Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 maart 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Matanzas wint opnieuw en gaat naar Cubaanse Finale
English

SANCTI SPÍRITUS (Cuba) - Cocodrilos de Matanzas won met 6-3 van Leñadores de Las Tunas in Game 6 van de best-of-seven Semi-Final op zondagmiddag (14 maart). Met de winst completeerde Matanzas een comeback en won de reeks met 4-2 om zich te plaatsen voor de Finale van het Cubaanse honkbalseizoen.

Las Tunas won de eerste twee wedstrijden. Op de vorige zondag won de ploeg met 4-2 en de volgende dag werd een 10-6 overwinning geboekt. Matanzas won vervolgens Game 3 op woensdag met slechts 1-0. Op donderdag kwam de regerend kampioen langszij door met 12-7 te winnen in een 11-inning, 4½ uur wedstrijd. En op vrijdag nam Matanzas een 3-2 voorsprong door met 4-3 te winnen.

Vandaag stond Matanzas met 3-0 voor, maar Las Tunas kwam langszij. De ploeg hernam de leiding in de zevende inning. Even later was er een bench-clearing in de achtste inning. Matanzas hield de voorsprong vast en won hun vierde wedstrijd op rij na de eerste twee te hebben verloren.

In de allesbeslissende Kampioensfinale van de 60e editie van de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol moet Matanzas het opnemen tegen Alazanes de Granma, dat de eerste finalist werd op 27 februari na winst van hun Halve Finale tegen Vegueros de Pinar del Río met 4-2. De eerste wedstrijd wordt op woensdag (17 maart) gespeeld.

(14 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Matanzas neemt leiding in Cubaanse Halve Finale. (12 maart)
Matanzas wint in 11 innings, brengt Cubaanse Halve Finale in balans. (11 maart)
Matanzas voorkomt 'sweep' met 1-0 winst in Cubaanse Halve Finale. (10 maart)
Las Tunas wint ook tweede duel van Cubaanse Halve Finale. (8 maart)
Las Tunas wint opener tweede Cubaanse Halve Finale. (7 maart)Game 6: Matanzas vs. Las Tunas

In Estadio José Antonio Huelga in Sancti Spíritus kreeg Las Tunas een kans de score te openen in de eerste helft van de eerste inning, want het had lopers op het tweede en derde honk met slechts één uit op startende werper Noelvis Entenza González. Met één uit sloeg Andrés Quiala Herrera een honkslag en volgde Danel Castro Moñagorry met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. Hierna sloeg Yosvani Alarcón Tardio een grounder naar derde honkman Yadil Mujica Díaz. Op de klap was Quiala vertrokken vanaf het derde honk en omdat hij niet in de buurt van het honk was gaf dit Mujica de optie om achter de loper aan te gaan in plaats van de bal naar het eerste honk te gooien. Quiala kon niet op tijd terugkeren en werd door Mujica uitgetikt. Nu met twee uit en lopers op het eerste en tweede honk eindigde de inning met een volgende grounder naar Mujica, die op zijn honk stapte om Castro gedwongen uit te schakelen.

In de tweede helft van de eerste inning kwam ook Matanzas in scoringspositie op starter Yudier Rodríguez León en kreeg zelfs de honken vol, maar werd eveneens puntloos gehouden. Met één uit sloeg Yadil Mujica Díaz een honkslag en kreeg Jefferson Delgado Castañeda vier wijd. Met twee uit kreeg ook Yadir Drake Domínguez vier wijd en dat zorgde voor volle honken. Maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

Beide teams bereikten de honken weer in de tweede inning. Voor Las Tunas werd Andrés De La Cruz Matos geraakt met een worp met één uit en kreeg Héctor Castillo Blair vier wijd met twee uit, maar een gedwongen nul eindigde de slagbeurt. Voor Matanzas sloeg Andrys Pérez Garcia een honkslag met één uit. Volgende slagman Eduardo Blanco Díaz sloeg een pop-fly in kort rechts/midveld. Daar wilde midvelder Yuniesky Larduet Domínguez met één hand een vangbal maken, maar de bal viel op de grond. Doordat Pérez op de pop-fly niet kon opschuiven werd hij gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk. Blanco strandde op het eerste honk, want een vangbal sloot de slagbeurt af.

Matanzas opende daarna de score in de 1e3. Met twee uit sloeg Bárbaro Erisbel Arruebaruena Escalante een honkslag en scoorde toen powerhitter Yadir Drake Domínguez volgde met zijn derde homerun in de Play-Offs.

Na twee seizoenen te hebben gespeeld voor Matanzas (2009-2010 and 2010-2011) speelde Drake in de Minor League in de organisatie van Los Angeles Dodgers in 2015 (Single-A, Double-A) en 2016 (Double-A). Hierna was de rechtsvelder actief in Mexico en Venezuela. In 2017 speelde Drake in 37 wedstrijden voor Hokkaido Nippon-Ham Fighters in Japan. Een paar jaar geleden kreeg de 30-jarige Drake de Mexicaanse nationaliteit en in 2015 nam hij met de Mexicaanse Nationale Ploeg deel aan de Premier12.

Matanzas voegde een punt toe in de vierde. Ariel Sánchez Sánchez begon met een tweehonkslag. Andrys Pérez Garcia volgde met een stootslag-honkslag naar de derde honk-lijn. Pitcher Yudier Rodríguez León verwerkte de bal, maar maakte vervolgens een foute aangooi naar het eerste honk, waardoor Sánchez kon scoren. Een dubbelspel en een grounder volgden.

In de 1e5 kwam Las Tunas terug in de wedstrijd door tweemaal te scoren. Héctor Castillo Blair (velderskeus) stond op het eerste honk met één uit toen Yuniesky Larduet Domínguez een honkslag sloeg. Dat bracht Castillo naar het derde honk en hij scoorde op een foute aangooi richting plaat. Op de aangooi schoof Larduet op naar het derde honk en hij scoorde op een tweehonkslag van Andrés Quiala Herrera, die zelf achterbleef op het tweede honk.

Matanzas kwam dicht bij een volgend punt in de 2e6. Yadir Drake Domínguez begon met vier wijd en kwam verder na een opofferingsstootslag en een grounder, maar strandde op het derde honk.

...Erisbel Arruebaruena sloeg een beslissende...
...3-run homerun voor Matanzas...
...Op de foto speelt hij voor Cuba tijdens de...
...World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Las Tunas kwam langszij in de zevende, maar verzuimde de voorsprong te nemen, want er bleven drie lopers achter. Met één uit kreeg Yuniesky Larduet Domínguez vier wijd en sloeg Andrés Quiala Herrera een honkslag. Dat zorgde voor lopers 'op de hoeken', maar ook een werperswissel. Joel Suárez Hernández nam het over, maar hij kreeg de honken vol toen hij Danel Castro Moñagorry met zijn eerste worp raakte. Hierna scoorde Larduet op een opofferingsslag van Yosvani Alarcón Tardio. Doordat de andere lopers ook opschoven en het eerste honk open was kreeg volgende slagman Rafael Viñales Alvarez opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. De drie lopers bleven achter, want Suárez sloot af met een strikeout.

In de 2e7 hernam Matanzas de leiding. Eduardo Blanco Díaz begon met een honkslag en volgende slagman Aníbal Medina Pérez plaatste een opofferingsstootslag, maar bereikte zelf veilig het eerste honk via een velderskeus. Er volgde nog een opofferingsstootslag, dit keer van Yadil Mujica Díaz, en dat bracht de lopers op het tweede en derde honk. Een vangbal zorgde hierna voor de tweede uit. Met het eerste honk open was het geen optie om vier wijd te geven aan volgende slagman Bárbaro Erisbel Arruebaruena Escalante, omdat powerhitter Yadir Drake Domínguez de volgende slagman was. Arruebaruena maakte goed contact en dreunde de bal diep het links/midveld in voor een 3-run homerun en dat was zijn vierde in de Play-Offs. Dat maakte ook een einde aan de middag van starter Yudier Rodríguez León, die werd afgelost door Yasel Luis Labrada Goulborne. Hij gooide vier wijd op Drake, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

De gemoederen raakten verhit in de 1e8. Met Héctor Castillo Blair (velderskeus) op het eerste honk en twee uit sloeg Yuniesky Larduet Domínguez een grounder naar korte stop Bárbaro Erisbel Arruebaruena Escalante. Die gooide de bal naar tweede honkman Aníbal Medina Pérez voor de gedwongen nul. Echter, in zijn sliding richting tweede honk maakte Castillo contact met het been van Medina, die op de grond viel. En dat leidde tot een bench-clearing, waarin een paar rake klappen vielen. De zes umpires kwamen bij elkaar en stuurden Las Tunas-spelers Castillo, Larduet en Andrés Quiala Herrera en Matanzas-speler Drake uit het veld.

Nadat de orde weer was hersteld ging de wedstrijd verder en liet Matanzas een loper achter op het tweede honk in de 2e8.

In de 1e9 nam David Mena Jústiz de Matanzas-pitching over. Hij kreeg een lead-off single tegen van Yudier Rondón Pavón. Hierna maakten drie vangballen een einde aan de inning en de wedstrijd.

Daarmee eindigde het seizoen voor Las Tunas en krijgt Matanzas de kans hun titel te verdedigen in de allesbeslissende Finale tegen Granma.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.