Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Nederland naar Halve Finale Europees Kampioenschap na kleine winst vs. Britten
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich geplaatst voor de Halve Finale na een kleine 7-5 overwinning tegen Groot-Brittannië in de Kwartfinale op donderdagavond (16 september), Dag 5 van de 36e editie van het Europees Kampioenschap. In de Halve Finale zal het Koninkrijksteam het moeten opnemen tegen Spanje, dat vandaag in hun Kwartfinale met 5-2 won van België. De wedstrijd wordt vrijdagmiddag (15:00 uur) gespeeld in Avigliana.

Vandaag werd Nederland met 13-5 'outhit' door Groot-Brittannië en was niet in staat afstand te nemen. Met een 3-2 voorsprong scoorde Oranje driemaal in de vijfde, maar de Britse tegenstander verkleinde de achterstand naar slechts 6-5 in de zesde, waarna de ploeg puntloos werd gehouden in de laatste drie slagbeurten. Vier van de zeven Oranje-punten waren onverdiend.

Oranje opende het EK op zondag met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije, waarna de volgende dag een 11-1 winst werd toegevoegd tegen Tsjechië. Op dinsdag sloot de ploeg de Voorronde af met een 15-5 overwinning tegen Zweden om op de eerste plaats te eindigen in Groep D en zich te plaatsen voor de Kwartfinale.

De andere Halve Finale op vrijdag wordt gespeeld tussen Italië en Israël. In hun Kwartfinale vandaag won Italië slechts met 8-5 van Kroatië, dat zich op woensdag voor het eerst in twintig jaar weer plaatste voor de Kwartfinale. Destijds, tijdens het Europees Kampioenschap van 2001 in Bonn (Duitsland), verraste Kroatië en schakelde bijna Nederland uit, maar verloor nipt met 8-7. Jimmy Summers gooide toen voor Kroatië en hij is nog altijd één van de werpers van de ploeg, maar is ook één van de coaches. Italië brak een 1-1 stand door driemaal te scoren in de vierde inning, waarna (met een 4-2 voorsprong) vier punten werden toegevoegd in de achtste, maar Kroatië kwam terug met drie punten in de negende. Israël won hun Kwartfinale tegen Tsjechië met 3-2 op een '2-out, walk-off single' in de negende inning van Joey Wagman.

Op woensdag hadden de acht beste ploegen een vrije dag. Maar op die dag werden wel de vier 'Kwartfinales' in de Degradatie-Poule gespeeld. Duitsland, Oostenrijk, Rusland en Zweden kwamen allemaal tot winst om zich te plaatsen voor de negende tot en met twaalfde plaats. Vandaag wonnen Duitsland en Rusland opnieuw en zullen zodoende op zaterdag tegen elkaar spelen om de 9e en 10e plaats, terwijl Oostenrijk en Zweden zullen spelen om de 11e en 12e plaats. De overige twee 'Halve Finales' in de Degradatie-Poule om de onderste vier plaatsen worden op vrijdag gespeeld.

...Het Nederlands Team dat 35 punten scoorde en...
...39 honkslagen had tegen Groot-Brittannië tijdens...
...het Europees Kampioenschap 1989 in Frankrijk...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Vandaag ontmoetten Nederland en Groot-Brittannië elkaar voor de twaalfde keer. De ploegen stonden voor het eerst tegenover elkaar in 1952 in Amsterdam in een wedstrijd die was georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Honkbal Bond. Dat eerste duel eindigde met een 5-3 stand in voordeel van Nederland bij wie Han Urbanus de complete wedstrijd gooide. Het duurde hierna tot 1989 voordat de volgende wedstrijd werd gespeeld. Dat was in Savigny-sur-Orge (Frankrijk) tijdens het Europees Kampioenschap. In die wedstrijd kwam Oranje, met Jim Stoeckel als Manager, tot een enorme 35-0 shutout-overwinning, één van de grootste overwinningen ooit door het Nederlands Honkbal Team.

Destijds sloeg Nederlands een record-aantal van 39 honkslagen, waaronder een record-aantal van 10 homeruns. Lead-off hitter Robert Niggebrugge sloeg 7-uit-7 met en vrije loop en een homerun. Hans van Renselaar sloeg 6-uit-7 en René Rijst was 5-uit-7. Michael Crouwel en Elton Wilson sloegen beiden vier honkslagen, Bob van Aalen en Ronald Stoovelaar kwamen beiden tot drie honkslagen. De tien homeruns werden geslagen door Wismar Ansjeliena (2-run), Eric de Bruin (solo), Niggebrugge (solo), Stoovelaar (3-run), Wilson 3 (solo, 2-run, solo), Rijst 2 (grand slam, 2-run) en Crouwel (2-run). In een 12-run rally in de vierde inning sloegen Crouwel, Niggebrugge, Van Renselaar, Rijst, Stoovelaar en Wilson allemaal twee honkslagen. De klappen van Wilson waren allebei een homerun. Hij voegde er daarna nog een derde homerun aan toe in de vijfde.

Door de jaren heen volgde nog een aantal ruime overwinningen (13-0, 28-2, 27-0). In de laatste drie wedstrijden won Nederland met 11-2, 11-1 en 10-2. Het laatste duel tussen Nederland en Groot-Brittannië werd gespeeld tijdens het Europees Kampioenschap 2019 in Duitsland. De wedstrijd werd na acht innings gestaakt wegens duisternis en vier dagen later op een andere locatie uitgespeeld waar Oranje met 10-2 won.

Voor vandaag, sinds 1952, scoorde Nederland 156 punten tegen de Britse ploeg, terwijl de Oranje-pitching slechts 11 tegenpunten toestond.

(16 september)

Uitslagen Dag 4 (woensdag):
Degradatie-Poule Kwartfinales: Oekraïne vs. Rusland 5-15 (7 inn.); Duitsland vs. Frankrijk 3-2; Oostenrijk vs. Slowakije 4-3; Griekenland vs. Zweden 0-10 (7 inn.).
De winnende teams spelen op de 9e-12e plaats, de verliezende teams spelen om de 13e-16e plaats.

Overige uitslagen Dag 5:
Degradatie-Poule Halve Finales 9e-12e plaats: Rusland vs. Oostenrijk 14-4 (7 inn.); Duitsland vs. Zweden 13-2 (6½ inn.).
Duitsland en Rusland spelen om de 9e en 10e plaats; Oostenrijk en Zweden spelen om de 11e en 12e plaats.
Kampioenspoule Kwartfinales: Italië vs. Kroatië 8-5; Spanje vs. België 5-2; Israël vs. Tsjechië 3-2.
De winnende teams spelen om de 1e-4e plaats (Halve Finales), de verliezende teams spelen om de 5e-8e plaats.

Gerelateerde Artikelen:
Nederland naar Kwartfinale EK na winst op Zweden. (14 september)
Nederland wint overtuigend vs. Tsjechen op Dag 2 EK. (13 september)
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)



...Lars Huijer...
...winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een aantal onweersbuien in de regio en een weercode 'oranje' konden alle wedstrijden vandaag volgens schema worden gespeeld. En zo stonden Nederland en Groot-Brittannië tegen elkaar in de Kwartfinale. Oranje keek kort tegen een achterstand aan, draaide het duel onmiddellijk om, maar kon echter geen comfortabele afstand nemen.

In de eerste helft van de eerste inning had Groot-Brittannië een productieve slagbeurt op Oranje-starter Lars Huijer. Kent Blackstone en Gabriel Rincones, Jr. openden de wedstrijd met honkslagen. Zij schoven hierna op toen de tweede worp van Huijer op volgende slagman Alex Crosby in een wilde worp eindigde. Crosby sloeg een grounder en Huijer volgde met een strikeout, maar hierna leverde Aaron Singh een puntscorende honkslag af die de Britse Ploeg een 1-0 voorsprong bezorgde. Rincones bleef achter op het derde honk, want Huijer sloot af met een volgende strikeout.

Maar Groot-Brittannië stond voor en dat was voor het eerst in de historie tussen de twee ploegen die begon met een wedstrijd in 1952.

De voorsprong was van korte duur, want Nederland antwoordde met twee punten in de eigen eerste slagbeurt op de 34-jarige starter Daniel Cooper. De in Amerika geboren rechtshander speelde professioneel in de Minor League (Single-A, Double-A) in de Seattle Mariners-organisatie in 2009-2011. Cooper speelde hierna in een Independent League in 2012, waarna hij in 2013 in Zweden speelde en in 2014 in Australië. Hij gooit Groot-Brittannië sinds 2013 en sindsdien nam hij deel aan de World Baseball Classic Qualifiers in 2013 en 2017 en het Europees Kampioenschap in 2014, 2016 en 2019.

In de tweede helft van de eerste inning opende Jiandido Tromp met vier wijd op Cooper, waarna hij de gelijkmaker liet aantekenen door helemaal vanaf het eerste honk te scoren toen Roger Bernadina een tweehonkslag afleverde. De ploeg kreeg lopers 'op de hoeken' na een honkslag van volgende slagman Ray-Patrick Didder, die even later het tweede honk stal. Nadat Sharlon Schoop een grounder had geslagen scoorde Bernadina het leidende punt toen een grounder van Sicnarf Loopstok in een fout eindigde. De inning werd afgesloten toen Dwayne Kemp in een dubbelspel sloeg.

Lars Huijer kreeg geen problemen in de tweede inning en kreeg drie nullen op rij, waarbij hij twee slagmensen met drie slag uitschakelde. Aan de andere kant kreeg ook zijn Britse collega Daniel Cooper drie opeenvolgende nullen (één strikeout) in de tweede Oranje-beurt.

Met één uit in de 1e3 sloeg Gabriel Rincones, Jr. weer een honkslag. Dit keer werd hij gedwongen uitgeschakeld en liet Groot-Brittannië een loper achter, want Huijer sloot af met zijn vijfde strikeout.

Nederland voegde weer een punt toen in de 2e3. Jiandido Tromp begon met vier wijd en stal het tweede honk terwijl Roger Bernadina drie slag kreeg. Toen de aangooi van de catcher in het midveld belandde schoof Tromp op naar het derde honk. Hierna werd Ray-Patrick Didder geraakt door een worp en stal eveneens het tweede honk. Tromp scoorde vervolgens op een grounder van Sharlon Schoop, maar Didder bleef achter op het derde honk.

...Jiandido Tromp...
...3 runs, RBI,...
...double, 2x 4 wijd,...
...1 gestolen honk...
(© Foto: EK 2021)
Groot-Brittannië kwam weer terug met een punt in de 1e4 op drie opeenvolgende honkslagen. Met twee uit sloegen Grant Kerry en Kennard Dawson allebei een honkslag. Toen Dawson's infield-voor voor de thuisplaat werd gevolgd door een fout schoof Kerry op naar het derde honk. Hij scoorde even later toen volgende slagman Nateshon Thomas eveneens een honkslag sloeg. Echter, met loper op het eerste en derde honk eindigden de inning en score-dreiging toen Lars Huijer succesvol Thomas op het eerste honk uitschakelde met een pick-off. Maar de stand was nu 3-2 en Groot-Brittannië 'outhitte' Nederland op dit moment met 7-2.

Nadat Daniel Cooper weer drie nullen op rij had gekregen aan de Oranje-kant in de 2e4 (drie groundouts) kreeg Groot-Brittannië weer een loper in scoringspositie in de 1e5. Met één uit leverde Gabriel Rincones, Jr. zijn derde honkslag af en schoof op toen die werd gevolgd door een foute aangooi. Lars Huijer had hierna een goed sloot, ondanks een loper in scoringspositie en dat was in dit geval een loper die het gelijkmakende punt vertegenwoordigde. De rechtshander schakelde de volgende slagman met drie slag uit, waarna hij Rincones het derde honk zag bereiken na een wilde worp, maar hierna sloot hij af met zijn zevende strikeout.

Nederland sloeg daarna toe in de 2e5 en nam wat meer afstand door drie punten te scoren, waarvan twee onverdiend. Calten Daal opende met een honkslag en Jiandido Tromp volgde met een tweehonkslag. Na drie slag voor Roger Bernadina werd getracht Daal op de plaat uit te schakelen op een grounder van Ray-Patrick Didder, maar iedereen was safe en dus werd er gescoord. Hierna eindigde een volgende poging om een loper op de plaat uit te schakelen in een foute aangooi en twee punten. Op een grounder van Sharlon Schoop volgde een foute aangooi aan de plaat waar Tromp scoorde en dat stelde ook Didder in staat tot scoren te komen. Schoop schoof op naar het tweede honk en bleef achter. Nederland stond nu met 6-2 voor.

Echter, de wedstrijd was nog lang niet afgelopen en het verschil van vier punten leek niet genoeg (of misschien toch wel), want Groot-Brittannië kwam ook tot een rally met twee uit in de 1e6 en schreef daarbij ook een stukje geschiedenis. Aaron Singh begon met een twehonkslag, maar een groundout en een vangbal volgden. Maar met twee uit volgden weer drie honkslagen! Eerst scoorde Singh na een honkslag van Kennard Dawson. Hierna bereikte Nateshon Thomas het honk via een infield-hit en toen dat werd gevolgd door een foute aangooi kreeg de Britse ploeg lopers op het tweede en derde honk. Volgende slagman Kent Blackstone sloeg de bal diep het rechtsveld in voor wat een homerun leek te worden. Maar de bal raakte de omheining en bleef dus in het veld, maar Blackstone had Dawson en Thomas binnengeslagen met zijn 2-run double om de achterstand te verkleinen naar 6-5. Met Blackstone op het tweede honk en twee uit nam Kevin Kelly de pitching over van Lars Huijer, die twaalf honkslagen moest incasseren. Kelly kreeg een inning-afsluitende grounder van Gabriel Rincones, Jr., die voor het eerst werd uitgeschakeld.

...Anita Manca was één van de Official Scorers...
...vanavond; Op de foto staat de ervaren...
...Italiaanse scorer samen met Nederlandse...
...collega Marco Stoovelaar tijdens het...
...Wereldkampioenschap 2009 in Nettuno (Italië)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Door meer dan drie punten te scoren deed Groot-Brittannië iets dat het nooit eerder had gedaan in een wedstrijd tegen Nederland. De vijf punten zijn de meeste die door een Britse ploeg zijn gescoord sinds de drie punten in de allereerste wedstrijd tussen de twee landen in 1952, bijna zeventig jaar geleden!

Groot-Brittannië ging ook naar de bullpen in de 2e6. Fred Mosier nam het over, maar hij moest het zevende Oranje-punt toestaan. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Junior Martina en gooide vier wijd op volgende slagman John Polonius. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Calten Daal, waarna Martina scoorde op een hiernavolgende opofferingsslag van Jiandido Tromp. Een grounder eindigde de slagbeurt.

De Britse ploeg kwam weer op het honk met twee uit in de 1e7 toen Aaron Singh een honkslag sloeg (zijn derde), maar Kevin Kelly sloot af met een strikeout.

In de 1e8 werd Juan Carlos Sulbaran de derde werper vanavond voor het Nederlands Team. De rechtshander kreeg drie nullen op rij en gooide tweemaal drie slag.

Echter, de Oranje-aanval werd ook weer op uit uitgeschakeld met twee strikeouts in hun achtste slagbeurt.

Wendell Floranus beklom daarna de heuvel in de 1e9 om de wedstrijd af te sluiten voor Nederland. De rechtshander, die professioneel speelt in Mexico, schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit, waarna een vangbal een einde aan de wedstrijd maakte.

Jiandido Tromp had een prima wedstrijd vanavond voor Nederland, want hij sloeg niet alleen een punt binnen, hij scoorde ook driemaal, had een double, kreeg tweemaal vier wijd en stal een honk.

Voor Groot-Brittannië sloegen Gabriel Rincones, Jr. en Aaron Singh allebei drie honkslagen.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Jiandido Tromp (LF, 1-uit-1), Roger Bernadina (CF, 1-uit-4), Ray-Patrick Didder (RF, 1-uit-3), Sharlon Schoop (1B, 0-uit-4), Sicnarf Loopstok (C, 0-uit-4), Dwayne Kemp (DH, 0-uit-4), Junior Martina (3B, 1-uit-4), John Polonius (SS, 0-uit-3), Calten Daal (2B, 1-uit-2) en pitchers Lars Huijer, Kevin Kelly, Juan Carlos Sulbaran en Wendell Floranus.


Nederland - Groot-Brittannië 7-5
123456789RHE
Groot-Brittannië100103000-5133
Nederland20103100X-753
pitchers Groot-Brittanniëinn.SOBBHRER
Daniel Cooper, L (0-1)542462

Fred Mosier331111

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (1-0)5.27-1254

Kevin Kelly, H (1)1.12-1--

Juan Carlos Sulbaran, H (1)12----

Wendell Floranus, SV (1)12----

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Mojmir Jankovic (Slowakije), 1B-Marco Taurelli (Italië),
3B-Christopher Feuerecker (Duitsland).
Official Scorer: Anita Manca (Italië).
Play-by-Play Scorer: Marco Rocci (Italië).
Technical Commissioner: Christian Posny (Duitsland).
Aanvangstijd-20:28 uur.
Speeltijd-2:39 uur.
Locatie-Stadio Baseball Paschetto, Campo Comunale, Torino (Italië) (complex Grizzlies Torino 48 Baseball Club).

Game Notes:
12e interlandwedstrijd van Nederland tegen Groot-Brittannië.
12e overwinning van Nederland tegen Groot-Brittannië.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 23° C; windrichting noord; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 92%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.