Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Mokum Hawks verovert 'Overall' Eerste Klasse-titel
English
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates-2 (oftewel Mokum Hawks, zoals de ploege beter bekend is) won zondag de 'Overall' Eerste Klasse-titel na een opmerkelijke en spectaculaire comeback aan het einde van de wedstrijd tegen Jeka. Hoewel de wedstrijd in Amsterdam werd gespeeld waren de Hawks de bezoekende ploeg en die keek tegen een 6-0 achterstand aan toen de achtste inning begon! Na twee Mokumse punten pakte Jeka een punt terug in de 1e9, maar toen kwam de veel meer ervaren Amsterdams ploeg langszij om een verlenging af te dwingen en won uiteindelijk met 9-7 om de titel te veroveren.

Beide ploegen misten vandaag twee basisspelers. Jeka moest het doen zonder voormalige Hoofdklassers Eddie Dix en Rox Dix, terwijl bij Amsterdam Bart van Wissen en Remy Maduro, beiden eveneens oud-Hoofdklassers, ontbraken.

In de eerste zeven innings was het Jeka dat de controle over de wedstrijd had, want startende werper Caspar Dunant kreeg geen grote problemen en hield de geroutineerde Amsterdamse slagploeg op slechts zes honkslagen.

In de eerste inning kreeg Dunant een lead-off triple van David Overbeek tegen, maar schakelde de volgende drie slagmensen toen met drie slag en dat waren oud-Hoofdklassers Rikkert Faneyte, Bas Kuijer en Pavèl van Zaane.

In de tweede inning bereikte Fedor Götz (oud een ex-Hoofdklasser) het tweede honk na een vangfout van linksvelder Stan Koolen met één uit, maar toen sloeg Markus Torenstra in een dubbelspel. Nadat linksvelder Koolen de bal hadh gevangen zorgde hij voor een dubbelspel door Götz op het tweede honk uit te schakelen en de inning af te sluiten.

In de vierde gooide Dunant vier wijd op Pavèl van Zaane, maar die bleef achter. Daarna kreeg Amsterdam voor het eerst in het duel twee honklopers in de vijfde inning. Fedor Götz opende met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk na een stootslag-honkslag met twee uit (!) van Hans Jonkers, maar een strikeout maakte een einde aan de inning.

In de zesde, met een 5-0 achterstand, leek Amsterdam iets terug te doen, maar bleef opnieuw puntloos. Rikkert Faneyte en Bas Kuijer begonnen met honkslagen, maar daarna volgden een gedwongen nul en twee vangballen. In de zevende kreeg Dunant een lead-off single tegen van Markus Torenstra, maar opnieuw volgden drie nullen.


...Bas Kuijer ontvangt de beker van Jeroen...
...Bockweg van het KNBSB-Bondsbureau...
In zeven innings kwam Caspar Dunant tot zeven keer drie slag, gaf slechts één vrije loop weg en stond zes hits toe, terwijl hij maar twee lopers tot het derde honk liet doordringen. Kortom, geen vuiltje aan de lucht voor Jeka in de eerste zeven innings. Maar toen de achtste inning begon was de verrassing groot bij velen toen Dunant was verdwenen en een nieuwe werper het overnam. En toen begon het mis te gaan voor Jeka en draaide het duel om in voordeel van Mokum Hawks.

Jeka had de score geopend in de eerste inning. Mokum-starter Remco van der Heijden begon met vier wijd op lead-off hitter Ernesto Lazo Lopez en in tegenstelling tot de Hawks scoorde Jeka wel gelijk. Lopez stal het tweede honk, schoof op na een grounder van volgende slagman Niels Brokken en scoorde op een grounder van Bas Nooijens, die ook één van de coaches is (naast Roy Klerks en Ron Dix).

Na een puntloze tweede slagbeurt verhoogde Jeka de voorsprong naar 4-0 in de derde inning. Ernst Cremer begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Ernesto Lazo Lopez en scoorde na een honkslag van Niels Brokken. Na drie slag voor de volgende slagman volgde Roy Klerks met een 2-run homerun en bracht de stand op 4-0.

Het vijfde punt werd toegevoegd in de vierde inning. Urlyson Martina opende met een tweehonkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Mark Janssen. Na een strikeout en vier wijd voor Ernesto Lazo Lopez scoorde Martina na een stootslag-honkslag van Niels Brokken.

...Rikkert Faneyte (links), die met een honkslag voor...
...het winnende punt zorgde in de 10e inning...
Maar met lopers op het eerste en tweede honk kwam de inning ten einde toen Bas Nooijens een gecallde drie slag kreeg. Nooijens ging in discussie met de Home Plate Umpire over de beslissing en werd uit het veld gestuurd. Door deze wegzending werd werper Caspar Dunant, die op de tiende plek in de slaglijst stond, in de slagvolgorde ingebracht als vervanger van Nooijens, terwijl designated hitter Urlyson Martina een outfield-positie innam.

In de vijfde en zesde inning bereikte slechts één speler het honk, maar daarna scoorde Jeka het zesde punt in de zevende inning. Met één uit (en ondanks een 5-0 voorsprong) werd besloten een pinch-hitter in te zetten voor Caspar Dunant, maar die ging uit na een grounder. Hierna sloeg speler/coach Roy Klerks zijn tweede homerun in de wedstrijd en zorgde voor een 6-0 stand.

Maar nu er voor Dunant was geslagen was die natuurlijk ook uit de wedstrijd als werper en dus werd Roy Haast de nieuwe werper voor Jeka in de achtste inning. En dat betekende de ommekeer in de wedstrijd. Niemand aan de kant van Jeka had verwacht dat de 6-0 voorsprong in de laatste twee innings nog in gevaar zou komen, maar dat gebeurde uiteindelijk wel.

De nieuwe werper gooide vier wijd op lead-off hitter Rikkert Faneyte en kreeg toen een tweehonkslag tegen van Bas Kuijer. Een opofferingsslag van Pavèl van Zaane leverde toen het eerste Amsterdamse punt op. Een fout op een 2-out pop-fly had toen het tweede punt tot gevolg en na het weggeven van een vrije loop werd Roy Haast vervangen door Adonis McDonald, die de inning afsloot toen er een gedwongen nul volgde op een grounder van Peter Kwakernaak. Jeka pakte één punt terug in de 2e8 toen Urlyson Martina scoorde na een doorgeschoten bal.


...Peter Kwakernaak viert de winst...
Maar hierna sloeg Mokum Hawks toe in de eerste helft van de negende inning, scoorde vijf punten en dwong een verlenging af. En zo werd wederom bewezen dat een wedstrijd nooit is afgelopen voordat de laatste bal is gegooid. Er kan nog van alles gebeuren. Met één uit kreeg de 16-jarige Adonis McDonald de meer ervaren slagmensen van de Amsterdamse ploeg tegenover zich. Hij kreeg een tweehonkslag tegen van David Overbeek en gooide toen vier wijd op Rikkert Faneyte en Bas Kuijer, zodat de honken vol kwamen te staan. Een tweehonkslag van Pavèl van Zaane was toen goed voor twee runs, gevolgd door een RBI-single van Rogier van de Poel. Hierna kwam de stand op 7-6 na een mogelijke 'double play-grounder' van Fedor Götz en bracht een opofferingsslag van Markus Torenstra de stand in evenwicht. De inning werd afgesloten toen Götz uitging na een pick-off.

Jeka wist niet terug te komen op Rogier van de Poel, die de negende inning begon als nieuwe werper en opvolger van starter Remco van der Heijden. Van de Poel zorgde voor drie nullen, waaronder twee strikeouts.

In de tiende inning sloeg Mokum Hawks met twee punten toe, terwijl er al twee nullen waren. Sjam Derijks, die net verdedigend in het duel was gekomen, opende met een stootslag-honkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en een one-out grounder, waarna hij het leidende punt scoorde na een honkslag van Rikkert Faneyte, die 2-uit-4 sloeg met twee vrije lopen. Hierna sloeg Bas Kuijer (die 3-uit-5 sloeg met een vrije loop) zijn tweede double en bracht de stand op 9-7. In de 2e10 zorgde Rogier van de Poel opnieuw voor drie nullen en maakte een einde aan de wedstrijd. Mokum Hawks was de 'overall' kampioen in de Eerste Klasse dankzij een ongelooflijke comeback-zege.

Het roster van Mokum Hawks was dit seizoen gevuld met voormalige Hoofdklasse-spelers en spelers met internationale en prof-ervaring. Voormalig Major Leaguer (San Francisco Giants, Texas Rangers) Rikkert Faneyte voerde de ploeg dit seizoen aan met een slaggemiddelde van .500 en sloeg 48-uit-96. Een andere oud-prof in de ploeg was Remy Maduro, die .378 sloeg. Dit duo speelde ook jarenlang in de Hoofdklasse en het Nederlands Honkbal Team.

De 10 beste slagmensen na afloop van het seizoen speelden korter of langer in de Hoofdklasse. Faneyte (die de ploeg aanvoerde met 48 hits en 48 gescoorde punten) werd gevolgd door Bas Kuijer (.429, leidde de ploeg met 12 doubles en 35 RBI's), Rogier van de Poel (.406), Remy Maduro (.378), Pavèl van Zaane (.368, leidde de ploeg met 6 homeruns), Kevin van Hagen (.348), Robin Franken (.348), Fedor Götz (.345), Hans Jonkers (.301) en Peter Kwakernaak (.293). De pitchingstaf bestond ondermeer uit oud-Hoofdklassers Bart van Wissen en Robin Franken, terwijl voormalig Oranje-werper Tim Keuter de Hoofd Coach was.

(20 oktober)

(foto's copyright Mokum Hawks)
(dank aan teamscorer Jan van Ewijk voor de statistische informatie)Vorig verslag Rookie League (28 september)
Vorig verslag Eerste Klasse (28 september)
Vorig verslag Tweede Klasse (28 september)
Vorig verslag Derde Klasse (29 september)
Update Eerste, Tweede, Derde Klasse (4 oktober)
Vorig verslag Vierde Klasse (8 oktober)
Update Eerste, Tweede, Derde, Vierde Klasse (12 oktober)

Later deze week: terugblik op de Vijfde Klasse


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.