Grand Slam

Honkbal & Softbal Headlines
Maart 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief MAART 2007

Algemeen
Bondsvoorzitter Jan Rijpstra treedt af. (22 maart)
Ruud van Zetten Waarnemend Voorzitter. (31 maart)

Honkbal
Nog geen oefenstarters aangewezen. (2 maart)
Oefen Update: 'Go' in Amsterdam; 'No Go' in Rotterdam. (3 maart)
Pirates opent oefenseizoen met winst. (4 maart)
Walsma, Nooij beginnen Amerikaans seizoen. (5 maart)
Oefen-starters aangewezen. (9 maart)
Comfortabele zeges Pirates, Pioniers, Sparta/Feyenoord. (10 maart)
Opnieuw vijf oefenwedstrijden gespeeld. (11 maart)
Kinheim treft Russen in Turkije. (14 maart)
Alexander Smit naar Single-A. (15 maart)
Oefenstarters aangewezen; Wijzigingen in schema. (15 maart)
Oefen-Update. (16 maart)
Almere stopt streak Pirates; Monsterzege Kinheim. (17 maart)
Kinheim wint opnieuw ruim; Eerste zege HCAW. (18 maart)
Baseball Academy Amsterdam officiëel opgericht. (21 maart)
Oefen Update: Starters & Rosters. (22 maart)
Fantasy Baseball opent tweede seizoen. (22 maart)
Australische werper voor Kinheim. (22 maart)
RCH-Pinguïns en Guus van Dee uit elkaar. (23 maart)
Amerikaanse werper voor Neptunus. (23 maart)
Arubaanse infielder Pioniers gearriveerd. (23 maart)
Ramses Meering interim-coach RCH. (23 maart)
Neptunus, Pioniers blijven ongeslagen. (24 maart)
Eerste oefenzege RCH-Pinguïns. (25 maart)
Kinheim arriveert in Turkije. (26 maart)
Kinheim opent trainingskamp in Turkije. (27 maart)
Rick van den Hurk start voor Florida. (27 maart)
Rogearvin Bernadina speelt voor Washington. (27 maart)
Kinheim vervolgt trainingskamp. (28 maart)
Kinheim-spelers geven clinic; duels gewijzigd. (29 maart)
Startende werpers; Opnieuw tegenslag ADO. (29 maart)
Kinheim treft Russen; Allereerste wedstrijd in Turkije. (30 maart)
Kinheim-opener verregend in Turkije. (31 maart)
Eerste oefennederlaag Pioniers. (31 maart)

Softbal Dames
Pirates begroet nieuwe werpster. (4 maart)
Comeback-zege Terrasvogels vs. Pirates. (10 maart)

Internationaal Honkbal
Amerikaan Harvey Schiller nieuwe IBAF-President. (2 maart)
Voormalig Commissioner Bowie Kuhn overleden. (15 maart)
Allereerste honkbalwedstrijd in Turkije. (30 maart)

Internationaal Softbal
ISF 'Strategic Task Force' weer bij elkaar. (22 maart)

Nieuws Archief 2007
Januari
Februari


Algemeen
KNBSB-voorzitter Jan Rijpstra treedt af
English

...Jan Rijpstra...
(Foto: Marco Stoovelaar
)
NIEUWEGEIN / TYNAARLO - Bondsvoorzitter Jan Rijpstra heeft zijn collega-bestuurders en de leden van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) meegedeeld dat hij op de komende Bondsraad van zaterdag 31 maart in Nieuwegein zal aftreden als preses.
Rijpstra werd in juli 2004 benoemd tot interim-voorzitter, nadat Henk van Hoof na twee weken moest aftreden, omdat die werd benoemd tot Staatssecretaris van Sociale Zaken. Later werd Rijpstra, die net als Van Hoof zitting had in de Tweede Kamer, officiëel tot voorzitter gekozen. In maart 2005 verliet Rijpstra de Tweede Kamer en werd geïnstalleerd tot burgemeester van de Gemeente Tynaarlo.

In een donderdagmiddag door de KNBSB uitgegeven persbericht zegt Rijpstra: ,,De belangrijkste reden is de fysieke afstand tussen mijn woonplaats Tynaarlo en het midden en westen van het land, waar de bestuurlijke activiteiten van de KNBSB voornamelijk plaatsen.''
Zoals gezegd is Rijpstra burgemeester van het Drentse Tynaarlo, terwijl het Bondsbureau van de KNBSB gelegen is in Nieuwegein. ,,Een bestuurvergadering in Nieuwegein kost mij, met vijf uren reistijd, een werkdag van acht uren'', aldus Rijpstra. Vanwege de grote reisafstand kan Rijpstra zijn fulltime baan als burgemeester en de werkzaamheden als voorzitter van de KNBSB niet meer combineren.

Rijpstra: ,,Nadat alle bestuursperikelen van ruim een jaar geleden tot een andere aanpak hebben geleid is de rust in onze bond een feit. Natuurlijk blijven er zaken nog voor verbetering vatbaar, maar wat er het afgelopen jaar op de rails is gezet door vele leden van de KNSB, het bestuur en het bondsbureau heeft zijn vruchten afgeworpen en zal dat verder in de toekomst ook nog doen.''

Het Bondsbestuur respecteert Rijpstra's beslissing en zal op 31 maart met de Bondsraad in overleg treden over zijn opvolging.
(22 maart)


Ruud van Zetten Waarnemend Voorzitter
English
NIEUWEGEIN - Ruud van Zetten is zaterdag tijdens de Algemene Ledenvergadering benoemd tot waarnemend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).
Van Zetten is de opvolger van Jan Rijpstra, die tien dagen geleden bekend maakte dat hij vandaag zou aftreden, omdat hij het voorzitterschap niet meer kon combineren met zijn werkzaamheden als burgemeester van Tynaarloo.

Van Zetten blijft waarnemend voorzitter tot 21 mei. Op die dag zijn er nieuwe verkiezingen vastgesteld om te komen tot een nieuwe bondsvoorzitter. Op het moment is Van Zetten de enige kandidaat voor de vrijgekomen positie.
(31 maart)


Honkbal
Nog geen oefenstarters aangewezen
English
AMSTERDAM / ROTTERDAM - Voor aanstaande zondag staan er nog steeds twee oefenwedstrijden op het schema. Eerder in de week werd een voor zaterdag geplande wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord geschrapt, omdat de beide Hoofd Coaches het nog geen goed idee vonden te spelen zonder voorafgaande buitentraining.

Neptunus hield afgelopen zondag een buitentraining, beide ploegen plannen een training voor zaterdag, maar dan wordt veel regen verwacht. Daardoor is het onzeker of de tweede ontmoeting tussen Neptunus en Sparta/Feyenoord, die gespeeld zal worden in het Neptunus Familiestadion, zondag wel gespeeld zal worden. Maar rookie Hoofd Coaches Eric de Bruin (Neptunus) en Adonis Kemp zijn beiden optimistisch dat er zondag een aantal innings gespeeld kunnen worden.
Voor zondag staat ook de oefenopener op het schema voor Amsterdam Pirates, dat dan zal spelen tegen het in de Eerste Klasse spelende tweede team. Pirates-Hoofd Coach Louis Hofer heeft al een aantal buitentrainingen met zijn ploeg achter de rug en is eveneens optimistisch dat er gespeeld kan op zondag, wanneer de weersomstandigheden wat vriendelijker zullen zijn.
De Bruin, Kemp en Hofer zijn van plan een aantal werpers in te zetten wanneer er daadwerkelijk gespeeld gaat worden, maar hebben nog geen starter aangewezen.
(2 maart)


Oefen Update: 'Go' in Amsterdam; 'No Go' in Rotterdam
English
AMSTERDAM / ROTTERDAM - Zaterdagavond was er een 'go' voor 'Play Ball' in Amsterdam, maar een 'no go' in Rotterdam om zondag een oefenwedstrijd te spelen.

Zaterdag werd besloten tot afgelasting van de wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord, die zondag gespeeld zou worden in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam. Reden voor de afgelasting was de soms hevige regen van de afgelopen dagen, waardoor het veld in het stadion onbespeelbaar werd. Eerder in de week werd de eerste wedstrijd tussen beide ploegen, die voor zaterdag op het programma stond, ook al geschrapt.

Maar er is nog altijd een kans dat er een wedstrijd wordt gespeeld in het eerste oefenweekeinde van het seizoen, omdat de openingswedstrijd van Amsterdam Pirates tegen het in de Eerste Klasse spelende tweede team nog altijd op het programma staat voor zondag op het hoofdstedelijke Sportpark Ookmeer. Ook in Amsterdam regende het de afgelopen dagen, maar minder dan in andere delen van het land. Zaterdagavond werd besloten dat wanneer de weer- en veldcondities gunstig zijn de wedstrijd gespeeld zal worden. Is dat het geval dan zullen de werpers van de Hoofdklasse- en Eerste Klasse-ploegen van Pirates voor de tegenstander gooien. Starters zijn nog niet aangewezen.
(3 maart)


Pirates opent oefenseizoen met winst
English
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates opende het oefenseizoen zondag met een 7-1 overwinning tegen hun in de Eerste Klasse spelende tweede team Amsterdam Pirates 2. Voor het eerst in jaren kon een wedstrijd worden gespeeld in het eerste geplande oefenweekend. In voorgaande jaren moesten wedstrijden vaak worden afgelast vanwege de weersomstandigheden (kou, regen, sneeuw, wind). Vorig jaar werden 22 van de eerste 26 wedstrijden geschrapt, in 2005 werden vijf wedstrijden van de eerste twee weekends afgelast. De openingswedstrijd duurde zeven-en-een-halve inning, waarvoor minder dan twee uur nodig was. Eerder werd de tweede ontmoeting tussen DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord afgelast, vanwege de bespeelbaarheid van het veld na hevige regen de afgelopen dagen.
(4 maart)

Compleet Wedstrijdverslag, Line Score & Box Score


Walsma, Nooij beginnen Amerikaans seizoen
English
LONGVIEW, Washington (USA) - RHP Pim Walsma en Catcher Bas Nooij, die beiden uitkomen voor Amsterdam Pirates, zijn afgelopen weekeinde hun Amerikaanse college-seizoen begonnen met vier overwinningen voor de Red Devils, het honkbalteam van Lower Columbia Community College. De ploeg won zowel zaterdag als zondag tweemaal. Walsma en Nooij keren na afloop van hun Amerikaanse trip weer terug naar Amsterdam.

...Pim Walsma (links) en Bas Nooij...
(Foto's: Marco Stoovelaar)
Spelend op David Storey Field, hun thuishaven, wonnen de Red Devils zaterdag de opener vs. Linfield met 4-3, gevolgd door een 8-1 overwinning. Zondag werd Chemeketa Community College verslagen met 11-3 en 7-2.

Pim Walsma startte de tweede wedstrijd op zaterdag en deed het uitstekend, want hij gooide vijf no-hit innings, voordat hij werd vervangen. De ploeg nam zelfs een No-Hitter mee naar de negende inning, maar toen kreeg de closer van de ploeg twee honkslagen en een punt tegen. Vlak voor aanvang van de inning sprak iemand in de dug-out over de No-Hitter, maar de ongeschreven regel in het honkbal stelt dat je dat nooit mag doen. Even later werd de No-Hitter gebroken. ,,Pim gooide goed'', stelde Hoofd Coach Kelly Smith. ,,Hij heeft een werperslichaam en is enorm vooruit gegaan. Hij had een goede controle en gooide slagballen.''

Bas Nooij kwam ook in actie in het openingsweekend en ving drie innings op zaterdag. Bas is de back-up catcher van de ploeg en heeft twee sophomores (tweedejaars) voor hem. ,,Bas zit goed te catchen en blokt prima. Zijn slaan is vooruit gegaan. Zowel Pim als Bas zijn sterker geworden sinds ze hier zijn gekomen'', aldus Coach Smith. ,,Ze hebben een goede start gehad. Dit wordt een uitstekende ervaring voor ze.''

Kortgeleden hadden Walsma en Nooij een ontmoeting met Bud Black, de Manager van de San Diego Padres. Black en Smith, die zelf in de organisatie van de San Francisco Giants speelde, gaven een lezing voor de honkbalploeg over hun eigen loopbaan en spraken veel over honkbal. Voordat hij Manager van San Diego werd was Black Pitching Coach bij de Anaheim Angels en gooide zelf voor de Kansas City Royals, met wie hij de World Series heeft gewonnen. Vorig jaar was Smith de Hoofd Coach van de NWAACC All Stars, de Amerikaanse afvaardiging tijdens de Haarlemse Honkbal Week.
(5 maart)


Oefen-starters aangewezen
English
AMSTERDAM - Dit weekeinde spelen acht van de negen Hoofdklasse-ploegen minimaal één oefenwedstrijd, als het weer tenminste meewerkt. De enige ploeg die niet in actie komt is regerend landskampioen Corendon Kinheim, dat hun oefenseizoen volgende week opent. Coaches zullen aandachtig de verrichtingen van hun spelers volgen om beslissingen te maken voor het komende seizoen, zoals het bepalen wie de startende werpers zullen worden. Voor dit weekeinde heeft een aantal coaches startende werpers aangewezen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook in het reguliere seizoen de starters zullen zijn, omdat de meeste werpers in verschillende rollen worden gebruikt tijdens oefenwedstrijden.

Vice-kampioen Konica Minolta Pioniers treft Mr. Cocker HCAW tweemaal. De wedstrijden in Hoofddorp (zaterdag) en Bussum (zondag) beginnen beide om 13:00 uur. Drie leden van Pioniers' nieuwe coachingstaf staan tegenover de ploeg voor wie ze de nodige seizoenen hebben gespeeld: Manager Frank Koene, Head Pitching Coach Maurice DeConge en 3B Coach Lars Koehorst. De wedstrijd van zaterdag wordt gespeeld op Veld # 2 van het Pioniers-complex, omdat het hoofdveld momenteel wordt vernieuwd. Het outfieldhek wordt naar binnen gebracht en een nieuwe warning track wordt aangebracht.

DOOR Neptunus en ADO openen hun seizoen zondag in Rotterdam. Aanvankelijk zouden de ploegen elkaar zaterdag in Rotterdam ontmoeten, maar dit duel is verschoven naar zondag, terwijl de ontmoeting in Den Haag is vervallen.

Amsterdam Pirates, de enige ploeg die vorige week al een oefenwedstrijd speelde, ontmoet Eerste Klasser Alcmaria Victrix tweemaal. Zaterdag in Alkmaar, zondag op eigen veld.

Sparta/Feyenoord neemt het ook op tegen een Eerste Klasse-ploeg: Storks. De ploegen spelen zaterdag op het veld van The Hawks in Dordrecht. De wedstrijd van zondag in Rotterdam is geschrapt, omdat momenteel wordt gewerkt aan het speelveld van Sparta/Feyenoord.

MediaMonks RCH-Pinguïns speelt tegen Blue Birds uit de Eerste Klasse. Zaterdag in Delft en zondag op het thuisveld.

Almere '90 speelt zondag tegen hun in de Eerste Klasse spelende tweede team, een duel dat om 13:00 uur begint.
(9 maart)


Comfortabele zeges Pirates, Pioniers, Sparta/Feyenoord
English
ALKMAAR / HOOFDDORP / DORDRECHT - Zaterdag zijn er drie oefenwedstrijden gespeeld die eindigden in comfortabele overwinningen voor Amsterdam Pirates, Konica Minolta Pioniers en Sparta/Feyenoord.
Pirates boekte een 11-0 shutout tegen Eerste Klasser Alcmaria Victrix, terwijl Pioniers een 7-0 shutout-zege registreerde tegen Mr. Cocker HCAW. Sparta/Feyenoord won met 7-1 vs. Eerste Klasser Storks.

De oefen-opener van MediaMonks RCH-Pinguïns, dat zou spelen tegen Eerste Klasser Blue Birds, werd afgelast, omdat het veld in Delft onbespeelbaar was, vanwege de regen van de voorgaande dagen.
De wedstrijd tussen DOOR Neptunus en ADO en die van Almere '90 tegen hun tweede team werden verschoven naar zondag.
(10 maart)

Complete Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Opnieuw vijf oefenwedstrijden gespeeld
English
AMSTERDAM - Er zijn weer vijf oefenwedstrijden in de boeken gekomen, want zeer acceptable weer zorgde ervoor dat de ploegen weer konden spelen. Acht van de negen Hoofdklasse-ploegen hebben nu minimaal één keer gespeeld. De enige ploeg zonder wedstrijd is landskampioen Corendon Kinheim, dat hun seizoen komend weekeind zal beginnen.

In Bussum scoorde Konica Minolta Pioniers vijf onverdiende punten en won slechts met 6-3 vs. Mr. Cocker HCAW.
In Almere opende Almere '90 met een ruime, 2-hit, 12-0 shutout tegen hun in de Eerste Klasse spelende tweede team.
In Rotterdam begon DOOR Neptunus hun oefenseizoen met een 8-4 overwinning vs. ADO, dat werpersproblemen heeft.
In Amsterdam boekte Amsterdam Pirates de tweede shutout-zege in twee dagen en versloeg Eerste Klasser Alcmaria Victrix met 10-0.
In Santpoort opende MediaMonks RCH-Pinguïns met een verrassende 5-0 shutout-nederlaag tegen Eerste Klasser Blue Birds.
In Rotterdam werd de wedstrijd tussen Sparta/Feyenoord en Eerste Klasser Storks geschrapt.
(11 maart)

Complete Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Kinheim treft Russen in Turkije
English
HAARLEM - Komend weekeinde wordt landskampioen Corendon Kinheim de laatste Hoofdklasse-ploeg die hun oefenseizoen zal openen. Kinheim speelt dan tweemaal tegen het vorig jaar uit de Eerste Klasse gepromoveerde MediaMonks RCH-Pinguïns, dat zondag opende met een 5-0 nederlaag.

Een week later speelt Kinheim tweemaal tegen DOOR Neptunus, voordat de ploeg zal afreizen naar Antalya in Turkije. In deze badplaats houdt Kinheim ter voorbereiding op het komende seizoen, dat op zaterdag 14 april begint, een trainingskamp van een week. Naast dagelijkse trainingen zal Kinheim tweemaal spelen tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha. De tweede wedstrijd is tevens de officiële openingswedstrijd van een nieuw gebouwd stadion in Antalya. In 2001 werd de Turkse Honkbal Bond opgericht, vorig jaar nam de Turkse nationale ploeg voor het eerst deel aan het Europees Kwalificatie Toernooi, dat toen in Moskou (Rusland) werd gehouden.

De trip naar Turkije is mede mogelijk dankzij Kinheim's hoofdsponsor Corendon, een Turks bedrijf, dat is gespecialiseerd in vliegvakanties en golftrips naar Turkije. Vorig jaar ging Corendon een sponsorovereenkomst van drie jaar aan met Kinheim, dat voor het eerst in 12 jaar weer beslag legde op het landskampioenschap.
(14 maart)


Alexander Smit naar Single-A
English
FT. MYERS, Florida (USA) - De Nederlandse linkshandige werper Alexander Smit is ingedeeld in het Single-A team van de Minnesota Twins in Fort Myers. De Twins behouden wel het recht hem weer op te kunnen roepen.
Op zaterdag 3 maart debuteerde Smit in het Major League-team van de Twins tijdens een wedstrijd in de Grapefruit League (Spring Training). Smit was toen de zesde van negen gebruikte werpers in een duel tegen de Cincinnati Reds en gooide 1 1/3 inning, waarin hij eenmaal vier wijd gooide en twee honkslagen en één (verdiend) punt tegen kreeg. Cincinnati won de wedstrijd met 14-1. Dit zou zijn enige optreden voor de ploeg blijven.

Eind november werd Smit toegevoegd aan het 40-man Major League-roster van de Twins en meldde zich in februari in Florida voor Spring Training. De 21-jarige linkshander en drie anderen werden opgenomen in de Major League-selectie ter bescherming voor de zogenaamde Rule 5 Draft in december tijdens de Winter Meetings. Minor League-spelers met vier jaar professionele ervaring of vijf wanneer ze 18 of jonger waren op het moment dat ze werden gecontracteerd, zijn beschikbaar voor de draft, tenzij ze op een 40-man roster worden geplaatst. Een speler die in de Rule 5 Draft wordt gekozen moet het hele volgende seizoen op het Major League-roster staan van hun nieuwe club. De Rule 5 Draft is destijds opgezet om te voorkomen dat organisaties teveel talentvolle spelers in het Minor League-systeem stallen zonder hen een redelijke kans te geven de Major League te bereiken, terwijl ze die bij een andere club mogelijk wel krijgen. Door beschikbare spelers toe te voegen aan een 40-man roster beschermen ploegen niet alleen hun talenten, maar geven ze hen tevens de kans de eigen Major League-ploeg te halen tijdens Spring Training. Spelers die beschikbaar zijn en niet op het roster staan worden free agent en kunnen worden gecontracteerd door andere clubs.

Vorig seizoen speelde Alexander Smit voor de Beloit Snappers (single-A), bij wie hij in 34 wedstrijden gooide. Smit, die in juli 2002 een profcontract tekende bij de Minnesota Twins, had een record van 7-2 en een ERA van 2.99. In 108 1/3 inning gooide hij 141 strikeouts en 53 keer vier wijd, terwijl hij 77 hits tegen kreeg.
In 2001 en 2002 speelde Smit in de Hoofdklasse voor PSV. In 2002 debuteerde hij in het Nederlands Honkbal Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week. Smit nam met Oranje ook deel aan de Intercontinental Cup (Cuba, 2002), Europees Kampioenschap (Nederland, 2003), Olympisch KWalificatie Toernooi (Nederland, 2003), Olympische Spelen (Griekenland, 2004), Wereldkampioenschappen (Nederland, 2005) en de World Baseball Classic (Puerto Rico, 2006). Sinds 2002 nam Smit deel aan 14 interlands.
(15 maart)


Oefenstarters aangewezen; Wijzigingen in schema
English
AMSTERDAM - Komend weekeinde stonden er aanvankelijk 12 oefenwedstrijden op het programma, waarbij Hoofdklasse-ploegen betrokken waren, maar drie daarvan zijn van het programma gehaald. De grote vraag is echter of de resterende negen wedstrijden gespeeld kunnen worden, omdat de voorspellingen spreken over regen en lagere temperaturen.

Konica Minolta Pioniers zou tweemaal spelen tegen hun in de Eerste Klasse spelende tweede team Omron Pioniers, maar beide wedstrijden zijn geschrapt vanwege de huidige veldsituatie in Hoofddorp. Door de werkzaamheden aan het hoofdveld is er maar één ander senioren-honkbalveld op Sportpark Toolenburg beschikbaar. Dat zal zaterdag door de ploeg van Pioniers worden gebruikt voor een ingelaste training en een onderlinge wedstrijd, waarbij een aantal spelers uit het tweede zal worden toegevoegd. Vanwege de verwachte regen is het duel van zondag al afgelast. Vanwege de werkzaamheden traint Pioniers momenteel wekelijks op maandag en woensdag op het complex van Amsterdam Pirates.

ADO zou twee wedstrijden spelen tegen Sparta/Feyenoord, maar de ploegen staan alleen zaterdag tegenover elkaar in Den Haag. Het duel van zondag in Rotterdam is vervallen, vanwege de pitching-situatie bij ADO, dat slechts drie werpers op het roster heeft staan. Zaterdag zal 'non-roster' rechtshander Quinn Tramm waarschijnlijk starten voor ADO. Deze werper uit Curaçao kwam vorig jaar september naar Nederland, trainde een paar keer met de hoofdmacht mee, maar speelde in het restant van het seizoen voor het derde team van ADO.

Zondag speelt Mr. Cocker HCAW tegen nieuwe Eerste Klasser Euro Stars (dat vorig jaar promoveerde uit de Tweede Klasse) in Nieuwegein. Dat duel wordt gespeeld op het complex van Nieuwegein Diamonds, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van die vereniging.

Zaterdag is het de bedoeling dat landskampioen Corendon Kinheim voor het eerst in actie komt en dan zal spelen tegen MediaMonks RCH-Pinguïns. Ervaren linkshander Patrick Beljaards zal in dat duel beginnen, terwijl de starter voor de thuiswedstrijd wordt aangewezen na afloop van de ontmoeting op zaterdag. Met uitzondering van DOOR Neptunus zouden zaterdag acht Hoofdklasse-ploegen een duel op de agenda hebben staan. Op zondag zouden alle negen Hoofdklasse-ploegen voor het eerst op dezelfde dag een oefenwedstrijd spelen, maar dat veranderde door de wijzigingen in het speelschema.

Een aantal waarschijnlijke startende werpers is inmiddels aangewezen, anderen worden vrijdag bekend of op de wedstrijddag.
(15 maart)


Oefen Update
English
AMSTERDAM - Alle startende werpers zijn nu bekend voor de negen vastgestelde oefenwedstrijden van dit weekeinde, waarbij Hoofdklasse-ploegen zijn betrokken. De wedstrijden staan op het schema voor zaterdag (vijf) en zondag (vier).

De starters voor Amsterdam Pirates, Almere '90, DOOR Neptunus en MediaMonks RCH-Pinguïns werden allen vrijdag bekend en completeerden de lijst met mogelijke startende werpers die donderdagavond al bekend was.
De enige open plek is nu nog die van de zondag-starter voor Corendon Kinheim tegen MediaMonks RCH-Pinguïns, maar dat wordt vrijwel zeker RHP David Bergman. Vrijdag werd bekend gemaakt dat Kinheim's oefen-opener vs. RCH-Pinguïns, die voor zaterdag op de agenda staat, is verschoven naar het eigen veld in het Haarlemse Pim Mulier Stadion, in plaats van RCH's thuisveld in Heemstede, omdat dat veld niet beschikbaar is.
(16 maart)


Almere stopt streak Pirates; Monsterzege Kinheim
English
AMSTERDAM - Het oefenseizoen bij de honkballers werd zaterdag voortgezet met vijf wedstrijden, waarbij zeven van de negen Hoofdklasse-ploegen waren betrokken. Konica Minolta Pioniers en DOOR Neptunus kwamen niet in actie.

In Almere vond een driekamp plaats. 's Morgens kwam gastheer Almere '90 tot een 1-1 gelijkspel tegen Mr. Cocker HCAW, dat vorige week het oefenseizoen begon met twee nederlagen. Twee werpers gooiden een 5-inning No-Hitter. 's Middags won Amsterdam Pirates hun vierde oefenduel op rij door HCAW met 6-4 te verslaan. De dag werd afgesloten met een 6-2 overwinning van Almere tegen Pirates, waardoor er een einde kwam aan de 4-game winning streak van de Amsterdammers.
In Haarlem opende landskampioen Corendon Kinheim hun oefenseizoen met een ruime 21-2 zege vs. MediaMonks RCH-Pinguïns op 18 honkslagen.
In Den Haag kwam ADO terug van een 3-0 achterstand en won met 4-3 van Sparta/Feyenoord.
In Hoofddorp is de 2-game series van Konica Minolta Pioniers tegen hun in de Eerste Klasse spelende tweede team Omron Pioniers geschrapt, vanwege de veldsituatie in Hoofddorp. In plaats van te spelen hield Pioniers een extra trainde en speelde een intersquad game.
DOOR Neptunus had geen wedstrijd op de agenda staan en hield een trainingsdag. Morgen spelen de Rotterdammers tegen de Belgische kampioen Royal Greys. Als de weersomstandigheden gunstig zijn.
(17 maart)

Complete Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Kinheim wint opnieuw ruim; Eerste zege HCAW
English
AMSTERDAM - De weersvoorspellingen voor zondag waren ongunstig met verwachte regen, natte sneeuw, hagel, onweer, koude wind en storm. Hoewel het 's nachts en 's morgens inderdaad regende was er 's middags een overwegend blauwe hemel, maar ook harde wind en kou.
De weerscondities zorgden voor onbespeelbare velden in Amsterdam en Rotterdam, waardoor de wedstrijd van Amsterdam Pirates vs. Almere '90 en die van DOOR Neptunus vs. de Belgische kampioen Royal Greys werden afgelast. Maar ondanks de kou vonden twee wedstrijden wel doorgang.

In Haarlem won landskampioen Corendon Kinheim vandaag opnieuw ruim en boekte een 12-0 shutout tegen MediaMonks RCH-Pinguïns, van wie gisteren al met 21-2 was gewonnen.
In Nieuwegein registreerde Mr. Cocker HCAW hun eerste oefenzege van het seizoen. HCAW versloeg Eerste Klasser Euro Stars met 11-10 in een wedstrijd die werd gespeeld op het complex van Nieuwegein Diamonds in het kader van het 25-jarig jubileum van die vereniging.
(18 maart)

Complete Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Baseball Academy Amsterdam officiëel opgericht

...Het is officiëel...
...Voorzitter Frans Delemarre (links)...
...en Robert Eenhoorn bekrachtigen de...
...oprichting van de Diamonds...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
AMSTERDAM - Woensdagavond werden in het clubhuis van Amsterdam Pirates formeel de documenten ondertekend, resulterend in de officiële oprichting van de Amsterdam Diamonds, de derde Baseball Academy in ons land, een opleidingsinstituut voor talentvolle honkballers. Eerder werden al dergelijke academies gerealiseerd in Rotterdam en Eindhoven.


...Robert Eenhoorn tekent voor de...
...oprichting van de derde Academy...
...Frans Delemarre kijkt toe...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Baseball Academy Rotterdam Unicorns was een paar jaar geleden de eerste Baseball Academy, vorig jaar gevolgd door Bixie Baseball in het zuiden van het land. Hoewel de academie in Amsterdam al bestond werd die vanavond officiëel opgericht en een bestuur geïnstalleerd. De academies zijn en worden opgezet door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), dat van plan is er in de naaste toekomst minimaal twee toe te voegen.

De academies zijn een initiatief van voormalig Major Leaguer en huidig Oranje-Manager Robert Eenhoorn, die de papieren ondertekende namens de KNBSB.
De aktes werden ook ondertekend door Frans Delemarre, die voorzitter werd van Baseball Academy Amsterdam Diamonds, Marlon Frolijk (secretaris) en Alexander van Aken (penningmeester). De drie zijn ook betrokken bij de drie verenigingen die de Diamonds van spelers voorzien. Delemarre is voormalig voorzitter van Amsterdam Pirates, terwijl Frolijk en Van Aken actief zijn bij respectievelijk Thamen en De Volewijckers. Het merendeel van de spelers komt van Pirates, terwijl Thamen en De Volewijckers elk één speler in het team hebben spelen. Amsterdam Diamonds is niet alleen een nieuw 'team', maar ook een nieuwe vereniging, die zal deelnemen aan landelijke competities, net als Unicorns en Bixie. De documenten werden ook ondertekend door Notaris Mr. Saskia van Wechem.


...Hoofdtrainer Kevin van Hagen (uiterst rechts) snijdt...
...de taart aan met spelers van Amsterdam Diamonds...
...en Oranje-Manager Robert Eenhoorn (linksachter)...
(Foto: Marco Stoovelaar)
,,De visie van de KNBSB om deze academies op te zetten is honkbalscholen te hebben die niet alleen voor een goede opleiding zorgen voor talenten, maar ook dat het Nederlands honkbal in het algemeen hiervan de vruchten kan plukken'', stelde Robert Eenhoorn. ,,Complimenten moeten gaan naar de personen die zich regionaal hiervoor inzetten, want dit soort initiatieven zijn onmogelijk zonder hun medewerking. Samen hebben ze een goede toekomst.''

,,De realisatie van een vierde academy wordt binnenkort verwacht'', aldus Gijs Selderijk, bij de KNBSB verantwoordelijk voor talentontwikkeling. ,,Verenigingen in en om Amsterdam, maar ook Hoofddorp, kunnen trainers of de Bond informeren over talentvolle spelers, die dan mogelijk op de academie terecht kunnen komen. Maar er zijn ook regelmatig try-outs, net als voor de twee andere academies. Spelers blijven beschikbaar voor hun eigen club, maar ze zullen vier keer per week gaan trainen en in de week spelen, dus daar blijft weinig tijd voor over. Maar in de toekomst kunnen deze spelers waardevol worden voor de seniorenploegen van hun club en de nationale teams.''

Amsterdam Pirates is een belangrijke deelnemer in het project. De vereniging, de grootste van de hoofdstad, speelt met de seniorenploegen in de Hoofdklasse en Eerste Klasse en met jeugdteams in landelijke competities, maar heeft door de jaren heen ook een grote naam opgebouwd op het gebied van jeugdopleiding. De Diamonds zullen hun wekelijkse trainingen en de thuiswedstrijden afwerken op het complex van Pirates op Sportpark Ookmeer. Kevin van Hagen leidt de groep instructeurs, waarvan ook deel uitmaken Michel Aussems en Hoofdklasse-spelers en internationals Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers) en Michiel van Kampen (Corendon Kinheim).

Naast de KNBSB en Amsterdam Pirates zijn andere deelnemers de Amsterdamse LOOTschool Calandlyceum, waar de meeste van de spelers op school zitten en die het project ondermeer ondersteund met flexibele lesuren voor hun studenten; Major League Baseball, dat de academy (en ook de andere twee) van materiaal voorziet, Topsport Amsterdam, dat sponsor is, en Albatros Hengelsport, dat de pakken van de Diamonds zal sponsoren.
(21 maart)


...De ondertekening van de documenten door (v.l.n.r.)...
...Michel Aussems, Robert Eenhoorn, Frans Delemarre...
...Notaris Mr. Saskia van Wechem, Marlon Frolijk en Alexander van Aken...
(Foto: Marco Stoovelaar)


Oefen Update: Starters & Rosters
English

...Leon Boyd...
(Foto: Ron Wicklert
www.eott.nl
)
AMSTERDAM - Komend weekeinde staan er weer tien oefenwedstrijden op het programma, waaraan wordt deelgenomen door acht van de negen Hoofdklasse-ploegen. De enige ploeg die geen wedstrijden op de agenda heeft staan voor zaterdag en zondag is ADO, dat een trainingskamp houdt op het eigen veld in Den Haag. De meeste startende werpers voor deze oefenwedstrijden zijn inmiddels bekend.

De in Canada geboren rechtshander Leon Boyd arriveerde woensdag in Rotterdam en zal komend weekeinde debuteren in een Neptunus-pak, want hij is aangewezen als starter voor het thuisduel op zondag als DOOR Neptunus tegenover landskampioen Corendon Kinheim staat. Vorig jaar november debuteerde Boyd, die vorig jaar in België speelde en een Nederlands paspoort heeft, in het Nederlands team tijdens een oefenduel in China en nam daarna deel aan het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan. Neptunus zal mogelijk binnenkort nog een werper toevoegen als vervanger voor linkshander Diegomar Markwell, die momenteel in Taiwan is en daar een contractverlenging tot begin mei kreeg. Kinheim maakte bekend dat het ook een nieuwe werper heeft toegevoegd in de Australische rechtshander Vaughan Harris.
Konica Minolta Pioniers, dat tweemaal speelt vs. Amsterdam Pirates, wijst vrijdag de starters aan. Beide wedstrijden worden overigens gespeeld op het complex van Pirates, omdat het veld in Hoofddorp voor de geplande thuiswedstrijd op zaterdag nog niet beschikbaar is vanwege de huidige werkzaamheden.
De waarschijnlijke startende werpers van MediaMonks RCH-Pinguïns zijn ook nog niet bekend. De ploeg zal zaterdag spelen tegen Mortsel Stars uit België en treft zondag Eerste Klasser Euro Stars op het veld van de laatste in Capelle a/d IJssel. Dat duel zou aanvankelijk worden gespeeld in Heemstede, maar RCH's thuisveld is niet beschikbaar. Het is niet bekend of het duel van zaterdag tegen de Belgen wel in Heemstede zal worden gespeeld. Een persbericht betreffende ander nieuws over RCH wordt vrijdag verwacht, omdat de ploeg en Hoofd Coach Guus van Dee uit elkaar zijn.

De rosters van de negen Hoofdklasse-ploegen zijn inmiddels aan de site toegevoegd. In de komende weken wordt nog een aantal mutaties op de verschillende rosters verwacht, omdat spelers mogelijk terugkeren naar lagere teams, of spelers, zoals uit het buitenland, worden toegevoegd. Vanaf aanstaande maandag begint Grand Slam * Stats & News weer met de jaarlijkse preview-serie.
(22 maart)


Fantasy Baseball opent tweede seizoen
English
LEIDEN / AMSTERDAM - Na het succesvolle eerste seizoen is Honkbalmanager van het Jaar, de Nederlandse Fantasy League, nu open voor inschrijving voor het tweede seizoen!

In Fantasy Leagues kan iedereen zelf manager (of hoofdcoach) zijn, zelf een team samenstellen en dan maar hopen dat de geselecteerde spelers een goed seizoen hebben. Hoe beter de spelers presteren, hoe meer punten een Fantasy-manager kan behalen. En uiteraard is de manager met de meeste punten aan het einde van het seizoen de kampioen en de winnaar van het seizoen en het spel.

In Honkbalmanager van het Jaar kunnen spelers worden geselecteerd, die momenteel op de rosters staan van de negen Hoofdklasse-ploegen voor dit komende seizoen. Net als in de andere Fantasy Leagues is het ook in het spel Honkbalmanager van het jaar de bedoeling zelf een team samen te stellen uit de beschikbare spelers. Aan elke speler is een (fictief) bedrag toegekend. Elke Honkbalmanager heeft een maximumbedrag, waarvoor hij of zij spelers kan 'kopen' voor zijn of haar team. Per gespeelde competitiewedstrijd krijgen spelers punten voor een aantal categoriën, zoals bijvoorbeeld het aantal honkslagen en RBI’s voor de slagmensen en de strikeouts voor de werpers. De Honkbalmanager van het Jaar is degene wiens team aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft behaald.

Inschrijven als Honkbalmanager is geheel gratis. De inschrijving verloopt geheel via de website www.honkbalmanager.nl. Meer informatie over het enerverende spel Honkbalmanager van het Jaar is te vinden op de website. Voor vragen of opmerkingen kan gemaild worden naar info@honkbalmanager.nl.
(22 maart)


Australische werper voor Kinheim

...Vaughan Harris...
(Foto: New South Wales
)
English
HAARLEM - Corendon Kinheim heeft de pitchingstaf uitgebreid met de Australische werper Vaughan Harris, zo bevestigde de club donderdagavond.
De 25-jarige rechtshander arriveert vrijdagochtend en zal het komende weekeinde bij de ploeg zijn als het twee oefenwedstrijden speelt tegen DOOR Neptunus, de eerste twee wedstrijden tussen de voormalige en huidige landskampioen. Vorig seizoen werd Neptunus in de Play-Offs onttroond na zeven opeenvolgende titels, terwijl Kinheim voor het eerst in 12 jaar landskampioen werd. Kinheim's Pitching Coach Eelco Jansen zei donderdagavond dat hij niet van plan is Harris in de komende twee wedstrijden in te zetten. Maandag reist Harris met de ploeg af naar Turkije, waar Kinheim een trainingskamp heeft van een week en ook tweemaal zal spelen tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha.

De afgelopen drie jaar kwam Vaughan Harris uit voor de New South Wales Patriots in de Australian Baseball League, met wie hij deelnam aan de jaarlijkse Claxton Shield, het finale-toernooi om de Australische titel. In 2005 veroverde New South Wales de titel. In januari van dit jaar startte Harris in twee wedstrijden voor de Patriots in de Claxton Shield en was eenmaal winnende werper. In 9 2/3 inning gooide hij zesmaal drie slag, gaf drie vrije lopen weg en kreeg acht hits en drie onverdiende punten tegen. Dit wordt niet de eerste keer dat Harris in Europa zal spelen. Van 2003-2005 gooide hij voor de Kiel Seahawks in de Duitse Regionalliga, twee afdelingen onder de hoogste klasse in ons buurland.

,,De laatste jaren had hij goede statistieken in de Australische competitie'', zei Eelco Jansen over Harris, die in hetzelfde team speelde als huidige of voormalige Australische internationals als Ryan Rowland-Smith, Glenn Williams, Trent Oeltjen, Brendan Kingman, Gavin Fingleson en Rodney Van Buizen.
(22 maart)


RCH-Pinguïns en Guus van Dee uit elkaar
English

...Guus van Dee...
(Foto: MS)
HEEMSTEDE - MediaMonks RCH-Pinguïns, dat over drie weken een rentree op het hoogste niveau zal maken, en Hoofd Coach Guus van Dee zijn uit elkaar. Een opvolger voor Van Dee, die zou debuteren als Hoofdklasse-coach, is nog niet bekend.
In oktober vorig jaar werd de ervaren Van Dee benoemd tot Hoofd Coach van de ploeg als opvolger van Ramses Meering, die RCH-Pinguïns naar de Eerste Klasse-titel leidde, maar stopte, omdat hij coachen niet langer kon combineren met zijn werk.
Vorige week verloor RCH met 21-2 en 12-0 van Corendon Kinheim, nadat het een week eerder het oefenseizoen begon met een 5-0 shutout-nederlaag tegen Eerste Klasser Blue Birds.

De club bevestigde de breuk vrijdag in een persbericht, waarin stond ,,dat MediaMonks RCH en coach Guus van Dee in goed overleg hebben besloten de samenwerking niet verder voort te zetten. MediaMonks-RCH kijkt met respect naar de inzet waarmee Guus zich van zijn taak kweet, maar de echte klik met de selectie bleek niet aanwezig, waarop van Dee van mening was dat verdere samenwerking niet vruchtbaar was. MediaMonks-RCH respecteert dit besluit en gaat met spoed op zoek naar een nieuwe coach voor het hoofdklasseteam.''

Guus van Dee is al ruim 20 jaar actief in coaching en leidde ploegen in de Eerste Klasse, maar was ook manager van het Nederlands Cadetten Team. Hij had ook de leiding over de nationale jeugdkampen van de KNBSB, was softbalcoach, voorzitter van de Haarlemse Softbal Week en meer recentelijk lid van het Bondsbestuur. ,,De klik tussen de ploeg en mijzelf was er niet'', reageerde Van Dee. ,,Zij kregen niet wat ze verwacht hadden en ik kreeg niet de instelling terug die nodig is om in de Hoofdklasse te spelen. Dat leidde tot een verschil van inzichten.''
(23 maart)


Amerikaanse werper voor Neptunus
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus is deze week tot overeenstemming gekomen met de 23-jarige linkshandige werper Chris Ryan, die op 4 april, tien dagen voor de seizoensopener, 24 jaar wordt.

Chris Ryan arriveert aanstaande donderdag en zal in het daaropvolgende weekeinde inzetbaar zijn wanneer Neptunus het opneemt tegen vice-kampioen Konica Minolta Pioniers en Amsterdam Pirates. Zaterdag ontvangt Neptunus Pioniers, dat hen vorig seizoen als kampioen onttroonde. Zondag speelt Neptunus in Hoofddorp en ontmoet daar ook Pirates in een driekamp.

Linkshander Ryan neemt op het Neptunus-roster de plaats in van de eveneens linkshandige Diegomar Markwell. Zoals eerder al bericht is Markwell momenteel professioneel actief in Taiwan waar hij een contractverlenging heeft gekregen tot begin mei.
Tot en met vorig seizoen gooide Chris Ryan voor de Bison, het honkbalteam van Oklahoma Baptist University in de USA. In de laatste twee seizoenen kwam hij tot vergelijkbare statistieken. Ryan gooide in beide seizoenen in 15 wedstrijden (14 als starter) en lijkt een controle-werper te zijn.
In 2005 was hij 7-4, gooide 76 innings en kwam tot 70 strikeouts, gooide 22 keer vier wijd en kreeg 84 hits en 45 punten (41 verdiend) tegen.
In 2006 was hij 9-6, gooide 83 innings en kwam tot 65 strikeouts, gooide 20 keer vier wijd en kreeg 89 hits en 42 punten (34 verdiend) tegen.
Hij sloot zijn loopbaan bij de Bison af op 11 mei toen hij verliezende werper was (5 2/3 inning, 11 hits) vs. Oklahoma City University.
(23 maart)


Arubaanse infielder Pioniers gearriveerd

...Jourick Blanco...
(Foto: Pioniers)
English
HOOFDDORP - De Arubaanse infielder Joudrick Blanco is vrijdagochtend op Schiphol gearriveerd en zal zich komend weekeinde bij zijn nieuwe teamgenoten voegen van Konica Minolta Pioniers voor een 2-game oefenseries vs. Amsterdam Pirates. De ploegen spelen zowel op zaterdag als op zondag in Amsterdam.

De 21-jarige Blanco heeft vier seizoenen professioneel gespeeld in de organisatie van de Baltimore Orioles. Hij speelde in de Venezuelan Summer League voor Venoco, dat een samenwerkingsovereenkomst heeft met zowel de Orioles als de Chicago White Sox en door beide clubs van spelers wordt voorzien.

Afgelopen seizoen speelde Blanco, die voornamelijk op het eerste honk stond, in 53 wedstrijden en sloeg .262 (45-uit-172) met 13 doubles, 4 homeruns en 28 binnengeslagen punten. Zijn On Base Percentage was .339 en hij maakte slechts vier fouten. Bij Pioniers is het de bedoeling dat hij de nieuwe tweede honkman van de ploeg wordt, een positie die vrij kwam, nadat Lars Koehorst na vorig seizoen stopte. Koehorst maakt dit seizoen deel uit van de coachingstaf.

Pioniers is ook nog van plan de werperstaf in de komende weken uit te breiden met een buitenlandse werper. Aanvankelijk trok de ploeg de Japanse rechtshander Akira Okamoto aan, die vorig seizoen uitkwam voor ADO en toen met 1.11 het beste ERA van de Hoofdklasse af en zesmaal winnend werper was. Okamoto komt echter niet, omdat hij dit jaar in Japan werkzaam is.
Vrijdag maakte Pioniers de startende werpers bekend voor de twee wedstrijden tegen Pirates: RHP Roger Kops en LHP Richard Orman.
(23 maart)


Ramses Meering interim-coach RCH
English
HEEMSTEDE - Ramses Meering, die vorig jaar al de leiding had, is de komende weken interim-Hoofd Coach van MediaMonks RCH-Pinguïns. Meering heeft zaterdag voor het eerst de leiding als RCH zal spelen tegen het Belgische Mortsel Stars, zondag gevolgd door een duel tegen Eerste Klasser Euro Stars. Het is de bedoeling dat de wedstrijd van zaterdag in Heemstede wordt gespeeld, terwijl de ontmoeting van zondag zal worden gespeeld in Capelle a/d IJssel. De speellocatie voor zaterdag is onzeker, omdat er berichten zijn dat RCH's thuisveld mogelijk niet beschikbaar is. Dat is ook de reden voor de verschuiving van de wedstrijd van zondag naar het complex van Euro Stars.

Meering zal de leiding hebben totdat een opvolger is gevonden voor Guus van Dee, met wie het donderdag tot een breuk kwam. De spelersgroep werd donderdagavond geïnformeerd over de wijziging, waarna vrijdag e.e.a. wereldkundig werd gemaakt. In de komende wedstrijden wordt Meering geassisteerd door Jeroen Roozen, die al Assistent Coach was, maar ook door Pitching Coach Dave Dusseau, die vorig seizoen coachen met zelf gooien combineerde. Meering en Dusseau stopten beiden als coach na vorig seizoen toen de ploeg de titel veroverde in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. ,,Komend weekend staan we er samen weer'', stelde Meering, die zelf tien seizoenen voor RCH speelde en in de afgelopen weken assisteerde bij de zaaltrainingen. ,,We hebben over de huidige situatie gesproken en omdat ik toch een RCH-man ben heb ik aangeboden de komende weken te helpen.''

Meering zal zelf vrijwel zeker niet de nieuwe Hoofd Coach van de ploeg worden. ,,Nee, ik neem de komende weken voor mijn rekening, maar in de Hoofdklasse hebben we iemand anders nodig'', zei hij vrijdagavond tegenover Grand Slam * Stats & News. Voor de komende twee wedstrijden wees Meering RHP Martin Kuipers en RHP Bobbie van Duuren als zijn startende werpers aan.
(23 maart)


Neptunus, Pioniers blijven ongeslagen
English
AMSTERDAM - DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers bleven zaterdag ongeslagen in het oefenseizoen, want beide ploegen voegden een overwinning aan hun totaal toe.

In Haarlem speelden DOOR Neptunus en landskampioen Corendon Kinheim een snelle en aantrekkelijke wedstrijd, die zes innings puntloos bleef. Neptunus won uiteindelijk met 2-0 en diende Kinheim de eerste nederlaag toe.
In Amsterdam won Konica Minolta Pioniers comfortabel met 9-1 vs. Amsterdam Pirates, dat verdedigend een off-day had.
In Almere registreerde Sparta/Feyenoord hun tweede oefenzege en had daarvoor slechts één punt nodig, want er werd met 1-0 gewonnen van Almere '90. Net als hun stadgenoten van Neptunus brak Sparta/Feyenoord de puntloze stand in de zevende inning. Dit was Almere's eerste verlies.
In Capelle a/d IJssel verloor MediaMonks RCH-Pinguïns, dat voor het eerst onder leiding stond van interim-coach Ramses Meering, de vierde wedstrijd op rij. RCH had een 5-2 voorsprong in de zesde inning tegen Eerste Klasser Euro Stars, maar verloor uiteindelijk met 9-7. Aanvankelijk zou RCH vandaag tegen het Belgische Mortsel Stars spelen, maar het thuisveld in Heemstede is momenteel niet beschikbaar. In plaats daarvan keerde RCH terug naar het oorspronkelijke programma en speelde bij Euro Stars. De thuiswedstrijd van zondag wordt eveneens op het veld van Euro Stars in Capelle a/d IJssel gespeeld.
In Bussum klom Mr. Cocker HCAW naar een gedeelde derde plaats in de oefenstand door met 7-2 te winnen van hun in de Eerste Klasse spelende tweede team.
(24 maart)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Eerste oefenzege RCH-Pinguïns
English
AMSTERDAM - MediaMonks RCH-Pinguïns registreerde zondag hun eerste oefenzege door te winnen van Eerste Klasser Euro Stars. Was dit een competitieduel geweest, dan was de eindstand 1-0, maar het werd nu 3-0, omdat RCH twee runs toevoegde in een extra negende slagbeurt. DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers bleven ongeslagen door zondag weer te winnen.

In Rotterdam stond DOOR Neptunus met 1-0 achter, maar won met 4-1 vs. Corendon Kinheim, dat maandag naar Turkije zal afreizen voor een trainingskamp van een week.
In Amsterdam sloeg Konica Minolta Pioniers de bal vandaag opnieuw goed en won met 8-4 vs. Amsterdam Pirates, dat nu driemaal op rij heeft verloren.
In Rotterdam sloeg Almere '90 beter dan gisteren, resulterend in een 10-4 zege vs. Sparta/Feyenoord.
In Capelle a/d IJssel boekte MediaMonks RCH-Pinguïns een 3-0 shutout tegen Eerste Klasser Euro Stars en scoorde het eerste punt in de zevende inning. Met de winst maakte RCH een einde aan een 4-game losing streak.
In Bussum kwam Mr. Cocker HCAW tot een 8-0 shutout tegen hun tweede team.
(25 maart)

Line Scores & Box Scores - De Complete Verslagen worden later toegevoegd
Compleet Honkbal Oefenschema, Uitslagen & Stand


Kinheim arriveert in Turkije

...Kinheim's Team Manager Frans Bergman (links)...
...neemt de details door in het hotel in Belek...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
BELEK (Turkije) - Landskampioen Corendon Kinheim is maandagmiddag in Turkije aangekomen voor een trainingskamp van een week. De ploeg zal dagelijks trainen van dinsdag tot en met donderdag, waarna wordt gespeeld tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha op vrijdagavond en zaterdag in de namiddag.

De trainingen en wedstrijden zullen plaatsvinden in het nieuw gebouwde honkbalstadion in Antalya. Donderdag begint er ook een vier dagen durend jeugdtoernooi op de nieuwe locatie met deelname van de nationale jeugdploegen van Bulgarije, Duitsland en het organiserende Turkije.

De trip naar Turkije is mede mogelijk dankzij Kinheim's hoofdsponsor Corendon, een Turks bedrijf, dat is gespecialiseerd in vliegvakanties en golftrips naar Turkije. Vorig jaar ging Corendon een sponsorovereenkomst van drie jaar aan met Kinheim, dat voor het eerst in 12 jaar weer beslag legde op het landskampioenschap.

In het oefenseizoen staat Kinheim momenteel op 2-2. De Haarlemmers openden met twee ruime overwinningen vs. MediaMonks RCH-Pinguïns, maar verloor afgelopen weekeinde tweemaal van DOOR Neptunus.
De onlangs aangetrokken Australische werper Vaughan Harris ging met de ploeg mee naar Turkije, nadat hij vrijdag pas in Nederland was aangekomen. Afgelopen weekeinde gooide hij nog niet tegen Neptunus, maar de verwachting is dat hij in één van de twee wedstrijden tegen de Russen later deze week wel in actie zal komen.
(26 maart)


Rick van den Hurk start voor Florida
English
FORT LAUDERDALE, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk is vanmiddag (dinsdag) gestart voor de Major League-ploeg van de Florida Marlins, dat later deze week hun spring training zal afsluiten.

Van den Hurk, die bij de Marlins te boek staat als een Minor League-prospect, nam niet deel aan het Major League-trainingskamp, maar werd opgeroepen uit het Minor League-complex en voor als starter aangewezen door Manager Fredi Gonzalez voor het duel van vanmiddag tegen de Baltimore Orioles.
In januari 2005 nam Van den Hurk met het Nederlands Team deel aan een trainingskamp in Curaçao en was een jaar eerder kandidaat voor de Olympische ploeg, maar dat ging niet door vanwege een armblessure, waarvan hij weer goed hersteld lijkt te zijn.

Dinsdagmiddag gooide Van den Hurk vier complete innings en verliet het duel met een 3-2 achterstand voor de Marlins. De Nederlandse rechtshander kreeg de steun van een 2-run voorsprong in de eerste inning, terwijl tweede honkman Dan Uggla, korte stop Hanley Ramirez en eerste honkman Mike Jacobs twee dubbelspelen draaiden. Maar in de tweede helft van de derde inning kreeg hij drie punten tegen met twee uit. In die slagbeurt sloeg Baltimore-midvelder Corey Patterson met een tweehonkslag een punt binnen, gevolgd door een 2-run single van derde honkman Melvin Mota. In zijn vier innings kreeg Van den Hurk 15 slagmensen tegenover zich. Hij had één strikeout, gooide tweemaal vier wijd en kreeg slechts vier honkslagen tegen. De drie punten die hij toestond waren allen verdiend. In de vijfde inning nam Minor League-werper Matt Lindstrom het werpen van Van den Hurk over.
In de zevende inning hernam Florida de leiding toen Dan Uggla een 2-run homerun sloeg. Florida won uiteindelijk met 5-3.
(27 maart)


Kinheim opent trainingskamp in Turkije
English
ANTALYA (Turkije) - Landskampioen Corendon Kinheim heeft dinsdagochtend de eerste training afgewerkt van een zeven dagen durend trainingskamp in Turkije. Dat gebeurde op het nieuwe honkbalveld in Antalya.
Vrijdagavond en zaterdag in de namiddag zal Kinheim twee wedstrijden spelen tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha.


...Werpers Patrick Beljaards, Vaughan Harris,...
...Michiel van Kampen, David Bergman en...
...Jimmy van der Veldt wachten hun beurt af...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Aanvankelijk ging men er vanuit dat de trainingen en wedstrijden van eind deze week zouden worden afgewerkt in een stadion. Maar het nieuwe honkbalveld in Turkije, één van de nog weinige op dit moment in het land, is uitgelegd op twee samengevoegde voetbalvelden, die zijn omgebouwd in een honkbalveld, maar wel compleet met (lage) lichttorens. Alleen op de heuvel ligt gravel.


...terwijl werpers Duko Jansen en Jean-Paul Gulinck...
...hun pick-off bewegingen oefenen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Hoewel de accomodatie niet was wat men verwachtte trainde de ploeg zo'n drie uur onder een strakblauwe lucht met een lekker zonnetje en af en toe frisse wind. ,,We moesten even aanpassen, maar we hebben prima kunnen trainen. Het was goed te doen op het veld'', stelde Hoofd Coach Ben Thijssen na afloop. De ploeg heeft in elk geval nog trainingen op het programma staan voor woensdag en donderdag, voordat er op vrijdag en zaterdag wordt getraind. Het programma voor zondag en maandag is nog niet bekend.

Voor de nog jonge Turkse Honkbal Bond, die pas in 2001 is opgericht, is het nieuwe honkbalveld een enorme stap voorwaarts. Vanaf donderdagavond wordt er een vier dagen durend jeugdtoernooi afgewerkt met deelname van de nationale teams van Bulgarije, Duitsland en Turkije, terwijl Kinheim tweemaal zal spelen tegen de Russische kampioen Tornados Balashika. Het nieuwe veld zal tijdens het evenement officiëel worden geopend. Het honkbalveld is onderdeel van een fraai sportcomplex in Antalya, dat ook bestaat uit een groot aantal voetbalvelden en een golfbaan.
(27 maart)


Rogearvin Bernadina speelt voor Washington
English
LAKELAND, Florida (USA) - De dag voordat de Nederlandse rechtshander Rick van den Hurk gooide voor de Florida Marlins, speelde een andere Nederlandse speler in een Major League-ploeg, want Rogearvin Bernadina startte in een Spring Training-duel voor de Washington Nationals.

Bernadina, een non-roster speler van DOOR Neptunus, speelde het gehele duel maandag tegen de Detroit Tigers in het midveld.
Met een 2-0 achterstand kwam Washington tot een rally van vijf punten in de vijfde inning en daarin was Bernadina één van de spelers die scoorde. Het was de enige slagbeurt waarin de Nationals scoorden en dat was niet genoeg. Detroit voegde een punt toe in de achtste om de achterstand tot 5-3 terug te brengen en scoorde vervolgens driemaal in de 2e9 om met 6-5 te winnen.
Bernadina sloeg 1-uit-3 en kreeg eenmaal drie slag. In 2004 nam Bernadina met het Nederlands Team deel aan een trainingskamp op Curaçao.

Zowel Rogearvin Bernadina als Rick van den Hurk werden gecontracteerd door Chicho Jesurun, toen die als scout was verbonden aan de Montreal Expos (wat de Washington Nationals werd) en Florida Marlins. Trieste bijkomstigheid is dat Chicho het Major League-debuut van zijn spelers niet kon zien, omdat hij op 16 december op 59-jarige leeftijd overleed.
(27 maart)


Kinheim vervolgt trainingskamp

...Gesigneerd shirt van Heerenveen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
ANTALYA (Turkije) - Landskampioen Corendon Kinheim slot woensdag de tweede dag af van hun trainingskamp in Turkije. De ploeg zal op donderdag wederom trainen, voordat er twee wedstrijden op het programma staan tegen Tornados Balashikha uit Rusland.

Met op de achtergrond een aantal besneeuwde toppen van het imposante Taurusgebergte en een strakblauwe lucht met warme zon trainde Kinheim woensdag opnieuw ruim drie uur op het honkbalveld op het Arcadia Golf & Sport Complex. Behalve het honkbalveld beschikt het fraaie complex in Antalya, omgrensd door de Acisu-rivier, over een basketveldveld, renbaan, een dichtbij gelegen golfbaan en veel voetbalvelden, die zeer regelmatig worden gebruikt door buitenlandse voetbalclubs. Momenteel traint er een aantal (prof)teams uit Rusland, waaronder Torpedo Moscow en Baltika Kaliningrad. In de business lounge van het Arcadia Complex tonen gesigneerde shirts welke voetbalploegen er in het verleden het getraind of gespeeld, waaronder Aston Villa (Engeland), Nürnberg (Duitsland), CSKA Sofia (Bulgarije) en de Nederlandse clubs Heerenveen, Heracles, Vitesse en Sparta ROtterdam.


...Vince Rooi neemt batting practice...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Vandaag trainden hoofdcoach Ben Thijssen en zijn rechterhand Marcel Joost met de ploeg ondermeer op de bunt-defense en werd de dag wederom afgesloten met een lange batting practice. Record-international Marcel Joost nam zelf ook weer deel aan de batting pratice en toonde aan dat hij het slaan nog niet is verleerd.

Donderdagavond zal een aantal Kinheim-spelers een clinic geven aan spelers van de Turkse nationale cadettenploeg, die woensdagavond in Belek arriveerde. De Turkse ploeg neemt vanaf vrijdagochtend deel aan een twee dagen durend toernooi met Bulgarije en Duitsland.

Op woensdag is ook besloten het schema van de wedstrijden die Kinheim tegen de Russen speelt te wijzigen. Vanwege de hoogte van de lichtmasten op het honkbalveld is besloten niet 's avonds te spelen, waardoor het duel van vrijdagavond is geschrapt en verschoven naar zondagmiddag, terwijl de ontmoeting van zaterdag is vervroegd. Zoals het er nu uitziet speelt Kinheim zowel zaterdag als zondag in de middag met voorgestelde aanvangstijden van 13:30 uur en 12:00 uur. Kinheim's Hoofd Coach Ben Thijssen zal na afloop van de training van donderdag zijn startende werpers voor de twee wedstrijden bekend maken.
(28 maart)...Coach Marcel Joost slaat een bal...
...naar de outfielders...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Kinheim-spelers geven clinic; duels gewijzigd
English
ANTALYA (Turkije) - Zes spelers en twee coaches van Corendon Kinheim hebben donderdagavond een clinic van twee uur gegeven aan de spelers van het Nationale Turkse Cadetten Team, terwijl de ploeg eerder op de dag hun derde trainingsdag afwerkte in het Turkse Antalya. De ploeg heeft vrijdag een vrije dag, voordat zaterdag de eerste van twee wedstrijden wordt gespeeld.

Op de derde volle dag van het trainingskamp in Turkije was er een verrassing toen de ploeg het honkbalveld van het Arcadia Sport Complex in Antalya betrad. Zoals eerder bericht was er aanvankelijk alleen gravel op en rond de werpheuvel, maar vandaag was er plotseling ook gravel rondom de thuisplaat. Dit was de nacht ervoor toevoegd, terwijl ook andere aanpassingen waren gemaakt aan het veld dat er steeds beter gaat uitzien. Complex-officials vertelden dat het veld twee maanden geleden nog was gebruikt voor voetbalwedstrijden en dat het daardoor nog niet in een goede conditie was. Vandaag (donderdag) werd opnieuw aan het veld gewerkt en werden nieuwe stukken gras geplaatst, terwijl het in de nachtelijke uren zou worden verzorgd en gerold om het veld in orde te maken voor het jeugdtoernooi dat vrijdagochtend van start gaat en de twee wedstrijden die Kinheim zal spelen tegen Tornados Balashikha. Dat kan overigens beter worden aangeduid als het Nationale Russische Team, omdat de meeste spelers ook daarvoor spelen. Zoals gisteren al bericht zijn de wedstrijden nu officiëel vastgesteld voor zaterdag en zondag, terwijl ook de voorgestelde aanvangstijden van 13:30 uur (zaterdag) en 12:00 uur (zondag) zijn bevestigd. Kinheim's Hoofd Coach Ben Thijssen wees LHP Patrick Beljaards en RHP David Bergman, de twee werpers met het beste record (12-1) van vorig seizoen, aan als zijn starters in de twee wedstrijden tegen de Russen.


...De acht Kinheim-instructeurs poseren met...
...het Nationale Turkse Cadetten Team na de clinic...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Donderdag was het opnieuw een lekkere, zonnige dag in het zuiden van Turkije en dus ook in Antalya. Kinheim sloot weer een dag vol trainingen af, waaronder bunt-defense, dubbelspel- en outfield-situaties en meer, gevolgd door een batting practice.

Donderdagavond kregen Hoofd Coach Ben Thijssen en Hitting Coach Marcel Joost gezelschap van werpers David Bergman en Michiel van Kampen, infielders René Cremer en Roel Koolen en outfielders Quincy Bernardus en Dirk van 't Klooster voor het geven van een clinic aan de spelers van de Turkse Cadetten Ploeg. De Hoofd Coach van dat team, Alper Bozkurt, en zijn assistent Mehmet Sönmez hielpen mee als tolk. De enthousiaste spelers, die na afloop een Kinheimpet kregen, werden opgedeeld in vier groepen en kregen gedetailleerde instructies op het gebied van hitting, pitching, en het spelen in het infield en outfield. Vanaf vrijdag neemt de Turkse jeugdploeg deel aan een toernooi, samen met Bulgarije en Duitsland. Wanneer het evenement een succes is zullen er meer honkbaltoernooien en wedstrijden worden gespeeld en dat zal dan weer resulteren in verbeteringen aan de accomodatie in Antalya.
(29 maart)


Startende Werpers; Nieuwe tegenslag ADO
English
ANTALYA (Turkije) - OK, uw Grand Slam-webmaster is momenteel dan wel in Antalya, maar blijft wel in contact met de teams. Voor het komende weekeinde staan er 15 oefenwedstrijden op het schema, waarbij Hoofdklasse-ploegen zijn betrokken, waaronder twee van Corendon Kinheim in het Turkse Antalya waar tweemaal wordt gespeeld tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha.
Nog niet alle starters zijn bekend, maar een aantal is reeds aangewezen en aangevuld op vrijdag.

ADO, dat nog altijd maar drie werpers op het roster heeft staan, leed donderdag een nieuwe tegenslag. De ploeg had gehoopt LHP Manny Olivera, die eerder voor de ploeg gooide, maar de laatste twee jaar professioneel speelde, zou terugkeren naar Den Haag om dit seizoen weer voor de ploeg uit te komen. Was dat het geval geweest dan zou hij RHP Andy Torres hebben meegebracht, die eveneens professioneel speelde. Donderdag hoorde ADO echter dat Olivera, die tijdens spring training als reliever werd gebruikt door een Independent League-team, op het roster was gezet als starter met als gevolg dat hij niet naar Nederland zal komen. Dat betekende tevens dat Torres ook niet komt. ADO vervolgt daarom de speurtocht naar nieuwe kandidaten en hoopt binnenkort één op meer werpers aan te kunnen trekken. Vanwege de minimale pitchingstaf overweegt ADo zich terug te trekken van het Hudson John Toernooi, dat in het Paasweekeinde wordt gehouden. De ploeg neemt hierover begin komende week een beslissing.
(29 maart)


Kinheim treft Russen; Allereerste wedstrijd in Turkije
English

...Turkse werper Ismail Kilinc gooit...
...de eerste worp in de allereerste...
...officiële honkbalwedstrijd in Turkije...
(Foto: Marco Stoovelaar)
ANTALYA (Turkije) - Vrijdag 30 maart is een dag voor de geschiedenisboeken, want op deze dag (vandaag) is de eerste officiële honkbalwedstrijd gespeeld in Turkije. Landskampioen Corendon Kinheim had vrijdag een dag vrij van hun trainingskamp in Antalya en treft op zaterdag en zondag Tornados Balashikha uit Rusland op het honkbalveld op het Arcadia Sport Complex in Antalya.

Op vrijdag openden de nationale cadettenploegen van Bulgarije, Duitsland en gastland Turkije een twee dagen durend toernooi, het eerste dat in Turkije wordt gehouden. Het evenement wordt bijgewoond door René Laforce uit België, de penningmeester van de Europese Honkbal Bond, die namens de CEB hier in Turkije aanwezig is. ,,Dit is een goede ontwikkeling voor het Europese honkbal'', zei Laforce. ,,Ik ben onder de indruk van het veld. Het ziet er goed uit. Veel landen zijn op deze manier begonnen.'' Momenteel zijn 38 landen lid van de Europese overkoepelende bond.

De nationale ploeg van Turkije opende het toernooi met de wedstrijd tegen Bulgaria, dat vervolgens tegenover Duitsland stond. De eerste dag werd afgesloten met de ontmoeting tussen Turkije en Duitsland, dat beide wedstrijden won. Turkije verloor tweemaal, maar de jonge spelers lieten een goede indruk achter en maakten een aantal leuke acties. Veel punten werden er gescoord in de wedstrijden, die bijna twee uur per duel duurden, maar het niveau was zeer acceptabel.
Maar er was meer, want dit waren de allereerste officiële wedstrijden ooit die in Turkije werden gespeeld en dus ook de eerste gespeeld door een Turkse nationale ploeg in eigen land. De spelers die de nationale ploeg vormen zijn allen leerling op priviéscholen in Istanbul en het in de buurt gelegen Eskisehir en hebben de afgelopen maanden vier keer per week getraind. ,,We kijken vandaag naar geschiedenis'', stelde Hoofd Coach Alper Bozkurt. ,,Dit is de allereerste honkbalwedstrijd die in dit land wordt gespeeld.''
Het toernooi wordt zaterdag vervolgd, waarbij de wedstrijden worden gespeeld rondom de eerste ontmoeting tussen Kinheim en Tornados, die om 13:30 uur begint. De Turkse organisatie heeft nu ook een eet- en drinkgelegenheid aan het veld toegevoegd, waar frisdranken en hamburgers zijn te verkrijgen.
(30 maart)


...De nationale cadettenteams van Bulgarije, Duitsland en Turkije...
...poseren samen voor aanvang van het eerste honkbaltoernooi in Turkije...
(Foto: Marco Stoovelaar)...Kinheim-spelers kijken naar de donkere...
...wolken die het honkbalveld naderen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Kinheim-opener verregend in Turkije
English
ANTALYA (Turkije) - Na maanden van droogte en veel zon regende het vandaag (zaterdag) eindelijk in Antalya. Maar de regen kwam op een verkeerd moment, namelijk twee uur voor aanvang van de eerste wedstrijd van landskampioen Corendon Kinheim tegen de Russische kampioen Tornados Balashikha. Voor zondag staat er nu een double-header op het programma.


...Ondanks de hevige regen blijft...
...Kinheim's archivaris Cor lachen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De dag begon al bewolkt en het begon al wat te regenen toen de ploeg het hotel in Belek verliet voor de busreis naar het honkbalveld op het Arcadia Sport Complex in Antalya. Kort nadat de spelersgroep op het veld was gearriveerd en keek naar de aan de gang zijnde toernooiwedstrijd tussen de nationale cadettenploegen van Duitsland en Bulgarije, begon het harder te regenen. Een paar minuten later regende het stevig, waardoor de Duitse umpires Tim Meyer en Dirk Glassner gedwongen waren de cadettenwedstrijd te onderbreken.


...Kinheim-catcher Tjerk Smeets...
...heeft plezier voor de wedstrijd...
..,,Zet deze maar op de site'', zei hij...
...Even later werd het duel afgelast...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De spelers van Kinheim schuilden in een aantal voetbaldug-outs op het complex en in het drink/eet-tentje en combineerden het wachten met het drinken van koffie of het eten van een aantal hamburgers. Intussen leek het er op of de stevige regen, die een paar keer gezelschap kreeg van een donderklap en eenmaal van weerlicht, nooit zou stoppen.

Na een korte wachtperiode, het regende nog steeds, namen de twee jeugdploegen en Kinheim samen de bus terug naar het hotel. Zowel de jeugdwedstrijd als die van Kinheim werden afgelast, omdat de verwachting was dat het de hele dag zou blijven regenen. Kinheim is nu van plan zondag een double-header te spelen, waarbij de eerste wedstrijd zal beginnen om 10:00 uur 's morgens. Na een lunchpauze zal dan de tweede wedstrijd volgen.

Het was een natte eerste dag op het veld voor Kinheim's catcher Tjerk Smeets, die vrijdagmorgen in Antalya arriveerde. Vanwege werkverplichtingen kon Smeets niet eerder naar Turkije afreizen. Catcher/infielder Wouter Heemskerk (omstandigheden) en Pitching Coach Eelco Jansen (werk) kunnen de gehele trip er niet bij zijn.

Kinheim's Hoofd Coach Ben Thijssen zal zijn werpersrotatie vrijwel zeker intact houden voor de double-header, en dat betekent dat linkshander Patrick Beljaards de ochtendwedstrijd zal gooien en dat rechtshander David Bergman de starter zal zijn in de middagwedstrijd.

De wedstrijd verschuiven naar maandag was geen optie. Kinheim heeft dan nog een volle dag in Turkije, maar de Russische tegenstander en de twee Duitse umpires, die de wedstrijden zullen leiden, keren dan huiswaarts. Kinheim vertrekt maandagavond laat weer terug naar Nederland. Vanaf aanstaande zaterdag is Kinheim één van de drie deelnemende teams aan het jaarlijkse In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi in Bussum. Daaraan wordt ook deelgenomen door Konica Minolta Pioniers en het organiserende Mr. Cocker HCAW.
(31 maart)


Eerste oefenverlies Pioniers
English
ANTALYA (Turkije) - De eerste wedstrijd van Corendon Kinheim vs. Tornados Balashikha (Rusland) in Turkije verregende, maar in eigen land werden zaterdag zes oefenwedstrijden gespeeld, waarbij Hoofdklasse-ploegen waren betrokken.

In Rotterdam diende DOOR Neptunus Konica Minolta Pioniers de eerste oefennederlaag van het seizoen toe door met 4-3 te winnen. In de laatste inning kwam veteraan Marc Steenhof uit 'retirement' en gooide voor Pioniers. Voor vandaag had Pioniers alle vier gespeelde wedstrijden gewonnen. Met de winst bleef Neptunus ongeslagen en klom naar de vierde plaats in de oefenstand.
In Almere won Almere '90 met 4-2 vs. ADO, dat een aantal spelers uit het tweede had toegevoegd. Vanwege hun pitchingprobleem overweegt ADO zich terug te trekken van het Hudson John Toernooi, dat komend Paasweekeinde op het programma staat, maar besluit daar begin komende week pas over.
In Amsterdam won Amsterdam Pirates met 5-2 van Eerste Klasser Alcmaria Victrix. In het oorspronkelijke speelschema zou Pirates dit weekeinde tweemaal spelen vs. Corendon Kinheim, maar de Haarlemmers bevinden zich momenteel in Turkije voor een trainingskamp, dat naar deze week was verschoven na een aanvankelijke vroegere datum. Met de winst maakte Pirates een einde aan een 3-game losing streak.
In Nijmegen werden de eerste wedstrijden gespeeld van het jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi. In de ochtend won MediaMonks RCH-Pinguïns met 10-2 vs. gastheer De Hazenkamp, dat in de Tweede Klasse uitkomt. 's Middags won Mr. Cocker HCAW tweemaal. Eerst werd Eerste Klasser Sparks Haarlem met 5-1 verslagen, waarna een 1-0 shutout volgde tegen de organiserende club. HCAW heeft nu vijfmaal op rij gewonnen en dat is de langste winning streak van het oefenseizoen. Met hun jonge en op sommige plaatsen onervaren ploeg is HCAW nu naar de eerste plaats van de oefenstand geklommen.
(31 maart)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Softbal Dames
Pirates begroet nieuwe werpster

...Werpster Laura Chomokos (rechts) met...
...Pirates Hoofd Coach Marjan de Groot...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
AMSTERDAM - Amerikaanse werpster Laura Chomokos arriveerde zondagochtend in Amsterdam en was een paar uur later al te vinden op het complex van Amsterdam Pirates voor wie ze dit seizoen zal gooien. De 23-jarige rechtshander maakte kennis met Hoofd Coach Marjan de Groot, een aantal nieuwe teamgenoten en bestuursleden en bekeek de oefen-opener van het Pirates-honkbalteam. Aanstaande zaterdagmiddag speelt Pirates een oefenduel tegen A4 Terrasvogels en zal Chomokos haar Nederlandse debuut maken.

Vorig jaar sloot Laura Chomokos haar universiteitsloopbaan af met haar Senior-seizoen voor de Golden Grizzlies, het softbalteam van Oakland University in Rochester (Michigan), dat uitkomt in de Mid-Continent Conference (Mid-Con). In haar laatste seizoen speelde ze in 52 wedstrijden en sloeg .253 (39-uit-154). Als werpster gooide ze in 34 wedstrijden, waarvan 30 als starter (28 compleet), en won 20 wedstrijden, waarmee ze voor een schoolrecord zorgde. Haar 217 strikeouts in 221 2/3 inning waren eveneens een record. Ze gooide slechts 30 maal vier wijd en voerde de Conference aan met een 1.58 ERA. Na afloop van het seizoen werd ze uitgeroepen tot Mid-Con Pitcher of the Year.

Voordat ze naar Oakland kwam gooide ze twee jaar voor Mesa Community College in Mesa (Arizona), waar ze ook werd geboren. Daar zorgde ze voor een schoolrecord door in deze twee seizoenen 35 wedstrijden te winnen, terwijl ze 172 keer drie slag gooide. In haar twee jaar in Mesa had ze een ERA van 0.82 en werd uitgeroepen tot Mesa's Sportvrouw van het Jaar. Van 1999-2002 gooide Laura voor Gilbert High School in haar woonplaats Gilbert (Arizona). In vier seizoenen won ze 22 wedstrijden, kwam tot 192 strikeouts en had een ERA van 0.42.
(4 maart)


Comeback-zege Terrasvogels vs. Pirates
English
AMSTERDAM - Vice-kampioen A4 Terrasvogels maakte zaterdag zes veldfouten, maar was niettemin in staat terug te komen en draaide een 3-1 achterstand om in een 7-3 overwinning vs. Amsterdam Pirates in de eerste buiten-oefenwedstrijd voor beide ploegen. De twee teams speelden twee weken geleden ook al tegen elkaar in de indoor-faciliteiten van Pirates, dat toen met 4-1 verloor.
(10 maart)

Compleet Verslag, Line Score & Box Score


Internationaal Honkbal
Amerikaan Harvey Schiller nieuwe IBAF-President
English

...Harvey W. Schiller...
...nieuw IBAF President...
(Foto: IBAF)
PEKING (China) - Dr. Harvey Wallace Schiller is vrijdag gekozen tot nieuwe President van de International BAseball Federation (IBAF) tijdens het Congres van de wereldhonkbalbond, dat momenteel aan de gang is in de Chinese hoofdstad Peking. Schiller is de opvolger van de Italiaan Aldo Notari, die vorig jaar op 25 juli overleed. Sindsdien was de Taiwanees Tom Chang Interim-President. Notari was IBAF-voorzitter sinds 1993. Ook kandidaat voor het voorzitterschap was het Cubaanse IOC-lid Reynaldo González López. Aanvankelijk werd ook voormalig KNBSB-voorzitter Theo Reitsma op 2 februari officiëel genomineerd als kandidaat, maar die trok zich twee weken geleden terug. Op de Buitengewone Vergadering op vrijdag, gehouden voor aanvang van het reguliere Congres dit weekeinde, waren 93 aangesloten landen aanwezig, waarvan er 88 stemgerechtigd waren. 58 daarvan gaven hun stem aan Harvey Schiller, 29 kozen voor Reynaldo González en één stem was ongeldig.

Op het moment van zijn overlijden was Aldo Notari bezig aan zijn 14e jaar als IBAF-President (13 jaar, één maand), de tweede langste periode in de geschiedenis, waarmee hij de Amerikaan Robert E. Smith, die 12 jaar en acht maanden de leiding had, passeerde. Alleen Carlos M. Zecca uit Nicaragua was langer voorzitter van de toenmalige FIBA, namelijk zestien jaar (1953-1968). Zoals gesteld tijdens de bekendmaking van de drie nominaties is één van de voornaamste opdrachten voor de nieuwe IBAF President de herinvoering van honkbal op de Olympische Spelen. De eerste mogelijkheid daarvoor komt in 2009 als besloten wordt over de sporten voor de Spelen van 2016. Honkbal en softbal verloren hun Olympische status voor de Spelen van 2012 in Londen, waardoor de Spelen van volgend jaar in Peking op dit moment de laatste zullen zijn waar honkbal en softbal op de Olympische kalender staat.

IBAF Voorzitters
IBFLeslie Mann (USA)1938
IBFJaime Mariné (Cuba)1939-1943
FIBAJorge Reyes (Mexico)1944-1945
FIBAPablo Morales (Venezuela)1946-1947
FIBAChale Pereira (Nicaragua)1948-1950
FIBAPablo Morales (Venezuela)1951-1952
FIBACarlos M. Zecca (Costa Rica)1953-1968
FIBAJuan Isa (Ned. Antillen)1969-1975
FEMBAWilliam P. Fehring (USA)1973-1974
FEMBACarlos J. García (Nicaragua)1975
AINBAManuel González Guerra (Cuba)1976-1979
AINBACarlos J. García (Nicaragua)1980
AINBA / IBARobert E. Smith (USA)1981-1993
IBA / IBAFAldo Notari (Italië)1993-2006
IBAFHarvey W. Schiller (USA)2007-....
Harvey Schiller is de vierde Amerikaan die voorzitter is van de wereldbond. In 1938, toen het eerste Wereldkampioenschap Honkbal plaatsvond in Groot-Brittannië (met slechts twee deelnemende landen), werd de International Baseball Federation (afgekort als IBF) gevormd met de Amerikaan Leslies Mann als eerste leider, toen General Secretary genaamd. De naam van de wereldbond wijzigde sindsdien een aantal maal. In 1944 werd de naam gewijzigd in Federación Internacional de Béisbol Amateur (FIBA). Volgens de regels van die tijd werd de nieuwe voorzitter gekozen uit het land dat het Wereldkampioenschap organiseerde. In 1973 leidden onderlinge meningsverschillen binnen de FIBA tot een breuk en de creatie van een tweede bond, de Federación Mundial de Béisbol Amateur (FEMBA), dat ook een eigen WK organiseerde. De Amerikaan William P. 'Dutch' Fehring werd de voorzitter van de FEMBA. In 1976 kwamen de leiders van de FIBA en FEMBA samen en dat resulteerde weer in de vorming van een enkele bond, de Asociación Internaconal de Béisbol (AINBA). In 1981 werd de Amerikaan Robert E. Smith President en tijdens zijn voorzitterschap werd de naam in 1984 gewijzigd in International Baseball Assocation (IBA). In juni 1993 werd Aldo Notari gekozen voor Voorzitter en onder zijn leiderschap keerde de naam terug naar de oorspronkelijke uit 1938: International BAseball Federation met als afkorting IBAF.

Harvey Schiller maakte deel uit van het Executive Committee van de NCAA, voordat hij Executive Director en Secretary General werd van het Amerikaans Olympisch Comité in 1990. In 1994 ontving hij de prestigieuze Olympische Orde van het Internationaal Olympisch Comité en werd hij President of Sports van Turner Broadcasting in Atlanta, waar hij ondermeer verantwoordelijk was voor de televisie-uitzendingen van de Atlanta Braves. In 2000 werd hij Voorzitter en Chief Executive Officer van YankeeNets, dat eigenaar is van de New York Yankees (Major League Baseball), New Jersey Nets (National Basketball Association) en New Jersey Devils (National Hockey League). Recentelijk was hij de voorzitter van het Management Comité van de Olympische kandidatuur van New York voor 2012, maar die werden toegewezen aan Londen.
(2 maart)


Voormalig Commissioner Bowie Kuhn overleden
English
JACKSONVILLE, Florida (USA) - Voormalig Major League Commissioner Bowie Kuhn is donderdag 15 maart op 80-jarige leeftijd in het St. Luke's Hospital in Jacksonville (Florida) overleden aan de gevolgen van een longonsteking, die leidde tot ademhalingsproblemen.

In 1969 werd de toen 42-jarige Bowie Kuhn de jongste gekozen Commissioner. Als de vijfde Commissioner bleef hij in functie tot 1984, de tweede langste periode in de geschiedenis. Kuhn was Commissioner in een turbulente periode tussen de eigenaren en de Major League Players Assocation (spelersbond). Discussies over een nieuwe arbeidsovereenkomst leidden in 1981 zelfs tot een staking van 50 dagen tijdens het seizoen. Maar in zijn periode als Commissioner was er een uitbreiding van Major League-teams, werd een Play-Off geïntroduceerd voor de World Series, net als avondwedstrijden in de World Series en werd de Designated Hitter-regel geadopteerd in de American League in 1971. Ook was er een groei in grotere nationale televisie-exposure.
Bowie Kuhn had ook goede internationale contacten. Zo maakte hij in 1973 een Europese tour en bracht ook een bliksembezoek aan Haarlem, waar toen het Europees Kampioenschap plaatsvond en door het gastland werd gewonnen.
(15 maart)


Internationaal Softbal
ISF 'Strategic Task Force' komt bij elkaar
English
PLANT CITY, Florida (USA) - De zogenaamde 'Strategic Task Force' van de International Softball Federation (ISF) komt volgende maand weer voor twee dagen bij elkaar in het hoofdkwartier van de ISF in Plant City, Florida (USA).
De groep is samengesteld met als doel de herinstelling van het dames fast pitch softbal op het programma van de Olympische Zomerspelen. Momenteel zijn er 128 leden verbonden aan de ISF. Met wereldwijd miljoenen beoefenaren van het softbal is de sport niet alleen één van de meest gespeelde, maar ook één van de meest populaire met teams en competities op alle continenten.
Softbal maakte haar Olympische debuut tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta (USA), gevolgd door die van 2000 in Sydney (Australië) en 2004 in Athene (Griekenland). Volgend jaar staat softbal, net als honkbal, op de Olympische kalender voor de Spelen van Peking (China). Maar op dit moment zal dat de laatste keer zijn voor beide sporten, want in juli 2005 stemde het IOC in Singapore ervoor de twee sporten te laten vallen voor de Spelen van 2012 die worden gehouden in Londen (Groot-Brittannië). In 2009 zal het IOC stemmen over de sporten die beoefend zullen worden tijdens de SPelen van 2016, waardoor honkbal en softbal weer kunnen terugkeren.

Op 24 januari kwam de groep voor het eerst bij elkaar voor een bespreking in Lausanne (Zwitserland) onder leiding van voormalig Internationaal Olympisch Comité President Juan Antonio Samaranch, de Ere-Voorzitter van de Task Force. De ISF heeft nu voor 14 en 15 april in Florida een vervolg-vergadering vastgesteld over de aanvankelijke input van de groep. In de Strategic Task Force hebben zitting vertegenwoordigers van het IOC, Nationale Olympische Comité's en de ISF, maar ook speelsters, mensen uit het bedrijfsleven, de politiek, de pers, en anderen.

In een persbericht stelt ISF-President Don Porter: ,,Die eerste vergadering in Lausanne leverde een aanvankelijke doelstelling op, maar als gevolg van onze doorlopende inspanningen daarna hebben we vastgesteld dat het nodig is de Task Force bij te stellen. De algemene ontwikkeling en groei van onze sport, maar zeker de hernieuwing van onze plaats op de Olympische Spelen, waar we recht op hebben, zullen door deze groep worden vormgegeven, dus we verwachten twee productieve dagen van de aanwezigen in Plant City.''
Porter vervolgde: ,,We zijn nog steeds hard aan het werk voor Peking waar softbal op het programma zal staan. Echter, als die Spelen volgend jaar worden afgesloten moeten we al bouwen richting de stemming van het IOC in 2009 voor het Olympische programma van 2016, wat betekent dat we nu al aan de slag moeten. Dat is precies waarom we de Task Force er is en actie onderneemt.''
(22 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 25 april 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.