond plaats tijdens het jaarlijkse SportToppers-evenement van de Gemeente Haarlemmermeer, dat werd gepresenteerd door Humberto Tan, de voormalige Studio Sport-presentator en tegenwoordig sport-talkshow-host by Tien.
De prijzen werden uitgereikt door ondermeer Tineke Netelenbos, de Burgemeester van Hoofddorp, en Karin Ruckstuhl, de zilveren medaille-winnares van het Europees Kampioenschap Atletiek. Namens Pioniers nam teamcaptain Dè Flanegin de prijs voor TopSport Team in ontvangst.

Pioniers was ook genomineerd voor Sportvereniging van het Jaar, maar die prijs ging naar Volleyball Club Hoofddorp.
Vorig jaar onttroonde Pioniers landskampioen DOOR Neptunus op weg naar de Holland Series In de finale stond Pioniers tegenover Corendon Kinheim, dat alle vijf de wedstrijden nodig had om het titel te veroveren.
(23 februari)


Nieuw competitieschema bekend
English
NIEUWEGEIN - De nieuwe en definitieve versie van het competitieschema voor het seizoen 2007 in de Hoofdklasse en Eerste Klasse is nu bekend en verstuurd aan de clubs.

Een nieuwe speelschema was nodig, nadat een aantal Hoofdklasse-ploegen kritiek uitte op het oorspronkelijke programma. Doordat er dit jaar negen ploegen in de hoogste afdeling spelen zal er op elke speeldag een ploeg vrij zijn. In het oorspronkelijke schema zouden ploegen op elke speeldag een andere tegenstander treffen, waarbij elke ploeg in elk geval eenmaal speelde in elke weekend-series. In het nieuwe schema ontmoeten ploegen dezelfde tegenstander in een weekend-series, net als in een seizoen met een even aantal ploegen. Maar deze constructie heeft tot gevolg dat één ploeg een hele weekend vrij zal zijn. Beide formules zijn in het verleden gebruikt, maar de clubs voelen zich prettiger bij het vrije weekend-systeem in plaats van telkens een andere tegenstander te treffen. Er is nu slechts één weekend, waarin ploegen wel een andere tegenstander ontmoeten op zaterdag en zondag, namelijk op 14 en 15 juli. In het Openingsweekend van 14-15 april zijn er twee wedstrijden met verschillende tegenstanders. Het aantal wedstrijden is 40 gebleven. De best-of-five Play-Offs zullen beginnen na afloop van het Europees Kampioenschap in Spanje, waarbij het eerste duel op het programma staat voor donderdag 20 september. Als alle vijf wedstrijden in de Play-Offs nodig zijn, begint de allesbeslissende Holland Series op donderdag 4 oktober, waarbij het vijfde duel op de agenda staat voor zondag 14 oktober.

Slechts één wedstrijd van het oorspronkelijke Openings Weekend keerde terug in het nieuwe schema, namelijk de wedstrijd tussen Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus op zondag 15 april. De overige zeven wedstrijden zijn gewijzigd.
Op zaterdag 14 april spelen wel dezelfde vier ploegen thuis die ook in het oude schema het seizoen zouden openen, maar treffen een andere tegenstander. Landskampioen Corendon Kinheim speelt nu het eerste duel op zaterdag in Almere vs. Almere '90 in plaats van bij Sparta/Feyenoord. Vice-kampioen Konica Minolta Pioniers, dat aanvankelijk Amsterdam Pirates zou ontvangen, opent nu voor eigen publiek vs. Mr. Cocker HCAW, terwijl Pirates vrij is. Sparta/Feyenoord ontvangt ADO en DOOR Neptunus, dat aanvankelijk de vrije ploeg zou zijn, opent nu bij MediaMonks RCH-Pinguïns, dat promoveerde uit de Eerste Klasse.
Op zondag opent, zoals gezegd, Pirates op eigen veld vs. Neptunus, terwijl RCH-Pinguïns de ploeg is met de vrije dag. Pioniers zal afreizen naar HCAW (dat in het oorspronkelijke schema tweemaal uitspeelde), ADO ontmoet Sparta/Feyenoord en Kinheim speelt thuis tegen Almere '90 (dat aanvankelijk twee thuiswedstrijden had).
Vanwege de wijzigingen moest ook een aantal mutaties worden gemaakt in de Eerste Klasse. Bovendien hebben de ploegen in Poule B van deze afdeling er acht wedstrijden in de eigen poule bij gekregen.
(23 februari)

Compleet 'day-by-day' programma


Oefenseizoen komend weekend van start
English
AMSTERDAM - Als de weersomstandigheden gunstig zijn zal komend weekeind zal het oefenseizoen bij de honkballers van start gaan. De eerste oefenwedstrijd staat op het programma voor zaterdag 3 maart, waarna er de volgende dag nog twee zullen volgen. De reguliere competitie gaat op zaterdag 14 april van start.

Op zaterdag 3 maart speelt DOOR Neptunus op eigen veld vs. stadgenoot Sparta/Feyenoord, waarna deze twee ploegen op zondag 4 maart spelen op het complex van de laatste. Amsterdam Pirates opent hun oefenseizoen zondag met een duel tegen Amsterdam Pirates-2, hun team uit de Eerste Klasse.

Vorig jaar moesten 22 van de eerste 26 vastgestelde oefenwedstrijden worden afgelast vanwege de weersomstandigheden. De complete programma's van de eerste twee weekeinden (4-5, 11-12 maart) werden geheel geschrapt, waarna de eerste wedstrijden werden gespeeld op 18 en 19 maart. In dit weekeinde vonden vier wedstrijden doorgang, terwijl er zeven werden afgelast.
In 2005 werden de eerste vijf oefenwedstrijden (5-6 maart) eveneens geschrapt. In 2005 en 2006 begon het op de eerste dagen van maart te sneeuwen met de afgelastingen als gevolg.

Er zijn bijna 70 oefenwedstrijden vastgesteld, waarbij Hoofdklasse-ploegen zijn betrokken. In de oefenperiode houden ADO en Sparta/Feyenoord ook nog een trainingskamp op hun eigen veld. Landskampioen Corendon Kinheim heeft een trainingskamp van een week eind maart in het Turkse Antalya en dat is mede mogelijk gemaakt door de Turkse hoofdsponsor Corendon, dat is gespecialiseerd in vakantiereizen naar Turkije, waar in 2001 een Honkbal Bond werd opgericht.
Het oefenseizoen wordt traditioneel afgesloten met vier toernooien. In het weekeinde van 31 maart-1 april organiseert De Hazenkamp, dat vorig seizoen promoveerde vanuit de Derde naar de Tweede Klasse, hun jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi op hun complex in Nijmegen met deelname van Hoofdklassers Mr. Cocker HCAW en MediaMonks RCH-Pinguïns en Eerste Klasser Sparks Haarlem.
Een week later staan er drie toernooien op het schema in het Paasweekeinde. Vanaf zaterdag 7 april organiseert het Bussumse Mr. Cocker HCAW het jaarlijkse drie dagen durende In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi. In plaats van vier nemen er dit jaar drie ploegen deel, namelijk de twee Holland Series-finalisten van vorig jaar Corendon Kinheim en Konica Minolta Pioniers en gastheer HCAW. In Rotterdam organiseert Sparta/Feyenoord hun jaarlijkse, driedaagse Hudson John Toernooi met deelname van ADO, Amsterdam Pirates, DOOR Neptunus en gastheer Sparta/Feyenoord.
In Enschede zal Eerste Klasser Tex Town Tigers de 25ste editie organiseren van het jaarlijkse J.C.J. Mastenbroek Toernooi, dat zal beginnen op vrijdag 6 april. Uit de Hoofdklasse nemen deel Almere '90 en MediaMonks RCH-Pinguïns, die het opnemen tegen Eerste Klassers Alcmaria Victrix en (gastheer) Tex Town Tigers. De vijfde deelnemer is de Belgische landskampioen Royal Greys.

Net zoals in voorgaande jaren zullen de Line Score van alle oefenwedstrijden weer op deze site gepubliceerd worden. Indien mogelijk zullen ook de Box Scores van deze ontmoetingen beschikbaar zijn en dat is een nieuwe service.
(25 februari)


Afgelasting en Oefen-updates
English
ROTTERDAM - De eerste afgelasting van het Oefenseizoen 2007 is een feit. Maandag werd bekend dat de openingswedstrijd tussen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord, die op de agenda stond voor aanstaande zaterdag, van het programma was gehaald. De Hoofd Coaches van beide ploegen vonden het geen goed idee een wedstrijd te spelen zonder dat er buiten was getraind. Nu er voor zaterdag een buitentraining is gepland, gaat het tweede duel tussen beide ploegen op zondag mogelijk wel door. Maar in plaats van te spelen op het complex van Sparta/Feyenoord wordt waarschijnlijk gespeeld in het Neptunus Familiestadion, omdat het terrein van Sparta/Feyenoord momenteel wordt gerenoveerd.

BUSSUM - Mr. Cocker HCAW maakte een aantal wijzigingen in hun oefenschema bekend en ook het speelschema van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi, dat zal plaatsvinden van 7-9 april. In het toernooi treffen deelnemers Corendon Kinheim, Konica Minolta Pioniers en gastheer Mr. Cocker HCAW elkaar tweemaal.
(26 februari)


Softbal Dames
Sparks maakt hoofdsponsor Europa Cup-toernooi bekend
English
HAARLEM - De organisatie van het Europa Cup Softbal Toernooi, dat in augustus wordt gehouden, heeft bekend gemaakt dat het een hoofdsponsor heeft gevonden voor het evenement. Nadat eerder een aantal subsponsors zich al meldden voor het toernooi is nu een overeenkomst gesloten met bierleverancier Maes voor zowel een financiële ondersteuning als de aankleding van de speellocatie. De naam van het evenement wordt hierdoor Maes-pils European Cup 1 softball. Het toernooi wordt gehouden van maandag 20 tot en met zaterdag 25 augustus op het Noordersportpark, het thuisveld van landskampioen Sparks Haarlem. Het tweede speelveld dat wordt gebruikt is dat van A4 Terrasvogels in Santpoort.

Het deelnemersveld is inmiddels ook definities. Zoals eerder al bericht komen er tien ploegen naar Haarlem, namelijk Fabi Macerata (Italië), Fiorini Forlì (Italië), Dornbirn Sharx (Oostenrijk), SK Joudrs Praha (Tsjechië), Viladecans (Spanje), Mannheim Tornados (Duitsland), Cavigal Nice (Frankrijk), Brasschaat Braves (België), Carrousel Bosco Sport (Rusland) en het organiserende Sparks Haarlem (Nederland).
Sparks heeft ook een website geopend voor het toernooi: www.sparkshaarlem.nl/ec1.
(8 februari)


Logo's bekend voor Europees & Wereldkampioenschap
English
AMSTERDAM / ENSCHEDE - De Organisatie Comité's van het Europees Softbal Kampioenschap in Amsterdam en het Wereldkampioenschap Junioren in Enschede hebben onlangs het officiële logo van de twee toernooien bekend gemaakt.


...Officiëel Logo...
...Europees Kampioenschap...

...Officiëel Logo...
...Wereldkampioenschap Junioren...
Van 28 mei tot en met 2 juni wordt het 15e Fastpitch Europees Kampioenschap gehouden in hoofdstad Amsterdam op het complex van Amsterdam Pirates op Sportpark Ookmeer. Dit wordt het derde Europees Kampioenschap dat in Nederland wordt georganiseerd. De eerste keer was in 1981 in Haarlem, de tweede keer was in 1992 in Bussum.
Op het moment is er een aantal geruchten dat het evenement mogelijk twee dagen eerder zal beginnen op zaterdag 26 mei in plaats van maandag 28 mei, maar dit is nog niet bevestigd.
De organisatie in Amsterdam bevestigde wel dat een officiële website in aanbouw is en binnenkort on-line zal zijn.

Van 20 tot en met 30 juni zal het 8e ISF Wereldkampioenschap Junioren plaatsvinden op het complex van Computer SOS Tex Town Tigers op Sportpark De Kroedkotten in Enschede. Het is de eerste keer dat het Junioren-WK in Europa wordt gehouden. De organisatie maakte onlangs bekend dat een voorlopige versie van de officiële website van het toernooi inmiddels is te bezoeken op www.wksoftbaljunioren2007.nl. De definitieve versie zal binnenkort beschikbaar zijn.
(25 februari)


Internationaal Honkbal
Reitsma één van de drie genomineerden voor IBAF-voorzitterschap
English
LAUSANNE (Zwitserland) - Voormalig Bondsvoorzitter Theo Reitsma is één van de drie kandidaten, die is genomineerd voor het voorzitterschap (President) van de International BAseball Federation (IBAF). De anderen zijn voormalig Executive Director van het Amerikaans Olympisch Comité Harvey W. Schiller en het Cubaanse IOC-lid Reynaldo González López. Op vrijdag 2 februari werden de drie officiëel genomineerd door de IBAF, omdat de deadline voor aanmelding als kandidaat was verstreken. OP 3 maart, tijdens het IBAF Congres in Peking (China) wordt één van hen gekozen als opvolger van Aldo Notari, die op 25 juli overleed. De Italiaan was IBAF President sinds 1993.
Eén van de voornaamste opdrachten voor de nieuwe IBAF President zal de herinvoering van honkbal op de Olympische Spelen zijn. De eerste mogelijkheid daarvoor komt in 2009 als besloten wordt over de sporten voor de Spelen van 2016. Honkbal en softbal verloren hun Olympische status voor de Spelen van 2012 in Londen, waardoor de Spelen van volgend jaar in Peking op dit moment de laatste zal zijn waar honkbal en softbal op de Olympische kalender staat. De drie kandidaten hebben allen een lange loopbaan in sport, waaronder honkbal.


...Theo Reitsma, Robert Eenhoorn (Oranje-manager) en Jan de Vos (Rotterdam Topsport) presenteren de WK-kandidatuur aan de IBAF tijdens het WK van 2001 in Taiwan...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Theo Reitsma is sinds 1959 sportjournalist. Na tien jaar te hebben gewerkt voor kranten werd hij sportcommentator bij de NOS. Tot 2002 was Reitsma de leidende commentator op nationale en internationale evenementen, waaronder alle Olympische Spelen sinds 1972 (München) tot en met 2000 (Sydney). Op deze Spelen verzorgde hij het commentaar voor de atletiek-onderdelen, maar ook bij de Openings- en Sluitings Ceremoniën. Naast de Spelen versloeg Reitsma ook alle Wereldkampioenschappen Voetbal van 1974 t/m 2002 en was de commentator bij alle WK-finales sinds 1978. Reitsma was getuige van alle Olympische honkbal-toernooien sinds 1984 (Los Angeles). Sinds 2002 is Reitsma freelance journalist. Hij blijft actief als commentator en verslaat verschillende sporten (atletiek, honkbal, boksen, voetbal) voor de NOS, maar is ook honkbal-commentator voor het abonneekanaal Sport-1. In 2003 werd Reitsma voor zijn gehele werk geëerd met de prestigieuze Ere Niphow Schijf, die pas voor de zevende keer in 50 jaar werd uitgereikt. Vanwege zijn werk vergaarde Reitsma veel kennis en ervaringen in sport wereldwijd, waaronder de marketing-kant en het omgaan met organisaties. Door zijn lange sport-loopbaan bouwde Reitsma goede contacten op met binnen- en buitenlandse officials. Reitsma is ook betrokken bij een werkgroep van de Nederlandse Olympische Beweging, die praat over sport op het hoogste niveau. Reitsma had al veel ervaring als clubvoorzitter, voordat hij in maart 1999 werd gekozen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en bleef de Bond leiden tot 2004. In die periode werd in Nederland het Europees Kampioenschap en Olympisch Kwalificatie Toernooi georganiseerd. In 2001, tijdens het Wereldkampioenschap Honkbal in Taiwan, leidde Reitsma een succesvolle kandidatuur voor de organisatie van het Wereldkampioenschap 2005 in Nederland, wat door de IBAF werd toegewezen.


...Harvey W. Schiller (links) en...
...Reynaldo González López...
(Foto's: IBAF)
Dr. Harvey Wallace Schiller maakte deel uit van het Executive Committee van de NCAA, voordat hij Executive Director en Secretary General werd van het Amerikaans Olympisch Comité in 1990. In 1994 ontving hij de prestigieuze Olympische Orde van het Internationaal Olympisch Comité en werd hij President of Sports van Turner Broadcasting in Atlanta, waar hij ondermeer verantwoordelijk was voor de televisie-uitzendingen van de Atlanta Braves. In 2000 werd hij Voorzitter en Chief Executive Officer van YankeeNets, dat eigenaar is van de New York Yankees (Major League Baseball), New Jersey Nets (National Basketball Association) en New Jersey Devils (National Hockey League). Recentelijk was hij de voorzitter van het Management Comité van de Olympische kandidatuur van New York voor 2012, maar die werden toegewezen aan Londen.

Reynaldo González López was Vice-President van het Nationale Instituut voor Sport, Lichamelijke Opvoeding en Recreatie van Cuba, voordat hij de 1ste Vice-President van dit orgaan werd in 1981. Na deze functie tot 1997 te hebben uitgeoefend werd hij de nationale directeur van cultuur en sport van het Ministerie van Superieure Opvoeding. Daarnaast was González voorzitter van de Cubaanse Honkbal Bond van 1985-1998 en de Secretary General van het Cubaans Olympisch Comité van 1982-2000. Tussen 1993-2001 maakte hij deel uit van de Executive Council (bestuur) van de IBAF als 2de en 1ste Vice-President. In 1995 werd hij namens Cuba lid van het Internationaal Olympisch Comité.
(2 februari)


Dominicanen, Puerto Rico domineren Caribbean Series
English
CAROLINA (Puerto Rico) - De Caribbean Series begon vrijdag met een marathon van 18 innings en na twee speeldagen zijn het de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico die ongeslagen zijn en de toon zetten.
De Caribbean Series van dit jaar, waarop het Caribbische kampioenschap de inzet vormt, wordt gehouden in Carolina, Puerto Rico, de thuisstad van de legendarische Roberto Clemente Walker. De fameuze outfielder van de Pittsburgh Pirates overleed op 31 december 1972 toen het vrachtvliegtuig waarin hij zat neerstortte voor de Puerto Ricaanse kust. Clemente was met hulpgoederen op weg naar Nicaragua, dat kort daarvoor was getroffen door een verwoestende aardbeving. Ter nagedachtenis aan Clemente, die zijn 3000ste Major League-honkslag sloeg op de laatste dag van het seizoen 1972, werd het stadion in Carolina omgedoopt in Estadio Roberto Clemente Walker. In 1973 werd Clemente in een speciale verkiezing opgenomen in de Hall of Fame.

De kampioenen van de professionele Winter Leagues in de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Mexico en Venezuela vertegenwoordigen hun land in de Caribbean World Series. De CWS is jaarlijks een enerverend toernooi met veel goed honkbal en veel huidige Major League-spelers, die 's winters in deze landen spelen. De Dominicaanse Republiek wordt vertegenwoordigd door Aguilas Cibaenas, dat met 5-2 won van Tigres de Licey in de best-of-nine Dominicaanse finale. Tigres de Aragua won de best-of-five finale vs. Navegantes del Magallanes met 3-2 om de Venezolaanse kampioen te worden. In de beslissende wedstrijd kwamen de Tigres terug van een achterstand van acht punten. Naranjeros de Hermosilla is de Mexicaanse kampioen en boekte een 4-0 sweep tegen Venados de Mazatlan. Gastland Puerto Rico wordt vertegenwoordigd door Gigantes de Carolina, dat de finale met 5-2 won vs. Lobos de Arecibo.


...Randall Simon (links) en Andruw Jones...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De openingswedstrijd vrijdagmiddag tussen de Dominicaanse Republiek en Venezuela duurde 18 innings en daarvoor had men 6 uur en 13 minuten nodig. Beide zijn CWS records. Venezuela nam driemaal de leiding, maar de Dominicanen kwamen elke keer terug in de tweede helft van de slagbeurt. In de eerste helft van de vierde inning sloeg José Castillo een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Ronny Cedeno, waardoor Venezuela een 1-0 voorsprong nam. In de 2e4 kwamen de Dominicanen langszij toen Miguel Tejada homerde. Venezuela hernam de leiding in de zesde inning toen Oscar Salazar een honkslag sloeg en scoorde op een double van José Castillo. Opnieuw scoorden de Dominicanen weer onmiddellijk, omdat Tony Batista homerde in de 2e6. Hierna duurde het tot de 18e inning voordat de beslissing viel. Eerst nam Venezuela opnieuw de leiding toen Luis Maza en Ronny Cedeno back-to-back doubles sloeg. Wederom was dat niet genoeg, want de Dominicanen kwamen niet alleen opnieuw langszij, maar wonnen het duel. In de 2e18 bereikte Alberto Castillo het tweede honk na een fout en schoof op naar het derde na een nieuwe fout. Hij scoorde vervolgens het gelijkmakende punt op een honkslag van Bernie Castro. De honken kwamen hierna vol te staan, waarna Castro het winnende punt scoorde op een opofferingsslag van veteraan Tony Batista.
Eén van de spelers van Venezuela is 'onze' Randall Simon, de Designated Hitter van de ploeg. Simon, afkomstig van Curaçao, speelt in de organisatie van de Philadelphia Phillies en sloeg in deze marathon 1-uit-6 met twee vrije lopen. Vorig debuteerde Simon in het Nederlands Honkbal Team en speelde in alle drie de wedstrijden tijdens de World Baseball Classic in Puerto Rico. Simon speelde in de Major League (537 wedstrijden) voor de Atlanta Braves, Detroit Tigers, Chicago Cubs, Pittsburgh Pirates, Tampa Bay Devil Rays en vorig seizoen de Philadelphia Phillies. In 1997 debuteerde hij in de Major League bij de Braves en speelde toen samen met Andruw Jones.

Na de wedstrijd vond de Openingsceremonie plaats, gevolgd door de tweede wedstrijd, die pas om 22:50 uur begon en om 2:05 in de nacht werd afgesloten! Tijdens de Openingsceremonie werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Vera Clemente, de vrouw van Roberto Clemente. Na de opening won Puerto Rico met 11-1 op 16 hits vs. Mexico, gadegeslagen door duizenden enthousiaste supporters. Armando Rios had vier hits, waaronder een triple, twee RBI's en scoorde tweemaal voor de thuisploeg, terwijl Victor Rodriguez een 2-run homerun sloeg in de zevende inning. Winnende werper Carlos Alvarado kreeg slechts twee hits tegen en had vijf strikeouts in de zes innings die hij gooide.

Zaterdagmiddag boekten de Dominicanen een 9-0 shutout tegen Mexico. Ondanks hun lange openingswedstrijd en korte herstelperiode speelden de Dominicanen opnieuw een uitstekend duel en kwamen tot 14 honkslagen. Opnieuw was Tony Batista hun grote held. Dit keer sloeg hij twee homeruns, waaronder een discutabele inside-the-park-homerun in de vijfde inning. De Mexicaanse linksvelder gaf aan dat de bal vast zou zitten onder de padding, maar intussen scoorde Batista en het punt telde. In de derde inning sloegen Batista en Nelson Cruz back-to-back homeruns. Anderson Hernandez en Luis Polonia hadden elk drie hits. Startende werper José Acevedo kreeg slechts vijf hits tegen in acht innings.

's Avonds won Puerto Rico met 6-3 vs. Venezuela. Met een gelijke stand van 2-2 scoorde Puerto Rico driemaal in de zevende inning. Ruben Gotay opende met een double, waarna Luis Matos veilig het honk bereikte met een OSS. Alex Cora volgde met een RBI-single, die werd gevolgd door een foute aangooi, resulterend in nog een punt. Een honkslag van Juan Gonzalez verhoogde de stand hierna naar 5-2. In de 2e7 kwam Venezuela met een punt terug, maar liet de honken vol achter. Randall Simon sloeg 1-uit-2 en had tweemaal vier wijd voor de Venezolaanse ploeg.
(4 februari)


Dominicanen winnen Caribbean Series
English
CAROLINA (Puerto Rico) - De Dominicaanse Republiek is de nieuwe Caribbische kampioen. De Dominicanen veroverden de titel zonder zelf te spelen, omdat Puerto Rico dinsdagavond verrassend met 3-1 verloor van de teleurstellende titelverdediger Venezuela. Als het gastland zou hebben gewonnen was de laatste wedstrijd van het evenement tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico woensdagavond beslissend zijn geweest. En Puerto zou dat duel met 1-0 gaan winnen. Voor de Dominicaanse Republiek was dit de 16e (record) Caribbische titel. Volgend jaar zullen de Dominicanen de 50e editie van de Caribbean World Series organiseren. Tijdens het evenement van dit jaar is voorgesteld de Series volgend jaar misschien uit te breiden naar zes landen, waarbij Colombia en Nicaragua werden genoemd als kandidaat.

Laten we de laatste dagen van het toernooi, sinds het laatste artikel, weer even op een rijtje zetten.
Zondag versloeg Venezuela Mexico met 13-3, nadat het duel 30 minuten later was begonnen vanwege regen. Venezuela had 17 honkslagen, waaronder vier van Oscar Salazar, die een driehonkslag en homerun sloeg en vijf RBI's had. José Castillo had ook vier hits, Steve Torrealba had er drie.
's Avonds diende de Dominicaanse Republiek gastheer Puerto Rico een ruime 12-0 shutout-nederlaag toe. De Dominicanen zetten de toon gelijk in de eerste inning toen er viermaal werd gescoord op vijf hits op starter Jonathan Albaladejo, die nog eens twee runs tegen kreeg in de tweede inning en toen werd vervangen.

Maandag versloegen de Dominicanen Venezuela met 7-1, waardoor de regerend kampioen werd uitgeschakeld voor de titel. Dominican-starter Julio Tavarez gooide vier perfect innings, voordat hij vier wijd gaf aan openingshitter Randall Simon in de vijfde inning. Die zou even later scoren om de achterstand terug te brengen naar 2-1. In de zesde had Venezuela het gelijkmakende punt op het derde honk met twee uit, maar toen sloeg Randall Simon een line drive, die onschadelijk werd gemaakt door eerste honkman José Fernandez. In de zevende voegden de Dominicanen twee runs toe op een RBI-double van José Fernandez en een RBI-single van Alex Fernandez.
's Avonds won Puerto Rico met 4-2 vs. Mexico. De winnende punten werden gescoord in de tiende inning toen Armando Rios een 2-out, 2-run single sloeg.

Op dinsdag versloeg de Dominicaanse Republiek Mexico met 5-2. In de derde inning braken de Dominicanen een 1-1 stand toen José Fernandez homerde, maar Mexico kwam opnieuw langszij in de zesde op een honkslag van Luis A. Garcia. In de 2e7 hernamen de Dominicanen de leiding toen Nelson Cruz vier wijd kreeg met volle honken, waarna een punt werd toegevoegd op een OS van José Fernandez.
's Avonds verraste Venezuela met een 3-1 zege vs. Puerto Rico, waardoor de ongeslagen Dominicaanse Republiek de nieuwe Caribbische kampioen was. Met een 2-0 achterstand scoorde Puerto Rico hun enige punt in de zevende inning toen een fout werd gemaakt met de honken vol, maar Venezuela pakte het punt terug in de negende inning op een homerun van Oscar Salazar, die eerder het tweede punt had binnengeslagen met een honkslag in de zevende slagbeurt.

Woensdag registreerde Mexico hun eerste zege door Venezuela met 4-3 te verslaan. Venezuela bam de leiding in de zevende en achtste inning, maar beide keren kwam Mexico op gelijke hoogte. Hierna, in de 2e9 won Mexico op een honkslag van José Sandoval.
's Avonds boekte Puerto Rico een 1-0 shutout tegen de Dominicaanse Republiek. Het enige punt werd gescoord in de 2e9. Met één uit kreeg Armando Rios vier wijd en sloeg Juan Gonzalez een honkslag. Startende werper José Lima werd hierna vervangen door Arnie Muñoz, die de wedstrijdwinnende honkslag tegen kreeg van Javier Valentin. Tony Batista van de Dominicaanse Republiek werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Ook op woensdag maakte Juan Francisco Puello Herrera, de Commissioner van de Caribbean Baseball Conferation, bekend dat Randall Simon met onmiddellijke ingang geschorst is voor het spelen in de Winter League voor de komende drie jaar, vanwege contractbreuk. Simons wordt ervan beschuldig een contract te hebben getekend en vervolgens gebroken met de Cibao Eagles (Dominicaanse Republiek), waarna hij een contract voor het volgende Winter League-seizoen tekende bij La Guaira Tiburones in Venezuela. De 31-jarige Simon zegt dat hij nooit een contract heeft getekend met Cibao. Volgens de League-regels kan men niet in beroep gaan tegen de uitspraak.
(8 februari)


Internationaal Softbal Dames
Taiwan leidt in Olympische Kwalificatie
English
TAINAN CITY (Taiwan) - De nationale softbalploeg van Chinese Taipei is na drie speeldagen ongeslagen op het Aziatisch Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat voor eigen publiek wordt gespeeld in Tainan City. Taiwan wordt gevolgd door Nieuw-Zeeland, dat ook alles in winst omzette, met uitzondering van de twee ontmoetingen tegen het gastland. Zuid-Korea, Noord-Korea, de Filippijnen en Singapore completeren de ranglijst. Na een dubbele competitie treffen de twee beste ploegen elkaar in een best-of-three finale om te beslissen wie zich zal kwalificeren voor het Olympische Spelen van 2008 in Peking (China).

Chinese Taipei opende de voorronde donderdag met een 10-3 overwinning vs. Nieuw-Zeeland, waarna Singapore met 12-2 werd verslagen. Vrijdag volgde een 7-0 shutout tegen Zuid-Korea, waarna Noord-Korea met 5-2 aan het kortste eind trok. Zatredg won Taiwan 'slechts' met 5-1 van de Filippijnen, voordat een 8-0 shutout-zege volgde in de tweede ontmoeting met Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland had donderdag de handen vol aan Noord-Korea en won slechts met 3-2 na de openingsnederlaag tegen Taiwan. Tegen de Noord-Koreaanse ploeg stond Nieuw-Zeeland na drie innings met 2-0 achter, voordat in de vierde inning het eerste punt werd gescoord. De twee winnende punten kwamen tot stand in de zesde inning op een 2-run single van Kim Dermott. Vrijdag boekten de Kiwis een 11-0 shutout tegen Singapore, waarna ruim met 17-4 werd gewonnen van de Filippijnen. Zaterdag werd Zuid-Korea met 9-4 verslagen, voordat de 8-0 shutout-nederlaag volgde tegen Taiwan.
Voordat de ploeg in Taiwan arriveerde bereidde Nieuw-Zeeland zich voor in Melbourne (Australië) waar vijf wedstrijden werden gespeeld in drie dagen. De Nieuw-Zeeland 'White Sox' speelden alle wedstrijden tegen het lokale VIS Titans en won tweemaal. Een zesde wedstrijd werd gestaakt vanwege een scherpe zon, die de werpsters verblindde.
(3 februari)


Taiwan plaatst zich voor Spelen
English
TAINAN CITY (Taiwan) - Chinese Taipei werd dinsdag de zesde deelnemer aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking (China) door de best-of-three finale the winnen vs. Nieuw-Zeeland. Naast het organiserende China plaatsten vier ploegen zich tijdens het Wereldkampioenschap van vorig jaar: Australië, Canada, Japan en USA. In juni kwalificeert de winnaar van het Afrikaans/Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi in Triëst (Italië( zich. Het achtste en laatste deelnemende land zal komen uit het kwalificatietoernooi voor het Amerikaanse continent in augustus in Caracas (Venezuela).

Taiwan bleef ongeslagen in het Aziatisch Olympisch Kwalificatie Toernooi en won tienmaal. In de finale boekten de Aziatische ploeg een 'sweep' tegen Nieuw-Zeeland en won met 8-0 en 9-7.
In de eerste wedstrijd, die volgens de internationale regels zes innings duurde, stond Taiwan al met 5-0 voor na twee innings. In de tweede wedstrijd scoorde Taiwan zesmaal in de eerste inning en stond in de vijfde inning met 9-0 voor. Nieuw-Zeeland begon hierna terug te komen, maar dat bleek te laat. In de 2e5 scoorden de Kiwis drie punte. In de zevende beurt sloeg werpster Sheree Cartwright een grand slam homerun om de stand op 9-7 te brengen, maar daar bleef het bij voor Nieuw-Zeeland.
Taiwan onderstreepte op dit toernooi dat het kwalitatief enorm gegroeid is. De ploeg is bijna een heel jaar samen geweest voor trainingen en deelname aan toernooien ter voorbereiding op dit belangrijke evenement.
(8 februari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 23 maart 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.