Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland sluit oefenreeks in Taiwan af met verlies
English

DOULIU CITY, Yunlin County (Taiwan) - Op maandagmiddag (6 maart) sloot het Nederlands Team de reeks van zes oefenwedstrijden af ter voorbereiding op de komende vijfde editie van de World Baseball Classic met een 4-2 nederlaag. De ploeg won één van de zes oefenduels. Oranje opent het evenement op woensdag (8 maart) tegen Cuba. Dat duel begint om 5 uur 's morgens Nederlandse tijd.

Het Nederlands Team begon de voorbereidingen op het mondiale evenement op 17 februari toen de meeste spelers op het WBC-roster bijeen kwamen in Scottsdale in Arizona (USA). Daar speelde de ploeg vier oefenwedstrijden tegen drie teams uit de Korean Baseball Organization (KBO), de hoogste profcompetitie in Zuid-Korea. Ook werden twee intrasquad-games gespeeld, de laatste daarvan op 28 februari, de dag voordat de ploeg naar Taiwan afreisde.

In Taiwan speelde het team nog eens twee oefenwedstrijden. Op zondag verloor Nederland met 2-1 tegen Fubon Guardians, één van de teams uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL), de profcompetitie in Taiwan. Vandaag sloot Oranje af tegen TSG Hawks, dat vorig jaar officiëel aan de CPBL werd toegevoegd. Echter, volgens de regels moet een team in het eerste bestaansjaar eerst een seizoen in de Minor League spelen, en dat is dit jaar. TSG Hawks komt dan vanaf volgend jaar uit in de CPBL.

In januari werd de bekende Yi-Zhong Hong aangesteld als eerste Manager van TSG Hawks. Met 991 overwinningen is Hong de Manager met de meeste overwinningen in de CPBL-geschiedenis. In 2004-2010 leidde hij La New Bears, wat daarna de naam wijzigde in Lamigo Monkeys. Hong bleef daar Manager tot en met 2019. In deze zestien seizoenen leidde hij de ploeg naar zeven titels. In 2020-2021 was Hong de Manager van Fubon Guardians. In 2006 maakte hij deel uit van de coaching-staf van de nationale Chinese Taipei-ploeg tijdens de inaugurele World Baseball Classic. Het jaar erna werd Hong Manager van de nationale ploeg en loodste het team naar kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China), waar hij opnieuw de leiding bij de ploeg had.

In de twee oefenwedstrijden die in Taiwan zijn gespeeld kwamen 29 van de 30 spelers op het Oranje-roster in actie. De enige speler die niet speelde was pitcher Tom de Blok, want hij is aangekondigd als startende werper voor Nederland in het openingsduel van World Baseball Classic tegen Cuba op woensdag. In Arizona gooide de rechtshander in de twee daar gespeelde intersquad games.

In Douliu Baseball Stadium nam Nederland een 2-0 voorsprong in de vierde inning, maar verzuimde die vast te houden. Tegenstander TSG Hawks scoorde driemaal in de vijfde slagbeurt en won uiteindelijk met 4-2.

Lars Huijer was de startende werper voor Nederland en had een prima optreden met vijf strikeouts, terwijl hij maar één honkslag toestond in de vier innings die hij gooide. Voor Huijer was dit zijn derde oefenstart. De rechtshander schakelde de eerste zes slagmensen op rij uit. In de 2e3 kreeg Huijer een lead-off infield-hit tegen van Chen-Tso Tseng, maar hij werd even later uitgeschakeld in een dubbelspel. Huijer sloot de slagbeurt af met een strikeout, waarna hij weer drie nullen op rij kreeg in vierde en nog daarin nog eens tweemaal drie slag liet noteren.

Nederland kreeg drie honklopers in de eerste twee innings op starter Po-Ching Chen. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Jurickson Profar in de eerste helft van de eerste inning, maar hij strandde op het tweeede honk. In de tweede slagbeurt gooide Chen vier wijd op Wladimir Balentien en Richie Palacios, de eerste twee slagmensen. Chen volgde daarna met drie slag voor Jonathan Schoop en kreeg een double play-grounder van Chadwick Tromp, wat een einde maakte aan deze scoringskans.

...Wladimir Balentien...
...2-run homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland werd daarna op rij uitgeschakeld in de derde, maar opende de score in de vierde. Met één uit sloeg Didi Gregorius een honkslag en powerhitter Wladimir Balentien volgde met een homerun over de omheining in het linksveld. Met twee uit kreeg Jonathan Schoop vier wijd en schoof op naar het tweede honk na een wilde worp, maar bleef daar achter.

In het restant van de wedstrijd werd de Oranje-aanval onder de duim gehouden door vier relievers. De ploeg sloeg nog maar één honkslag, een 2-out single van Roger Bernadina in de vijfde inning op nieuwe werper Jun-Kai Zhang, die met rugnummer 204 speelde. Deze werper was een non-roster speler, is één van de Minor League-spelers van de ploeg en hij zou de winnende werper worden. Bernadina schoof op na een wilde worp en werd de laatste Nederlandse loper die in scoringspositie kwam. Nog maar twee Oranje-slagmensen bereikten de honken vanaf de zesde inning. In de zesde kreeg Richie Palacios vier wijd met twee uit en in de negende was er ook een vrije loop voor Sharlon Schoop met twee uit.

Overigens was het nummer 204 waar Zhang mee speelde niet het enige 'bijzondere' rugnummer in de ploeg van TSG Hawks. Vijf spelers op het actieve roster zullen spelen met nummer 0 (pitcher), 111 (pitcher), 303 (catcher), 003 (infielder) en 134 (outfielder). Andere teams in de CPBL hebben eveneens een paar hoge nummers, net zoals dat overigens normaal is in de profleagues in Japan en Zuid-Korea. De nummers 0 en 00 zijn daarvan het meest in gebruik. Deze nummers worden ook regelmatig gebruikt in de Amerikaanse Major League. Ook in het Nederlands Team speelt pitcher Derek West met 00 op zijn rug. En dat is allemaal normaal en geaccepteerd. Het is dan ook vreemd dat er vorig seizoen een discussie ontstond in de Nederlandse Hoofdklasse toen een speler van Hoofddorp Pioniers rugnummer 0 op zijn pak had staan. Dat werd niet toegestaan, omdat volgens de Nederlandse regels alleen de cijfers 1 tot en met 99 mogen worden gebruikt. Dat is natuurlijk best opmerkelijk, omdat 0 en 00, maar ook sommige hogere nummers normaal gebruikt mogen worden in het profhonkbal en tijdens internationale toernooien.

...Startende line-up TSG Hawks...
...# 003 is 1B Yu-Hsuan Yen...
Met een 2-0 voorsprong nam Juan Carlos Sulbaran de Oranje-pitching over in de 2e5. De rechtshander moest drie punten toestand, waarvan slechts één verdiend. Met één kwam Jhao-Yuan Jhang op het honk toen korte stop Xander Bogaerts een fout maakte. Vier wijd zorgde voor een volgende loper en een honkslag van Chen-Tso Tseng zette de honken vol. Even later kwam Hawks langszij toen de eerste twee lopers scoorden op een hiernavolgende honkslag van Wei-Han Hong. Met lopers 'op de hoeken' nam Hawks een 3-2 voorsprong na een doorgeschoten bal.

In de volgende twee innings kregen Oranje-relievers Ryan Huntington (zesde) en Eric Mendez Matos (zevende) drie nullen op rij.

De Taiwanese tegenstander voegde nog een 'insurance run' toe in de 2e8 op nieuwe pitcher Antwone Kelly. Met één uit kreeg hij een driehonkslag tegen van Wei-Han Hong. Vervolgens kreeg Jia-Hong Lin vier wijd, maar toen de vierde wijdbal in een wilde worp eindigde kon Hong scoren om de stand op te voeren naar 4-2.

Hoewel TSG Hawks de leiding had werd de negende inning toch volledig uitgespeeld. In de 2e9 beklom Arij Fransen de heuvel voor Nederland. Met twee uit kreeg hij een driehonkslag tegen van pinch-hitter Yi-Shen Sun, maar een vangbal maakte daarna een einde aan de wedstrijd.

Voor Nederland kwamen de volgende spelers in actie:
Jurickson Profar (LF, 0-uit-3), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Josh Palacios (CF, 0-uit-1), Xander Bogaerts (SS, 0-uit-3), Ray-Patrick Didder (SS, 0-uit-1), Didi Gregorius (1B, 1-uit-3), Sicnarf Loopstok (1B, 0-uit-1), Wladimir Balentien (DH, 1-uit-3), Richie Palacios (RF, 0-uit-1), Zander Wiel (RF, 0-uit-1), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-2), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-0), Chadwick Tromp (C, 0-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-1), Andrelton Simmons (3B, 0-uit-2), Juremi Profar (3B, 0-uit-1) en pitchers Lars Huijer, Juan Carlos Sulbaran, Ryan Huntington, Eric Mendez Matos, Antwone Kelly en Arij Fransen.

(6 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland verliest nipt in oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley. (5 maart)
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


TSG Hawks - Nederland 4-2 (9 inn.)
123456789RHE
Nederland000200000-231
TSG Hawks000030010-450
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer45-1--

Juan Carlos Sulbaran, BS (1), L (0-2)1-1231

Ryan Huntington1-----

Eric Mendez Matos1-----

Antwone Kelly1-1111

Arij Fransen1--1--

pitchers TSG Hawksinn.SOBBHRER
Po-Ching Chen434222

Jun-Kai Zhang, W (1-0)11-1--

Yu-Ming Hsu, H (1)1-1---

Ts-Hsiang Yang, H (1)1-----

Pin-Yang Zeng, SV (1)111---

Homerun: Nederland: Wladimir Balentien (1)(4e,2-run,1 uit,op Chen).
Umpires: .
Official Scorer-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-00:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Douliu Baseball Stadium, Douliu City (Taiwan).

Game Notes:
Zesde (en laatste) oefenwedstrijd als onderdeel van de voorbereidingen op de World Baseball Classic.
Tweede van twee oefenwedstrijden tijdens de voorbereidingen in Taiwan.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.