Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & Marco Stoovelaar)

HCAW wint vs. UVV en Pioniers in driekamp
English
BUSSUM - HCAW organiseerde een driekamp op zondag 15 maart, waarin werd gespeeld tegen Hoofddorp Pioniers en UVV. Dit seizoen spelen HCAW en UVV in de nieuwe Silver League, terwijl Pioniers uitkomt in de Eerste Klasse.

In de openingswedstrijd in Bussum sloeg UVV al snel toe, scoorde zesmaal in de eerste twee innings en won met 9-5 vs. Hoofddorp Pioniers.

In de tweede wedstrijd won HCAW met 8-3 vs. Hoofddorp Pioniers, met als hoogtepunt een 5-run rally in de derde inning.

De driekamp werd afgesloten met een 11-7 zege voor HCAW tegen UVV, dankzij een 4-run rally in de vierde inning.

De drie ploegen zijn allen gevuld met getalenteerde speelsters. In de laatste zes jaar maakten 19 van hen deel uit van het National Team Softbal Programma, waarvan er 18 behoorden tot (voor)selecties van de Nederlandse Jeugdploegen (Jong Oranje Rood of Wit).

Negen van deze speelsters staan op het roster van HCAW, namelijk Xanthe Fleurkens, Sanne Helmig, Roos-Marijn Kramer, Odette Kuipers, Ilona Marcelis, Marley Martis, Monique Melissant, Dervisa Mutic en Eliza Rikkelman. Een tiende speelster, Laura van Essen maakte in 2012 deel uit van de voorselectie van het Nederlands Softbal Team.

UVV heeft vijf van deze speelsters, Ilona Andringa, Naomi Andringa, Melissa Burger, Katja Distel en Kirsten Vierdag, terwijl Pioniers er vier heeft: Demi Erkemeij, Lisanne Korringa, Ingemarie Rumai en Iris Strookman.


...Ilona Andringa...

...Roos-Marijn Kramer...

...Dervisa Mutic...
...Holland Talent Team...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Drie van deze speelsters, Ilona Andringa, Roos-Marijn Kramer en Dervisa Mutic werden onlangs geselecteerd voor het Holland Talent Team, dat dit seizoen zal uitkomen in de Golden League.

Wat de transfers na afloop van vorig seizoen betreft zag Pioniers Jill Kranenburg vertrekken naar Amsterdam Pirates. De ploeg voegde vier nieuwe speelsters toe: Jordy Leen, Angela Spoelstra (beiden Almere '90), Iris Strookman (Sparks Haarlem) en Cheraine Valk (Vennep Flyers).
Dit seizoen staat de ploeg onder leiding van Tuti Rumai, Glennsig Polonius en Dè Flanegin, die in november werden aangesteld als het nieuwe coaching-trio.

HCAW staat ook onder leiding van een nieuwe Hoofd Coach, Nick Braakman die in november werd benoemd tot opvolger van Lloyd Todman. Braakman wordt geassisteerd door David Mulder. In de afgelopen twee seizoenen was Braakman Assistent Coach bij Hoofdklasser Terrasvogels, met wie hij landskampioen werd in 2013 en toen ook de Europese Cup Winners Cup won.
Nieuw in het HCAW-team dit seizoen zijn Yaelle van Blanken (Robur '58), Milot van Doesburg, Lara Hoekstra, Monique Melissant (allen Amsterdam Pirates), Anne-Carlijn Huffermann (De Zuidvogels) en Anouk Sassen, die vorig seizoen in de Hoofdklasse debuteerde als pitcher bij DSS.
Drie speelsters verlieten Bussum: Cheyenne Scheffer (Tex Town Tigers), Emily Stenzler (Ban-Topa Future Stars) en Shanna te Vrede (Almere '90).

UVV bereikte vorig seizoen de Play-Offs in de Hoofdklasse, maar desondanks degradeerde (!) de ploeg dankzij een vreemde constructie in de competitie-opzet. Na verlies van de eerste ronde in de Play-Offs eindigde de ploeg op de vierde plaats, maar moest daardoor spelen in de Kwalificatie-poule voor de nieuwe Golden League van dit jaar. In die reeks deelde UVV uiteindelijk de derde plaats met Tex Town Tigers, maar verloor daarna een beslissingswedstrijd.

UVV wordt weer geleid door de ervaren coach Hubert Bomba en hij wordt geassisteerd door Rudy Dirksen, die in december werd toegevoegd aan de coachingstaf.
De ploeg bleef na vorig seizoen vrijwel intact, maar zag wel Jannylu Farrel en Sanne Blokhuis beiden stoppen en zij waren de enige speelsters die vertrokken.
Naar UVV kwamen Donna Hartman, Michelle van Waveren (beiden Amsterdam Pirates) en Renske de Leeuw (De Zuidvogels), terwijl Ilona Andringa al halverwege vorig seizoen was overgekomen van Terrasvogels. Helma Pluim en Bente Erkelens werden toegevoegd vanuit het tweede team.

Na de wedstrijden van vandaag had HCAW een double-header op het programma staan voor zaterdag 21 maart, maar die werd geschrapt. De ploeg speelde daarna de volgende dag wel een double-header tegen Golden League-team FysioExpert Olympia Haarlem. (Verslag van deze wedstrijden)

Pioniers speelde de volgende wedstrijd tegen Silver League-team Ban-Top Future Stars. Van deze wedstrijden zijn (nog) geen gegevens bekend.

UVV had een double-header gepland voor zaterdag 21 maart op eigen veld tegen Roef!, maar die werd afgelast omdat het veld onbespeelbaar was. In het weekeinde van 28-29 maart neemt UVV deel aan de Midden-Nederland Cup in Hilversum.

(15 maart)
Game One: UVV vs. Hoofddorp Pioniers

In de openingswedstrijd was UVV de thuisploeg en opende de score in de eerste slagbeurt. Laura Arp maakte goed contact, dreunde de bal het outfield in en snelde naar het derde honk met een driehonkslag. Even later scoorde ze na een doorgeschoten bal. Hierna bereikten Helma Pluim en Cintia de Groodt de honken na een fout, maar beiden bleven achter.

In de tweede inning kwam Pioniers langszij. Dit keer was het Lisanne Korringa die opende met een driehonkslag. Ze scoorde even later de gelijkmaker na een opofferingsslag van Dionne Cooper.

UVV reageerde onmiddellijk met een rally van vijf punten in de tweede slagbeurt. De honken kwamen vol te staan toen Michelle van Waveren begon met een honkslag, Renske de Leeuw vier wijd kreeg en ook Bente Erkelens een honkslag liet noteren. Een 'force play-grounder' van Naomi Andringa volgde, maar daarop werd geen nul gemaakt, zodat het leidende punt werd gescoord en de honken vol bleven staan. Een hierna volgende fout op de aangooi vanuit het linksveld leidde tot het volgende punt. Nu met loopsters op het eerste en tweede honk zorgde een doorgeschoten bal er voor dat de twee opschoven, waarna de honken vol kwamen te staan toen Felicity Pique via een stootslag-honkslag op het honk kwam. Hierna zordge de Pioniers-verdediging voor de eerste nul toen Erkelens op de plaat werd uitgeschakeld na een 'force play-grounder' by Laura Arp. Maar daarna werden de honken schoongeveegd toen Kirsten Vierdag een 3-run triple sloeg die UVV op een 6-1 voorsprong zette.

Na een puntloze derde inning scoorde Pioniers viermaal in de vierde inning om de achterstand te verkleinen naar 6-5. Jordy Leen begon met een stootslag-honkslag, Demi Erkemeij volgde met een honkslag, waarna beiden scoorden op een one-out single van Lisanne Korringa. Een fout op een grounder van Dionne Cooper volgde, zodat er loopsters op het tweede en derde honk kwamen te staan, waarna een vangbal de tweede nul opleverde. Maar toen sloeg Marijke Boerema een driehonkslag, bracht beide loopsters binen en zorgde voor een 6-5 stand. Hierna voorkwam pitcher Helma Pluim (die de pitching in deze inning had overgenomen) meer punten, want ze sloot de inning af met een strikeout.

In de tweede helft van de vierde inning nam UVV meer afstand door drie punten te scoren met twee uit. Met Bente Erkelens (fout) op het eerste honk en één uit kreeg Felicity Pique vier wijd, maar de eerste ging gedwongen uit op een klap van Laura Arp. De honken kwamen vol te staan toen Kirsten Vierdag vier wijd kreeg en hierna leverde Helma Pluim een 2-run single af om de voorsprong te verhogen naar 8-5. Even later scoorde Vierdag UVV's negende punt na een wilde worp.

In de vijfde en laatste inning van deze wedstrijd liet UVV twee loopsters achter in scoringspositie, maar de ploeg hield de voorsprong vast. Pioniers kreeg een loopster op het tweede honk in de vijfde en een andere op het derde honk in de zesde inning, maar werd in deze slagbeurten puntloos gehouden.

UVV - Hoofddorp Pioniers 9-5 (6 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers010400 -573
UVV150300 -972
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Serena Kersten, L (0-1)615798
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Cintia de Groodt, W (1-0)33-211
Helma Pluim, SV (1)31-541
Umpires: HP-Carlo Schreuders, 1B-Patrick Reus.
Scorer-Monique Burger (UVV).
Speeltijd-0:00 uur.


...Pioniers-pitcher Serena Kersten...

...UVV-starter Cintia de Groodt...

...Helma Pluim sloot af voor UVV...

...Naomi Andringa maakt contact...

...Laura Arp had een triple en scoorde 3x...

...Bente Erkelens naar het 3e honk...

...Kirsten Vierdag slaat een triple...

...2B Naomi Andringa duikt naar een geslagen bal...

...UVV's Hoofd Coach Hubert Bomba in gesprek met zijn team...
...Uiterst rechts staat zijn assistent Rudy Dirksen......Coaches Hubert Bomba en Glennsig...
...Polonius (achtergrond) tonen...
...dat het koud was vandaag...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)Game Two: HCAW vs. Hoofddorp Pioniers

In de tweede wedstrijd van de dag opende HCAW de score met één punt in de eerste slagbeurt, maar keek korte tijd later tegen een achterstand aan. Dervisa Mutic begon voor HCAW met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een one-double van Monique Melissant.

Pioniers antwoordde met twee runs in de tweede inning. Lisanne Korringa opende met een vrije loop en scoorde de gelijkmaker toen Marijke Boerema een driehonkslag sloeg. Pioniers nam vervolgens een 2-1 voorsprong toen Cheraine Valk volgde met een honkslag.

HCAW kwam langszij in de tweede slagbeurt. Lead-off hitter Lindsay Gase bereikte het honk na een fout, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde op een klap van Anne-Carlijn Huffermann.

HCAW sloeg daarna met vijf runs toe in de derde inning om een comfortabele 7-2 voorsprong te nemen. Dervisa Mutic begon met een tweehonkslag en Odette Kuipers volgde met een stootslag-honkslag. De honken kwamen vol te staan toen Monique Melissant vier wijd kreeg. Met één uit volgden Laura van Essen en Lindsay Gase met puntscorende honkslagen, waarna het volgende punt werd gescoord dankzij een opofferingsslag van Kaylee Fontilus. Een tweehonkslag van Anne-Carlijn Huffermann zorgde voor het vijfde punt in deze beurt en bracht de stand op 7-2.

HCAW voegde weer een punt toe in de vierde inning. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Marley Martis, Monique Melissant en Wendy Bierman allen een honkslag sloegen. Het punt werd even later gescoord op een grounder van Fleur van Haagen.

Met een 8-2 achterstand scoorde Pioniers nog eenmaal in de vijfde. Iris Strookman begon met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Megan Erkemeij, maar daar bleef het bij voor de Hoofddorpse ploeg.

HCAW - Hoofddorp Pioniers 8-3 (5½ inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers020010 -331
HCAW11510X -892
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Angela Spoelstra, L (0-1)3-2676
..........2--311
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Anouk Sassen, W (1-0)351222
Sanne Helmig22-11-
Milot van Doesburg1-----
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Martin Lemstra.
Scorer-Charles van Amstel (HCAW).
Speeltijd-0:00 uur.
Game Three: HCAW vs. UVV

In deze wesdtrijd nam UVV een vroege voorsprong door driemaal te scoren met twee uit in de eerste slagbeurt. Helma Pluim werd geraakt door een worp en bereikte het derde honk na een honkslag van Cintia de Groodt. De honken kwamen vol te staan toen Marleen van Gasteren vier wijd kreeg en alle loopsters schoven op na een doorgeschoten bal, resulterend in het eerste punt. Een honkslag van Michelle van Waveren leverde de volgende twee punten op, maar ze strandde zelf op het derde honk.

HCAW pakte een punt terug in de eigen eerste beurt toen Milot van Doesburg en Laura van Essen back-to-back doubles sloegen met één uit.

In de volgende inning kwam HCAW tot een rally van zes punten die ogenschijnlijk een beslissende voorsprong opleverde, maar de ploeg had later in het duel nog een extra rally nodig om te winnen. In de tweede inning bereikten acht opeenvolgende slagvrouwen succesvol het honk, resulterend in de zes punten, waarvan er vier onverdiend waren. De honken kwamen vol te staan toen Kaylee Fontilus, Yaelle van Blanken en Xanthe Fleurkens (stootslag) allen een honkslag sloegen. Sanne Helmig leverde hierna de vierde honkslag op rij af om een punt binnen te brengen en de honken vol te houden. Een fout, twee doorgeschoten ballen en nog eens twee fouten zorgden daarna voor de volgende vijf punten en verhoogden de stand naar 7-3.

UVV kwam terug in de wedstrijd door tweemaal te scoren in de derde inning. Met één uit bereikte Cintia de Groodt het honk na een fout met één uit en Michelle van Waveren sloeg een tweehonkslag met twee uit. Hierna volgende honkslagen van Renske de Leeuw en Bente Erkelens verkleinden de achterstand naar 7-5.

In de vierde inning kwam UVV langszij. Felicity Pique begon met een infield-hit, waarna ze scoorde op een driehonkslag van Laura Arp. Met twee uit scoorde de laatste toen ook Helma Pluim een driehonkslag sloeg, maar die bleef achter op het derde honk.

Omdat de speeltijd (toernooi-regel) was bereikt was het duidelijk dat de tweede helft van de vierde inning ook de laatste zou zijn. En HCAW kwam tot een 4-run rally die de ploeg een 11-7 overwinning opleverde. Milot van Doesburg en Laura van Essen sloegen beiden een honkslag, waarna een fout en een doorgeschoten bal tot twee punten leidden. Met een loopster op het derde honk en twee honkslagen leverden honkslagen van Wendy Bierman en Lindsey Gase de volgende twee punten op.

HCAW - UVV 11-7 (4 inn.)
RHE
UVV3022 -795
HCAW1604 -11102
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Helma Pluim312673
Cintia de Groodt, L (1-1)1--44-
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Ilona Marcelis322652
Anne-Carlijn Huffermann, BS (1), W (1-0)1--322
Umpires: HP-Martin Lemstra, 1B-Carlo Schreuders.
Scorers-Monique Burger (UVV), Charles van Amstel (HCAW).
Speeltijd-0:00 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.