Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Amsterdam Pirates dwingt 7e duel af in Holland Series na sterke comeback vs. Neptunus
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates stond met 3-1 achter, kwam daarna tot een sterke en krachtige comeback, had een rally van zes punten en won met 11-5 van Curaçao Neptunus op zaterdagmiddag (16 oktober) in Game 6 van de best-of-seven Holland Series. Hiermee bracht Pirates de Kampioensfinale weer in balans en dwong een allesbeslissende zevende wedstrijd af die op zondag in Rotterdam wordt gespeeld.

Amsterdam Pirates opende de Holland Series met een 2-0 shutout-winst op een regenachtige zaterdagmiddag 2 oktober. Pirates won daarna ook de tweede wedstrijd op donderdagavond (7 oktober), dit keer met een 3-1 stand.

In Game 3 afgelopen zaterdag halveerde Neptunus de achterstand door met 2-0 te winnen op een one-hitter van Kevin Kelly. Met de winst maakte Neptunus ook een einde aan een 8-game losing streak in Holland Series-wedstrijden tegen Pirates. De volgende dag draaide Neptunus een vroege 2-0 achterstand om in een 8-2 overwinning dankzij een 7-run rally om de best-of-seven in balans te brengen en een zesde duel af te dwingen.

Op donderdagavond stond Neptunus tweemaal achter, maakte vier fouten en werd 'outhit', maar won desondanks met 6-5 om een 3-2 voorsprong te nemen. Maar die voorsprong werd zaterdag ongedaan gemaakt door Amsterdam Pirates.

Game 7 wordt op zondag vanaf 14:00 uur in Rotterdam gespeeld.

Vandaag opende Neptunus de score in de tweede inning via een homerun van Gianison Boekhoudt. Voor Pirates homerde Kalian Sams daarna in de vierde en een 6-run rally volgde in de vijfde. De thuisploeg voegde nog eens vier punten toe in de zevende en achtste inning om tot een overtuigende overwinning te komen. Denzel Richardson sloeg een 2-run homerun na een werperswissel in de zevende.

Amsterdam Pirates kwam tot 15 honkslagen, waaronder vier van Sharlon Schoop, die tweemaal scoorde en twee punten binnensloeg om een belangrijke rol te spelen. Neptunus kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van John Polonius en Dashenko Ricardo.

(16 oktober)

Gerelateerde Artikelen:
Neptunus neemt leiding in Holland Series vs. Amsterdam Pirates na nipte winst in Game 5. (14 oktober)
Neptunus brengt Holland Series vs. Amsterdam Pirates in balans na winst Game 4. (10 oktober)
Game 3 Holland Series: Neptunus boekt 1-hit shutout vs. Amsterdam Pirates in pitching-duel. (9 oktober)
Amsterdam Pirates verslaat Neptunus ook in tweede duel Holland Series. (7 oktober)
Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener. (2 oktober)Neptunus nam een snelle voorsprong en stond met 3-1 voor halverwege de vijfde inning, maar hierna kwam Amsterdam Pirates tot een sterke comeback via een 6-run rally om het duel om te draaien in hun voordeel. De ploeg nam daarna meer afstand in de zevende en achtste inning om een beslissende zevende wedstrijd af te dwingen.

...Sharlon Schoop had vier honkslagen,...
...scoorde tweemaal en sloeg twee punten binnen...
(© Foto: Henk Seppen)
Gio de Graauw was de startende werper vandaag voor Amsterdam Pirates. De jonge rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Stijn van der Meer in de eerste helft van de eerste inning, maar hierna volgden een vangbal en een dubbelspel.

Pirates kwam eveneens op het honk in de eigen eerste slagbeurt op Kaj Timmermans, die zijn eerste start maakte, maar voor de derde maal in actie kwam. Met één uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Sharlon Schoop. Twee line drives volgden, maar die werden gevangen. Denzel Richardson's drive werd gevangen door korte stop John Polonius en daarna werd een hard geslagen bal door Kalian Sams gevangen door derde honkman Stijn van der Meer. En dus strandde Schoop op het eerste honk.

Neptunus opende daarna de score in de 1e2. Met één uit sloeg John Polonius een honkslag. Hierna dreunde Gianison Boekhoudt de bal over het scorebord in het rechtsveld voor een 2-run homerun. Dit was Boekhoudt's achtste Holland Series-homerun waarmee hij zijn all-time leading Series-totaal opvoerde.

Pirates kreeg ook weer een honkloper in hun tweede beurt toen Sicnarf Loopstok begon met een honkslag, maar hierna sloeg Kenny Berkenbosch in een dubbelspel.

Neptunus kreeg een kans een volgend punt toe te voegen in de 1e3. Met twee uit sloeg Roger Bernadina een honkslag en kwam in scoringspositie na een fout van De Graauw. Hierna sloeg Dwayne Kemp een harde line het rechtsveld in, maar daar strekte Kalian Sams zijn lichaam uit in de lucht en maakte een schitterende diving catch om een einde aan de inning te maken.

Even later kreeg Pirates voor het eerst een loper in scoringspositie. Raydley Legito begon met vier wijd en schoof op via een one out-grounder van Gilmer Lampe, maar bleef achter.

In de 1e4 kwam Neptunus ook weer op het honk. Met één uit kreeg John Polonius vier wijd, maar hij werd met twee uit uitgeschakeld bij een steelpoging.

In de 2e4, met één uit, dreunde Kalian Sams de bal diep het links/midveld in voor een Pirates-homerun die de achterstand halveerde.

Neptunus pakte het punt onmiddellijk weer terug in de 1e5, maar liet ook twee lopers achter. Dashenko Ricardo begon met een honkslag en Christian Diaz volgde met een tweehonkslag. Ondanks lopers op het tweede en derde honk en nul uit scoorde de ploeg slechts eenmaal. De twee konden niet opschuiven op een grounder van Shaldimar Daantji. Een werperswissel volgde, want Robyn Clara nam het over van Gio de Graauw. De rechtshander kreeg een opofferingsslag tegen van Stijn van der Meer, wat de stand op 3-1 bracht. Met het eerste honk open kreeg powerhitter Roger Bernadina opzettelijk vier wijd, waarna de inning en de scoringskans eindigden met een grounder van Dwayne Kemp.

Even later toonde de Pirates-slagploeg zijn aanvallende kracht, want zes honkslagen leidden tot een 6-run rally die de wedstrijd omdraaide. Het begon allemaal met een lead-off single van Mick Vos, die hierna in scoringspositie kwam na een wilde worp en opschoof naar het derde honk op een grounder van Raydley Legito. Vervolgens scoorde Vos na een nieuwe wilde worp. Met de honken weer leeg bereikte Roelie Henrique het honk nadat de door hem geslagen bal verkeerd werd verwerkt door derde honkman Stijn van der Meer. Met een loper op het eerste honk werd Kevin Bakker hierna de nieuwe werper, maar hij werd begroet met een honkslag van Gilmer Lampe. Met lopers op het eerste en tweede honk dreunde Sharlon Schoop de bal diep het rechtsveld in en die kwam op de omheining terecht. Er werd niet gescoord, want Henrique bleef aanvankelijk de bal volgen terwijl hij bij het tweede honk stond voordat hij opschoof, mogelijk dacht hij dat het een homerun was of een vangbal, of misschien wel om gewoon geen risico's te nemen. Dit had mogelijk een punt kunnen opleveren, maar Henrique kwam nu niet verder dan het derde honk. Hoe dan ook, Pirates had nu de honken vol met nog altijd maar één uit. Echer, de drie lopers zouden kort hierna allemaal scoren. Eerst sloeg Denzel Richardson een 2-run double in diep rechtsveld. Met Richardson op het tweede en Schoop op het derde honk was het Kalian Sams die een line drive het midveld in sloeg. Schoop scoorde, maar Richardson kon ook tot scoren komen toen de bal doorschoot onder de handschoen van de ervaren midvelder Shaldimar Daantji voor een fout en doorrolde naar het hek. Dat stelde Sams in staat het derde honk te bereiken en hij scoorde het zesde punt in de lange slagbeurt op een honkslag door het midden van Sicnarf Loopstok, wat de vijfde opeenvolgende honkslag was. Twee 'force play-grounders' volgden, maar Pirates stond nu met 7-3 voor.

Neptunus kreeg een kans wat terug te doen in de 1e6, want het kreeg de honken vol op Robyn Clara. Met één uit kreeg John Polonius vier wijd en die schoof op na een wilde worp, waarna hij het derde honk bereikte via een infield-hit van Gianison Boekhoudt. De honken raakten vol nadat Dashenko Ricardo werd geraakt door een worp. Christian Diaz volgde met een puntscorende honkslag en dat hield ook de honken vol. De Pirates-verdediging zorgde hierna voor de benodigde ondersteuning. Eerst ving catcher Sicnarf Loopstok een foute pop-up van Shaldimar Daantji. Nu met twee uit nam Mike Groen de pitching over. Hij kreeg een scherpe grounder naar de rechterkant tegen van Stijn van der Meer, maar zowel tweede honkman Raydley Legito als eerste honkman Kenny Berkenbosch maakten een schitterende verdedigende actie. Legito fielde de bal terwijl hij er naar toe slide, waarna een ietwat wijde aangooi maakte, maar Berkenbosch stretchte, ving de bal en hield zijn voet in contact met het honk om de inning af te sluiten. En zo liet Neptunus drie lopers achter.

...Kalian Sams halveert de achterstand met...
...een homerun in de 4e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e6 opende Raydley Legito met een infield-hit en bereikte het eerste honk met een head-first sliding. Roelie Henrique volgde daarna met een stootslag richting eerste honk, maar bereikte het honk met een honkslag, omdat niemand het honk overnam. Echter, Legito liep te ver door over het tweede honk en werd uitgeschakeld na een prima actie van eerste honkman Dudley Leonora, die in plaats van probeerde zijn honk te bereiken, omdraaide en de bal gooide naar korte stop John Polonius, die Legito uittikte.

Neptunus liet nog eens twee lopers achter in de 1e7. Met één uit werd Dwayne Kemp geraakt door een worp en met twee uit sloeg John Polonius een honkslag, maar zij bleven achter.

Pirates nam vervolgens meer aftstand in de volgende twee slagbeurten. In de 2e7 opende Sharlon Schoop met een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Misja Harcksen nam de Neptunus-pitching over, maar zijn eerste worp op Denzel Richardson werd diep over de linksveld-omheining geslagen voor een 2-run homerun die er een 9-4 stand van maakte.

Neptunus wist weer een punt toe te voegen in de 1e8. Dashenko Ricardo begon met een tweehonkslag, maar kon niet opschuiven op de hiernavolgende grounders. Hij bereikte daarna wel het derde honk en kon scoren op opeenvolgende honkslagen van Stijn van der Meer en Roger Bernadina. Dit duo bleef daarna achter toen Dwayne Kemp wederom werd uitgevangen door rechtsvelder Kalian Sams.

Amsterdam Pirates scoorde nog eens twee punten in de 2e8. Met één uit sloeg Raydley Legito een honkslag en kreeg Roelie Henrique vier wijd. Met twee uit scoorden beiden na een honkslag van Sharlon Schoop, wat zijn vierde honkslag was in de wedstrijd. Daarmee leverde Schoop vandaag een belangrijke bijdrage aan het succes van Pirates en de winst van vandaag. Naast zijn vier honkslagen scoorde hij tweemaal en sloeg twee punten binnen, terwijl hij verdedigend twee nullen maakte en drie assists had. Dit was Schoop's derde opeenvolgende multi-hit game. Donderdagavond sloeg hij drie honkslagen. Schoop werd de eerste Pirates korte stop met vier honkslagen in een Holland Series-wedstrijd sinds Marvin Bleij dat presteeerde in Game 3 van de 2008 Series. Schoop is bovendien pas de vijfde korte stop in de Holland Series-historie met een 4-hit game.

Nu met een 11-5 achterstand kreeg Neptunus nog een laatste scoringskans in de 1e9. Met één uit sloeg John Polonius een honkslag en met twee uit deed Dashenko Ricardo hetzelfde. Voor beiden was dit vandaag hun derde honkslag. Maar de inning en de wedstrijd eindigde hierna toen Christian Diaz werd uitgevangen door midvelder Gilmer Lampe.


...Gio de Graauw en Kaj Timmermans waren vandaag de startende pitchers...

...Links: 2B Raydley Legito schakelt Stijn van der Meer gedwongen uit in een dubbelspel in de 1e inning...
...Rechts: Gianison Boekhoudt wordt begroet na zijn 2-run homerun in de 2e inning...

...Links: Hoofd Coaches Ronald Jaarsma en Michael Duursma...
...Rechts: Umpires Roy van de Wateringen (HP) en Rob Has (1B)...

...Links: SS John Polonius schakelt Sicnarf Loopstok gedwongen uit in een dubbelspel in de 2e inning...
...Rechts: Kalian Sams wordt begroet na zijn homerun in de 4e inning...

...Raydley Legito duikt terug tijdens een pick-off in de 6e inning (links), maar wordt even later uitgetikt...
...door korte stop John Polonius, onder toeziend oog van 3B Umpire John Beltman...

...Links: Mike Groen sloot de wedstrijd af voor Amsterdam Pirates...
...Rechts: Denzel Richardson wordt begroet na zijn 2-run homerun in de 7e inning...

...Links: Outfielders Roelie Henrique, Gilmer Lampe en Kalian Sams vieren de laatste uit...
...Rechts: De spelers van Amsterdam Pirates bedanken hun fans na de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Links: Hoofd Coaches Michael Duursma en Ronald Jaarsma begroeten Umpires John Beltman (3B),...
...Edwin Louisa (2B), Rob Has (1B) en Roy van de Wateringen (HP)...
...Rechts: Korte stop Sharlon Schoop begint een dubbelspel in de 1e inning...

...Links: John Polonius steelt het 2e honk in de 2e inning, bekeken door korte stop Sharlon Schoop...
...Rechts: Gianison Boekhoudt wordt begroet door Roger Bernadina na zijn 2-run homerun in de 2e inning...

...Links: Roger Bernadina duikt terug, terwijl 1B Kenny Berkenbosch de bal ontvangt in de 3e inning...
...Rechts: John Polonius gaat uit bij stelen door 2B Raydley Legito in de 4e inning, gezien door Umpire Edwin Louisa...

...Links: Feiko Drost en Maaike Houtkamp waren vandaag de Official Scorers...
...Rechts: Scoring Commissioner Linda Steijger en Technical Commssioner Fred van Groningen Schinkel...
...volgen de actie; Op de voorgrond zit Neptunus Team Scorer Judith de Heide...

...Shaldimar Daantji ziet de door Kalian Sams geslagen bal verdwijnen voor een homerun in de 4e inning...

...Actie voor Pirates-midvelder Gilmer Lampe in de 5e inning...
...Links na een tweehonkslag van Christian Diaz, rechts vangt hij een opofferingsslag van Stijn van der Meer...

...Links: Robyn Clara nam de Pirates-pitching over in de 5e inning en werd de winnende werper...
...Rechts: Coaches Ronald Jaarsma en Jan Collins volgen de actie tijdens de 6-run rally in de 5e inning...

...Rechtsvelder Roger Bernadina (links) ziet de door Sharlon Schoop geslagen bal...
...terugkomen van het hek voor het grote scorebord in de 5e inning...
...Roelie Henrique, die laat vertrok op Schoop's hit, wordt bij het 3e honk gestopt door 3B Coach Allan Hazel...

...Raydley Legito op de honken in de 6e inning...
...Links bereikt hij het 1e honk met een infield-hit na een head-first sliding, maar hierna wordt hij uitgeschakeld...
...door korte stop John Polonius (rechts) bij een poging op te schuiven na een stootslag; Links staat 3B Stijn van der Meer...

...Links: Kevin Bakker nam de Neptunus-pitching over in de 5e inning...
...Rechts: Roelie Henrique gaat uit bij stelen en wordt getikt door 2B Dwayne Kemp in de 6e inning...

...In de 7e inning ziet linksvelder Christian Diaz de bal over het hek gaan voor een 2-run homerun...
...geslagen door Denzel Richardson, die bij de plaat wordt begroet door Sharlon Schoop...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 11-5
123456789RHE
Curaçao Neptunus020011010-5132
L&D Amsterdam Pirates00016022X-11151
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans4.111432

Kevin Bakker, L (0-2)1.2--854

Misja Harcksen2-1333

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Gio de Graauw4.112533

Robyn Clara, W (1-0)1.1-2211

Mike Groen, SV (1)3.1--611

Homeruns: Neptunus: Gianison Boekhoudt (1)(2e,2-run,1 uit,op De Graauw); Pirates: Kalian Sams (1)(4e,solo,1 uit,op Timmermans), Denzel Richardson (1)(7e,2-run,0 uit,op Harcksen).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Rob Has,
2B-Edwin Louisa, 3B-John Beltman.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande & Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-14:02 uur.
Speeltijd-2:50 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 6, best-of-seven Holland Series 2021.
Series gelijk, 3-3.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 13° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 67%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.