Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus verovert zesde opeenvolgende honkbal-titel
English

AMSTERDAM - Curaçao Neptunus is opnieuw honkbal-kampioen van Nederland. Op zondag (7 oktober) brak de ploeg een puntloze stand in de achtste inning en won met 3-0 van L&D Amsterdam Pirates in Game 6 van de best-of-seven Holland Series. Hiermee won Neptunus de Series met 4-2 en werd voor de 19e keer in de clubhistorie landskampioen.

Amsterdam Pirates opende de Series met twee overwinningen, maar verloor daarna de volgende vier wedstrijden. De ploeg boekte een overtuigende 8-2 overwinning tegen de regerend landskampioen in Game 1. Afgelopen weekeinde kwam Amsterdam tot een 7-0 shutout tegen Neptunus op zaterdag om ook de tweede wedstrijd te winnen. Zondag brak Neptunus een 1-1 stand in de vierde inning en won met 4-1 om in elk geval een vijfde duel af te dwingen. Afgelopen donderdagavond stond Neptunus slechts met 6-4 voor, maar kwam tot een rally van zeven punten in de tweede helft van de achtste inning om tot een ruime 13-4 overwinning te komen en de Series met 2-2 in balans te brengen. Op zaterdag nam Neptunus de leiding in de Series door met 4-1 te winnen.

...Hier is de live stream te zien van Game 6...
Op zondag keerde de Series weer terug naar Amsterdam voor Game 6. De wedstrijd was een werpersduel tussen Kyle Ward (Amsterdam) en Elton Koeiman (Neptunus), die beiden een sterk optreden hadden. De twee werden allebei gesteund met een aantal prima verdedigende acties. Maar uiteindelijk was het de verdediging die voor de beslissing zorgde in de wedstrijd van vandaag.

In de eerste helft van de achtste inning kreeg Neptunus de eerste slagman op het honk na een foute aangooi. Hierna kreeg de ploeg de honken vol met twee uit. Een uithaal van Dwayne Kemp eindigde vervolgens in een kostbare vangfout, waardoor de drie lopers allemaal konden scoren.

Neptunus-korte stop Stijn van der Meer werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.

(7 oktober)

Uitslagen
Compleet Speelschema

Verslagen van de voorgaande wedstrijden:
Game 1: Amsterdam Pirates opent Holland Series met overtuigende W. (27 september)
Game 2: Amsterdam shuts out Neptunus voor 2-0 voorsprong in Series. (29 september)
Game 3: Neptunus wint en dwingt 5e duel af in Holland Series. (30 september)
Game 4: Neptunus rallies in 8e; Brengt Holland Series in balans. (4 oktober)
Game 5: Sterke Yntema gooit Neptunus naar Series-voorsprong. (6 oktober)
Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
19Neptunus
12Haarlem Nicols
9Blauw-Wit, Sparta
6OVVO
5SC Haarlem, Kinheim, Schoten
4Ajax, Pirates
Dit was de 31e Holland Series in de historie. De eerste werd gespeeld in 1987, waarna er in 1988 geen Series was, maar vanaf 1989 wordt het kampioenschap jaarlijks beslist via een Holland Series.

Dit was de zevende Holland Series waarin Neptunus en Amsterdam Pirates tegenover elkaar stonden. De twee teams ontmoetten elkaar in de allereerste Series in 1987, wat toen een best-of-three was en werd gewonnen door Amsterdam (2-1). In 1990 kwam Amsterdam tot een 3-0 'sweep' tegen Neptunus in wat toen een best-of-five was.

Vanaf 2010, toen de formule weer voor het eerst sinds 1989 terugkeerde naar een best-of-seven, speelden de twee ploegen vijfmaal tegen elkaar. Deze vijf Series (2010, 2014, 2016-2018) waren stuk voor stuk aantrekkelijk met een aantal 'close games', maar werden allevijf gewonnen door Neptunus.

...Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma...
...krijgt een douche tijdens het feesten...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor Neptunus was het de tweede titel met Ronald Jaarsma als Hoofd Coach. Hij nam de taak over na het seizoen 2016 als opvolger van Evert-Jan 't Hoen, die Neptunus naar vier titels leidde in de voorgaande vier seizoenen (2013-2016).

Jaarsma werd de vijfde Hoofd Coach met twee (of meer) opeenvolgende Holland Series-wins. De anderen zijn Robert Eenhoorn (1999-2001, Neptunus), Ben Thijssen (2006-2007, Kinheim), Steve Janssen (2009-2010, Neptunus) en Evert-Jan 't Hoen (2013-2016, Neptunus).

Voor Neptunus was dit de zesde titel op rij. Hiermee werd het de eerste ploeg die dit tweemaal presteerde. In 1949-1953 won het Amsterdamse OVVO als eerste vijf opeenvolgende titels. Neptunus evenaarde dat record niet alleen, het verbeterde het ook met het winnen van zeven titels op rij in 1999-2005. En nu werd Neptunus de eerste ploeg die voor de tweede keer de titel pakt in zesf opeenvolgende seizoenen.

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
33Amsterdam
32Haarlem
28Rotterdam
2Bussum
1Den Haag
1Hoofddorp
Het kampioenschap van Neptunus was het 28e dat door een Rotterdamse ploeg werd veroverd. Met 19 titels is Neptunus de meest succesvolle club, echter, de meest succesvolle honkbalsteden blijven Amsterdam en Haarlem. Amsterdam voert de lijst aan met 33 titels, terwijl Haarlem daar net achter volgt met 32.

In 1922 won het Amsterdamse Quick de allereerste titel. Sinds dat jaar zijn er 97 teams gekroond tot Nederlands kampioen en die zijn afkomstig uit slechts zes verschillende steden. Amsterdam, Haarlem en Rotterdam veroverden samen 93 van deze titels!

De 97 titels zijn gewonnen door 21 verschillende teams. Negen daarvan zijn afkomstig uit Amsterdam, zeven uit Haarlem en slechts twee uit Rotterdam.

Voor Neptunus was het de 18e keer dat het de titel won via de Holland Series. De Rotterdamse ploeg veroverde hun eerste titel in 1981 toen de seizoenen nog niet werden afgesloten met de Kampioensfinale. Het duurde daarna tien jaar voordat de ploeg de volgende titel pakte. Het was de 24e keer dat Neptunus in de Series stond.

Amsterdam Pirates nam deel aan hun negende Holland Series. De ploeg was de winnaar van de allereerste Series 1987 waarin het Neptunus versloeg. Amsterdam won de Kampioenstitel voor de laatste keer in 2011 en dat was de vierde in de clubhistorie. In dat jaar won Amsterdam in vijf wedstrijden van Hoofddorp Pioniers.

Acht spelers speelden in de eerste Holland Series van hun loopbaan, namelijk Taylor Clemensia, Brendan Schoemaker (beiden Neptunus), Rodney Daal, Victor Draijer, Aidan Finnegan, Jan-Willem Geerts, Jim Ploeger en Maickel Rietel (allen Amsterdam Pirates). Twee officials maakten ook hun Holland Series-debuut, Umpire Antoine Loock en (Belgische) Official Scorer Brendy De Smet.


...De spelers, coaches en begeleiding van Neptunus vieren de 19e Kampioenstitel van de club...
...Achter: Diegomar Markwell, Wim Martinus (1B Coach), Jan Collins (Bench Coach), Taylor Clemensia,...
...Alex Parengkuan (Fysio), Elton Koeiman (Playing Pitching Coach), Darryl Collins, Joey Herbold,...
...Mick Vos, Stijn van der Meer, Gianison Boekhoudt, Benjamin Dille, Shaldimar Daantji, Jochem Koedijk,...
...Loek van Mil, Brendan Schoemaker, Berry van Driel, Michel Streur (Media) en Ronald Jaarsma (Hoofd Coach)...
...Voor: Ton Meiresonne (Equipment Manager), Shuruengelo Mingeli, Den Seelbach, Joel Hernandez, Tony (bat-boy),...
...Dwayne Kemp, Orlando Yntema, Gregory Muller, Quintin De Cuba, Dudley Leonora en Kevin Kelly...
(© Foto: Henk Seppen)Startende werpers Kyle Ward en Elton Koeiman deden het vandaag uitstekend. Beiden gooiden weinigstrikeouts, maar linkshander Ward stond slechts vijf hits toe in 7 2/3 inning en rechtshander Koeiman stond er maar vier toe in zes innings. De twee hielden hun tegenstander puntloos en kwamen niet echt in de problemen.

Echter, het was wel Amsterdam Pirates dat vroeg in de wedstrijd een aantal scoringskansen kreeg. In de tweede helft van de eerste inning, met twee uit, gooide Koeiman vier wijd op Remco Draijer, waarna hij een infield-hit tegen kreeg van Gilmer Lampe. De twee schoven op na een wilde worp, maar een vangbal sloot de slagbeurt af.

Met één uit in de tweede inning kreeg de 45-jarige rechtshander honkslagen tegen van Rashid Gerard en Rodney Daal, maar hierna sloeg Max Clarijs in een dubbelspel.

In de derde strandde Amsterdam een loper op het derde honk. Nick Urbanus opende met een honkslag, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag van Victor Draijer en een grounder van Remco Draijer. De inning eindigde toen tweede honkman Benjamin Dille een harde line drive ving, geslagen door Gilmer Lampe.

Hierna kreeg Koeiman drie nullen op rij in de volgende drie innings. Hij werd opgevolgd door Kevin Kelly in de zevende, die toen eveneens drie slagmensen op rij uitschakelde. ,,Voor mij was Koeiman de MVP van de Series'', stelde Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus na afloop. ,,Koeiman hield ons puntloos in Game 3 and 6, dat was heel belangrijk. Hij deed het erg goed.''

...Pitcher Kevin Kelly en catcher...
...Gianison Boekhoudt omhelsen...
...elkaar na de laatste uit...
(© Foto: Henk Seppen)
Ward stond slechts één slagman (eerste inning) tot de honken toe in de eerste drie innings. Hij kreeg daarna eveneens de nodige verdedigende ondersteuning in de vierde slagbeurt. Benjamin Dille opende met een stootslag-honkslag en hij bereikte het derde honk op een hiernavolgende honkslag van Stijn van der Meer. Vervolgens werd Dille uitgeschakeld in een rundown op een 'comeback-grounder' van Dwayne Kemp. Terwijl Dille werd uitgeschakeld schoven de lopers op naar het tweede en derde honk. Hierna sloeg Dudley Leonora een line drive naar derde honkman Rashid Gerard, die de bal niet alleen ving, maar ook een 'unassisted double play' maakte, want hij stapte op het derde honk voordat Van der Meer kon terugkeren.

Ward kreeg drie nullen op rij in de volgende twee innings. Hij kreeg een 2-out single tegen in de zevende, maar die slagman strandde op het eerste honk.

En zo begon de achtste inning met een puntloze stand. Maar toen maakte de Amsterdamse verdediging twee kostbare fouten. En ook werd weer onderstreept dat honkbal een 'game of inches' is. Eerst bereikte Shaldimar Daantji het honk na een foute aangooi van derde honkman Rashid Gerard. Met twee uit kreeg Ward de honken vol toen Benjamin Dille een honkslag sloeg en Stijn van der Meer vier wijd kreeg. Volgende slagman Dwayne Kemp sloeg de bal vervolgens langs de rechtsveld-lijn voor een ogenschijnlijke vangbal. Rechtsvelder Linoy Croes rende richting foutlijn en ving de bal, maar die viel vervolgens in fout gebied. 1B Umpire Roy van de Wateringen stond op de lijn toe te kijken en gaf resoluut aan de bal was aangeraakt op goed gebied. Doordat de drie lopers op contact waren vertrokken wisten ze allemaal te scoren om Neptunus op een 3-0 voorsprong te zetten, terwijl Kemp het derde honk bereikte. En dat besliste de wedstrijd. Er volgden wat discussies of Croes de bal wel of niet onder controle had voordat die viel en of de bal wel of niet 'goed' was. Maar TV-herhalingen bevestigden dat de bal inderdaad op goed gebied was aangeraakt. Voor de onfortuinlijke Croes was dit iets wat hij het hele seizoen niet had gedaan. Croes, die een zeer solide outfielder is, was de enige basisspeler op het Amsterdamse roster die geen fout maakte in zowel de reguliere competitie als de Kampioenspoule! Met Neptunus nu op een 3-0 voorsprong nam Robin Schel de Amsterdamse pitching over en kreeg een 'inning-ending grounder'.

Pirates kon de achterstand niet meer ongedaan maken, want Kevin Kelly gooide drie prima innings. In de achtste kreeg hij een 2-out single tegen van Nick Urbanus, maar die strandde op het eerste honk. In de negende schakelde Kelly drie slagmensen op rij uit om een einde te maken aan de wedstrijd en het seizoen.

Na afloop werd aanvankelijk gedacht dat dit de laatste wedstrijd zou zijn in de loopbaan van veteraan Neptunus-outfielder Shaldimar Daantji. Echter, hij liet zijn teamgenoten weten dat hij in elk geval nog een seizoen zal doorgaan.

Nog een feitje. Dit was de 25e shutout in de Holland Series-historie.

...Celebration time...
(© Foto: Henk Seppen)
Met de overwinning van vandaag completeerde Neptunus een ommekeer die een week geleden begon nadat de ploeg er niet goed uitzag in de eerste twee wedstrijden. Hoofd Coach Ronald Jaarsma: ,,We zaten zeker in een dip na het Europa Cup-toernooien en speelden matig. We speelden zelfs slecht in de eerste twee wedstrijden van de Holland Series. De volgende dag zijn de spelers bij elkaar gekomen en hebben elkaar in de ogen gekeken. Wij waren daar als coaches niet eens bij aanwezig, de spelers hebben dit zelf gedaan. Ze spraken met elkaar en stelden dat dit niet nog eens mocht gebeuren in de volgende wedstrijden.''

Jaarsma geeft veel krediet aan catcher Gianison Boekhoudt. ,,Vorige week werd hij op zijn helm geraakt door een knuppel en liep een lichte hersenschudding op, maar bleef doorspelen. Onze andere catcher Quintin De Cuba was geblesseerd en onze enige back-up catcher was een 17-jarige rookie. Boekhoudt droeg dit keer niet bij met zijn knuppel, maar hij deed uitstekend werk achter de plaat''.

Jaarsma: ,,We hadden een plan vandaag. We wilden Elton Koeiman vijf innings gebruiken. Hij kreeg wat druk vroeg in de wedstrijd, maar het ging prima en hij gaf ons een extra inning. Hierna konden we Kevin Kelly inbrengen die het in het restant ook goed deed. We wisten op de juiste momenten iets te doen, een beetje extra druk zetten. Het is natuurlijk nooit leuk om op een fout te winnen, maar voor ons kwam die op het juiste moment''.

,,Uiteraard is dit zeer teleurstellend'', reageerde Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus. ,,Vooral de manier waarop we verloren. Op twee fouten, dat is niet de manier zoals we kunnen spelen. Dit was een uitstekende wedstrijd, Kyle Ward gooide heel sterk. Als die fouten niet waren gemaakt waren we nu misschien nog aan het spelen. Aan de andere kant, als je zelf niet scoort kan je ook niet winnen. Maar we hadden ook niet echt mazzel, want Gilmer Lampe sloeg een knaller en die werd gevangen. We begonnen de Series sterk en waren dominant in de eerste twee wedstrijden. Maar vergeet ook niet de ongelooflijke tegenslag die we hebben gehad. We hadden een echt goede balans in het team, maar we verloren Niels van Weert en Kalian Sams met blessures en konden Rodney Daal vanwege ziekte niet inzetten. Met deze spelers in de line-up was het andere koek geweest. Daarnaast kon ik zelf ook niet drie wedstrijden bij de ploeg zijn''. Van Weert liep een elleboog-blessure op in Game 3, terwijl Sams in hetzelfde duel een polsblessure opliep. Beiden kwamen niet meer in actie in het restant van de Series. Daal was uitgeschakeld met longonsteking, terwijl Urbanus Games 3, 4 en 5 moest missen vanwege een infectie.

Na afloop bevestigde Urbanus dat hij volgend seizoen niet zal terugkeren als Hoofd Coach van Amsterdam Piartes, omdat hij één en ander niet meer kan combineren met zijn werk. Urbanus: ,,Nee, dit is nog geen afscheid. Ik vind coachen veel te leuk om te doen, dus ik kom in de toekomst wellicht weer terug, maar niet volgend jaar.''


...De startende werpers van vandaag Elton Koeiman en Kyle Ward...

...3B Umpire Stenar van Groningen Schinkel is duidelijk dat 3B Rashid Gerard zojuist een...
...'unassisted double play' heeft gemaakt in de 4e en Stijn van der Meer (rechts) heeft uitgeschakeld...

...Game of inches...
...Bij de foutlijn maakt Amsterdam-rechtsvelder Linoy Croes een vangbal, maar de bal valt (heeft hij er controle over?) in de 8e...

...Links: Dwayne Kemp met Hoofd Coach Ronald Jaarsma na het bereiken van het 3e honk na de vangfout...
...Rechts: Met Neptunus op een 3-0 voorsprong nam Robin Schel de Amsterdamse pitching over...

...Links: Stijn van der Meer werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series...
...Rechts: Shaldimar Daantji bevestigde na afloop dat hij nog een seizoen terugkeert bij Neptunus...

...Links: Amsterdam-linksvelder Gilmer Lampe ziet er niet blij uit...
...Rechts: De broers Remco en Victor Draijer wachten op hun slagbeurt...

...Links: Kevin Kelly juicht nadat de laatste nul is gemaakt...
...Rechts: Quintin De Cuba, Dwayne Kemp en Dudley Leonora met de Kampioenstrofeeën...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 0-3
RHE
Curaçao Neptunus000000030-350
L&D Amsterdam Pirates000000000-052
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Elton Koeiman6114--

Kevin Kelly, W (1-0)31-1--

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, L (0-2)7.22253-

Robin Schel1.11----
Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Roy van de Wateringen,
2B-Olav Steijger, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:20 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 6, best-of-seven Holland Series; Neptunus wint, 4-2.
Neptunus wint 6e opeenvolgende kampioenstitel en 19e in clubhistorie.
Neptunus is de 97e 'overall' kampioen van Nederland.
Stijn van der Meer (Neptunus) gekozen tot Meest Waardevolle Speler.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 16° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.