Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Henk Seppen)

Neptunus neemt leiding in Holland Series vs. Amsterdam Pirates na nipte winst in Game 5
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus stond tweemaal achter, maakte vier veldfouten en werd 'outhit', maar won desondanks met 6-5 op donderdagavond (14 oktober) tegen L&D Amsterdam Pirates in Game 5 van de best-of-seven Holland Series om een 3-2 voorsprong te nemen in de Kampioensfinale.

Amsterdam Pirates opende de Holland Series met een 2-0 shutout-winst op een regenachtige zaterdagmiddag 2 oktober. Pirates won daarna ook de tweede wedstrijd op donderdagavond (7 oktober), dit keer met een 3-1 stand.

In Game 3 afgelopen zaterdag halveerde Neptunus de achterstand door met 2-0 te winnen op een one-hitter van Kevin Kelly. Met de winst maakte Neptunus ook een einde aan een 8-game losing streak in Holland Series-wedstrijden tegen Pirates. De volgende dag draaide Neptunus een vroege 2-0 achterstand om in een 8-2 overwinning dankzij een 7-run rally om de best-of-seven in balans te brengen en een zesde duel af te dwingen.

Game 6 wordt komende zaterdagmiddag gespeeld in Amsterdam. Indien nodig wordt de zevende wedstrijd op zondag in Rotterdam gespeeld.

Vanavond, in wat een close en spannend duel was, stond Neptunus halverwege de tweede inning (2-1) en halverwege de vierde inning (4-3) achter, maar slaagde er in dit uit te wissen. De ploeg brak een 4-4 stand in de zesde en voegde daarna een 'insurance run' toe in de zevende. Christian Diaz speelde een hoofdrol voor Neptiunus. Hij sloeg niet alleen twee driehonkslagen, hij scoorde de gelijkmaker, daarna het leidende punt en sloeg een 'insurance run' binnen.

Pirates 'outhitte' Neptunus met 12-11 en kreeg een kans wat afstand te nemen in de tweede inning, maar in wat een mogelijk productieve rally had kunnen worden werden twee lopers op de thuisplaat uitgeschakeld.

De vier fouten die de Neptuniaanse verdediging maakte waren de meeste door de Rotterdamse ploeg gemaakt in een Holland Series-wedstrijd sinds 16 augustus 2012. Destijds maakte Neptunus ook vier fouten in Game 1 tegen Kinheim. In dat jaar werd Neptunus in vier wedstrijden 'gesweept' door de Haarlemse ploeg.

(14 oktober)

Gerelateerde Artikelen:
Neptunus brengt Holland Series vs. Pirates in balans na winst Game 4. (10 oktober)
Game 3 Holland Series: Neptunus boekt 1-hit shutout vs. Amsterdam Pirates in pitching-duel. (9 oktober)
Amsterdam Pirates verslaat Neptunus ook in tweede duel Holland Series. (7 oktober)
Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener. (2 oktober)Vanavond was een interessante wedstrijd met een over-en-weer wisselend scoreverloop en spanning vanaf het begin.

...Christian Diaz had belangrijke bijdragen...
...voor Neptunus, want hij had twee triples,...
...scoorde 2x en sloeg de 'insurance run' binnen...
(© Foto: Henk Seppen)
Mick Vos was vanavond de startende derde honkman voor Amsterdam Pirates, in plaats van Rashid Gerard. Hiermee speelde Vos in zijn eerste Holland Series-wedstrijd en hij sloeg een honkslag in zijn eerste slagbeurt. In 2018 stond hij op het Holland Series-roster van Neptunus, maar kwam toen niet in actie.

Amsterdam Pirates kreeg de eerste scoringskans in de eerste helft van de eerste inning op Diegomar Markwell, die zijn derde start van de Series maakte. Met één uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Sharlon Schoop, die opschoof naar het derde honk op een 2-out single van Kalian Sams. Maar zij bleven achter, want volgende slagman Sicnarf Loopstok sloeg een pop-fly.

Neptunus opende daarna de score in hun eerste slagbeurt op Juan Carlos Sulbaran, die zijn tweede start maakte. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Stijn van der Meer, waarna hij een tweehonkslag tegen kreeg van Roger Bernadina. Een grounder van Dwayne Kemp stelde Van der Meer in staat te scoren, maar daar bleef het bij. Met Bernadina op het tweede honk sloeg Dudley Leonora een pop-fly. En nadat John Polonius vier wijs had gekregen sloot Sulbaran af met drie slag voor Gianison Boekhoudt.

Pirates sloeg daarna toe met twee punten in de 1e2. Beide waren onverdiend, want de slagbeurt begon met een fout. De eerste vier slagmensen bereikten veilig het honk wat het begin had kunnen zijn van een productieve rally, maar uiteindelijk werden maar twee punten gescoord, want twee lopers werden uitgeschakeld op de plaat. Lead-off hitter Kenny Berkenbosch kwam op het honk doordat zijn grounder eindigde in een fout van eerste honkman Dudley Leonora, waarna Mick Vos en Raydley Legito beiden een honkslag sloegen en voor volle honken zorgden. Hierna kreeg Roelie Henrique vier wijd en werd de vierde slagman op rij die op het honk kwam. En zodoende scoorde Berkenbosch het gelijkmakende punt. Met de honken nog altijd vol werd Gilmer Lampe uitgevangen door linksvelder Christian Diaz. Vos vertrok om te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van Diaz naar catcher Dashenko Ricardo en dat maakte er een dubbelspel van. Met nog altijd lopers op het eerste en tweede honk sloeg Sharlon Schoop hierna een honkslag. Legito scoorde het leidende punt vanaf het tweede honk, terwijl Henrique opschoof naar het derde honk. Echter, Henrique probeerde hierna te scoren toen de aangooi van rechtsvelder Roger Bernadina richting derde honk te hoog en uit de koers was en in fout gebied terecht kwam. Maar Henrique kwam te kort, want derde honkman Stijn van der Meer haalde de bal op en kreeg die op tijd bij catcher Ricardo, die de loper uittikte. En dat maakte een einde aan de inning en een mogelijke rally, maar Pirates stond met 2-1 voor.

De voorsprong was van korte duur, want Neptunus antwoordde met twee punten. Eén daarvan was ook onverdiend vanwege een fout. Dashenko Ricardo begon met een honkslag, kwam in scoringspositie na een grounder van Christian Diaz en kreeg het derde honk na schijn. Na drie slag voor Shaldimar Daantji kreeg Stijn van der Meer vier wijd en sloeg Roger Bernadina een honkslag. Op de honkslag scoorde Ricardo en schoof Van der Meer op naar het derde honk. Echter, nadat rechtsvelder Denzel Richardson een fout maakte kon ook hij tot scoren komen en zette Neptunus op een 3-2 voorsprong.

Nadat Pirates op rij was uitgeschakeld in de 1e3 kreeg Neptunus een kans een punt toe te voegen, maar verzuimde dat te doen. Dudley Leonora opende met een driehonkslag, maar hij strandde op het derde honk. Eerst werd John Polonius op fout gebied uitgevangen, waarna Juan Carlos Sulbaran volgde met drie slag voor zowel Gianison Boekhoudt als Dashenko Ricardo.

Pirates hernam de leiding in de 1e4 door opnieuw twee onverdiende punten te scoren, want de Neptuniaanse verdediging maakte nog eens drie fouten. Kenny Berkenbosch was wederom de openingsslagman en bereikte ook nu weer het honk na een fout. Hij schoof vervolgens op naar het derde honk na een honkslag van Mick Vos. Met lopers op het eerste en derde honk sloeg volgende slagman Raydley Legito een pop-fly achter het tweede honk. Daar ving tweede honkman Dwayne Kemp de bal en gooide die vervolgens in de grond naar eerste honkman Dudley Leonora, die een fout maakte en dat stelde Berkenbosch in de gelegenheid de gelijkmaker te scoren. Pirates kreeg hierna de honken vol na twee succesvolle stootslag-honkslagen van Roelie Henrique en Gilmer Lampe. Vos scoorde even later op een opofferingsslag van Sharlon Schoop om Pirates op een 4-3 voorsprong te zetten. Op deze klap schoof Henrique op naar het derde honk, terwijl Lampe vanaf het eerste honk vertrok op de aangooi naar het infield. Hij bereikte veilig het eerste honk, want dit keer was het tweede honkman Dwayne Kemp die een fout maakte toen geprobeerd werd Lampe uit te schakelen. Pirates kreeg de honken opnieuw vol na vier wijd voor Denzel Richardson. Maar de drie lopers bleven achter toen Kalian Sams een pop-fly sloeg.

In de 2e4 kwam Neptunus langszij, maar liet ook weer twee lopers achter. Christian Diaz begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji en scoorde na een honkslag van Stijn van der Meer. Volgende slagman Roger Bernadina sloeg ook een honkslag, maar lopers bleven achter op het eerste en tweede honk toen Dwayne Kemp (foute pop-fly) en Dudley Leonora beiden werden uitgevangen.

Neptunus nam voor de derde keer de leiding in de 2e6. Opnieuw begon de slagbeurt met een lead-off triple, dit keer geslagen door Christian Diaz. In tegenstelling tot de derde innin scoorde Neptunus nu wel. Eerst kreeg Shaldimar Daantji drie slag, maar daarna scoorde Diaz na een wilde worp. Nadat volgende slagman Stijn van der Meer een honkslag had geslagen nam Robyn Clara de Pirates-pitching over. De rechtshander gooide vier wijd op Roger Bernadina, maar kwam daarna tot drie slag op Dwayne Kemp (na drie foutballen) en kreeg een 'force play-grounder' van Dudley Leonora.

Met twee uit in de 1e7 kreeg Pirates de volgende loper in scoringspositie toen Sicnarf Loopstok een tweehonkslag sloeg, maar hij bleef achter op het tweede honk.

Even later voegde Neptunus een 'insurance run' toe in de 2e7. Met twee uit sloeg Dashenko Ricardo een honkslag en scoorde op de tweede driehonkslag in dit duel van Christian Diaz, die de eerste speler in de Holland Series-historie werd met twee triples in één wedstrijd. Robyn Clara sloot af met drie slag voor Shaldimar Daantji, maar Neptunus stond nu met 6-4 voor. Het door Diaz binnengeslagen punt was inderdaad een 'insurance run', want het was het verschil in de eindstand.

Hoewel hij inmiddels meer dan 100 pitches had gegooid keerde Diegomar Markwell terug op de heuvel voor Neptunus in de 1e8. Hij kreeg een 2-out single tegen van Roelie Henrique, maar die ging gedwongen uit.

In de 2e8 werd Mike Groen Amsterdam's derde werper en kreeg drie nullen op rij.

In de 1e9 ging ook Neptunus naar de bullpen en dat zorgde voor wat verkeer op de honkpaden. Aaron de Groot nam de pitching over van Markwell, maar hij zag de eerste twee slagmensen op het honk komen. Sharlon Schoop opende met een honkslag, waarna Denzel Richardson vier wijd kreeg en dat leidde tot de volgende werperswissel. Kevin Kelly nam het over, maar hij kreeg de honken vol toen Kalian Sams een honkslag sloeg door de linkerkant van het infield. Afgelopen zaterdag maakte Kelly zijn eerste start sinds het seizoen 2017 een gooide een complete game one-hitter in een shutout-overwinning. Maar nu werd hij begroet met een honkslag die voor volle honken zorgde. Hierdoor keerde de spanning weer terug en kwam de voorsprong van Neptunus in gevaar. Kelly volgde met drie slag voor volgende slagman Sicnarf Loopstok. Hoewel de derde slagbal in de grond kwam was Loopstok automatisch uit, omdat het eerste honk bezet was. Hierna scoorde Pirates op een 'force play-grounder' van Kenny Berkenbosch, het enige verdiende punt dat Pirates vanavond scoorde. Op de grounder van Berkenbosch scoorde Schoop en schoof Richardson op naar het derde honk, terwijl Sams gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk. Toen de gedwongen nul was gemaakt en Sams richting tweede honk gleed sprong tweede honkman Dwayne Kemp op en landde niet goed. Terwijl Kemp werd verzorgd ging Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma in discussie met 2B Umpire Niek Elshof met betrekking tot het opbreken van het dubbelspel. Even later ging de umpiring crew in overleg, maar zij hadden niets onrechtmatigs geconstateerd en dus ging de inning verder met lopers 'op de hoeken'. De inning en de wedstrijd eindigden hierna toen Mick Vos een pop-fly sloeg die werd gevangen door korte stop John Polonius.


...Diegomar Markwell en Juan Carlos Sulbaran waren vanavond de startende pitchers in Game 5...

...3B Mick Vos vangt een pop-fly in de 2e inning, 2B Raydley Legito probeert hetzelfde en een klein botsing volgt...

...Links: Kenny Berkenbosch komt in de 2e inning op het honk, want 1B Dudley Leonora stapt naast zijn honk...
...Rechts: Raydley Legito plaatst een stootslag-honkslag en zorgt voor volle honken in de 2e inning...

...Links: Sharlon Schoop zet Pirates op voorsprong met een puntscorende honkslag in de 2e inning...
...Rechts: Raydley Legito scoort op Schoop's honkslag in de 2e inning; Rechts staat catcher Dashenko Ricardo...

...Roelie Henrique probeert ook te scoren op de klap van Schoop, maar wordt uitgetikt door catcher Dashenko Ricardo...
...De actie wordt gevolgd door HP Umpire Winfried Berkvens en Raydley Legito...

...Links: Dashenko Ricardo opent de 2e inning voor Neptunus met een honkslag...
...Rechts: Pirates 3B Mick Vos probeert een foute pop-fly te vangen...

...Links: Pirates Hoofd Coach Michael Duursma in discussie met Umpire Niek Elshof na een schijn-call in de 2e inning...
...Rechts: Roger Bernadina op het 2e honk nadat twee lopers scoorden na zijn honkslag in de 2e inning...

...Dudley Leonora opent de 3e inning voor Neptunus met een driehonkslag, 3B Mick Vos ontvangt de bal...
...Links volgen Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma en HP Umpire Winfried Berkvens de actie nauw...

...2B Dwayne Kemp vangt een bal in de 4e inning (links) en Mick Vos keert terug naar het 1e honk,...
...maar er volgt een fout die Kenny Berkenbosch in staat stelt de gelijkmaker te scoren...

...Links: Bench Coach Jan Collins in gesprek met pitcher Diegomar Markwell en catcher Dashenko Ricardo,...
...nadat Pirates langszij is gekomen in de 4e inning...
...Rechts: Even later zet Sharlon Schoop Pirates opnieuw op voorsprong met een opofferingsslag...

...Links: Winfired Berkvens was vanavond de Home Plate Umpire...
...Rechts: Christian Diaz op het 2e honk in de 4e inning, kort voordat hij de gelijkmaker scoort...
...Achter hem staat korte stop Sharlon Schoop, voor hem 2B Umpire Niek Elshof...

...Links: Pirates-linksvelder Roelie Henrique sluit de 4e inning af met een vangbal voor het scorebord...
...Rechts: 3B Mick Vos ziet Christian Diaz arriveren met zijn eerste driehonkslag in de 6e inning, hierna scoort hij het leidende punt...

...Links: KNBSB-penningmeester Remko de Bie en -voorzitter Mark Herbold waren onder de toeschouwers...
...Rechts: Robyn Clara gooide in relief voor Amsterdam Pirates...

...In de 7e inning rent midvelder Gilmer Lampe goes achter de bal in rechts/midveld,...
...maar Christian Diaz slaat zijn tweede driehonkslag die Neptunus op 6-4 zet...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 6-5
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates020200001-5121
Curaçao Neptunus12010110X-6114
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, L (1-1)5.163954

Robyn Clara1.231211

Mike Groen11----

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-1)813104-

Aaron de Groot- (*)-1111

Kevin Kelly, SV (1)11-1--

(*) - De Groot gooide op twee slagmensen in de negende inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Richard Wessel,
2B-Niek Elshof, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 5, best-of-seven Holland Series 2021.
Neptunus leidt met 3-2.
Mick Vos speelt in zijn eerste Holland Series-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 14° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 85%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.