Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Japan wint Premier12; Zuid-Korea en Mexico plaatsen zich voor Olympische Spelen
English

BUNKYŌ, TOKYO (Japan) - Japan heeft op zondag (17 november) de tweede editie van de Premier12 gewonnen na een 5-3 zege in de Finale tegen Zuid-Korea.

Twee dagen eerder won Zuid-Korea met 7-3 van Mexico in de Super Round om zich te plaatsen voor de Finale. Hierdoor werd Zuid-Korea het hoogst geŽindigde land in het toernooi afkomstig uit AziŽ/OceaniŽ en dat resulteerde in kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Japan.

Eerder op zondag versloeg Mexico de USA met 3-2 in tien innings om niet alleen het Brons te winnen, maar zich eveneens te plaatsen voor Spelen. Met de winst werd Mexico het hoogst geŽindigde land in de eindstand afkomstig uit de Amerikaanse continenten. De USA heeft nu nog twee (!) kansen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. In maart volgend jaar, in Arizona, komt de eerste mogelijkheid tijdens het Americas Olympic Qualifying Tournament. In april staat het laatste Kwalificatie Toernooi op de agenda in Taiwan. In dat evenement neemt Nederland ook deel als het tweede beste team van de Africa/Europe Qualifier, die werd gewonnen door IsraŽl.

In de bronzen wedstrijd op zondag opende de USA de score in de eerste helft van de eerste inning toen Jo Adell homerde met ťťn uit.

De Amerikaanse startende pitcher Cody Ponce gooide vijf sterke en puntloze innings, waarin hij slechts drie honkslagen toestond en zes slagmensen met drie slag uitschakelde. Echter, Mexico sloeg daarna toe op zijn zes opvolgers.

In de 2e6, op nieuwe werper Daniel Tillo, sloeg Jonathan Jones een honkslag met ťťn uit en kreeg Esteban Quiroz vier wijd. Met twee honken kwamen de honken vol te staan toen Josť Vargas werd geraakt door een worp. Volgende slagman Matthew Clark leverde vervolgens een puntscorende honkslag af om er een 1-1 stand van te maken. Hierna nam Wyatt Mills de pitching over. Hij kreeg een inning-afsluitende vangbal, maar het was een nieuwe wedstrijd geworden.

In de 1e7 hernam de USA de leiding. Andrew Vaughn opende met een honkslag, schoof op via een opofferingsstootslag en scoorde na een honkslag van Bobby Dalbec.

Ook nu wisten de Amerikanen de voorsprong niet vast te houden. In de 2e9 was Matthew Clark opnieuw de grote held voor Mexico, want hij begon de inning met een homerun op nieuwe pitcher Brandon Dickson.

Doordat er een gelijke stand was volgde een verlenging, waarin gebruik werd gemaakt van de internationale tie-break regel. De tie-break lopers op het eerste en tweede honk schoven op na een opofferingsstootslag, waarna een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor de volgende slagman. Met de honken vol en ťťn uit gooide de Mexicaanse reliever Carlos Bustamante (die deze inning was begonnen) drie slag op de volgende slagman, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

...Tetsuto Yamada...
...3-run homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Mexico was succesvoller in hun tiende slagbeurt. Dezelfde strategie werd ook in deze beurt toegepast door beide Managers. De twee tie-break lopers werden een honk verder gebracht met een opofferingsstootslag, waarna een opzettelijke vrije loop voor volle honken en een gedwongen loop zorgde. Met de honken vol werd Caleb Thielbar ingebracht als nieuwe werper om het over te nemen van Brandon Dickson. Hij moest het opnemen tegen Efren Navarro, die een sterke slagbeurt had. Met een 1-wijd-1-slag stand sloeg Navarro vier foutballen. Met een 2-2 stand sloeg Navarro de bal het midveld in voor een 'walk-off single'. En dat bezorgde Mexico een 3-2 overwinning en een ticket naar de Olympische Spelen!

In de Finale kwam de winnende ploeg eveneens terug van een achterstand, want Zuid-Korea nam aanvankelijk een 3-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning.

Jung-Hoo Lee begon met vier wijd, waarna vollgende slagman Ha-Seong Kim homerde op starter Shun Yamaguchi. Met twee uit homerde ook Hyunsoo Kim om Zuid-Korea op een snelle 3-0 voorsprong te zetten. Echter, Zuid-Korea werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden en wist nog maar drie honkslagen te slaan.

Japan pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning op starter Hyeonjong Yang. Met ťťn uit kreeg Hayato Sakamoto vier wijd, waarna hij scoorde op een 2-out double van Seiya Suzuki.

In de 2e2 kwam Japan tot een rally van drie punten op Yang. Met twee uit kreeg Tsubasa Aizawa vier wijd en sloeg Ryosuke Kikuchi een honkslag. Hierna dreunde Tetsuto Yamada de bal diep het linksveld in voor een 3-run homerun.

Japan voegde nog een 'insurance run' in de zevende inning. Hayato Sakamoto begon toen met een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single vanHideto Asamura.

Het Nederlands Honkbal Team werd op zondagavond 3 november officiŽel uitgeschakeld voor de Super Round van de Premier12, nadat Mexico won van de USA in Poule A, die plaatsvond in Mexico. De dag er voor liep Nederland tegen een 9-0 shutout aan tegen de USA in hun eerste wedstrijd. Op zondag verloor Nederland met 14-4 van de Dominicaanse Republiek in wat de eerste mercy-rule nederlaag was sinds 2013. Oranje sloot daarna op dinsdag af met een 10-2 nederlaag tegen Mexico.

(17 november)

Gerelateerde Artikelen:
AustraliŽ, Chinese Taipei, Japan, Zuid-Korea naar Super Round Premier12. (8 november)
Nederland sluit Premier12 af met verlies vs. Mexico in afscheid Stuifbergen. (5 november)
Nederland uitgeschakeld voor Super Round Premier12. (3 november)
Nederland verliest ruim vs. Dominicanen in 2e duel Premier12. (3 november)
Ruime shutout-nederlaag Nederland in Premier12-opener vs. USA. (2 november)
Nederlands Team wint door regen ingekort oefenduel in Mexico. (31 oktober)
Nederlands Team speelt eerste oefenduel in Mexico. (30 oktober)
Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend. (14 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.