Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Vijfde Klasse: Acht kampioenen
English
WAGENINGEN / KROMMENIE / VOORSCHOTEN / ROTTERDAM / RIDDERKERK / BREDA / BEEK - In de Vijfde Klasse waren dit seizoen acht verschillende afdelingen. Net als in de Tweede, Derde en Vierde Klasse waren ook deze afdeling regionaal ingedeeld. In totaal kwamen er dit seizoen 61 verschillende ploegen (waaronder één uit België) in deze afdelingen uit.

De kampioenen van de acht afdelingen promoveren naar de Vierde Klasse. Alle kampioenen, waaronder twee van dezelfde verenigingen, zijn inmiddels bekend. De ploegen die op de laatste plaats eindigden konden niet degraderen, want de Vijfde Klasse is de laagste die we in het Nederlandse honkbal kennen.

Met dit overzicht is er nu alle acht honkbal-afdelingen in ons land een terugblik geweest. Maar de uitgebreide verslaggeving is nog lang niet afgelopen, want er komt meer. Binnenkort komen dezelfde soort overzichten van de softbal-afdelingen en een terugblik op de jeugdafdelingen.Vijfde Klasse A

WAGENINGEN - Acht ploegen speelden in deze afdeling, allen afkomstig uit Midden-Nederland. De ploegen speelden een programma van 21 wedstrijden.

Als we teruggaan naar zondag 19 september waren er twee kandidaten voor het kampioenschap in deze afdeling: Matchmakers uit Wageningen en De Knickerbockers uit Soest. Een derde ploeg, De Panters uit Tiel, was ook lang in de race, maar was in dit stadium van de competitie uitgeschakeld.

Op 19 september leed koploper Matchmakers een stevige 21-8 nederlaag in een uitwedstrijd bij het op de laatste plaats staande UVV-5, waardoor de spanning rondom de eerste plaats steeg. Een week later, 26 september hadden Matchmakers en De Knickerbockers elk nog drie wedstrijden op het programma staan, zodat de laatste nog altijd de kans had de eerste plaats over te nemen. Op deze dag versloeg Matchmakers De Panters thuis met 14-7, terwijl De Knickerbockers met 15-9 wonnen vs. UVV-4 in Utrecht, waardoor nog altijd een gedeelde eerste plaats mogelijk bleef.

De volgende week viel de beslissing. Op zaterdagochtend 2 oktober boekte Matchmakers een comfortabele 14-1 zege vs. Domstad Dodgers-5 in Utrecht en dat betekende het kampioenschap. 's Middags moest De Knickerbockers thuis spelen vs. Quick Amersfoort-2 en uiteraard wist men op dat moment het resultaat van het duel van Matchmakers. En dus had het resultaat van die wedstrijd geen invloed meer en verloor De Knickerbockers met 6-3.

Op zondag 10 oktober sloot De Knickerbockers het seizoen af met een 4-3 winst op eigen veld vs. De Panters. In het overzicht ontbreekt de wedstrijd tussen Matchmakers en Wombats-2 en die staat ook niet meer vastgesteld, zodat het seizoen in deze afdeling is afgesloten.

Matchmakers, dat werd gecoached door Hans Beijleveld, eindigde het seizoen met een 17-3 'record', vier punten voor op De Knickerbockers. Onder leiding van teamcaptain Maarten van den Berg scoorde Matchmakers 231 punten, maar de afdeling werd aangevoerd door De Panters, dat 288 punten scoorde en eindigde op de derde plaats, zeven punten achter de kampioen. UVV-5 eindigde op de laatste plaats.

(foto copyright Matchmakers)Vijfde Klasse B

KROMMENIE - De Vijfde Klasse B bestond uit acht ploegen afkomstig uit Amsterdam, Haarlem en het zuidelijke deel van Noord-Holland. De ploegen speelden 21 wedstrijden.

Op vrijdag 17 september stond koploper Cromtigers-2 uit Krommenie acht punten voor op DSS-4. Op dat moment had Cromtigers nog vier wedstrijden te spelen, maar DSS had er nog vijf op de agenda staan, zodat deze Haarlemse ploeg nog altijd de eerste plaats kon veroveren. Op deze vrijdagavond kwam Cromtigers tot een 1-1 gelijkspel in Santpoort vs. Terrasvogels-3, terwijl DSS twee dagen later met 13-3 won bij Quick Amsterdam-4.

Een overwinning van Cromtigers in de hiernavolgende week of een nederlaag van DSS zou het kampioenschap beslissen. En dat gebeurde ook. Op zaterdag 25 september verloor DSS-4 in Bovenkarspel bij The Beagles (sorry, een uitslag is niet bekend) en dat betekende dat Cromtigers kampioen was. De ploeg uit Krommenie had het kampioenschap de volgende dag kunnen vieren tijdens een eigen thuiswedstrijd, maar tegenstander Quick Amsterdam-4 verscheen niet, waardoor de ploeg twee punten in mindering kreeg en het duel opnieuw moest worden vastgesteld. Overigens speelde DSS vandaag ook en verloor opnieuw, dit keer met 13-6 van Quick Amersfoort-3.

Hoewel het behoorlijk had geregend op 26 september en het veld nat was werkte Cromtigers hard om het bespeelbaar te krijgen en net op het moment dat de ploeg met de warming-up begon kreeg men te horen dat de tegenstander niet zou komen, want Quick was een dag eerder al in Krommenie geweest, maar toen stond het duel uiteraard niet op het programma. Cromtigers besloot vervolgens een onderling duel tegen hun juniorenteam te spelen en vierde zo alsnog het kampioenschap. Oh, één van de umpires bij dit duel was Hoofdklasse-softbal-umpire Arjan de Wever. Eén van de spelers van Cromtigers-2 is Rocco Bruyn, die tot een aantal jaar geleden vele jaren lang de scorebord-bediener was tijdens de Haarlemse Honkbal Week.

Er staan nog vijf wedstrijden open in deze afdeling, waarvan drie van The Beagles. De enige ploeg die alle 21 wedstrijden speelde is het op de derde plaats geëindigde OVVO-2. Cromtigers sloot het seizoen af met een 16-2-2 'record', zeven punten voor op DSS-4. Quick Amsterdam-4 eindigde op de laatste plaats.

(foto copyright Foto Jan van Poorten Krommenie)Vijfde Klasse C

KROMMENIE - Tien ploegen uit de Haarlemse regio en het zuidelijke deel van Noord-Holland vormden deze afdeling en die speelden 18 wedstrijden.

Op zaterdag 18 september was het Santpoortse Terrasvogels-4 koploper met slechts een voorsprong van twee punten op Cromtigers-3, die men op deze dag ontmoette in Krommenie. Het duel eindigde in een 12-11 overwinning voor Cromtigers, dat daardoor op een gedeelde eerste plaats terechtkwam.

Een week later, op zondag 26 september, nam Cromtigers de eerste plaats over door op eigen veld met 18-3 te winnen vs. Hoofddorp Pioniers-6. Zowel Cromtigers als Terrasvogels hadden toen elk nog één wedstrijd te spelen en die waren dus beslissend voor het kampioenschap.

Op zaterdag 2 oktober kwam Cromtigers-3 thuis tot een 3-3 gelijkspel vs. Olympia Haarlem-3 en dat was genoeg voor de ploeg uit Krommenie. Met dit ene winstpunt dat men verdiende aan het gelijkspel werd de ploeg onbereikbaar voor Terrasvogels en pakte daardoor de titel in deze afdeling. De volgende dag won Terrasvogels-4 met 16-4 vs. RCH-3 om op de tweede plaats te eindigen en kwam slechts één punt tekort.

Op het roster van Cromtigers-3 staan Martin van der Weide, die in de Hoofdklasse speelde voor Amsterdam Pirates, Edwin Ripken, die voor Thamen uitkwam in de Hoofdklasse Softbal Heren, en Erik Brussel, die een aantal jaar geleden Assistent Coach was van DSC '74 in de Dames Softbal Hoofdklasse.

Cromtigers sloot het seizoen af met een 15-2-1 'record' en scoorde 252 punten, terwijl het op de tweede plaats geëindigde Terrasvogels de afdeling leidde met 276 gescoorde punten. Hoofddorp Pioniers-7 eindigde op de laatste plaats, won slechts één wedstrijd en kreeg 273 punten tegen. Hun clubgenoten van Hoofddorp Pioniers-6, die achtste werden, kregen de meeste punten in deze afdeling tegen, 291.

Er staan nog twee wedstrijden open in deze afdeling, maar die zijn niet meer vastgesteld.

(foto copyright Foto Jan van Poorten Krommenie)Vijfde Klasse D

VOORSCHOTEN - Slechts vijf ploegen speelden in deze afdeling, allen afkomstig uit de regio Den Haag. Allen ploegen speelde 16 wedstrijden. Een zesde team, Wassenaar-3, trok zich terug uit deze afdeling.

Toen de tweede helft van de competitie van start ging op zaterdag 31 juli hadden alle ploegen in deze afdeling nog altijd de kans het seizoen af te sluiten als kampioen. Maar aan het einde van deze dag was de eerste ploeg uitgeshakeld. Op deze dag won koploper Adegeest-3 uit Voorschoten met 15-5 bij HitManics-2 en dat betekende dat de ploeg uit Delft was uitgeschakeld voor de titel. Een week later, op zondag 8 augustus, boekte Adegeest een 25-0 shutout in een uitduel bij Blue Birds-4 25-0 en dat betekende dat ook deze ploeg (eveneens afkomstig uit Delft) was uitgeschakeld.

En zo waren er nog maar drie ploegen over voor de titel, maar Adegeest schakelde zelf ook de overige twee teams uit. Op zondag 15 augustus won Adegeest thuis met 11-4 vs. Storks-4 en werd hierdoor onbereikbaar voor Catch (uit Leidschendam) en Storks (Den Haag). Het betekende ook dat Adegeest alle vier de concurrenten in deze afdeling had uitgeschakeld in een periode van twee weken.

Na dit weekeinde stonden er nog 13 openstaande wedstrijden in deze afdeling, waaronder drie van Adegeest, die allemaal in winst werden omgezet.

Adegeest, dat hun tegenstanders 'outscoorde' met 210-54, sloot het seizoen af met een 14-1 'record', waarbij de enige nederlaag op 30 mei kwam toen Blue Birds met 9-8 won.

HitManics-2 eindigde op de laatste plaats. Er staan nog twee wedstrijden open, waaronder een afgelasting van Adegeest op 2 oktober, maar deze wedstrijden zijn niet meer vastgesteld.

(foto copyright Adegeest)Fifth Division E

ROTTERDAM - Acht teams uit de Rotterdamse regio vormden de Vijfde Klasse E en allen hadden dit seizoen een programma van 21 wedstrijden.

Op zaterdag 25 september waren er nog altijd vier ploegen in de race om het kampioenschap. Daaronder het op de vierde plaats staande Schiedam-2, van wie in het genoemde weekeinde twee wedstrijden verregenden en dus alleen maar kon toekijken wat er ging gebeuren. Op zondag 26 september won het op de derde plaats staande Blue Stars (het enige standaardteam in deze afdeling) op eigen veld met 4-3 vs. Neptunus-3 om in de titelrace te blijven. Vandaag ziet Schiedam ook de thuiswedstrijd tegen koploper Saints-2 uit Rotterdam verregenen, nadat een dag eerder al het duel vs. Hellevoet Athletics-2 werd afgelast. Door de afgelasting van vandaag bleef Blue Stars slechts twee punten op Saints achterstaan en slechts één op het op de tweede plaats staande Vlaardingen Holy-2.

Een week later, op zondag 3 oktober, kwam Blue Stars tot een 9-9 gelijkspel vs. Vlaardingen Holy-2 in hun laatste duel. Omdat de ploeg uit Numansdorp hier slechts één winstpunt aan verdiende was het team uitgeschakeld voor het kampioenschap, terwijl Holy met hun ene punt naar een gedeelde eerste plaats klom. Het betekende ook dat het op de derde plaats staande Blue Stars eerder was uitgeschakeld dat het op de vierde plaats staande Schiedam!

Daarna, op zondag 10 oktober, moest koploper Saints-2 een double-header spelen op eigen veld vs. Hellevoet Athletics-2. In de ochtend kwam Saints tot een 10-0 shutout tegen Athletics, waardoor ook Schiedam was uitgeschakeld, dat 's middags overigens met 18-8 won vs. Neptunus-3. Nu was alleen Vlaardingen Holy-2 nog de enige ploeg die het seizoen voor Saints kon verpesten. Maar de beslissing viel in het tweede duel van de double-header, want Saints won met 11-1 om de titel en het kampioenschap te veroveren.

Het kampioensteam uit Rotterdam-Noord (Hillegersberg) sloot het seizoen af met een 18-1-1 'record' en was met 287 tegen 74 aanvallend te sterk voor de tegenstanders. Saints verloor het enige duel op 15 augustus vs. Blue Stars met 8-5. Saints opende het seizoen met een 4-4 gelijkspel vs. Blue Stars, dat op de derde plaats eindigde. The Orioles-3 uit Rotterdam eindigde op de laatste plaats.

Op zondag 17 oktober won Saints ruim met 25-4 vs. The Islanders-2 om het seizoen af te sluiten. Er staan nog drie wedstrijden in deze afdeling open, maar geen daarvan is vastgesteld.

(foto copyright Saints)Vijfde Klasse F

RIDDERKERK - Zeven ploegen uit het zuiden van Zuid-Holland vormden deze afdeling en die speelden een competitie van 18 wedstrijden.

Op zondag 19 september waren Ridderkerk Rowdies-3 (uit Ridderkerk), Spikes-2 (uit Spijkenisse) en The Braves-3 (uit Gouda) de drie overgebleven ploegen die nog kandidaat waren voor de titel in deze afdeling. Op deze dag won de top-3, want de Rowdies waren met 16-6 te sterk bij Zwijndrecht-4, Spikes kwam tot een 16-0 shutout tegen The Hawks-3 uit Dordrecht en Braves won nipt van Euro Stars-3 uit Capelle a/d IJssel met 8-7. Hierdoor kon Spikes Rowdies nog altijd passeren, maar The Braves kon alleen nog op een gedeelde eerste plaats eindigen.

Op donderdagavond 23 september won Spikes ruim vs. Zwijndrecht met 23-1 om in de race te blijven. De volgende avond wonnen de Rowdies met 11-3 bij Euro Stars en dat betekende dat The Braves was uitgeschakeld.

Op zondag 26 september won Ridderkerk Rowdies-3, dat werd gecoached door Clifford Phelipa, overtuigend met 23-7 van Zwijndrecht-4, waardoor men onbereikbaar werd en dus de kampioenstitel veroverde.

In de volgende twee weken voegden Spikes en The Braves nog twee overwinningen toe, terwijl Ridderkerk's enige resterende duel op 3 oktober verregende. En zo, omdat dit duel niet meer wordt ingehaald, sloot Ridderkerk Rowdies het seizoen af met een 15-2 'record' en scoorde 235 punten. Euro Stars-3 eindigde op de laatste plaats.

Op zondag 17 oktober werd de laatste wedstrijd in deze afdeling gespeeld, waarbij Spikes-2 met 22-1 won vs. Saints-3 om op de tweede plaats te eindigen, slechts twee punten achter de Rowdies. Eén nog openstaande wedstrijd staat niet meer geprogrammeerd.

(foto copyright Ridderkerk Rowdies)Vijfde Klasse G

BREDA - De Vijfde Klasse G was dit seizoen samengesteld uit 10 ploegen afkomstig uit de provincie Noord-Brabant. Slechts twee van deze ploegen waren standaardteams, Uden Red Sox uit Uden en Meppers Eersel uit Eersel. Alle ploegen hadden een schema van 18 wedstrijden.

Op zondag 15 augustus waren er nog drie van de tien ploegen in deze afdeling in de kampioensrace. Jeka was koploper en werd gevolgd door Tilburg-2 en Starlights-2. De laatste stond even punten achter, maar kon nog altijd één punt voor Jeka eindigen door uiteraard al hun resterende wedstrijden te winnen, terwijl Jeka dan alles moest verliezen. Nou, dat gebeurde niet, want Jeka won vandaag met 11-4 vs. Tilburg en schakelde zo Starlights dus uit.

Overigens in de naam van de Jeka-ploeg wat onduidelijk. Aanvankelijk was dit Jeka-3, want het eerste team kwam uit in de Eerste Klasse en het tweede speelde in de Derde Klasse. Echter, het tweede team trok zich terug uit hun poule en dat betekende dus dat het derde team het nieuwe tweede team werd. In de uitslagen/standen-lijst wordt de ploeg dan ook Jeka-2 genoemd, terwijl de vereniging zich hield bij de oorspronkelijke naam Jeka-3.

Op zondag 22 augustus nam Jeka meer afstand door met 20-4 op eigen veld te winnen vs. Meppers Eersel. Tilburg won ook met 20-6 vs. Ducks-2 uit Boxtel, maar kon door de winst van Jeka alleen nog maar op een gedeelde eerste plaats uitkomen.

De beslissing viel daarna op zondag 5 september. Tilburg won hun wedstrijd met 22-4 vs. Roef!-2 uit Moergestel, maar Jeka, dat hun wedstrijd een half uur later begon dan die van Tilburg, zou ruim met 19-2 gaan winnen bij Nuenen-4 om de titel te pakken.

Op zondag 26 september sluit Jeka het seizoen af met een 7-1 zege vs. Wizards of Boz-2 uit Bergen op Zoom. Jeka, dat onder leiding stond van playing coaches Peter van Houwelingen en Ruben van Bochove, eindigde met een 16-2 'record', zes punten voor op Tilburg, dat tweede werd. Nuenen-4 eindigde op de laatste plaats en won slechts één van hun 18 gespeelde wedstrijden.

In deze afdeling staat nog één wedstrijd open, maar die is niet meer geprogrammeerd.

(foto copyright Jeka)Vijfde Klasse H

BEEK - Vier ploegen uit Limburg en één uit België vormden samen de Vijfde Klasse H. Een zesde ploeg, Sunville Tigers uit Zonhoven (eveneens in België) trok zich terug. De teams speelden een competitie van 16 wedstrijden.

Op zondag 29 augustus deelde Cheetahs uit Beek de eerste plaats met Indians-2 uit Weert, waarbij de laatste één wedstrijd meer had gespeeld, maar de twee hadden hetzelfde aantal punten. Beide ploegen wonnen vandaag hun wedstrijd. Cheetahs won in Heerlen slechts met 3-2 van Parkstad-2, met wie men een samenwerkingsovereenkomst heeft, want een gezamenlijk team van beide verenigingen kwam uit in de Derde Klasse, spelend onder de naam Raptors, en werd kampioen. Indians won ruim met 35-0 vs. The Pancakes, afkomstig uit het Belgische Ham.

OK, tussendoor even wat feitjes. Ham is een kleine, maar historische gemeente in België, ongeveer 60 km ten noordwesten van de Limburgse hoofdstad Maastricht. Ham, dat voor het eerst in het jaar 785 wordt genoemd als heerlijkheid (een politieke bestuursvorm afkomstig uit het feodale overheidsgezag uit de middeleeuwen), heeft verschillende historische bezienswaardigheden.

Op zondag 5 september wonnen beide koplopers wederom. Cheetahs was met 28-1 in België te sterk voor The Pancakes, terwijl Indians met 16-3 won bij Maastricht-2. Twee weken later, op zondag 19 september, won Cheetahs met 10-8 bij Indians-2 om de enige koploper te worden, maar Indians had nog altijd kans kampioen te worden.

Op zondag 26 september viel de beslissing toen Cheetahs een double-header moest spelen vs. Maastricht-2. In de ochtend won Cheetahs het eerste duel met 12-7. Vrijwel tegelijkertijd was Indians-2 met 6-5 aan het verliezen van Parkstad-2 en dus was Cheetahs de kampioen. Cheetahs sloot de dag af door ook het tweede duel van de double-header in winst om te zetten, 11-7.

Cheetahs eindigde het seizoen met een 15-1 'record' en was met 236 tegen 80 punten te sterk voor de concurrentie. Indians-2, dat tweede werd, scoorde overigens 251 punten met 80 tegenruns. The Pancakes werden laatste met een 0-15 'record' en kregen 453 punten tegen, terwijl de ploeg er zelf slechts 38 scoorde.

Er staat nog één duel open, maar dat is niet meer vastgesteld.(24 oktober)

Vorig verslag Rookie League (28 september)
Vorig verslag Eerste Klasse (28 september)
Vorig verslag Tweede Klasse (28 september)
Vorig verslag Derde Klasse (29 september)
Update Eerste, Tweede, Derde Klasse (4 oktober)
Vorig verslag Vierde Klasse (8 oktober)
Update Eerste, Tweede, Derde, Vierde Klasse (12 oktober)
Kampioenswedstrijd Eerste Klasse (20 oktober)

Binnenkort een terugblik op de jeugdkampioenen en de verschillende softbal-afdelingen


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.