Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland naar Kwartfinale Europees Kampioenschap na winst vs. Zweden
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team won op dinsdagmiddag (14 september) met 15-5 in acht innings van Zweden op Dag 3 van de 36e editie van het Europees Kampioenschap. Met de winst boekte Oranje de derde overwinning, sloot de Voorronde af en eindigde op de eerste plaats in Groep D om zich te plaatsen voor de Kwartfinale.

Oranje opende het EK op zondag met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije in wat de eerste honkbal-interland was tussen de twee landen. Op maandag kwam Nederland tot een overtuigende 11-1 winst tegen Tsjechië.

Vandaag stond Nederland al met 8-0 voor na twee innings, maar de winst kwam aanvankelijk niet zo makkelijk tot stand. Hoewel de voorsprong (en de winst) geen moment in gevaar was, kwam Zweden terug, verkleinde de achterstand vanaf de derde inning en maakte er een 9-5 stand van na vier slagbeurten. Na drie innings puntloos te zijn gehouden nam Nederland meer afstand in de zevende inning en bereikte daarna een mercy-rule puntenverschil in de achtste. Hiermee kwam Nederland voor de 30e keer tot winst tegen Zweden en bleef ongeslagen tegen het Scandinavische land sinds de eerste ontmoeting tussen beide landen in 1962. Nederland liet 16 honkslagen noteren, waaronder vier van Dashenko Ricardo, die ook één van de drie Oranje-homeruns sloeg.

De vijf Zweedse punten waren de meeste die door de ploeg werden gescoord in een wedstrijd tegen Nederland sinds 9 juli 1993. Toen, tijdens het Europees Kampioenschap voor eigen publiek, scoorde Zweden eveneens vijfmaal tegen Oranje.

Eén van de kleinste overwinningen tegen Zweden kwam tijdens het Europees Kampioenschap van 2005 in Tsjechië. Nederland won toen slechts met 2-0. Drie van de huidige Oranje-coaches maakten toen deel uit van het Nederlands Team. In het duel tegen Zweden was Manager Evert-Jan 't Hoen de eerste honkman en gooide Pitching Coach Robin van Doornspeek in relief. Bench/Hitting Coach Sidney de Jong was één van de catchers, maar kwam niet in actie in de wedstrijd tegen Zweden.

Met het bereiken van de top-8 heeft Nederland op woensdag een vrije dag. De ploeg speelt hun Kwartfinale op donderdagavond (20:30 uur) tegen Groot-Brittannië, dat op de tweede plaats eindigde in Groep C. Groot-Brittannië werd tweede op basis van de Team Quality Balance. Israël bleef in deze Groep ongeslagen door vanochtend met 11-4 te winnen van de Britten. Maar doordat Frankrijk verraste met een 5-4 winst tegen Rusland eindigden de overige drie teams gelijk. De onderlinge resultaten zorgden voor een nieuwe gelijke stand en dus was de Team Quality Balance (punten-verschil-regel) nodig om tot een eindstand te komen.

...Umpire Edwin Louisa...
...was achter de plaat in...
...het België-Griekenland duel...
(© Foto: Henk Seppen)
Ook de derde speeldag van het EK had een opmerkelijk wedstrijd, net zoals Dag 1 en Dag 2. Dit keer had het duel tussen België en Griekenland een interessante ontknoping. Griekenland speelde ook een enerverend duel op maandag tegen Oostenrijk en won toen met 14-13 in twaalf innings. Dit keer verloor de ploeg, want het was nu België dat een 'come-from-behind' overwinning boekte. België nam een vroege voorsprong door tweemaal te scoren in de tweede helft van de eerste inning, maar bleef daarna puntloos. Griekenland scoorde een punt in de vijfde en kwam langszij in de zevende.

En toen begon de negende inning. Met één uit sloeg Nick Halamandaris een honkslag voor Griekenland, waarna Antonio Torres-Skerrett homerde om zijn ploeg op een 4-2 voorsprong te zetten. In de 2e9 kreeg België de honken vol doordat Sam Boermans opende met vier wijd, pinch-hitter Zion De Brauwer werd geraakt door een worp en ook Benjamin Goffaux vier wijd kreeg. Een punt werd hierna gescoord toen ook volgende slagman Drew Janssen vier wijd kreeg, wat zorgde voor een werperswissel. Daniel Gosselin nam het over, maar hij begon met vier wijd voor Dennis De Quint, die enige seizoenen terug in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor UVV en Twins Oosterhout. Door deze vrije loop scoorde De Brauwer de gelijkmaker. Met nog altijd nul uit en volle honken was de ervaren Belgische international Benjamin Dille de volgende slagman. De langdurige speler van de Nederlandse Hoofdklasser Curaçao Neptunus werd uitgevangen, maar er kon niet worden gescoord. Hierna sloeg Axel Poesmans een 'walk-off single' langs de derde honk-lijn waar de bal wegsprong (bij de foutlijn) bij derde honkman Dimitrios Kourtis in fout gebied. De internationaal ervaren Nederlandse Home Plate Umpire Edwin Louisa gaf echter onmiddelijk het 'goed-gebied-teken' aan. Alle lopers schoven op en Goffaux scoorde het winnende punt, waardoor België tot een 'come-from-behind' 5-4 overwinning kwam. Janssen liep ook door om te scoren, maar uiteraard telde zijn punt niet. Er was aanvankelijk wat verwarring nadat de twee lopers hadden gescoord, want de veldspelers van Griekenland, maar ook de Belgische honklopers op het eerste en tweede honk, de coaches en de Umpires bleven op het veld staan. De verwarring had te maken met de inning, want het scorebord gaf de achtste in plaats van de negende inning aan. Louisa controleerde bij de Official Scorers en toen bevestigd werd dat het echt de negende inning was, verliet iedereen het veld.

De Belgische overwinning resulteerde in een opmerkelijke stand in Groep A. 's Avonds werd het laatste duel in deze Groep gespeeld tussen Italië en Oostenrijk. Wanneer Oostenrijk zou hebben gewonnen was de ploeg eerste geworden en Italië tweede, gevolgd door België op de derde en Griekenland op de vierde plek. Echter, de verrassende winst kwam niet, want Italië won met 14-1 op een 2-out, walk-off grand slam homerun van Vito Friscia in de 2e7. Door de winst werd Italië ongeslagen groepswinnaar en eindigden de overige drie teams gelijk. De onderlinge resultaten zorgden voor een nieuwe gelijke stand, dus ook hier moest de punten-verschil-regel (Team Quality Balance) woden toegepast om tot een eindstand te komen. En dat werd ook interessant, want Oostenrijk scoorde 25 punten en kreeg er ook 25 tegen, voor Griekenland was dat 18-18 en voor België 16-16. Echter, bij het bepalen van de TQB zijn ook de aanvallend en verdedigend gespeelde innings bepalend en hoewel de verschillen daarin ook minimaal waren resulteerde het wel in een beslissing. Na de toepassing van de TQB eindigde België (.0174) op de tweede plaats, gevolgd door Oostenrijk (.000) en Griekenland (-.0143).

(14 september)

Overige uitslagen Dag 3:
Groep A: België vs. Griekenland 5-4; Italië vs. Oostenrijk 14-1 (7 inn.).
Groep B: Duitsland vs. Oekraïne 15-5 (7 inn.); Spanje vs. Kroatië 12-0 (6½ inn.).
Groep C: Israël vs. Groot-Brittannië 11-4; Frankrijk vs. Rusland 5-4.
Groep D: Tsjechië vs. Slowakije 13-3 (8 inn.).

Eindstanden Voorronde:
Groep A: 1. Italië, 2. België (*), 3. Oostenrijk (*), 4. Griekenland (*).
Groep B: 1. Spanje, 2. Kroatië, 3. Duitsland, 4. Oekraïne.
Groep C: 1. Israël, 2. Groot-Brittannië (*), 3. Rusland (*), 4. Frankrijk (*).
Groep D: 1. Nederland, 2. Tsjechië, 3. Zweden, 4. Slowakije.
(*) - volgorde gebaseerd op de Team Quality Balance.

Gerelateerde Artikelen:
Nederland wint overtuigend vs. Tsjechen op Dag 2 EK. (13 september)
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)



Nederland leek op weg te zijn naar een ruime mercy-rule overwinning, want de ploeg scoorde viermaal in zowel de eerste als de tweede inning. Echter, vanaf de derde inning werd nog maar één punt toegevoegd in vier slagbeurten, terwijl Zweden terugkwam in de wedstrijd met een eigen 4-run rally in de derde inning.

In de eerste slagbeurt kwamen alle negen Oranje-slagmensen aan slag en acht daarvan bereikten het honk. Maar de vier punten werden allemaal gescoord met al twee uit op starter Erik Marqvardsen. Calten Daal opende met een honkslag, maar toen hij probeerde hier een tweehonkslag van te maken werd hij bij het tweede honk uitgeschakeld. Hierna kreeg Roger Bernadina vier wijd (en stal het tweede honk) en werd Ray-Patrick Didder geraakt door een worp. Volgende slagman Denzel Richardson sloeg de bal diep het midveld in waar die werd gevangen, maar het werd een opofferingsslag, want Bernadina wist vanaf het tweede honk te scoren. Didder schoof op naar het derde honk en scoorde vervolgens na een honkslag van Sharlon Schoop. De honken raakten vol toen Dashenko Ricardo een honkslag sloeg en Junior Martina vier wijd kreeg. John Polonius volgde met een 2-run single. Hij werd hierna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Julian Rip, maar de ploeg had een vroege comfortabele voorsprong genomen.

Nog eens vier punten werden toegevoegd in de tweede inning op nieuwe pitcher August Mattsson, maar ook nu weer met twee uit. Nadat de eerste twee slagmensen waren uitgevangen homerde Ray-Patrick Didder. Denzel Richardson en Sharlon Schoop sloegen hierna een honkslag en scoorden toen ook Dashenko Ricardo een homerun sloeg.

...Dashenko Ricardo...
...4 hits, HR, 3 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje-starter Kaj Timmermans kreeg drie nullen op rij in de eerste en tweede honk, maar had vervolgens een lastige 1e3, waarin hij zes honkslagen (vijf op rij) en vier punten moest toestaan, waardoor de Nederlandse voorsprong werd gehalveerd. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Oskar Jerfsten langs de rechtsveld-lijn, maar hij werd uitgeschakeld toen hij hierop een extra honk wilde pakken. Maar met één uit kreeg Timmermans de honken vol doordat Per Sjörs, Tommy Lindell en Joel Johnson allemaal een honkslag sloegen. Zij kwamen allemaal tot scoren toen Daniel Johnson volgde met een 'baseclearing, 3-run double'. Timmermans volgde met een strikeout, maar moest daarna een puntscorende honkslag incasseren van Niklas Melin. Hierna was het Trolle Brandt die de bal diep het midveld insloeg, maar die werd daar gevangen door Roger Bernadina om de inning af te sluiten.

Nederland pakte een punt terug in de eigen derde slagbeurt. Met één uit bereikte Julian Rip het honk na een fout en schoof op na een honkslag van Calten Daal. Nadat de twee lopers een double steal hadden uitgevoerd scoorde Rip op een opofferingsslag (in fout gebied) van Roger Bernadina.

Zweden scoorde ook weer in de 1e4. Met twee uit sloeg Per Sjörs een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Tommy Lindell. Dat eindigde de heuvelmiddag voor Timmermans, die werd opgevolgd door Jayden Gonesh. De rookie begon met vier wijd voor Joel Johnson, maar sloot af met een strikeout.

Met de stand nu op 9-5 kwam Nederland in de volgende drie slagbeurten niet tot scoren. Zweden werd vanaf de vijfde inning puntloos gehouden, terwijl Nederland vanaf de zevende inning weer zes punten wist toe te voegen.

In de 2e4, op nieuwe pitcher Sam Börjes, kreeg Nederland twee honklopers met één uit na vier wijd voor Sharlon Schoop en een honkslag van Dashenko Ricardo. Junior Martina volgde met een line drive, maar die werd gevangen door tweede honkman Trolle Brandt. De twee lopers bleven achter.

Nadat Zweden op rij was uitgeschakeld in de vijfde kwam er weer een Oranje-loper in scoringspositie in de 2e5. Met twee uit werd Roger Bernadina geraakt door een worp en bereikte het tweede honk na een foute pick-off, maar bleef vervolgens achter.

In de zesde kreeg Oranje twee honklopers met twee uit. Dashenko Ricardo sloeg een honkslag, waarna pinch-hitter Dwayne Kemp vier wijd kreeg. De laatste werd daarna gedwonegn uitgeschakeld en twee lopers bleven achter.

Nederland was hierna weer een stuk productiever in de zevende en achtste inning en scoorde in beide slagbeurten drie punten.

In de zevende inning toonde de Nederlandse aanval dat het duidelijk meer afstand wilde nemen, want de lopers pakten extra honken door die te stelen of op te schuiven na fouten. Met één uit sloeg Calten Daal een honkslag, stal het derde honk en scoorde na een wilde worp. Roger Bernadina kreeg daarna vier wijd en stal het tweede honk. De voormalige Major Leaguer stal even later ook het derde honk terwijl volgende slagman Ray-Patrick Didder vier wijd kreeg. Het loopwerk van Bernadina lokte een foute aangooi uit en zodoende scoorde hij het volgende punt. Hierna was het Didder die het tweede honk stal. Hij schoof op naar het derde honk nadat Denzel Richardson was uitgevangen en toen dat werd gevolgd door een fout scoorde ook Didder en verhoogde daarme de stand naar 12-5.

Zweden strandde een loper op het eerste honk in de 1e6 en werd in de zevende op rij uitgeschakeld door nieuwe pitcher Raf Cocu, die toen driemaal drie slag gooide. In de achtste kreeg Cocu een lead-off single tegen van Niklas Melin, maar hij ging uit bij een steelpoging. Twee pop-flies maakten een einde aan de Zweedse slagbeurt.

In de 2e8 werd eerste honkman Per Sjörs de nieuwe Zweedse pitcher. Met één uit homerde John Polonius, waarna Julian Rip een honkslag sloeg. Nadat Calten Daal was uitgevangen in diep midveld volgden Roger Bernadina en Ray-Patrick Didder met back-to-back RBI doubles. Dat bracht de stand op 15-5 en maakte een einde aan de wedstrijd.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Calten Daal (2B, 3-uit-6), Roger Bernadina (CF, 1-uit-2), Ray-Patrick Didder (RF, 2-uit-4), Denzel Richardson (DH, 1-uit-4), Sharlon Schoop (1B, 2-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 4-uit-5), Junior Martina (3B, 0-uit-2), Dwayne Kemp (PH/3B, 0-uit-1), John Polonius (SS, 2-uit-5), Julian Rip (LF, 1-uit-5) en pitchers Kaj Timmermans, Jayden Gonesh en Raf Cocu.


Nederland - Zweden 15-5 (8 inn.)
123456789RHE
Zweden00410000 -595
Nederland44100033 -15160
(twee uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de achtste inning)
pitchers Zwedeninn.SOBBHRER
Erik Marqvardsen, L (0-1)1-2444

August Mattsson2--554

Sam Börjes425333

Per Sjörs0.2--433

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans3.23-854

Jayden Gonesh, W (1-0)2.121---

Raf Cocu23-1--

(Gonesh winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

Homeruns: Nederland: Ray-Patrick Didder (2)(2e,solo,2 uit,op Mattsson), Dashenko Ricardo (1)(2e,3-run,2 uit,op Mattsson), John Polonius (1)(8e,solo,1 uit,op Sjörs).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Oswald Tscharf (Oostenrijk), 1B-Tomislav Ozimec (Kroatië),
3B-Christopher Feuerecker (Duitsland).
Official Scorer: Marco Rocci (Italië).
Play-by-Play Scorer: Fabio Zaccaria (Italië).
Technical Commissioner: Jaroslav Mika (Tsjechië).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:51 uur.
Locatie-Campo da Baseball, Complesso Valter Aluffi, Settimo Torinese (Italië) (complex Baseball Club Settimo).

Game Notes:
30e interlandwedstrijd van Nederlands tegen Zweden.
30e overwinning van Nederland tegen Zweden.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 27° C; windrichting oost-noordoost; windsnelheid 5 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 54%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.