Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands verliest nipt in eerste oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley
English

TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team speelde op zondag (5 maart) de eerste van twee oefenwedstrijden in Taiwan en verloor met 2-1 tegen Fubon Guardians, dat uitkomt in de Chinese Professional Baseball League (CPBL), de profcompetitie in Taiwan. Oranje speelt nog een wedstrijd op maandagmiddag.

De wedstrijden maken deel uit van de voorbereidingen op de komende vijfde editie van de World Baseball Classic. Nederland opent het evenement op woensdag (8 maart) tegen Cuba. Dat duel begint om 5 uur in de ochtend Nederlandse tijd.

In de wedstrijd van vandaag maakten weer drie spelers hun officiële debuut in het Nederlands Team: pitchers Jayden Estanista en Derek West en outfielder Richie Palacios. Oranje trainde en speelde sinds 17 februari in Arizona, maar tijdens de vier daar gespeelde wedstrijden gooide Estanista niet. West en Palacios voegden zich op 1 maart bij de ploeg toen werd afgereisd van Arizona naar Taiwan. Catcher Chadwick Tromp en infielders Xander Bogaerts en Jonathan Schoop voegden zich toen eveneens bij het team. Zij waren in Major League Spring Training bij respectievelijk Atlanta Braves, San Diego Padres en Detroit Tigers. Tromp werd op 1 maart overigens ingedeeld bij Gwinnett Stripers, het Triple-A Team van Atlanta. Palacios was bij het Major League-team van Cleveland Guardians. West was aanvankelijk in Minor League-training, maar hij werd op 26 februari toegevoegd aan het Major League-team van Houston Astros als extra werper. Hij maakte de volgende dag zijn Spring Training-debuut.

Ook op 1 maart werd een wijziging toegepast op het actieve roster van het Nederlands Team, want rechtshandige werper Arij Fransen verving linkshandige werper Dylan Farley. Bericht werd dat Farley niet geheel fit was en uit voorzorg werd vervangen. Komend seizoen zal Farley in de Hoofdklasse uitkomen voor Amsterdam Pirates. Fransen speelt sinds 2021 professioneel in de organisatie van Cincinnati Reds. Fransen was al bij de ploeg in Arizona als één van de drie toegevoegde werpers uit de zogenoemde Designated Pitching Pool. Pitchers uit deze groep kunnen werpers vervangen op het WBC-roster in geval van blessures.

Nederland 'outhitte' Fubon Guardians op zondag met 8-6, maar wist niet tot scoren te komen, met uitzondering van een punt in de zesde inning. In Taichung Intercontinental Baseball Stadium in Taichung kreeg Oranje veelal solide pitching, want zeven werpers gooiden samen zevenmaal drie slag en slechts twee vrije lopen werden uitgedeeld. Guardians kwam tot zes honkslagen, waaronder drie op de debuterende Jaydenn Estanista. Hij kreeg ook een punt tegen, net als Derek West, die ook zijn Oranje-debuut beleefde.

Vorig seizoen eindigde Fubon Guardians op de vijfde (en laatste) plaats in de CPBL met een 46-70 'record' en vier gelijke spelen.

De Amerikaanse linkshander Matthew Kent startte voor de Taiwanese tegenstander, waar hij eind januari tekende. De 30-jarige werper speelde sinds 2015 in de Minor Leagues voor Boston Red Sox tot en met 2021. Vorig jaar speelde Kent in Triple-A voor Miami Marlins.

Matthew Kent kreeg drie nulle op rij in de eerste en tweede inning, maar kreeg daarna twee honklopers in scoringspositie in de derde. Met één uit kreeg hij een tweehonkslag tegen van Chadwick Tromp en gooide vier wijd op Andrelton Simmons. De twee schoven op na een grounder van Jurickson Profar, maar strandden op het tweede en derde honk, want Kent sloot de slagbeurt af met drie slag voor Roger Bernadina.

In de vierde inning kreeg de linkshander een lead-off single tegen van Xander Bogaerts. Met één uit werd Bogaerts gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jonathan Schoop, die daarna zelf het tweede honk kon bereiken toen een poging tot een dubbelspel te komen eindigde in een foute aangooi. Maar hij bleef achter, want volgende slagman Wladimir Balentien sloeg een grounder. Tromp, Bogaerts en Schoop speelden in hun eerste wedstrijd sinds ze zich op 1 maart bij de ploeg voegden.

Shairon Martis startte voor Nederland en kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. In de tweede nam Jaydenn Estanista het over en maakte zijn eerste heuvel-optreden voor Nederland. Estanista speelt in de organisatie van Philadelphia Phillies, waar hij vorig jaar in de Rookie League uitkwam.

In zijn eerste inning kreeg Estanista een 2-out single tegen van Hai-Wei Shen, maar die strandde op het eerste honk. In de volgende slagbeurt opende het Guardians-team de score op de rechtshander. Pei-Feng Tai begon met een honkslag en bereikte het tweede honk op een grounder van Tsung-Hsien Lee. Met twee uit scoorde Tai toen Cheng-Tang Wang een tweehonkslag produceerde. Hierna kreeg Guardians nog een honkloper nadat Estanista veteraan Ngayaw Haro met een worp raakte. Haro, geboren als Sheng-Wei Wang en bijgenaamd 'Magneto', is 38 jar en speelt sinds vorig jaar voor Fubon Guardians. Daarvoor speelde de korte stop sinds 2008 voor Elephants. Maar met lopers op het eerste en tweede honk maakte een grounder een einde aan de slagbeurt.

Het CPBL-team verdubbelde de voorsprong in de 2e4 op nieuwe pitcher Derek West. Jin-De Jhang opende met een honkslag en met één uit sloeg Kuan-Ting Chang een tweehonkslag. West kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Pei-Feng Tai. Even later werd de laatste gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Tsung-Hsien Lee, maar dat stelde ook Jhang in de gelegenheid te scoren. Twee lopers bleven achter.

Vanaf de vijfde inning stonden vier Oranje-relievers nog vijf honkslagen toe, maar hielden Fubon Guardians verder puntloos.

Nederland kreeg weer een honkloper in de 1e5 toen Chadwick Tromp een honkslag sloeg met één uit, maar twee vangballen volgden.

...Roger Bernadina...
...homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 2-0 achterstand scoorde Nederland wat het enige punt zou blijven in de 1e6 toen Roger Bernadina opende met een homerun op nieuwe pitcher Chien-Hsun Chen. De rechtshander kreeg daarna een honkslag tegen van Xander Bogaerts, die 2-uit-3 sloeg. Nadat hij het eerste honk had bereikt werd Bogaerts vervangen door pinch-runner Ray-Patrick Didder. Vervolgens kreeg Didi Gregorius vier wijd en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Shao-Hua Yueh nam het over en kreeg vangballen van Jonathan Schoop en Wladimir Balentien. Yueh kreeg de honken daarna nog vol toen hij vier wijd gooide op Richie Palacios, die eveneens zijn Oranje-debuut meemaakte. Maar met drie lopers op de honken werden geen punten meer toegevoegd, want de inning eindigde nadat Chadwick Tromp werd uitgevangen.

Nadat Mike Bolsenbroek drie nullen op rij had gekregen in de 2e6 kreeg Nederland wederom de honken vol in de zevende op nieuwe pitcher Guan-Xun Chen. Juremi Profar begon met een honkslag en met één uit sloegen ook Josh Palacios en Ray-Patrick Didder een honkslag. Zij bleven eveneens allemaal achter, want twee vangballen eindigden de slagbeurt.

Franklin Van Gurp, die Bolsenbroek opvolgde, had ook een succesvol optreden, want hij schakelde eveneens drie slagmensen op rij uit in de zevende. In de achtste werd Wendell Floranus de zevende (en laatste) Nederlandse pitcher. Hij kreeg een lead-off single tegen van Cheng-Tang Wang, waarna hij vier wijd gooide op Chih-Hsien Chiang met één uit. Met twee uit sloot Floranus af met een strikeout.

Met de stand nog altijd op slechts 2-1 gooide Enderson Franco de negende inning voor Guardians. De 30-jarige Venezolaan gooide in de Major League in 2019 voor San Francisco Giants. Na te hebben gespeeld voor Lotte Giants in Zuid-Korea in 2021, begon hij het seizoen 2022 in Mexico, waarna hij zich in juni vorig jaar bij Fubon Guardians voegde. De rechtshander kreeg drie nullen op rij om de save op zijn naam te krijgen.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Jurickson Profar (LF, 0-uit-5), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Josh Palacios (CF, 1-uit-2), Xander Bogaerts (SS, 2-uit-3), Ray-Patrick Didder (PR/SS, 1-uit-1), Didi Gregorius (1B, 0-uit-2), Sicnarf Loopstok (1B, 0-uit-1), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-1), Wladimir Balentien (DH, 0-uit-4), Richie Palacios (RF, 0-uit-2), Zander Wiel (RF, 0-uit-1), Chadwick Tromp (C, 2-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-1), Andrelton Simmons (3B, 0-uit-1), Juremi Profar (3B, 1-uit-2) en pitchers Shairon Martis, Jaydenn Estanista, Derek West, Kevin Kelly, Mike Bolsenbroek, Franklin Van Gurp en Wendell Floranus.

(5 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


Fubon Guardians - Nederland 2-1
123456789RHE
Nederland000001000-180
Fubon Guardians00110000X-261
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Shairon Martis11----

Jaydenn Estanista, L (0-1)2--311

Derek West111211

Kevin Kelly11----

Mike Bolsenbroek11----

Franklin Van Gurp12----

Wendell Floranus1111--

pitchers Fubon Guardiansinn.SOBBHRER
Matthew Kent, W (1-0)4212--

Wei-Lin Chen, H (1)1--1--

Chien-Hsun Lee- (*)-1211

Shao-Hua Yueh, H (1)1-1---

Guan-Xun Chen, H (1)1--3--

Chih-Yuan Lai, H (1)12----

Enderson Franco, SV (1)11----

(*) - Lee gooide op drie slagmensen in de zesde inning

Homerun: Nederland: Roger Bernadina (1)(6e,solo,0 uit,op Lee).
Umpires: .
Official Scorer-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-00:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung (Taiwan).

Game Notes:
Richie Palacios, Jaydenn Estanista en Derek West debuteren in het Nederlands Team.
Vijfde oefenwedstrijd als onderdeel van de voorbereidingen op de World Baseball Classic.
Eerste van twee oefenwedstrijden tijdens de voorbereidingen in Taiwan.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.