Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland wint overtuigend vs. TsjechiŽ op Dag 2 Europees Kampioenschap
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (ItaliŽ) - Het Nederlands Honkbal Team boekte een overtuigende 11-1 overwinning tegen TsjechiŽ op maandagavond (13 september) in hun tweede wedstrijd van de 36e editie van het Europees Kampioenschap.

Oranje opende het EK op zondag met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije in wat de eerste honkbal-interland was tussen de twee landen.

Nederland speelt de volgende wedstrijd op dinsdagmiddag (15:00 uur) tegen Zweden in wat de laatste wedstrijd voor beide teams is in de Voorronde.

De laatste keer dat Nederland en TsjechiŽ tegenover elkaar stonden was tijdens het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in ItaliŽ in 2019. Oranje won toen met 4-1.

De laatste keer daarvoor was een paar weken eerder tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland. Het eerste duel van Oranje tegen Groot-BrittanniŽ werd toen gestaakt wegens regen en de volgende dag stond Nederland tegenover de Tsjechen, die met 8-6 wonnen. Met een 1-0 achterstand sloegen de Tsjechen toen vanaf de vierde inning toe en stonden halverwege de vijfde inning met 5-1 voor. Nederland kwam terug, maar kon de wedstrijd niet meer in eigen voordeel omdraaien. Desondanks bereikte Nederland de Finale en veroverde de titel.

Vanavond scoorde Nederland in zes van hun negen slagbeurten tegen TsjechiŽ. De ploeg kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Ray-Patrick Didder, die alleen de driehonkslag miste om for-the-cycle te slaan, maar wel vier punten binnensloeg.

Met de winst zette Nederland de volgende stap richting Kwartfinale. Om die te bereiken moet de ploeg op dinsdag winnen van Zweden, maar een gelijke stand tussen drie ploegen is theoretisch ook nog mogelijk in Groep D. In het onwaarschijnlijke geval dat Zweden zou winnen van Nederland en de Tsjechen van Slowakije winnen zullen de eerste drie ploegen gelijk eindigen. De uitslag van het duel tussen Nederland en Zweden zal dan beslissend zijn voor de eindstand via de Team Qualifty Balance, omdat de onderlinge resultaten een nieuwe gelijke stand zullen opleveren.

Wanneer Nederland van Zweden wint zal het Groep D afsluiten op de eerste plaats en speelt dan op donderdagavond tegen de nummer twee uit Groep C. Dat wordt IsraŽl, Groot-BrittanniŽ of Rusland. Op dinsdagochtend ontmoet IsraŽl de Britten en speelt Rusland tegen Frankrijk. Wanneer IsraŽl wint is het de winnaar van Groep C en wordt Rusland bij winst tweede. Wanneer Groot-BrittanniŽ wint en Rusland wint is er een gelijke stand tussen drie ploegen. Echter, een gelijke stand tussen drie teams is ook mogelijk wanneer Frankijk van Rusland zou winnen. In dat geval zou ook Frankrijk tweede kunnen worden bij een ruime overwinning.

...De ervaren Duitse Umpire...
...Jens Waider stond bij...
...het 1e Honk in het duel...
...Griekenland vs. Oostenrijk...
(© Foto: Henk Seppen)
Op zondag eindigde de eerste speeldag met een 'walk-off walk' die IsraŽl een 2-1 winst opleverde in de tiende inning tegen Rusland in Groep C. Vandaag, in de ochtend/middag, speelden Griekenland en Oostenrijk in Groep A een enerverende wedstrijd, die drie uur en 56 minuten duurde. Griekenland stond met 2-1 voor na zes innings, waarna Oostenrijk driemaal scoorde in zowel de zevende als de achtste inning om wat een ogenschijnlijk comfortabele 7-2 voorsprong te nemen, zes nullen verwijderd van de winst. Philipp Eckel homerde in de zevende inning. Echter, Griekenland scoorde daarna ook driemaal in hun achtste slagbeurt (geraakt werper met volle honken en een 2-run single) en kwam langszij in de negende op een 2-run single van Antonio Torres-Skerrett om een verlenging af te dwingen. In de tiende inning hernam Oostenrijk de leiding via een 5-run rally. Met de honken vol werd gescoord na een honkslag van Felix Zimmerle, waarna tweemaal werd gescoord nadat een slagman werd geraakt door een worp. Moritz Scheicher voegde daarnan een 2-run single toe om Oostenrijk op een 12-7 voorsprong te zetten. Griekenland antwoordde daarna met een eigen 5-run rally! Met ťťn uit leverde Max Gouoren een puntscorende honkslag af. Een honkslag van Alejandro Demitrius Torres-Skerrett zorgde daarna voor volle honken. Met twee uit dreunde Dimitrios Kourtis de bal het linksveld in voor een grand slam homerun om er een 12-12 stand van te maken! Na een puntloze elfde inning nam Oostenrijk voor de derde keer de leiding na een doorgeschoten bal met twee uit in de twaalde (13-12). Maar opnieuw kwam Griekenland terug en scoorde tweemaal in hun twaalfde slagbeurt om met 14-13 te winnen. Met twee tie-break lopers op de honken leidde een fout die volgde op een opofferinsstootslag tot het gelijkmakende punt. Met de honken vol werden twee lopers gedwongen uitgeschakeld op de plaat. Maar met de honken nog altijd vol zorgde een vangfout op een klap van Ari Sechopoulos voor het winnende punt. Griekenland kwam tot 17 honkslagen, Oostenrijk sloeg er 14.

...Mike Piazza in gesprek met Grand...
...Slam-webmaster Marco Stoovelaar...
(© Foto: Henk Seppen)
's Avonds won ook ItaliŽ hun tweede wedstrijd. De ploeg opende het EK op zondag met een 13-3 overwinning in zeven innings tegen Griekenland. Vanavond won ItaliŽ met 14-3 van BelgiŽ, eveneens in zeven innings. In dit duel maakte voormalig Major League-speler Mike Piazza zijn Managers-debuut voor ItaliŽ met 31 als zijn bekende rugnummer.

De voormalige catcher, die in 2016 werd gekozen in de National Baseball Hall of Fame in 2016, was afwezig tijdens de eerste wedstrijd, omdat hij in het weekeinde in New York was. Voor aanvang van de wedstrijd tussen New York Mets (de ploeg waar Piazza in 2001 voor speelde) en New York Yankees nam Piazza deel aan een ceremonie op het veld ter gelegenheid van de 20-jarige herdenking van de aanvallen op de Twin Towers (World Trade Center) op 11 september 2001 in New York. Bobby Valentine en Joe Torre, die in 2001 de Managers waren van de twee teams, gooiden de ceremoniŽle eerste bal. Op 21 september 2001 vond de eerste professionele sportactiviteit weer plaats in New York, een wedstrijd van de Mets in Shea Stadium tegen Atlanta Braves. In dat duel sloeg Piazza een 2-run homerun, wat een memorabel moment werd.

Sinds 2006 is Piazza actief in het Italiaanse honkbal. In dat jaar speelde de catcher voor de Italiaanse Honkbal Ploeg in de inaugurele World Baseball Classic. In de hiernavolgende wedstrijden was hij de Hitting Coach van het Italiaanse Teams tijdens de Classic in 2009 en 2013 en ook tijdens het Europees Kampioenschap in 2010 en 2012, die beide door ItaliŽ werden gewonnen. In november 2019 werd Piazza aangesteld als Manager van de Italiaanse Nationale Ploeg.

(13 september)

Overige uitslagen Dag 2:
Groep A: Griekenland vs. Oostenrijk 14-13 (12 inn.); BelgiŽ vs. ItaliŽ 3-14 (7 inn.).
Groep B: OekraÔne vs. KroatiŽ 3-9; Duitsland vs. Spanje 2-15 (7 inn.).
Groep C: Rusland vs. Groot-BrittanniŽ 7-6; Frankrijk vs. IsraŽl 0-10.
Groep D: Slowakije vs. Zweden 0-11 (7 inn.).

Gerelateerde Artikelen:
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)...Shairon Martis gooide vier sterke innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland opende de score snel met een punt in de eerste helft van de eerste inning op de Tsjechische starter Marek MinařŪk, die begon met drie slag voor Jiandido Tromp. Met ťťn uit kreeg Roger Bernadina vier wijd, waarna hij scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Ray-Patrick Didder. Hierna sloot MinařŪk af met drie slag voor Juremi Profar en Sharlon Schoop.

Oranje-starter Shairon Martis kreeg drie nullen op rij in zijn eerste inning, waarvan twee met drie slag.

Nederland leek weer een punt toe te voegen in eerste helft van de tweede inning toen Sicnarf Loopstok de bal over de omheining sloeg. Met ťťn uit sloeg de catcher de bal langs de linksveld-lijn en dat werd gevolgd door wat een double-call leek. De Oostenrijkse Home Plate Umpire Oswald Tscharf leek het 'goed'-teken te geven, maar de Spaanse 3B Umpire Cuauhtťmoc SuŠrez HernŠndez gaf onmiddellijk aan dat het een foutbal was. Voordat Loopstok het tweede honk had bereikt had Oranje Manager Evert-Jan 't Hoen de eerste honk-lijn al gepasseerd. Hij passeerde vervolgend Loopstok bij het derde honk om in discussie te gaan met SuŠrez, terwijl de loper zijn weg vervolgde naar de plaat. De drie umpires kwamen bij elkaar, maar de call (foutbal) bleef staan. Dat zorgde voor een nieuwe, korte discussie tussen 't Hoen en Tscharf, maar Loopstok moest terugkeren in het slagperk en had nu een 0-2 count. Twee pitches later sloeg hij een grounder. Junior Martina kreeg vervolgens vier wijd, maar strandde op het eerste honk.

De Tsjechen kwamen voor het eerst in scoringspositie in de 2e2. Met ťťn uit sloeg Martin MužŪk een comeback-grounder richting Shairon Martis en bereikte het honk met een infield-hit, waarna hij kon opschuiven naar het tweede honk toen Martis volgde met een foute aangooi. MužŪk bereikte het derde honk na een grounder, maar bleef achter.

De Tsjechen wisselden van werper in de 1e3, want Filip Čapka beklom de heuvel, maar hij kreeg twee punten tegen. Met ťťn uit gooide hij vier wijd op Roger Bernadina en sloeg Ray-Patrick Didder een honkslag. Een foute aangooi van Čapka tijdens een pick-off poging stelde Bernadina en Didder op te schuiven en beiden scoorden op een honkslag van Sharlon Schoop nadat een line drive van Juremi Profar onschadelijk was gemaakt. Oranje kreeg lopers 'op de hoeken' na een honkslag van Dwayne Kemp, maar die werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Sicnarf Loopstok, wat een einde aan de slagbeurt maakte.

Nadat Shairon Martis weer drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) had gekregen in de 2e3 scoorde Nederland weer driemaal in de 1e4. Junior Martina opende met vier wijd en met ťťn uit kreeg ook Jiandido Tromp een vrije loop. Met twee uit sloeg Ray-Patrick Didder de bal diep het midveld in voor een 3-run homerun.

In de 2e4 kwamen ook de Tsjechen op het scorebord toen de ervaren Matěj Hejma opende met een homerun op Martis. Hierna schakelde de rechtshander de volgende drie slagmensen uit en voegde weer twee strikeouts toe.

De Tsjechische Manager Mike Griffin zette in de 1e5 zijn derde werper in toen TomŠš Duffek het heuvelwerk overnam. Hij moest het zevende Oranje-punt toestaan. Met ťťn uit sloeg Dwayne Kemp een honkslag, bereikte het derde honk na een tweehonkslag van Sicnarf Loopstok en scoorde toen een grounder van Junior Martina in een fout eindigde. Een dubbelspel sloot de slagbeurt af.

Nederland wisselde ook van werper in de 2e5. Met een 7-1 voorsprong nam Aaron de Groot het over van Shairon Martis, die zesmaal drie slag had gegooid en twee honkslagen had toegestaan in de vier innings die hij op de heuvel stond. De rechtshander kreeg drie vangballen.

Nederland kreeg weer een loper in scoringspositie in de 1e6 toen veteraan Roger Bernadina een tweehonkslag sloeg met ťťn uit, maar twee vangballen volgden.

Met een 7-1 voorsprong was het het nu een bullpen-wedstrijd geworden voor Nederland, want een volgende reliever werd ingezet in de 2e6. Juan Carlos Sulbaran nam het over en schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit. Hierna kreeg hij een honkslag tegen van Matěj Hejma en dat was zijn tweede honkslag en de derde voor de Tsjechen. Hij strandde, want veteraan Jakub MalŪk werd uitgevangen op de eerstvolgende worp van Sulbaran.

...Ray-Patrick Didder...
...3 hits, 4 RBI's...
...double, homerun...
(© Foto: EK 2021)
Oranje vervolgde het scoren van punten in de 1e7. Sharlon Schoop opende met een tweehonkslag en met ťťn uit werd Sicnarf Loopstok geraakt door een worp. Schoop scoorde vervolgens na een honkslag van Junior Martina en dat leidde weer tot de volgende werperswissel. Viktor Večerka nam het over en hij zag Loopstok opschuiven naar het derde honk na een pop-fly in half rechtsveld van John Polonius. De honken raakten vervolgens vol na vier wijd voor Jiandido Tromp. Večerka gooide hierna ook vier wijd op Roger Bernadina en dat leverde weer een punt op. Hierna kregen de lopers het volgende honk toen schijn werd afgeroepen en zodoende scoorde Martina het derde punt in de slagbeurt.

In de 2e7 werd Kevin Kelly de vierde Oranje-pitcher. De rechtshander kreeg drie nullen op rij en schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit.

Oranje wist geen mercy-rule puntenverschil te bereiken, want de ploeg werd in de 1e8 puntloos gehouden door nieuwe werper David Mergans.

Kevin Kelly keerde terug op de heuvel voor Nederland in de 2e8. Hij moest een lead-off single toestaan, maar de volgende twee slagmensen werden uitgeschakeld, waarna hij werd opgevolgd door Wendell Floranus, die een inning-afsluitende grounder kreeg.

In de 1e9 bereikte Nederland wel een verschil van tien punten. Junior Martina en John Polonius begonnen met honkslagen en nadat pinch-hitter Julian Rip drie slag had gekregen leverde pinch-hitter Denzel Richardson een puntscorende honkslag af. Hierna raakten de honken vol na vier wijd voor Ray-Patrick Didder. JiřŪ Vavruša nam hierna de pitching over, maar er werden geen punten meer toegevoegd, want een line drive van Juremi Profar eindigde in een 'inning-ending double play'.

In de 2e9 zorgde Wendell Floranus voor drie opeenvolgende nullen om het duel af te sluiten.

Kevin Kelly kreeg de winst op zijn naam, want hij gooide het meest effectief van de vier relievers. Starter Shairon Martis kon de winst niet krijgen, omdat hij niet de vereiste vijf complete innings had gegooid.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Jiandido Tromp (LF, 0-uit-3), Julian Rip (PH/LF, 0-uit-1), Roger Bernadina (CF, 1-uit-2), Denzel Richardson (PH/RF, 1-uit-1), Ray-Patrick Didder (RF/CF, 3-uit-5), Juremi Profar (1B, 0-uit-6), Sharlon Schoop (2B, 2-uit-4), Calten Daal (PH/2B, 0-uit-1), Dwayne Kemp (DH, 2-uit-4), Sicnarf Loopstok (C, 1-uit-4), Junior Martina (3B, 2-uit-3), John Polonius (SS, 1-uit-5) en pitchers Shairon Martis, Aaron de Groot, Juan Carlos Sulbaran, Kevin Kelly en Wendell Floranus.


TsjechiŽ - Nederland 1-11
123456789RHE
Nederland102310301-11131
TsjechiŽ000100000-142
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Shairon Martis46-211

Aaron de Groot1-----

Juan Carlos Sulbaran12-1--

Kevin Kelly, W (1-0)1.23-1--

Wendell Floranus1.11----

(Kelly winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Marek MinařŪk, L (0-1)232111

Filip Čapka213455

TomŠš Duffek2.1--543

Viktor Večerka0.2-2---

David Mergans1.111311

JiřŪ Vavruša0.2-----

Homerun: Nederland: Ray-Patrick Didder (1)(4e,3-run,2 uit,op Čapka); TsjechiŽ: Hejma (1)(4e,solo,0 uit,op Martis).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Oswald Tscharf (Oostenrijk), 1B-Marco Taurelli (ItaliŽ),
3B-Cuauhtťmoc SuŠrez HernŠndez (Spanje).
Official Scorer: Fabio Zaccaria (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer: Eleonora Vietti (ItaliŽ).
Technical Commissioner: Frantisek Bunta (Slowakije).
Aanvangstijd-20:30 uur.
Speeltijd-2:47 uur.
Locatie-Campo da Baseball, Impianto Sportivo Comunale Giovanni Paolo II, Avigliana (ItaliŽ) (complex Avigliana Bees Baseball Club).

Game Notes:
15e interlandwedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
13e overwinning van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 26° C; windrichting noord; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 63%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.