Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Fred Versluis)

Sparks Haarlem tweede finalist na kleine zege vs. Terrasvogels
English
HOOFDDORP - Oolders Omaco Sparks Haarlem won zondag (27 september) slechts met 2-0 in de best-of-one derde Play-Off Ronde of 'backdoor-finale' vs. Terrasvogels. Met de winst werd Sparks Haarlem de tweede finalist voor de Holland Series, die zo'n drie kwartier na afloop van deze wedstrijd volgde.

Met het verlies kwam het seizoen van Terrasvogels ten einde, resulterend in de derde plaats. Dat betekent dat het volgend jaar voor het eerst sinds 2002 is en pas de derde keer in de historie dat Terrasvogels niet zal deelnemen aan een Europees bekertoernooi. Sinds het eerste toernooi in 1978 werd gehouden werd Terrasvogels de meest succesvolle club in Europa en nam deel aan een record-aantal van 34 van de 37 Europese bekertoernooien.

De overwinning van Sparks Haarlem betekende ook dat FysioExpert Olympia Haarlem zichzelf verzekerde van een plek in een Europees toernooi van volgend jaar. Sparks Haarlem had zich eerder al gekwalificeerd door in de reguliere competitie op de eerste plaats te eindigen. Wanneer Terrasvogels de Holland Series zou hebben bereikt had alleen de winnaar van de kampioenswedstrijd zich geplaatst, samen met Sparks Haarlem, en had de verliezer met lege handen gestaan.

Op zaterdag verloor titelverdediger Sparks Haarlem met 3-2 van Olympia Haarlem in de eerste ronde van de Play-Offs. Daarmee kwalificeerde Olympia Haarlem zich voor de Holland Series, terwijl Sparks Haarlem de backdoor-wedstrijd moest spelen vs. Terrasvogels, dat deze wedstrijd bereikte na 7-0 winst vs. Tex Town Tigers op zaterdag.
Verslag Play-Off 1: Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem
Verslag Play-Off 2: Terrasvogels vs. Tex Town Tigers

Met de winst op Terrasvogels krijgt Sparks Haarlem nu de kans de kampioenstitel te prolongeren als het tegenover Olympia Haarlem komt te staan in de Holland Series.
Verslag Holland Series: Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

De wedstrijd werd gespeeld op het complex van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp, waar ook alle overige Play-Off wedstrijden, plus de Holland Series worden gespeeld.

Als winnaar van de reguliere competitie plaatste Sparks Haarlem zich rechtstreeks voor de finaleronde, het Holland Series Weekend. De drie volgende teams, Olympia Haarlem, Terrasvogels en Tex Town Tigers moesten eerst nog een extra tussenronde spelen in het Play-Off Weekend, dat een week geleden plaatsvond in Almere. Daar eindigden de teams in dezelfde volgorde als in de reguliere competitie.
Verslagen Play-Off Weekend

Verder was er in Hoofddorp gisteren ook de ontknoping van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tussen Twins en Alcmaria Victrix. Twins won met 4-0 en keert daardoor volgend seizoen terug in de hoogste afdeling.
Verslag Twins vs. Alcmaria Victrix

Vandaag, in Hoofddorp, kwam ook de Promotie/Degradatie Series in de Silver League ten einde, resulterend in promotie voor Birds en degradatie voor Almere '90.
Verslag van deze Series

(27 september)
Het was de eerste keer dat Sparks Haarlem in een backdoor-wedstrijd moest spelen sinds het page-system voor de Play-Offs opnieuw werd ingevoerd in 2012. Maar aan de andere kant was het ook weer niet de eerste keer. Het page-system werd ook gebruikt om tot een kampioenschap te komen in 1982, 1983, 1984, 1987 en 1988. Er waren geen Play-Offs/Holland Series in 1985 and 1986. In twee van deze Play-Off series moest HHC, de voorloper van Sparks Haarlem, in backdoor-series spelen, die beide werden verloren. In 1984, na verlies in de eerste ronde van DSS (2-0), werd HHC met 2-0 'gesweept' in een best-of-three door Bloemendaal. In 1988, na een 2-0 'sweep' en twee shutout-nederlagen tegen Terrasvogels, verloor HHC de best-of-three backdoor vs. HCAW met 2-1. Vandaag was het dus de eerste keer dat de club succesvol de eindstrijd bereikte na eerst in de backdoor-series te hebben gespeeld.

Het was wel een beetje te zien dat Sparks Haarlem een extra wedstrijd moest spelen, want het leek alsof er wat druk was. Sparks Haarlem domineerde wederom in de reguliere competitie, maar heeft toch weer wat problemen in het 'postseason'. Gisteren verloor men in de eerste ronde van de Play-Offs, vandaag had men de handen vol aan Terrasvogels. In 2012 verloor de ploeg de Holland Series in vier aantrekkelijke wedstrijden tegen Alcmaria Victrix. In 2013 verloor Sparks Haarlem in vijf enerverende wedstrijden van Terrasvogels in een reeks die voor veel softbalpromotie zorgde en vanaf het begin vol spanning zat. Voor Terrasvogels was het een zeer emotionele series, vanwege trieste omstandigheden binnen de club en dus was het alleen toepasselijk dat van een achterstand terugkwamen om de Series te winnen. Vorig jaar bleef Sparks Haarlem het hele seizoen ongeslagen en boekte een 'sweep' tegen Terrasvogels in de best-of-five finale.


...Dagmar Bloeming domineerde als werpster van Sparks Haarlem...
(© Foto: Henk Seppen)
Aan de andere kant speelde Terrasvogels vandaag relaxed en speelde een prima wedstrijd. Dit seizoen voegde de ploeg een aantal jongere en sommige onervaren speelsters aan het roster toe. De ploeg eindigde comfortabel in de top-3 van de reguliere competitie, waarna een paar goede wedstrijden volgden in het Play-Off Weekend en de ploeg ook dit weekend weer goed voor de dag kwam.

Dat leidde tot een aantrekkelijke wedstrijd, die pas laat werd beslist, omdat de eerste vier innings puntloos bleven.

Dagmar Bloeming domineerde als werpster voor Sparks Haarlem. De rechtshander gooide elfmaal drie slag en kreeg slechts het minimum aantal slagvrouwen tegenover zich in de eerste vijf innings. Met één uit in de eerste inning zag ze Ella Krommendijk het honk bereiken na een fout, maar daarna volgde een dubbeslpel. Vanaf de tweede nul van dit dubbelspel schakelde Bloeming 13 slagvrouwen op rij uit.

Hoewel verschillende keren de honken werden bereikt wist Sparks Haarlem de score niet te openen en liet vier loopsters (drie in scoringspositie) achter in de eerste vier slagbeurten.

In de eerste inning, met één uit, kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd, maar ging uit bij een steelpoging.

In de tweede inning leek Sparks Haarlem de score te gaan openen toen het de honken vol kreeg met slechts één uit. Maar het werd een inning met een paar cruciale acties. Karin Tuk begon met een tweehonkslag. De bal stuiterde op de grond in de buurt van de infield-grens achter het derde honk, buiten bereik van de verdediging, en sprong naar fout gebied, zodat Tuk het tweede honk kon bereiken. Hierna kreeg Virginie Anneveld vier wijd, waarna Nathalie Gosewehr op fout gebied werd uitgevangen. Hierna sloeg Maxime van Dalen de bal het rechtsveld in en die werd gevangen door Ella Krommendijk. Na de vangst viel de bal bij het overbrengen ervan naar haar gooi-arm. Echter, er werd geen nul gegeven (tweede handeling), maar in plaats daarvan bereikte de slagvrouw veilig het honk, omdat werd gesteld dat de bal niet onder controle nadat die was gevangen. Dat leidde tot een volle-honken-situatie. Cindy van der Zanden sloeg vervolgens de bal het midveld in waar Marisèla de Wind een vangbal maakte. Karin Tuk vertrok vanaf het derde honk om te scoren, maar het punt werd even later ongeldig verklaard. De Terrasvogels-verdediging appelleerde op het derde honk dat Tuk te vroeg was vertrokken toen de vangbal werd gemaakt en werd uitgegeven door 3B Umpire Arjan de Wever, die een correcte call maakte. En dat betekende het einde van de inning.


...Areke Spel homerde in de 6e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Terrasvogels-starter Malou van Dusschoten schakelde vervolgens drie speelsters op rij uit in de derde inning, maar kreeg twee honkloopsters in de vierde. Areke Spel opende met vier wijd en Karin Tuk werd geraakt door een worp. Hierna nam Ginger de Weert de pitching over. Zij zag de loopsters opschuiven na een opofferingsstootslag van Virginie Anneveld, maar ze strandden, omdat de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld.

In de tweede helft van de vijfde inning scoorde Sparks Haarlem het eerste punt. Cindy van der Zanden begon met een honkslag en bereikte het tweede honk na een opofferingsstootslag van Kiki Draaijer. Hierna werd Chantal Versluis in het midveld uitgevangen en schoof Van der Zanden op naar het derde honk. Het leek er op dat ook zij te vroeg was vertrokken vanaf het derde tweede honk, maar dit keer werd er niet geappelleerd. Even later scoorde Van der Zanden het eerste punt na een honkslag van Anne Blaauwgeers. De inning eindigde toen Blaauwgeers werd uitgegeven, omdat ze te vroeg was vertrokken vanaf het eerste honk op de pitch.

In de eerste helft van de zesde inning kwam Terrasvogels dicht bij het gelijkmakende punt, want het kreeg loopsters op het eerste en derde honk met nul uit en de honken vol met één uit. Jessica Waasdorp begon met een tweehonkslag en dat betekende het einde van de No-Hitter van Dagmar Bloeming, waarna Anna-Bè Bartels het honk bereikte via een stootslag-honkslag. Bartels stootte de bal riching eerste honk net langs de foutlijn en even leek de bal richting fout gebied te rollen. Eerste honkvrouw Maxime van Dalen verwachtte ook dat de bal fout zou rollen, maar die bleef doorrollen op goed gebied en dus bereikte Bartels veilig het eerste honk. Ze stal daarna het tweede honk terwijl Myrthe Smid drie slag kreeg. Om een gedwongen loop te creëren werden de honken vol gezet via opzettelijk vier wijd voor Marisèla de Wind. De drie loopsters bleven achter, want een strikeout en groundout maakten een einde aan de slagbeurt.

In de tweede helft van de zesde inning voegde Sparks Haarlem een 'insurance run' toe, want Areke Spel opende met een line drive homerun in het midveld op de eerste worp die ze zag van Ginger de Weert.

In de 1e7 kreeg Terrasvogels nog twee honkloopsters. Met één uit sloeg Lizzie Clarijs een honkslag en met twee uit deed Jessica Waasdorp hetzelfde. Maar hierna sloot Dagmar Bloeming de inning en de wedstrijd af met een strikeout. En dat zorgde duidelijk voor wat opluchting in de gelederen van Sparks Haarlem.Oolders Omaco Sparks Haarlem - Terrasvogels 2-0
RHE
Terrasvogels0000000-041
Oolders Omaco Sparks Haarlem000011X-241
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Malou van Dusschoten3 (*)-31--
Ginger de Weert, L (0-1)33-322
(*) - Van Dusschoten gooide op twee slagvrouwen in de vierde inning
pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Dagmar Bloeming, W (1-0)71114--
Homerun: Sparks Haarlem: Areke Spel (1)(6e,solo,op De Weert).
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Competitie
Eindstand PO-plaatsing
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Rob Veldkamp,
3B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Hans Heil.
Speeltijd-1:35 uur.

Game Notes:
Game One best-of-one 3e Play-Off Ronde Golden League (Backdoor).
Sparks Haarlem wint Series met 1-0 en plaatst zich voor de Holland Series.
Terrasvogels is uitgeschakeld en eindigt op de derde plaats.
Wedstrijd gespeeld op het veld van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,3° C, noordoostelijke wind 18 kmu, windkracht 3,3 Bft, luchtvochtigheid 70%.
...Marisèla de Wind rent richting eerste honk...

...Terrasvogels-starter Malou van Dusschoten...

...1B Maxime van Dalen heeft de bal op tijd ontvangen...
...voordat Lisa Waasdorp bij het 1e honk arriveert......Sparks Haarlem Hoofd Coach Peter van Dalen in discussie...
...met 3B Umpire Arjan de Wever die Karin Tuk uitgeeft na...
...een 'appeal-play' vanwege te vroeg los na een vangbal...

...1B Jessie van Aalst tikt Maxime van Dalen uit...


...2B Kimberly Jones schakelt Kiki Draaijer op het 1e honk uit...
...na een OSS; Op de achtergrond Umpire Rob Veldkamp...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)...Official Scorers Huub Nelissen en Marco Stoovelaar......Hoofd Coaches Rob Walgien (wit shirt) en Peter van Dalen..
...(rood shirt) ontmoeten umpires Peter Vonk, Rob Veldkamp...
...en Arjan de Wever...

...Anne Blaauwgeers gaat uit bij stelen in de 1e inning...
...Korte stop Lizzie Clarijs heeft de bal op tijd...

...Concentratie bij Sparks Haarlem...
...Korte Stop Cindy van der Zanden...

...Karin Tuk bereikt het 2e honk na een...
...tweehonkslag in de 2e inning...

...Cindy van der Zanden scoort het...
...eerste punt voor Sparks Haarlem...

...Hoofd Coach Peter van Dalen begroet...
...Areke Spel na haar homerun...

...Areke Spel wordt verwelkomd door haar teamgenoten na...
...haar homerun in de zesde inning...

...1B Maxime van Dalen ontvangt de bal op tijd...
...voor de uitschakeling van een slagvrouw...

...Sparks Haarlem viert de winst en het bereiken...
...van de Holland Series...

...De speelsters van beide teams bedanken het publiek...
...na afloop van de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.