Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland opent World Baseball Classic met winst tegen Cuba
English

TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Team, of Team Kingdom of the Netherlands, zoals de ploeg op interntionale toernooien genoemd wordt, beleefde een prima start van de vijfde editie van de World Baseball Classic. Op woensdag (8 maart) speelde Oranje de openingswedstrijd van het mondiale evenement tegen Cuba en kwam tot een 4-2 overwinning. 's Avonds boekte Panama een ruime 12-5 winst tegen gastheer Chinese Taipei

Voor Nederlands was dit de vierde overwinning tegen de Cubaanse ploeg in vijf onderling gespeelde wedstrijden tot nu toe in de vijf World Baseball Classics sinds 2006.

Oranje speelde vandaag een prima wedstrijd. Ondanks een snelle Cubaanse scoringskans in de eerste inning en een 1-0 achterstand in de tweede inning herstelde de ploeg, kwam langszij, nam de wedstrijd over en draaide die in de zesde inning in eigen voordeel om. De Nederlandse pitching deed het heel goed en stond maar drie honkslagen toe aan Cuba, dat een lange traditie heeft als één van de sterkste honkballanden. Maar vandaag wist Cuba niet tot scoren te komen in de eerste inning en verzuimde meer afstand te nemen nadat het een vroege voorsprong had genomen. In plaats daarvan trof de Cubaanse pitching een taaie Oranje-slagploeg. En hoewel de Cubaanse werpers samen dertien keer drie slag gooiden, moesten ze ook zeven honkslagen incasseren, waarvan een aantal op het juiste moment werden geslagen.

...Startende pitcher Tom de Blok...
...eerste heuvel-optreden sinds september 2021...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje-Manager Hensley Meulens begon vandaag met een team waarvan ALLE negen positie-spelers Major League-ervaring hebben! In totaal speelden de negen samen in 66 Major League-seizoenen, speelden in 6.330 wedstrijden en sloegen 5.754 honkslagen, waaronder 660 homeruns. De 'langstdienende' Major Leaguers zijn Didi Gregorius en Andrelton Simmons, die beiden in elf Major League-seizoenen speelden. Beiden zijn momenteel Free Agent. Xander Bogaerts speelde in de meeste wedstrijden (1.264 in tien seizoenen) en sloeg de meeste honkslagen (1.410). Jonathan Schoop liet de meeste homeruns noteren (174).

De enige speler zonder Major League-ervaring in de startende line-up was startende werper Tom de Blok. Maar de rechtshander speelde wel drie seizoenen (2017-2019) professioneel in de Minor Leagues in de Detroit Tigers-organisatie. In die seizoenen gooide De Blok in 64 wedstrijden (51 starts) en was 11-21 met een 3.91 ERA en schakelde 234 slagmensen met drie slag uit in 294 2/3 inning. In het ingekorte seizoen 2020 keerde hij terug naar Nederland en gooide hij weer voor L&D Amsterdam Pirates voor wie hij ook uitkwam in 2021. Tijdens het seizoen 2021, in mei, gooide hij een 7-inning Perfect Game. In juni van dat jaar had De Blok een sterk optreden (6 strikeouts, 5 2/3 inning) voor het Nederlands Team in een thriller tegen de Dominicaanse Republiek (in wat een 4-3 nederlaag werd) tijdens de WBSC Baseball Final Olympic Qualifier in Mexico. Een dag na afloop van het evenement (waarin Nederland werd uitgeschakeld voor de Olympische Spelen in Japan) tekende De Blok een profcontract bij Pericos de Puebla in de Liga Mexicana de Béisbol. Echter, minder dan twee weken later, na één start te hebben gemaakt voor Puebla, werd De Blok 'released' vanwege een blessure. De rechtshander keerde terug naar Amsterdam Pirates, waarna hij begin september zijn volgende heuvel-optreden had en één inning gooide tijdens de Play-Offs tegen HCAW. Dat was zijn laatste wedstrijd. Vanwege zijn blessure kwam De Blok in hele seizoen 2022 niet in actie. Dit jaar zal hij op de heuvel staan bij Curaçao Neptunus. Dat betekende ook dat De Blok vandaag in zijn eerste wedstrijd voor Oranje gooide sinds hij tegenover de Dominicanen stond op 24 juni 2021. Daarnaast was dit zijn eerste keer terug op de heuvel in een wedstrijd sinds 5 september 2021. Tijdens de voorbereidingen op de Classic van dit jaar gooide De Blok vorige week in twee intrasquad-games tijdens een trainingskamp in Arizona (USA).

Cuba speelt met een ploeg met daarin een aantal overbekende spelers, die in vele internationale toernooien hebben gespeeld, waaronder de Honkbal Week Haarlem en het World Port Tournament, de twee toernooien in Nederland. Bovendien heeft ook deze ploeg een aantal spelers met Major League-ervaring. Daaronder twee actieve Major Leaguers, derde honkman Yoán Moncada Olivera en midvelder Luis Robert Moirán, Jr.. De 27-jarige Moncada speelt sinds 2016 in de Major League. In dat jaar speelde hij voor Boston Red Sox, sinds 2017 komt hij uit voor Chicago White Sox. Bij Boston was Moncada teamgenoot van Xander Bogaerts. In totaal speelde hij in 643 Major League-wedstrijden. De 25-jarige Robert speelt sinds 2020 eveneens voor Chicago White Sox. Hij kwam uit in 222 Major League-wedstrijden.

...Yoenis Céspedes Milanés...
(© Foto: Henk Seppen)
Ook actief voor de ploeg is de 37-jarige veteraan (DH) Yoenis Céspedes Milanés, die in 834 Major League-wedstrijden speelde voor Oakland A's (2012-2014), Boston Red Sox (2014), Detroit Tigers (2015) en New York Mets (2015-2018, 2020). Korte stop Erisbel Arruebarrena Escalante speelde in 22 Major League-wedstrijden in het seizoen 2014 voor Los Angeles Dodgers en was daar toen teamgenoot van Oranje-outfielder Roger Bernadina. Catcher Lorenzo Quintana Fernández speelde in de Minor Leagues voor Miami Marlins in 2018-2022. Hij werd in augustus 'released'. Eerste honkman Yadir Drake Dominguez (2015-2016) en tweede honkman Yadil Mujica Díaz (2011-2012) speelden eveneens in de Minor Leagues. Een andere veteraan op het Cubaanse roster is de 36-jarige Alfredo Despaigne Rodriguez, die sinds 2014 in de Japanse profcompetitie speelt. Despaigne won de Japan Series viermaal met Fukuoka SoftBank Hawks, waar hij in vier seizoenen teamgenoot was van de Nederlandse werper Rick van den Hurk. Despaigne speelde vandaag niet in het duel tegen Nederland.

Tom de Blok kreeg de honken snel vol in de eerste helft van de eerste inning, hoewel hij ook een keer een slagman met drie slag uitschakelde. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Roel Santos Martinez en Yoán Moncada. Santos speelde in 2017 in Japan voor Chiba Lotte Marines. De Blok volgde met drie slag voor Luis Robert, Jr., maar kreeg daarna de honken vol toen hij ook een vrije loop weggaf aan Yoenis Céspedes. Maar met drie lopers op de honken en slechts één uit eindigde de scoringsdreiging toen Lorenzo Quintana de bal sloeg richting korte stop Xander Bogaerts, die vervolgens een 6-4-3 dubbelspel begon om de inning mee af te sluiten.

Maar in de 1e2 opende Cuba wel de score. Met één uit gooide De Blok vier wijd op Yoelkis Guibert, die vorig jaar uitkwam voor de Canadese ploeg van Quebec Capitales in de Frontier League, een professionele Independent League. Met twee uit scoorde Guibert op een tweehonkslag van Yadil Mujica, die zelf op het tweede honk strandde.

In de derde inning kreeg De Blok drie nullen op rij, waaronder een tweede strikeout voor Robert.

De Cubaanse starter Yariel Rodríguez Yordy begon met drie slag voor Jurickson Profar, die vorig seizoen speelde voor San Diego Padres, maar momenteel een Free Agent is. De rechtshander gooide vervolgens vier wijd op Roger Bernadina, maar kwam daarna ook tot een strikeout op Xander Bogaerts, die in december een 11-jarig contract (280 miljoen dollar) tekende bij San Diego Padres. Bernadina strandde op het eerste honk, want de slagbeurt eindigde met een grounder van Didi Gregorius. Hij speelde vorig seizoen voor Philadelphia Phillies, werd in augustus 'released' en is nog altijd Free Agent.

In de tweede inning kreeg Nederland twee honklopers op Rodríguez, die sinds 2020 in Japan speelt voor Chunichi Dragons. Rodríguez raakte lead-off hitter Jonathan Schoop met een worp, waarna hij met één uit ook Josh Palacios met een worp raakte. Ook zij bleven achter, want Rodríguez sloot daarna af met drie slag voor Andrelton Simmons en Chadwick Tromp. Simmons speelde vorig jaar voor Minnesota Twins, werd eveneens in augustus 'released' en is ook nog Free Agent.

Maar in de 2e3 kwam Oranje langszij. Met één uit bereikte Roger Bernadina het honk via een infield-hit richting zijn voormalige teamgenoot Erisbel Arruebarrena. Bernadina kwam in scoringspositie op een hiernavolgende grounder van Xander Bogaerts, waarna hij scoorde toen Didi Gregorius de bal het linksveld in sloeg voor een honkslag.

...Oranje-Manager Hensley Meulens...
(© Foto: Henk Seppen)
De Cubaanse aanval werd vanaf de derde inning het zwijgen opgelegd. Eerst door Tom de Blok in de derde en vervolgens door Derek West en Eric Mendez Matos, die beiden hun interlanddebuut maakten in het Nederlands Team. In de 1e4 kreeg West drie grounders op rij. Met twee uit in de vijfde gooide West vier wijd op Roel Santos, waarna Mendez de Oranje-pitching overnam. Hij zag Santos het tweede honk stelen, maar kreeg daarna een inning-afsluitende pop-fly in fout gebied. In de zesde gooide Mendez vier wijd op Yoenis Céspedes met één uit, maar die strandde op het eerste honk.

Nederland liet weer een loper achter in de 2e4 op Yariel Rodríguez, die zesmaal drie slag gooide. Met twee uit sloeg Andrelton Simmons een honkslag, maar Chadwick Tromp volgde met een grounder.

In de vijfde inning nam Onelki García de Cubaanse pitching over. De 33-jarige linkshander speelde in 2013 in de Major League voor Los Angeles Dodgers en in 2017 voor Kansas City Royals. Daarna speelde García in Japan voor Chunichi Dragons (2018) en Hanshin Tigers (2019-2020). García kreeg drie nullen op rij, waaronder drie slag voor Roger Bernadina.

Maar in de 2e6 sloeg Oranje toe en draaide de wedstrijd om.

Eerst opende Didi Gregorius met vier wijd, waarna Jonathan Schoop een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werperswissel en Carlos Viera nam het over. Hij begon met drie slag voor Wladimir Balentien, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Josh Palacios, die eveneens zijn interlanddebuut in Oranje maakte. Op zijn honkslag scoorde Gregorius om Nederland op een 2-1 voorsprong te zetten, terwijl Schoop opschoof naar het derde honk. Viera kwam hierna ook tot drie slag op Andrelton Simmons, maar daarna opnieuw een productieve honkslag incasseren, want Chadwick Tromp leverde een 2-run single af in het midveld. Schoop en Palacios scoorden en dat verhoogde de Oranje-voorsprong naar 4-1. Viera eindigde de inning met drie slag voor Jurickson Profar, maar ondanks dat hij driemaal drie slag gooide stond Cuba ook achter.

In de 1e7 nam Kevin Kelly de Oranje-pitching over en kreeg het tweede Cubaanse punt tegen. De rechtshander werd begroet met een lead-off double van Yoelkis Guibert, die opschoof naar het derde honk nadat volgende slagman Erisbel Arruebarrena werd uitgevangen. Even later scoorde Guibert op een grounder van Yadil Mujica. Maar dit zou het laatste Cubaanse punt zijn dat werd toegestaan.

Nederland zou eveneens puntloos blijven in het restant van de wedstrijd. Het team kwam dicht bij een ander punt in de 2e7 op nieuwe pitcher Miguel Romero, die sinds 2017 in de Minor Leagues speelt voor Oakland A's. Vorig seizoen gooide Romero in 38 wedstrijden in relief in Triple-A en was 2-1. Roger Bernadina begon met een honkslag en stal het tweede honk, terwijl volgende slagman Xander Bogaerts drie slag kreeg, waarna hij het derde honk bereikte na een grounder van Didi Gregorius. Maar daar strandde hij, want Romero sloot af met drie slag voor Jonathan Schoop.

Franklin Van Gurp stond in de 1e8 op de heuvel voor het Kingdom-team. Die slagbeurt eindigde met de bevestiging van een beslissing na een challenge. Met één uit sloeg Luis Robert, Jr. (die driemaal drie slag had gekregen) een tweehonkslag, maar kon niet opschuiven op een grounder richting kort van volgende slagman Yoenis Céspedes. Even later werd Robert op het tweede honk uitgeschakeld via een pick-off van catcher Chadwick Tromp. Cuba volgde met een challenge op de beslissing van de Amerikaanse 2B Umpire Dan Iassogna, maar na het bekijken van de beelden werd de call van de ervaren Major League-umpire bevestigd en eindigde de inning.

De Cubaanse reliever Liván Moinelo Pita schakelde drie Nederlandse slagmensen op rij uit in de 2e8. Oranje-closer Wendell Floranus deed hetzelfde in de 1e9 en kreeg een save op zijn naam.

Nederland vs. Cuba, World Baseball Classic
DatumUitslagLocatie
9 maart 200611-2 verliesSan Juan (Puerto Rico)
8 maart 20136-2 winstTokyo (Japan)
11 maart 20137-6 winstTokyo (Japan)
15 maart 201714-1 winst (7 inn.)Tokyo (Japan)
8 maart 20234-2 winstTaichung (Taiwan)
Voor Nederland kwamen vandaag de volgende spelers in actie:
Jurickson Profar (LF, 0-uit-4, 2 strikeouts), Roger Bernadina (CF, 2-uit-3, punt, 4-wijd, strikeout, gestolen honk), Xander Bogaerts (SS, 0-uit-4, 2 strikeouts), Didi Gregorius (1B, 1-uit-3, punt, RBI, 4-wijd), Jonathan Schoop (2B, 1-uit-3, punt, 2 strikeouts), Wladimir Balentien (DH, 0-uit-4, strikeout), Josh Palacios (RF, 1-uit-3, punt, RBI, 2 strikeouts, gestolen honk), Andrelton Simmons (3B, 1-uit-4, 2 strikeouts), Chadwick Tromp (C, 1-uit-3, 2 RBI's, strikeout) en pitchers Tom de Blok, Derek West, Eric Mendez Matos, Kevin Kelly, Franklin Van Gurp en Wendell Floranus.

(8 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland sluit oefenreeks in Taiwan af met verlies. (6 maart)
Nederland verliest nipt in oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley. (5 maart)
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


...Links: Startende pitcher Tom de Blok met Pitching Coach en Hall of Famer Bert Blyleven voor de wedstrijd...
...Rechts: Spelers, coaches en begeleiding van het Nederlands Team luisteren naar het Volkslied...

...Links: Nederland-Manager Hensley Meulens (31) en Cuba-Manager Armando Johnson Zaldívar (6) in gesprek...
...met Umpires Nic Lentz (HP, links), Shoji Arisumi (1B), Dan Iassogna (2B) en Serge Makouchetchev (3B)...
...Rechts: De Cubaanse startende werper Yariel Rodríguez Yordy...

...Links: Oranje 2B Jonathan Schoop schakelt Yoenis Céspedes Milanés uit in een dubbelspel in de 1e inning...
...Rechts: Roger Bernadina op het 2e honk met korte stop Erisbel Arruebarrena Escalante in de 3e inning...
...De twee waren teamgenoot in 2014 bij LA Dodgers; Even later scoort Bernadina de gelijkmaker...

...Derek West, Eric Mendez Matos en Kevin Kelly gooiden in relief...
...Mendez werd de winnende werper in zijn interlanddebuut...

...Links: Roel Santos Martinez steelt het 2e honk in de 5e inning; Xander Bogaerts wacht op de bal...
...Rechts: Didi Gregorius (18) wordt begroet na het scoren van het leidende punt in de 6e inning...

...Links: Later in de 8e viert Josh Palacios het scoren van het vierde Oranje-punt...
...Rechts: 2B Jonathan Schoop tikt loper Luis Robert Moirán Jr. uit in een pick-off in de 8e inning...

...Franklin Van Gurp (links) en Wendell Floranus gooiden de 7e en 8e inning voor Nederland...

...Links: Oranje-korte stop Xander Bogaerts had acht assists in het duel van vandaag...
...Rechts: Manager Hensley Meulens en catcher Chadwick Tromp (2 RBI's) tijdens de persconferentie...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Nederland - Cuba 4-2
123456789RHE
CUBA010000100-230
NEDERLAND00100300X-470
pitchers Cubainn.SOBBHRER
Yariel Rodríguez Yordy461311

Onelki García, L (0-1)1 (*)11122

Carlos Viera13-211

Miguel Romero12-1--

Liván Moinelo Pita11----

(*) - García gooide op twee slagmensen in de zesde inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tom de Blok324111

Derek West1.2-1---

Eric Mendez Matos, W (1-0)1.111---

Kevin Kelly, H (1)1--111

Franklin Van Gurp, H (1)1--1--

Wendell Floranus, SV (1)11----

Umpires: HP-Nic Lentz (USA, Major League Baseball), 1B-Shoji Arisumi (Japan, Nippon Professional Baseball),
2B-Dan Iassogna (USA, Major League Baseball), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk, Division Élite).
Official Scorers-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-12:08 uur (lokale tijd).
Speeltijd-3:07 uur.
Locatie-Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung (Taiwan).

Game Notes:
Eerste wedstrijd World Baseball Classic 20223.
Eric Mendez Matos, Josh Palacios en Derek West maken hun interlanddebuut in het Nederlands Team.
Vijfde wedstrijd van Nederland tegen Cuba in de WBC-historie.
Vierde overwinning van Nederland tegen Cuba in de WBC-historie.
55e interlandwedstrijd in totaal van Nederland tegen Cuba.
Dertiende overwinning in totaal voor Nederland tegen Cuba.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 25° C; windrichting noordoost; windsnelheid 9.7 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 66%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.