Grand Slam

Honkbal & Softbal Headlines
April 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief APRIL 2007

Honkbal
Kinheim wint tweemaal in Turkije. (1 april)
RCH wint in Nijmegen; Pirates wint in twee steden. (1 april)
Kinheim weer terug uit Turkije. (3 april)
Startende Werpers Paasweekeinde; ADO's werpers-speurtocht gaat voort. (5 april)
ADO, Pirates trekken spelers aan; Markwell released. (6 april)
Eerste speeldag Paastoernooien in de boeken. (7 april)
ADO trekt werper aan. (7 april)
Nieuwe naam, logo voor Almere. (7 april)
Kinheim's Equipment Manager Ron Dekker overleden. (8 april)
Kinheim, Neptunus winnen; Almere in finale. (8 april)
Rick van den Hurk start in Major League! (9 april)
Kinheim, Neptunus, Almere winnen toernooien. (9 april)
Pitching-update ADO. (9 april)
Joost stopt; Hubbard terug bij Oranje. (10 april)
Van den Hurk doet het goed in ML-debuut. (10 april)
Volgende start: Maandag in Houston. (11 april)
Neptunus onthult 'retired number'-sectie. (12 april)
Opening Day Starters; Roster wijzigingen. (12 april)
Canadees/Britse werper voor HCAW. (13 april)
Opening Day: Landskampioen begint met winst. (14 april)
Opening Day: HCAW verrast Pioniers. (15 april)
Rick vs. Andruw. (15 april)
Eenhoorn wijst 24 spelers aan voor Oranje. (16 april)
Meulens, Van den Oever in Oranje-staf. (17 april)
Startende werpers donderdag. (17 april)
HCAW eert Koenen; installeert voorzitter. (17 april)
Eerste Klasse: Alcmaria opent met tweemaal winst. (19 april)
Startende Werpers komend weekend. (19 april)
Marlon Fluonia coach van RCH; nieuwe werper. (19 april)
Neptunus 'one-hits' RCH. (19 april)
Van den Hurk's tweede ML-start. (19 april)
Rick's volgende start is dinsdag. (20 april)
Eerste Klasse: Eerste zege landskampioen Tridents. (20 april)
Neptunus, Kinheim ongeslagen; Winst HCAW, ADO. (21 april)
Eerste Klasse: Alcmaria, TTT leiders. (22 april)
Neptunus, Kinheim, HCAW winnen opnieuw. (22 april)
Amerikaanse Outfielder voor HCAW. (24 april)
Van den Hurk's derde ML-start. (24 april)
Startende Werpers komend weekend. (26 april)

Nieuws Archief 2007
Januari
Februari
Maart


Honkbal
Kinheim wint tweemaal in Turkije
English
ANTALYA (Turkije) - Landskampioen Corendon Kinheim sloot hun trainingskamp in Turkije zondag af met het winnen van een double-header tegen de Russische kampioen Tornado Balashikha.
Kinheim won de opener met 8-1, waarna een 12-4 overwinning volgde.

In de twee wedstrijden kwam Kinheim tot 29 honkslagen, waaronder vier doubles van Vince Rooi, die zes honkslagen had en de Kinheim-aanval leidde, terwijl Danny Rombley volgde met vijf hits en Dirk van 't Klooster met vier.
Startende werpers Patrick Beljaards en David Bergman gooiden beiden vijf shutout innings.
(1 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


RCH wint in Nijmegen; Pirates wint in twee steden
English
ANTALYA (Turkije) - Corendon Kinheim won zondag tweemaal vs. Tornado Balashikha (Rusland), 8-1 en 12-4, als afsluiter van hun trainingskamp in Turkije, terwijl in eigen land MediaMonks RCH-Pinguïns winnaar werd van het jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi in Nijmegen door in drie wedstrijden ongeslagen te blijven.

In Nijmegen voegde MediaMonks RCH-Pinguïns op zondag twee overwinningen toe na zaterdag al met 10-2 te hebben gewonnen en won het toernooi. Zondag versloeg RCH Eerste Klasser Sparks Haarlem met 21-2, waarna een 4-0 shutout-zege volgde tegen Mr. Cocker HCAW om op de eerste plaats te eindigen. HCAW werd tweede, gevolgd door organisator De Hazenkamp en Sparks Haarlem. RCH heeft nu viermaal op rij gewonnen onder interim-coach Ramses Meering.

In Hoofddorp en Amsterdam speelde Amsterdam Pirates twee wedstrijden en won tweemaal. Nee, geen 1 april-grap, want dit gebeurde echt na een opvallende situatie. Pirates nam aanvankelijk deel aan een driekamp met Konica Minolta Pioniers en DOOR Neptunus, die zou plaatsvinden op het gerenoveerde thuisveld van Pioniers in Hoofddorp. In de openingswedstrijd versloeg Pirates Pioniers met 4-1 in een wedstrijd, die na zes innings werd afgebroken. De umpires verklaarden het veld hierna onbespeelbaar, vanwege gaten in de grond in de heuvel en het thuisplaat-gebied en problemen met het gravel rondom het eerste honk. De volgende wedstrijd tussen Pioniers en Neptunus werd geschrapt, waarna Neptunus en Pirates naar Amsterdam reisden waar de resterende wedstrijd tussen Neptunus en Pirates op het thuisveld van de laatste werd gespeeld. In dat duel won Pirates opnieuw, nu met 4-2, en heroverde weer de leiderspositie in de oefenstand. Kenny Berkenbosch gooide zeven sterke innings voor Pirates, dat goed vat had op de worpen van de nieuwe Neptuniaanse werper Chris Ryan, die donderdag uit de States arriveerde.

In Den Haag speelden ADO en Almere '90 een wedstrijd van 9 innings die onbeslist eindigde, want het stond 8-8 op het moment dat er een einde aan de ontmoeting kwam.
(1 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Kinheim weer terug uit Turkije
English

...Buikdanseres tijdens de...
...Turkish Night Show...
(Foto: Marco Stoovelaar)
BELEK / ANTALYA / SCHIPHOL - Landskampioen Corendon Kinheim keerde dinsdagochtend vroeg weer terug na een zeer geslaagd trainingskamp in Turkije, maar helaas werd de trip in mineur afgesloten.
Kort nadat het vliegtuig was geland op Schiphol kreeg Kinheim's trouwe materiaalman Ron Dekker een hartaanval op weg naar de paspoortcontrole. Hij kreeg verzorging van luchthaven-medici en werd overgebracht naar een Amsterdams ziekenhuis voor verdere behandeling.


...Kinheim Hoofd Coach Ben Thijssen...
...en Equipment Manager Ron Dekker...
...nemen deel aan de dansshow...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Enkele uren eerder nam Ron Dekker nog op het toneel deel aan een Turkse dansshow, die de afsluiting vormde van Kinheim's trip naar Turkije. Een historische trip, want Kinheim was niet alleen de eerste Nederlandse ploeg die Turkije bezocht, maar speelde tevens de allereerste officiële honkbalwedstrijd in het jongste honkballand van de Europese Honkbal Bond. De Turkse Bond werd in 2001 opgericht. Aan de dansshow werd ook deelgenomen door Hoofd Coach Ben Thijssen, infielder Jeffrey Verbij en werper Duko Jansen's vriendin Linda Groot.

's Middags had het Kinheim-gezelschap het 5-sterren Arcadia Hotel in Belek verlaten op weg naar het centrum van Antalya waar een bezoek kon worden gebracht aan de bazaar of de fraaie haven aan de Golf van Antalya met op de achtergrond de toppen van het Taurusgebergte. De trip werd hierna afgesloten met een diner en de Turkish Night Show. Na afloop volgde een korte busrit naar de internationale luchthaven van Antalya voor de vlucht terug naar huis.

Voor het diner bedankte Kinheim-voorzitter Peter Jager hoofdsponsor Corendon, die was vertegenwoordigd door Joop Kuijk, voor de mogelijkheid een trainingskamp te organiseren voor de ploeg in Turkije en voor de fantatische organisatie van de trip, waarbij het Kinheim aan niets ontbrak.

,,Dit is een uitstekende week geweest'', zei ook Hoofd Coach Ben Thijssen zondag na afloop van de twee wedstrijden tegen Tornado Balashikha. ,,Alles was prima en heel goed georganiseerd. We waren in staat te trainen en te spelen onder goede omstandigheden en uitstekend weer. Ja, ik denk dat we bijna klaar zijn voor het seizoen. Ik heb mijn line-up al zo goed als zeker in mijn hoofd zitten.''

Komend Paasweekeinde is Kinheim één van de drie deelnemende ploegen aan het jaarlijkse I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi in Bussum. De week daarna opent Kinheim het nieuwe seizoen met twee wedstrijden tegen Almere '90.
(3 april)


...Jeffrey Verbij neemt deel aan een buikdans-act...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Spelers kijken naar de Turkish Night Show dansers...
(Foto: Marco Stoovelaar)


Startende Werpers Paasweekeinde; ADO's werpers-speurtocht gaat verder
English
AMSTERDAM - In het komende Paasweekeinde nemen de negen Hoofdklasse-ploegen deel aan de drie jaarlijkse toernooien die traditioneel de afsluiting vormen van het oefenseizoen. Het reguliere seizoen begint op zaterdag 14 april.

In Bussum nemen landskampioen Corendon Kinheim en vice-kampioen Konica Minolta Pioniers deel aan het I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi van Mr. Cocker HCAW. Dit wordt de eerste keer dat er slechts drie ploegen aan het toernooi deelnemen, in plaats van vier. Alle ploegen spelen vier wedstrijden in drie dagen. De startende werpers voor alles zes vastgestelde wedstrijden zijn bekend.
Pioniers stuurt drie werpers naar de heuvel, die al eerder dit seizoen startten, terwijl rookie linkshander Maxim Kerkmeer zijn eerste duel zal starten op zaterdag.
HCAW heeft ook drie werpers aangewezen, die al eerder zijn begonnen. De ploeg voegde LHP Joep Meulendijks uit het tweede team aan de ploeg toe en die zal zijn eerste start voor de ploeg maken op zondag. Een paar weken geleden startte hij tegen HCAW als werper van het tweede team. HCAW hoopt binnenkort nog een buitenlandse werper toe te kunnen voegen (Canadees?).
Kinheim, dat dinsdagochtend vroeg terugkeerde van hun trainingskamp in Turkije, begint de eerste twee wedstrijden met LHP Patrick Beljaards en RHP David Bergman, die beiden all drie starts achter de rug hebben. Op maandag zullen LHP Jean-Paul Gulinck en de Australische RHP Vaughan Harris starten in de twee wedstrijden die Kinheim dan moet spelen, maar er is nog niet besloten wie tegen wie zal gooien. Intussen maken spelers en staff zich nog altijd zorgen over de gezondheid van hun jarenlange materiaalman Ron Dekker, die kort na terugkeer uit Turkije werd getroffen door een hartaanval en momenteel voor behandeling in een ziekenhuis verblijft.

In Rotterdam voegen ADO, Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus zich bij organisator Sparta/Feyenoord in het Hudson John Toernooi.
Sparta/Feyenoord heeft drie startende werpers aangewezen, waaronder RHP Daan Baecke, die zijn eerste wedstrijd zal starten op zaterdag. RHP Rudy Seebus zal dit weekeinde mogelijk maar kort in actie komen, omdat hij een snee heeft in zijn gooi-arm. In de komende weken hoopt de ploeg een buitenlandse werper toe te kunnen voegen.
Neptunus heeft de rotatie ook op een rijtje en gaf de Amerikaanse LHP Chris Ryan zijn eerste start op zondag.
ADO voegde drie werpers toe aan het roster voor het komende weekeined en besloot toch deel te nemen aan het toernooi, ondanks hun voortgaande werpersproblemen. Toegevoegd uit het tweede werden RHP Jeoffrey de Groot en de starter van zaterdag RHP Gary Da Costa en uit het derde team RHP Quinten Tramm, die al tweemaal eerder startte. Nadat de ploeg onlangs hoorde dat LHP Manny Olivera en RHP Andy Torres niet naar Den Haag zounden komen kwam ADO in contact met oud-Major League-werper Matt Smith, maar ook die komt niet, omdat hij onlangs weer een profcontract tekende. Een andere werper met wie men in contact was, Venezolaan Elvis Polanco, die in een Europa Cup-toernooi gooide voor het Spaanse Rojos de Tenerife, komt ook niet. Gedacht werd dat hij een Spaans paspoort had, zodat er nog een buitenlander van buiten Europa gehaald kon worden, maar Polanco heeft alleen een Venezolaans paspoort. ADO is nu in gesprek met een andere in Venezuela geboren werper, die wel een Spaans paspoort heeft en haalt mogelijk een Japanse werper, terwijl er ook contacten zijn met een Amerikaanse werper.
Amsterdam Pirates maakte hun rotatie voor het komende weekeinde vrijdag bekend.

In Enschede namen Almere '90 en MediaMonks RCH deel aan het J.C.J. Mastenbroek Toernooi van Eerste Klasser Tex Town Tigers. Hieraan wordt verder deelgenomen door Eerste Klasser Alcmaria Victrix en de Belgische kampioen Royal Greys. Alle ploegen spelen minimaal vijf wedstrijden in het drie dagen durende evenement.
Almere heeft de starters, die allen eerder begonnen, aangewezen voor de vier wedstrijden in de Round Robin en benoemde ook al een vijfde starter voor de finaledag, namelijk RHP Derrick Isenia, die dan zijn eerste start zal maken.
RCH, dat vorige week de Antilliaanse catcher Sevard Seferino aan het roster toevoegde, maakte de starters vrijdag bekend.
(5 april)


ADO, Pirates trekken spelers aan; Markwell released
English
DEN HAAG / AMSTERDAM / ROTTERDAM - Met de opening van het nieuwe seizoen in aantocht bevestigden ADO en Amsterdam Pirates vrijdagavond de komst van een nieuwe speler.

ADO besloot toch in zee te gaan met de Venezolaanse werper Elvis Polanco. Aanvankelijk hoopt de Haagse ploeg dat de rechtshander in het bezit was van een Spaans paspoort, zodat er nog een buitenlander van buiten Europa kon worden toegevoegd. Echter, Polanco heeft alleen een Venezolaans paspoort. Maar omdat de meest recente Amerikaan met wie ADO in gesprek was, die volgens berichten 95 mph moest gooien, een contract tekende bij de Florida Marlins-organisatie, besloot ADO toch te kiezen voor Polanco, die in het Europa Cup Toernooi speelde voor het Spaanse Rojos de Tenerife. Polanco zal zo snel als mogelijk naar Den Haag komen. Dit weekeinde hoopt ADO op nog meer pitching-nieuws.

Amsterdam Pirates heeft de Australische infielder Glenn Mascoll aangetrokken en die zal zich over ongeveer anderhalve week bij zijn nieuwe club melden. Mascoll speelde als korte stop en tweede honkman voor de Waverley Wildcats in Baseball Victoria, één van de Australische competities. Op 24 maart veroverde Mascoll met zijn ploeg de titel in deze State League door in de finale met 10-1 te winnen van Essendon. Mascoll sloot het Australische seizoen af met een slaggemiddelde van .330. In 2005 nam hij met de Victoria Aces deel aan de Claxton Shield, het toernooi om het Australische landskampioenschap. Aan dat evenement nam ook RHP Vaughan Harris deel als werper van de New South Wales Patriots. Dit seizoen gooit Harris voor landskampioen Corendon Kinheim. Mascoll speelde samen met Australische internationals als Simon Beresford, Ben Utting en Brad Harman.

Ander nieuws: LHP Diegomar Markwell zal vrijwel zeker binnenkort weer terugkeren naar Nederland. De Oranje-werper werd vorige week released door zijn Taiwanese profploeg na slechts drie optredens. Markwell, die een contract had tot begin mei, zal mogelijk weer gaan uitkomen voor DOOR Neptunus, voor wie hij ook vorig seizoen gooide en toen werd uitgeroepen tot Beste Werper van de Hoofdklasse. Gedacht werd dat Markwell twee dagen geleden al in Nederland was aangekomen, maar dat bleek niet geval te zijn. Wanneer hij terugkeert zal Neptunus in gesprek gaan met de linkshander.
(6 april)


Eerste dag Paastoernooien in de boeken
English
BUSSUM / ROTTERDAM / ENSCHEDE - Op zaterdag sloten de negen Hoofdklasse-ploegen de eerste speeldag af van de drie toernooien die in dit Paasweekeinde op het programma staan en de laatste voorbereidingen vormen, want het reguliere seizoen gaat aanstaande zaterdag van start. De toernooien lopen tot en met maandag.

In Bussum opende Corendon Kinheim de 25ste editie van het I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi met een 10-3 overwinning tegen Konica Minolta Pioniers. In de volgende dag stond Pioniers in de derde inning met 3-0 achter tegen het organiserende Mr. Cocker HCAW, maar dat duel eindigde in een 4-4 gelijkspel.

In Rotterdam opende ADO het Hudson John Toernooi met een 6-3 zege vs. gastheer Sparta/Feyenoord. Hierna boekte DOOR Neptunus een 9-0 shutout tegen Amsterdam Pirates.

In Enschede verlengde MediaMonks RCH hun winning streak naar zes wedstrijden door tweemaal te winnen op de openingsdag van het J.C.J. Mastenbroek Toernooi. RCH opende met een 7-2 zege vs. Almere '90, waarna Eerste Klasser Alcmaria Victrix met 8-4 werd verslagen. De eerste speeldag werd afgesloten met een 13-3 overwinning van Almere op de Belgische kampioen Royal Greys. In dit duel sloeg Giovannie Samboe drie homeruns voor Almere. RCH heeft nu zes van hun zeven wedstrijden gewonnen sinds Ramses Meering werd aangesteld als interim-coach.
(7 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


ADO trekt werper aan
English
DEN HAAG - Na de bekendmaking dat de Venezolaanse rechtshander Elvis Polanco zich binnenkort bij de ploeg zal melden, voegde ADO zaterdag nog een werper toe aan de nog steeds kleinde pitchingstaff.

Zaterdag werd bevestigd dat voormalig Hoofdklasse-werper Berry Tilmans dit seizoen voor ADO zal uitkomen. Een paar jaar geleden gooide de linkshander op het hoogste niveau voor Sparta/Feyenoord, maar nam toen afscheid vanwege een blessure. Na een jaar begon Tilmans weer te gooien en ging spelen voor Hellevoet Athletics in Hellevoetsluis, dat uitkomt in de Vierde Klasse. Daar gooide hij de laatste drie seizoen en zou ook dit seizoen één van hun werpers zijn. Maar hij heeft nu gekozen voor een overgang naar ADO om een rentree in de Hoofdklasse te maken.

Door zijn komst wijzigde ADO de rotatie voor de wedstrijd van zondag in het Hudson John Toernooi in Rotterdam. Berry Tilmans zal nu starten in het duel tegen DOOR Neptunus, in plaats van de eerder aangekondigde RHP Quinten Tramm. Een starter voor maandag is nog niet aangewezen, maar ADO heeft nu zowel RHP Gary Da Costa als Tramm beschikbaar. Da Costa was aanvankelijk de starter voor de zaterdagwedstrijd, maar zijn plaats werd ingenomen door RHP Jeoffrey de Groot. ADO bevestigde ook dat hun closer Robin van Doornspeek er dit weekeinde niet bij is.
(7 april)


Nieuwe naam, logo voor Almere
English
ALMERE - Een week voor de competitiestart heeft Almere '90 hun naam en logo gewijzigd. Vanaf dit seizoen heeft de Hoofdklasse-ploeg een bijnaam toegevoegd en zal gaan spelen onder de naam Almere Magpies.

De Almeerse Hoofdklasser was toe aan een nieuw en verfrissend imago en dat zal worden uitgebeeld met een teamlogo, dat op de nieuwe uniformen van de ploeg zal worde gedragen. Model voor het logo stond een in Almere en omstreken veelvuldig voorkomende vogel, de ekster, of in het Engels, de 'magpie'. In een persbericht stelde Almere dat de ekster een bezig diertje is, dat zich niet de kaas van het brood laten eten, een zelfverzekerd beestje met een sterke wil. Daardoor koos de ploeg niet voor een 'showy logo', maar een scherp en helder 'old school' no-nonsense illustratie, die samen moet gaan met de visie van Almere: een ploeg, die er voor staat en er voor gaat.

Vorige week opende Almere officiëel hun Fortis Business Club Almere '90. Hierin steunt een aantal Almeerse ondernemers de grootste honkbal- en softbalvereniging van Nederland met een financiële bijdrage. Dit moet tot een verbetering van de totale infrastructuur binnen de club leiden en tevens op alle terreinen tot een ouderwetse clubsfeer. Almere sluit het persbericht af met de mededeling dat de Hoofdklasseploeg mee wil doen om de hoogste plaatsen en een vooraanstaande rol gaat spelen in zowel de senioren- als de jeugdcompetities.
(7 april)


IN MEMORIAM

Ron Dekker
(1946 - 2007)

(Foto: Rien)

Kinheim's Equipment Manager Ron Dekker overleden
English
AMSTERDAM / HAARLEM - Ron Dekker, al vele jaren lang de trouwe materiaalman van landskampioen Corendon Kinheim is zaterdagavond in een Amsterdams ziekenhuis overleden. Vorige week nam Ron nog enthousiast met Kinheim deel aan een zeer geslaagd trainingskamp in Turkije. Maar kort nadat het vliegtuig maandagnacht even na drie uur op Schiphol was geland na terugkeer uit Turkije werd Dekker, op weg naar de paspoortcontrole, getroffen door een zware hartaanval. Artsen behandelden hem ter plekke, maar Ron werd in kritieke toestand overgebracht naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam voor verdere behandeling. Helaas kon Ron niet meer herstellen en overleed hij zaterdagavond, op 60-jarige leeftijd, aan de gevolgen van het hart-infarct.
Vrijdagochtend 13 april vond Ron's indrukwekkende begrafenis plaats. Een lange rouwstoet verliet, onder politie-escorte, rond 9:30 uur het Pim Mulier Stadion, de thuishaven van Kinheim, op weg naar Begraafplaats Akendam in Haarlem. Daar werd Ron's leven en vele bijdragen aan Kinheim herdacht in speeches door zijn zwager, club-archivaris Cor Verdel, speler Wouter Heemskerk, coach en vele jaren maatje Marcel Joost, voorzitter Peter Jager en announcer Yvonne de Vries. Alle speeches waren gevuld met anecdotes, door hemzelf geschreven gedichten en veel humor, resulterend in spontane lachsalvo's. Net zoals Ron dat gewild zou hebben. Hierna werd Ron naar zijn laatste rustplaats gebracht en dat was een indrukwekkend moment. Ron werd vergezeld door 'zijn' Kinheim-spelers, coaches en begeleiders, allen gekleed in het Kinheim-jack. Tien daarvan droegen de vele bloemen, terwijl acht anderen dragers waren. Na de druk bezochte plechtigheid was er nog een bijeenkomst met de familie in 'De Backstop', Ron's geliefde kantine van Kinheim in het Pim Mulier Stadion.

Enkele jaren geleden moest hij ook het toernooi om de Europa Cup in het Spaanse Barcelona afsluiten met een ziekenhuisbezoek. Kort na de finale werd hij onwel en moest in het ziekenhuis worden opgenomen, waar hij herstelde en snel weer huiswaarts kon keren. Maar triest genoeg, juist na de zo uitstekend verlopen trip naar Turkije, heeft Ron de strijd nu verloren.


...Ron Dekker bestudeert een decorstuk...
...op het honkbalveld in het Turkse Antalya...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Ron Dekker was bijna 25 jaar materiaalman bij de honkbalselectie van het Haarlemse Kinheim met wie hij in 1994 en vorig jaar landskampioen werd.
Ron was trots op 'zijn' Kinheim en de spelersgroep en stak dat niet onder stoelen of banken. Tijdens het trainingskamp in Turkije en vooral na de overtuigend gewonnen wedstrijden tegen de Russische kampioen Tornado Balashikha zei Ron regelmatig: ,,wij hebben de beste ploeg. Let maar op, we worden weer kampioen, ik zou niet weten wie het anders moet worden. Wij hebben het beste outfield, de beste pitchingstaff en heb je dat slaan gezien. Niemand kan ons tegenhouden.''
In Turkije amuseerde Ron zich dagelijks op en rond het veld in Antalya en in het hotel in Belek. Op de laatste dag van de trip, een paar uur voor vertrek naar Nederland, deed Ron nog mee aan een dansact op het toneel bij een afsluitende Turkse dansshow en sloeg later spontaan de maat mee van de Turkse muziek.

Ron hield van een biertje en een glaasje wijn. Dat was algemeen bekend. Humor had hij zeker, maar Ron stak ook zijn mening niet onder stoelen of banken, zowel tijdens als buiten een wedstrijd. Dat heeft menig umpire (en anderen) door de jaren heen luid en duidelijk moeten horen.

Fameus waren zijn humoristische (korte) gedichten. Ron verzon ze ter plekke. Jaarlijks is een aantal daarvan terug te vinden in de Kinheim-Presentatiegids. Vier jaar geleden werd een aantal gedichten gebundeld en in een klein boekwerkje uitgegeven. De 3000 exemplaren waren binnen de kortste tijd uitverkocht.

Zijn 'Icecream Shuffle' voor aanvang van een wedstrijd in de Kinheim dug-out werd legendarisch bij de spelersgroep en werd een vast ritueel en een traditie. Ook in Turkije deed Ron voor aanvang van de twee wedstrijden tegen de Russen zijn shuffle. Aanvankelijk stelde Ron dat hij het alleen tijdens de competitie zou doen, maar hij werd omgepraat door de spelers en de shuffle volgde. Helaas zou het zijn laatste zijn.

Met het overlijden van Ron Dekker heeft de honkbalwereld een zeer markante en kleurrijke persoonlijkheid verloren, die door velen zeker zal worden gemist.
(8 april)


Kinheim, Neptunus winnen; Almere in finale
English
BUSSUM / ROTTERDAM / ENSCHEDE - Na de wedstrijden van zondag leidt Corendon Kinheim in Bussum, DOOR Neptunus in Rotterdam en bereikte Almere '90, dat binnenkort speelt als Almere Magpies, de finale in Enschede.

In Bussum begon de tweede speeldag van het I.M. Charles Urbanus Toernooi met een minuut stilte ter nagedachtenis van Ron Dekker, vele jaren de Equipment Manager van Corendon Kinheim, die zaterdagavond overleed. Het was een emotionele dag voor Kinheim, dat tegen Mr. Cocker HCAW met zwarte shirts speelde om hun kleurrijke begeleider, die zeker zal worden gemist, te herdenken. De spelers waren 's morgens op de hoogte gebracht van het overlijden van Ron Dekker. Ook het schrijven van deze regels is moeilijk en onwerkelijk, want minder dan een week geleden genoot de Kinheim-groep (en uw webmaster) van de warme Turkse zon tijdens het trainingskamp van de ploeg. In Turkije zaten we met Ron aan dezelfde tafel, reden samen in de bus, lachten, aten en dronken met zijn allen en genoten van goed honkbal. En nu moet de Kinheim-familie afscheid nemen van hun loyale materiaalman en vooral hun maatje, die bijna 25 jaar actief was bij de club. De wedstrijd vs. HCAW werd plichtmatig afgewerkt en met 3-0 gewonnen. In de tweede wedstrijd van de dag verloor HCAW met 5-1 van Konica Minolta Pioniers.

In Rotterdam boekte DOOR Neptunus een 6-0 shutout tegen ADO en werd koploper in het Hudson John Toernooi. In de volgende wedstrijd kwam Sparta/Feyenoord in de zesde inning langszij, 2-2, maar verloore met 6-2 van Amsterdam Pirates.

In Enschede bereikte Almere '90 de finale van het J.C.J. Mastenbroek Toernooi door tweemaal te winnen van een Eerste Klasser. Eerst werd met 4-0 gewonnen van organisator Tex Town Tigers, waarna de dag werd afgesloten met een 14-4 zege vs. Alcmaria Victrix in een duel dat ron acht uur 's avonds eindigde. De tweede speeldag was later begonnen, vanwege een dichte mist in de ochtend. MediaMonks RCH verzuimde zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Na zaterdag tweemaal te hebben gewonnen begon de ploeg vandaag met een 4-4 gelijkspel tegen de Belgische kampioen Royal Greys, waarna met 5-4 werd verloren van Tex Town Tigers. RCH moet nu maandagochtend om 10 uur spelen vs. Tex Town Tigers in het duel om de derde plaats. De winnaar plaatst zich voor de finale.
(8 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Rick van den Hurk start in Major League!
English
MIAMI, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk is op weg naar Miami om zijn Major League-debuut te maken bij de Florida Marlins!

Maandagochtend (vandaag) werd bericht (en door een aantal bronnen bevestigd) dat de 21-jarige rechtshander was opgeroepen voor het Major League-team en dinsdag zal starten in het duel tegen de Milwaukee Brewers. Op 27 maart gooide Van den Hurk vier innings in een Spring Training-wedstrijd vs. de Baltimore Orioles als een 'non-roster' speler in de laatste trainingsweek van de Marlins, voordat het reguliere seizoen van start zou gaan. Op het moment staat Florida op de tweede plaats in de National League East na vier van hun eerste zes wedstrijden van het seizoen te winnen. Florida was 2-1 vs. de Washington Nationals en 2-1 vs. de Philadelphia Phillies. Vandaag (maandag) opent Florida een reeks tegen de Milwaukee Brewers, dat de derde plaats deelt in de National League Central met een 3-3 'record'. Aanvankelijk was Ricky Nolasco, die vrijdag in relief gooide, aangewezen als de mogelijke starter voor het duel van dinsdag tegen Milwaukee. Nolasco werd echter op de 'disabled list' gezet met een gevoelige rechter-elleboog en is op het roster vervangen door Van den Hurk.

Voordat hij werd opgeroepen stond Van den Hurk op het roster van de Carolina Mudcats, het double-A team van de Marlins. De ploeg staat op de derde plaats in de North Division van de Southern League en verloor drie van hun eerste vier wedstrijden van het seizoen tegen de Birmingham Barons. Van den Hurk kwam in deze wedstrijden niet in actie.

Van den Hurk zou aanvankelijk gisteren (zondag) starten tegen de Barons, maar zijn start werd voor aanvang geschrapt. Denkende dat zijn start een dag was opgeschoven werd hij na afloop van de wedstrijd op de hoogte gebracht dat hij zijn spullen kon inpakken voor de vlucht naar Miami, omdat hij was opgeroepen door de big league-Marlins.
(9 april)


Kinheim, Neptunus, Almere winnen toernooien
English
BUSSUM / ROTTERDAM / ENSCHEDE - Corendon Kinheim, DOOR Neptunus en Almere '90 hebben maandag de drie toernooien gewonnen, die jaarlijkse de laatste voorbereidingen vormen voor het nieuwe seizoen, dat aanstaande zaterdag van start gaat.

In Bussum won Corendon Kinheim voor het tweede jaar op rij het I.M. Charles Urbanus Sr. Toernooi. De ploeg begon de derde en laatste speeldag met een 5-1 nederlaag vs. Konica Minolta Pioniers, maar sloot af met een 7-2 zege vs. het organiserende Mr. Cocker HCAW.

In Rotterdam versloeg DOOR Neptunus organisator Sparta/Feyenoord met 5-3 om ongeslagen te blijven en wederom het Hudson John Toernooi te winnen. Amsterdam Pirates veroverde de tweede plaats door ADO met 8-5 de baas te blijven.

In Enschede versloeg Almere '90, dat in drie dagen 14 homeruns produceerde, organisator en Eerste Klasser Tex Town Tigers met 14-8 in de finale van het J.C.J. Mastenbroek Toernooi. Tex Town Tigers registreerde aan het begin van de dag een ruime 17-5 overwinning op MediaMonks RCH, dat daardoor de op de derde plaats eindigde, terwijl TTT zich plaatste voor de finale.
(9 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Pitching-update ADO
English
DEN HAAG - De pitching soap van ADO kreeg maandag weer een vervolg.

De ploeg begon het oefenseizoen met slechts drie werpers op hun roster (RHP Berry van Driel, RHP Dennis Burgersdijk en RHP Robin van Doornspeek), terwijl een vierde (RHP Jurrian Koks) momenteel in Amerika studeert. Dat aantal is teruggebracht tot twee, omdat Van Doornspeek momenteel geen deel uitmaakt van de ploeg. Vrijdag maakte men de komst bekend van de Venezolaanse RH werper Elvis Polanco en op zaterdag werd de komst van LHP Berry Tilmans aangekondigd. Maandag werd bevestigd dat Polanco aanstaande vrijdag in Den Haag zal arriveren, maar op dezelfde dag kreeg de ploeg te horen dat de transfer van Tilmans naar ADO niet mogelijk is. Tilmans, die op het roster staat van Hellevoet Athletics in de Vierde Klasse, krijgt geen toestemming voor de transfer naar een hogere afdeling, omdat die plaastvindt na de deadline van 1 november. Er is nog wel een andere transferperiode tot 1 mei, maar die is alleen opgezet voor de landelijke afdelingen: de Hoofdklasse en Eerste Klasse en staat geen spelers uit de Breedtesport toe te 'verhuizen' naar landelijk spelende teams.

Om de open plaatsten in hun pitchingstaf op te vullen heeft ADO nu RHP Jeoffrey de Groot en RHP Gary Dacosta in de selectie voor het komende seizoen opgenomen. De twee werpers stonden op het roster van het in de Eerste Klasse spelende ADO-2. Men heeft zelfs De Groot al aangewezen als hun Opening Day-starter aanstaande zaterdag bij Sparta/Feyenoord, terwijl Polanco mogelijk zondag de starter is in het thuisduel.
Wordt vervolgd.
(9 april)


Joost stopt; Hubbard terug bij Oranje
English

...Marcel Joost tijdens Kinheim's...
...trainingkamp in Turkije...
(Foto: Marco Stoovelaar)
NIEUWEGEIN - De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond maakte dinsdag bekend dat de Amerikaanse coach Jack Hubbard terugkeert in de coachingstaf van het Nederlands Honkbalteam, terwijl Marcel Joost zich heeft teruggetrokken.

Record-international Marcel Joost kwam vorig jaar in de coachingstaf van Manager Robert Eenhoorn en was de 1B Coach tijdens de European Baseball Series, Haarlemse Honkbal Week en het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan. Maar voor dit jaar moest Joost, die ook één van de coaches is van landskampioen Corendon Kinheim, zich terugtrekken als coach van Oranje, omdat hij één en ander niet meer kan combineren met zijn baan. Het Nederlands team heeft dit jaar een drukke agenda. In juli reist de ploeg naar Amerika voor een reeks wedstrijden tegen de Amerikaanse Nationale Ploeg, gevolgd door het World Port Tournament in Rotterdam in augustus, het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje) in september en het Wereldkampioenschap in Taiwan in november.

Jack Hubbard keert terug in Eenhoorn's coachingstaf. In 2005 was hij de eerste honk-coach tijdens het Europees Kampioenschap in Tsjechië en het Wereldkampioenschap in Nederland. In 2006 was hij de 1B Coach tijdens de World Baseball Classic in Puerto Rico. Dit jaar wordt Hubbard de 3B Coach en is in die positie de opvolger van Ben Thijssen, die zich in januari eveneens moest terugtrekken vanwege werkverplichtingen. Hubbard heeft veel ervaring en was ondermeer coach in de Major League bij de Toronto Blue Jays en St. Louis Cardinals.

Voor het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan was Wim Martinus aan de coachingstaf toegevoegd en zal daarvan ook dit jaar deel uitmaken. Brian Farley is opnieuw de Pitching Coach en Bench Coach.
(10 april)


Van den Hurk doet het goed in ML-debuut
English
MIAMI, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk heeft het dinsdagavond prima gedaan in zijn Major League-debuut, want hij schakelde vijf slagmensen met drie slag uit in bijna vijf innings tegen de Milwaukee Brewers.

De 21-jarige Rick van den Hurk werd zondag opgeroepen naar het big league-team van de Florida Marlins vanuit het double-A team Carolina Mudcats en nam op het roster de plaats in van Ricky Nolasco. Die was op de 'Disabled List' geplaatst met een elleboog-blessure. Nolasco was aanvankelijk aangewezen als starter voor de wedstrijd van dinsdag, maar werd in de rotatie vervangen door Van den Hurk.

In Nederland geboren Major Leaguers
SpelerML-debuut
Rynie Wolters1871
John Houseman1894
John Otten1895
Bert Blyleven1970
Win Remmerswaal1979
Rikkert Faneyte1993
Robert Eenhoorn1994
Rick van den Hurk2007
Spelend in Dolphin Stadium, de thuishaven van de Marlins in Miami, en met zijn familie op de tribune, zal de Nederlandse rechtshander zijn eerste Major League-wedstrijd ongetwijfeld wat nerveus zijn begonnen, want hij gooide vier wijd op lead-off hitter Craig Counsell, die vervolgens opschoof na een wilde worp. Van den Hurk kwam hierna tot rust en zag J.J. Hardy worden uitgevangen in het midveld. Na een honkslag van Prince Fielder gooide Van den Hurk drie slag op Bill Hall en Johnny Estrada om de inning af te sluiten. In de tweede inning gooide Van den Hurk driemaal drie slag. Eerst ging Geoff Jenkins met drie slag uit na een fout-tip, waarna Corey Hart swingend drie slag kreeg, gevolgd door een gecallde strikeout voor Tony Graffanino, waardoor Van den Hurk vijf opeenvolgende strikeouts had.

Florida had een 1-0 voorsprong genomen in de eerste inning op Claudio Vargas. Met één uit sloeg Dan Uggla een double en scoorde op een 2-out single van Mike Jacobs.

Op Curaçao geboren Major Leaguers
SpelerML-debuut
Hensley Meulens1989
Andruw Jones1996
Ralph Milliard1996
Randall Simon1997
Ivanon Coffie2000
Yurendell de Caster2006
Op Aruba geboren Major Leaguers
SpelerML-debuut
Eugene Kingsale1996
Calvin Maduro1996
Radhames Dijkhoff1998
Sidney Ponson1998
In de derde inning kreeg Van den Hurk prima hulp van zijn verdediging. Met één uit gooide hij opnieuw vier wijd op Craig Counsell. Nadat J.J. Hardy was uitgevangen na een line drive in het linksveld sloeg Prince Fielder een line drive double in het linksveld. Counsell probeerde te scoren, maar werd op thuis uitgegooid om de slagbeurt af te sluiten.

In de vierde inning kwamen de Brewers langszij. Met één uit sloeg Johnny Estrada een honkslag, schoof op naar het derde honk na een honkslag van Geoff Jenkins en scoorde op een opofferingsslag van Corey Hart.

Milwaukee was opnieuw dreigend in de vijfde slagbeurt. Werper Claudio Vargas opende met een honkslag, waarna Craig Counsell uitging na een line drive in midveld. Nadat Vargas was opgeschoven na een wilde worp werd ook J.J. Hardy uitgevangen. Prince Fielder kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd, waarna het duel werd onderbroken vanwege regen. Toen het duel na een onderbreking van 49 minuten werd hervat keerde Van den Hurk niet terug, maar werd vervangen door Lee Gardner, die de honken vol zette door Bill Hall met een worp te raken. Maar de inning kwam ten einde toen Johnny Estrada een grounder sloeg, waardoor Van den Hurk zijn eerste wedstrijd afsloot met een no-decision. Van den Hurk gooide 84 worpen, waarvan er 53 slag waren.

Rick van den Hurk werd de vijfde speler die in Nederland opgroeide en de Major League bereikte. De anderen zijn: RHP Win Remmerswaal, OF Rikkert Faneyte, SS Robert Eenhoorn en SS Ralph Milliard.

Van den Hurk werd de achtste in Nederland geboren speler en veertiende met een Nederlands paspoort, die de Major League haalde. Naast Remmerswaal, Faneyte en Eenhoorn zijn er in dit aantal zes spelers, die werden geboren op Curaçao en vier, die zijn geboren op Aruba.
Met het debuut van Van den Hurk spelen er nu drie spelers met een Nederlands paspoort op dit moment in de Major League. De andere twee zijn Outfielder Andruw Jones (Atlanta Braves) en Pitcher Sidney Ponson (Minnesota Twins).
Van den Hurk is de derde in Nederland geboren werper in de Majors en pas de tweede die in Nederland opgroeide. De eerste was Bert Blyleven, die in Zeist werd geboren, maar al op heel jonge leeftijd naar de States verhuisde. Win Remmerswaal werd de 'eerste' Nederlandse Major Leaguer toen hij in 1979 debuteerde bij de Boston Red Sox, bij wie hij ook in 1980 gooide. Nu, 27 jaar later, is er weer een nieuwe Nederlander in de big league.
De eerste in Nederland geboren speler in de Major League was Rynie Wolters, die in 1871 debuteerde als spelers van de New York Mutuals in de National Association, dat destijds als een Major League werd beschouwd.
Het 10 april-debuut van Van den Hurk is de vroegste datum ooit van een in Nederland opgegroeide speler. De vorige vroegste datum was 27 april 1994 toen Robert Eenhoorn debuteerde bij de New York Yankees. Milliard debuteerde in mei, Faneyte en Remmerswaal in augustus.

De Marlins hernamen de leiding in de 2e5 toen Alejandro De Aza het honk bereikte na een een fout en scoorde op een OS van Dan Uggla, maar in de negende inning brachten de Brewers de stand weer in evenwicht. Rickie Weeks, die in de slagvolgorde kwam, nadat Tony Graffanino uit het veld was gestuurd na een gecallde drie slag, opende de negende met vier wijd, stal twee en scoorde op een ground-rule double van J.J. Hardy.
Na de tiende inning werd het duel voor de derde keer onderbroken vanwege de regen. Dit keer werd besloten de wedstrijd niet te hervatten, waardoor het de eerste keer was sinds 5 mei 1995 dat een wedstrijd in Miami moest worden afgebroken vanwege regen. Het duel wordt woensdagavond uitgespeeld, voor aanvang van de reeds vastgestelde ontmoeting.
(10 april)


Volgende start: Maandag in Houston
English
MIAMI, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk, die dinsdagavond debuteerde in de Major League, zal maandag opnieuw starten. Na dinsdag in zijn debuut te hebben gegooid tegen de Milwaukee Brewers, zal Van den Hurk het maandag opnemen tegen de Houston Astros in zijn tweede big league-start voor de Florida Marlins.

van den Hurk's optreden dinsdag werd bestempeld als 'outstanding', want hij gooide van de eerste tot tweede inning vijfmaal drie slag op rij. In 4 2/3 inning kreeg de rechtshander slechts vijf honkslagen tegen. ,,Hij deed het uitstekend, ik was onder de indruk'', stelde Florida-Manager Fredi Gonzalez dinsdag na afloop in de kleedkamer.

De dag na zijn debuut keek Van den Hurk terug op zijn debuut. ,,Het voelde goed, het was hartstikke gaaf'', zei Van den Hurk onder de warme Florida-zon. ,,Dit is een nieuw hoofdstuk voor me. Ja, het begint nu echt door te dringen dat ik in de Major League heb gegooid.''
Over zijn optreden zei Van den Hurk tegenover Grand Slam * Stats & News: ,,Ik voelde me goed en ik bleef mezelf. Het gooien ging lekker toen ik me opwarmde voor de wedstrijd. Ja, toen de wedstrijd begon was ik toch wat nerveus.'' Van den Hurk gaf zijn eerste slagman vier wijd, waarna die opschoof na een wilde worp. Maar hierna gooide hij uitstekend. Van den Hurk: ,,Ik moest even wennen. Er gaat heel wat door je heen als je daar staat. Mijn eerste worp was een slagbal, dat was een goed gevoel. Na de eerste slagman was ik er doorheen en ging het lekker, ik was toen meer ontspannen.''

Van den Hurk's debuut werd ingekort door regen. Nadat het duel in de vijfde inning werd gestopt volgde een onderbreking van 49 minuten en keerde Van den Hurk daarna niet terug op de heuvel. Van den Hurk: ,,Ja, als het niet was gaan regenen was ik blijven gooien. Maar niettemin was dit een fantastisch gevoel.''
(11 april)


Neptunus onthult 'retired number'-sectie
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus onthulde donderdagavond een sectie op de linksveld-omheining van het Neptunus Familiestadion die is opgedragen aan de drie 'retired' nummers van de club.

...Paul van den Oever (links)...
...ontvangt zijn gesigneerde shirt...
...van Jan van der Sande...
(Foto: Ron Wicklert
www.eott.nl
)
Op de padding zijn nu de nummers en namen zichtbaar van werper Harry Koster (14), korte stop Robert Eenhoorn (16) en tweede honkman Bob van Aalen 22). Koster en Van Aalen waren bij de onthulling aanwezig, terwijl Eenhoorn op het laatste moment verhinderd was.
Ook bij de presentatie was de huidige spelersgroep van Neptunus, waaronder werper Diegomar Markwell, die woensdag in Nederland terugkeerde van een kort prof-avontuur in Taiwan, waar hij was released door de Macoto Cobras.

Neptunus' Bench Coach Paul van den Oever, die na vorig seizoen afscheid nam, ontving zijn shirtnummer 29, voorzien van handtekeningen van de spelers, als dank voor zijn jarenlange bijdrage aan de ploeg.


...Harry Koster poseert bij zijn 'retired' nummer...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Harry Koster speelde voor Neptunus van 1982 tot en met 1997. Al deze seizoen waren in de Hoofdklasse, met uitzondering van 1985 toen de ploeg in de Eerste Klasse uitkwam. Koster speelde in 200 wedstrijden, waarvan 196 als werper. De rechtshander sloot zijn loopbaan af met een record van 94-31 en kwam tot 1070 keer drie slag. Koster speelde in 24 wedstrijden voor de nationale ploeg.

Bob van Aalen speelde voor Neptunus van 1982 tot en met 1999, waaronder zeventien seizoenen in de Hoofdklasse. Van Aalen speelde in 617 wedstrijden, waarvan het merendeel als tweede honkman, en kwam in zijn loopbaan tot 693 honkslagen. Hij sloot zijn carrière af met een slaggemiddelde van .307. Van Aalen heeft 37 interlands in het Nederlands Honkbalteam op zijn naam staan.


...De drie 'retired' nummers in het linksveld van het Neptunus Familiestadion...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
Robert Eenhoorn speelde voor Neptunus in 1984-1986 en vervolgens voor Haarlem Nicols in 1986-1988, waarna hij terugkeerde naar Rotterdam voor de seizoenen 1989-1990. In 1990 begon Eenhoorn zijn professionele loopbaan in Amerika in de organisatie van de New York Yankees. Hij speelde in negen professionele seizoenen en op 27 april 1994 debuteerde hij in de Major League als speler van de Yankees. Eenhoorn speelde ook in de organisaties van de Anaheim Angels en New York Mets en nam deel aan 37 Major League-wedstrijden. In augustus 1998 keerde Eenhoorn terug naar Nederland en werd speler/coach van Neptunus, met wie hij opnieuw speelde in 1999 en 2000. Eenhoorn speelde in 252 wedstrijden, waarvan 174 voor Neptunus. Hij sloeg 349 honkslagen en sloot zijn loopbaan af met een slaggemiddelde van .347. Eenhoorn kwam uit in 73 officiële interlandwedstrijden voor Oranje en is sinds 2001 Manager van de nationale honkbalploeg.
(12 april)


Opening Day Starters; Wijzigingen Rosters

...Louis Hofer...
...meeste ervaring...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
AMSTERDAM - De Opening Day-starters zijn bekend voor de acht op het programma staande wedstrijden in het Opening Weekend. Het nieuwe seizoen begint op zaterdag 14 april. Negen ploegen spelen veertig wedstrijden per ploeg op weg naar de Holland Series om uit te maken wie de 85e Nederlandse landskampioen gaat worden.

Het seizoen gaat van start met vier rookie Hoofd Coaches, terwijl er twee beginnen aan hun tweede en twee andere aan hun derde Hoofdklasse-seizoen. De meest ervaren Hoofd Coach dit seizoen is Louis Hofer, die aan zijn tweede seizoen op rij (en zesde totaal) begint bij Amsterdam Pirates en aan de vooravond staat van zijn negende jaar als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.

Op de Opening Day-rosters staan 50 spelers, die als rookies worden beschouwd. Daarvan zullen er 33 in de Hoofdklasse debuteren als ze spelen.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen vond ook nog een aantal roster-wijzigingen plaats.

ADO
RHP Gary Dacosta en RHP Jeoffrey de Groot zijn toegevoegd aan het roster, terwijl vorige week een overeenkomst werd bereikt met de Venezolaanse RHP Elvis Polanco. RHP Jurrian Koks komt in mei weer terug bij de ploeg na afloop van zijn studie in de States.
RHP Rob Cordemans speelt professioneel in Taiwan en zal dit seizoen vrijwel zeker niet inzetbaar zijn voor de ploeg. Closer Robin van Doornspeek, die afgelopen weekeinde niet beschikbaar was, maakt gewoon deel uit van de ploeg.

Opening Weekend Starters:
RHP Jeoffrey de Groot en RHP Elvis Polanco
Hoofd Coach:
Wim Martinus (eerste jaar) (3e jaar in Hoofdklasse; record: 23-52)

Almere Magpies
De ploeg moet het dit seizoen doen zonder IF Ivanon Coffie, die een contract kreeg in de professionele league in Taiwan en daar momenteel speelt. Er worden geen nieuwe spelers meer verwacht.

Opening Weekend Starters:
RHP Erik Remmerswaal en RHP Forstin Coenraad
Hoofd Coach:
Ritchie Daal (eerste volle seizoen) (2e jaar in Hoofdklasse; record: 7-4-1)

Amsterdam Pirates
De onlangs aangetrokken Australische infielder Glenn Mascoll zal aanstaande donderdag arriveren, terwijl RHP Pim Walsma en Catcher Bas Nooij eind mei, begin juni weer terugkeren naar Nederland na afloop van hun studie en seizoen in de States. 1B Coach Anthony St. Aubyn heeft zich teruggetrokken uit de coachingstaff.

Opening Weekend Starter:
RHP Kenny Berkenbosch
Hoofd Coach:
Louis Hofer (tweede jaar; zesde totaal bij Pirates) (9e jaar in Hoofdklasse; record: 162-145-5)

Mr. Cocker HCAW
HCAW maakte de komst van de Canadees/Britse werper Stephen Spragg bekend, terwijl het mogelijk ook nog een Amerikaanse outfielder zal toevoegen. Catchers Stefan Hoogewerff en Gerson Tremus, die al aan een aantal oefenduels deelnamen, zijn toegevoegd aan het roster. Zij zullen dit seizoen in het tweede (Eerste Klasse) spelen, maar ook bij de wedstrijden van het eerste aanwezig zijn. Outfielder Nick Makkinje keert in mei terug na afloop van zijn studie in Amerika.

Opening Weekend Starters:
RHP Mark Kolner en RHP Sten van den Bedem
Hoofd Coach:
Roy Berrevoets (eerste jaar)(Hoofdklasse-debuut)

Konica Minolta Pioniers
De ploeg trok onlangs de Arubaanse IF Jourick Blanco aan, terwijl veteraan-reliever Marc Steenhof 'uit retirement' kwam en is toegevoegd aan het roster, want hij zal dit seizoen zijn comeback maken op de heuvel. De ploeg hoopt binnenkort nog een Amerikaanse werper toe te kunnen voegen.

Opening Weekend Starters:
LHP Richard Orman en RHP Erik Jan Lind
Hoofd Coach:
Frank Koene (eerste jaar) (2e jaar in Hoofdklasse; record: 29-16-2)

Corendon Kinheim
De landskampioen voegde onlangs de Australische rechtshander Vaughan Harris aan de ploeg toe, terwijl voormalig prof en 3B Vince Rooi het gehele seizoen beschikbaar is, omdat hij geen contractverlenging heeft gekregen in de States.

Opening Weekend Starters:
RHP David Bergman en LHP Patrick Beljaards
Hoofd Coach:
Ben Thijssen (tweede jaar) (3e jaar in Hoofdklasse; record: 40-43-4)

DOOR Neptunus
Neptunus trok onlangs de Amerikaanse LHP Chris Ryan aan, terwijl LHP Diegomar Markwell deze week terugkeerde uit Taiwan, nadat hij daar was released door profclub Macoto Cobras. Hij trainde donderdagavond met de ploeg mee, maar zal komend weekeinde mogelijk nog niet gooien.

Opening Weekend Starters:
LHP Chris Ryan en RHP Leon Boyd
Hoofd Coach:
Eric de Bruin (eerste jaar)(Hoofdklasse-debuut)

MediaMonks RCH
Vorige week voegden de Antilliaanse catcher Sevard Seferina en infielder Danny Mujica zich bij de ploeg. Mujica speelde twee jaar geleden al voor RCH. Komende week worden de Tsjechen Petr Baroch (IF) en Jan Drabek (IF/RHP) in Heemstede verwacht, terwijl in mei de Amerikaanse RHP Ryan Murphy moet komen.
Ramses Meering begint het seizoen als Interim Hoofd Coach, terwijl gesprekken met kandidaten voor deze positie worden vervolgd.

Opening Weekend Starter:
RHP Alexander Plakke
Hoofd Coach:
Ramses Meering (tweede jaar)(Hoofdklasse-debuut)

Sparta/Feyenoord
Een speurtocht naar een Amerikaanse werper is in volle gang, maar er is nog geen geluk.

Opening Weekend Starters:
LHP Herman Gaarman en RHP Elton Koeiman
Hoofd Coach:
Adonis Kemp (eerste jaar)(Hoofdklasse-debuut)

(12 april)

Opening Day Rosters


Canadees/Britse werper voor HCAW

...Stephen Spragg...
(Photo: Wild Things)
English
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW heeft bekend gemaakt dat het de in Canada (Ottawa, Ontario) geboren werper Stephen Spragg heeft aangetrokken. Hij zal zaterdagochtend arriveren en zich later op de dag bij zijn nieuwe ploeg voegen voor de Opening Day-wedstrijd tegen Konica Minolta Pioniers in Hoofddorp.
De rechtshandige Spragg heeft ook een Brits paspoort en is daardoor geen buitenlandse speler. De afgelopen twee jaar speelde hij in de (Amerikaanse) Independent League en werd voornamelijk ingezet als reliever en closer. HCAW is ook nog van plan een Amerikaanse outfielder te halen.

In januari 2006 werd de 24-jarige Spragg bestempeld als talent, nadat hij in september 2005 een contract had getekend en een try-out had gehad bij de San Diego Padres. In Spring Training werd verwacht dat hij zou gaan spelen voor hun Minor League-ploeg Fort Wayne Wizards. Maar hij werd released en hij keerde terug naar de Washington Wild Things in de Frontier League, één van de Independent Leagues. Spragg had in 2005 al voor deze ploeg in Washington (Pennsylvania) gegooid en voerde de ploeg toen aan met een ERA van 2.72. Hij was 4-2, had 12 saves en kwam tot 56 strikeouts in 59.2 innings, terwijl hij slechts 15 vrije lopen weggaf. In 2006 was hij tweede in de league met een ERA van 2.09. Hij gooide in 43 wedstrijden (club-record) in relief en was 6-7 met vier saves. In november vorig jaar werd hij geruild naar de Gary Southshore RailCats, maar zal niet voor die ploeg uitkomen, omdat hij nu naar Nederland komt.

Voordat hij ging spelen voor de Wild Things sloot Spragg zijn college-loopbaan af bij de Pirates, de honkbalploeg van Augusta State University in zijn woonplaats Augusta (Georgia). In dat seizoen was hij 3-3 met 7 saves en een ERA van 3.30 in 26 wedstrijden. In 2004 gooide hij voor de Liberty Flames in de NCAA.

Stephen Spragg gooit sidearm en soms submarine. Hij is een fastball-pitcher (gemiddeld 88 mph), maar gebruikt ook een forkball, curve en changeup.
(13 april)


Opening Day: Landskampioen begint met winst
English
AMSTERDAM - Landskampioen Corendon Kinheim is het seizoen 2007 begonnen met een 9-4 overwinning, terwijl vice-kampioen Konica Minolta Pioniers een achterstand omdraaide en won van Mr. Cocker HCAW.


...Ralph Milliard homert voor HCAW, maar...
...Pioniers komt terug van 6-1 achterstand...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In Almere kwam Kinheim-starter David Bergman tot elf strikeouts en stond slechts vier honkslagen toe in 6 2/3 inning in Kinheim's 9-4 zege vs. Almere Magpies, dat voor het eerst onder de nieuwe bijnaam speelde.
Met een 5-1 achterstand kwam Almere terug met twee runs toen Randy Daal een 2-run homerun sloeg, maar Kinheim voegde vier runs toe in de zevende slagbeurt.


...Chris Ryan debuteert...
...voor Neptunus...
(Foto: Ron Wicklert
www.eott.nl
)
In Hoofddorp had Mr. Cocker HCAW een verrassende 6-1 voorsprong in de derde inning (op ondermeer negen honkslagen op starter Richard Orman) tegen Konica Minolta Pioniers, maar de thuisploeg kwam langszij met vijf runs in de vijfde inning, waarna drie punten werden gescoorde in de volgende twee slagebeurten om met 9-6 te winnen.
In de tweede inning verhoogde HCAW hun voorsprong van 2-1 naar 4-1 toen Ralph Milliard een 2-run homerun sloeg, maar de voorsprong was uiteindelijk niet genoeg, want Pioniers kwam terug en won hun eerste duel onder leiding van nieuwe Hoofd Coach Frank Koene.

In Heemstede keerde MediaMonks RCH terug in de Hoofdklasse en verloor hun opener met 10-1 van DOOR Neptunus, dat daarmee Hoofd Coach Eric de Bruin de winst bezorgde in zijn Hoofdklasse-debuut.
Na slechts met 2-1 voor te staan na drie innings scoorde Neptunus vijfmaal in de volgende twee slagbeurten en werd een comfortabele voorsprong genomen. RCH gebruikte vijf werpers in hun opener.
Neptunus kwam tot 17 honkslagen, waaronder vier van Martijn Meeuwis in zijn eerste duel voor zijn nieuwe club.

In Rotterdam bezorgde Sparta/Feyenoord hun debuterende Hoofd Coach Adonis Kemp eveneens een overwinning en versloeg ADO met 10-2.
Sparta/Feyenoord had twee grote innings en scoorde driemaal in de vierde en vier punten in de zevende inning.
(14 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Rick vs. Andruw
English
ATLANTA, Georgia (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk stond zondag oog in oog met 'landgenoot' Andruw Jones in Atlanta en dat werd een memorable confrontatie.

Rick van den Hurk stond aanvankelijk op de lijst om maandag te starten voor de Florida Marlins bij de Houston Astros, maar werd in plaats daarvan zondag in relief gebruikt. Zijn start is opgeschoven naar donderdag, wanneer de Marlins spelen tegen de New York Mets in Miami.

Zondag stonden de Marlins met 1-0 voor toen starter Scott Olsen vijf punten tegen kreeg, waaronder drie op een homerun van Chipper Jones, in de derde inning. Olsen werd vervangen door Rick van den Hurk, die twee lopers 'erfde', maar met een vangbal uit de inning kwam. Na gesteund te zijn met een dubbelspel in de vierde inning kreeg Van den Hurk in de vijfde inning mede Nederlands paspoort-houder Andruw Jones tegenover zich met Chipper Jones (vier wijd) op het eerste honk. Andruw raakte één van Rick's worpen goed en sloeg de bal over de omheining voor een 2-run homerun! Andruw speelde vandaag met rugnummer 42 in plaats van zijn eigen 25, omdat het zondag Jackie Robinson Day was ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Robinson's debuut in de Major League (de eerste kleurling). Spelers kregen toestemming vandaag met Robinson's nummer te spelen als ze dat wilden. Robinson's nummer 42 werd tien jaar geleden voor de gehele Major League 'retired'. Rick hanteerde de knuppel ook goed, want zelf sloeg hij een honkslag in de vierde inning. Na de vijfde inning werd Van den Hurk vervangen. De Marlins verloren met 8-4.
(15 april)


Opening Day: HCAW verrast Pioniers
English
AMSTERDAM - Corendon Kinheim, DOOR Neptunus en Sparta/Feyenoord wonnen allen zondag hun tweede wedstrijd, maar de grote verrassing was de 8-7 zege van Mr. Cocker HCAW vs. Konica Minolta Pioniers.

In Haarlem stond Corendon Kinheim tweemaal achter vs. Almere Magpies, maar won met 5-4 op een 2-run homerun van Vince Rooi in de achtste inning.

In Den Haag won Sparta/Feyenoord opnieuw met 10-2 van ADO, dat met de Venezolaanse werper Elvis Polanco had willen beginnen, maar die had nog geen toestemming van de Spaanse bond.

In Bussum verzuimde Mr. Cocker HCAW opnieuw een ruime voorsprong vast te houden. Gisterem werd een 6-1 voorsprong omgedraaid in een 9-6 verlies. Vandaag stond Konica Minolta Pioniers met 7-2 achter en kwam opnieuw langszij. Maar dit keer kwam HCAW terug en won met 8-7 op een one-out single van Juriën Overman in de 2e9.

In Amsterdam won DOOR Neptunus met 5-1 van Amsterdam Pirates op een zeer drukbezochte Opening Day in de hoofdstad. Neptunus-starter Leon Boyd kreeg slechts hits tegen in vijf innings, terwijl Pirates er slechts zes in het hele duel had.
(15 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Eenhoorn wijst 24 spelers aan voor Oranje
English
NIEUWEGEIN - Nederlands Team Manager Robert Eenhoorn heeft 24 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van de nationale ploeg, die woensdagavond begint met de buitentrainingen in het Haarlemse Pim Mulier Stadion. In mei volgen ook wekelijkse trainingen op maandagavond in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam.
Dit jaar heeft Oranje een drukke internationale agenda. In juli reist de ploeg af naar Durham in Amerika voor een reeks wedstrijden tegen de Amerikaanse Nationale Ploeg, gevolgd door het World Port Tournament in Rotterdam in augustus, het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje) in september en het Wereldkampioenschap in Taiwan in november. Het Europees Kampioenschap heeft tevens de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking (China).
Terug op het Oranje-roster is linkshandige werper Ferenc Jongejan, die momenteel aan het revalideren is na een arm-operatie. De armblessure hield hem de laatste twee jaar aan de kant. Zijn laatste Oranje-optreden was tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland).

De Selectie:

Pitchers:
David Bergman, Duko Jansen, Michiel van Kampen (allen Corendon Kinheim), Kenny Berkenbosch, Nick Stuifbergen (beiden Amsterdam Pirates), Leon Boyd, Gregory Gustina, Ferenc Jongejan, Diegomar Markwell, Jurjen van Zijl (allen DOOR Neptunus) en Dave Draijer (Konica Minolta Pioniers).

Catchers:
Johnny Balentina (DOOR Neptunus), Mark Duursma (Konica Minolta Pioniers), Sidney de Jong (Amsterdam Pirates) en Tjerk Smeets (Corendon Kinheim).

Infielders:
Michael Duursma (Konica Minolta Pioniers), Percy Isenia (ADO), Roel Koolen (Corendon Kinheim) en Raily Legito (DOOR Neptunus).

Outfielders:
Bryan Engelhardt, Eugene Kingsale (beiden Almere Magpies), Dirk van 't Klooster, Danny Rombley (beiden Corendon Kinheim) en Harvey Monte (ADO).
(16 april)


Meulens, Van Oever in Oranje-staf
English

...Paul van den Oever was...
...afgelopen zondag toeschouwer...
...bij het duel Pirates vs. Neptunus...
...in Amsterdam...
(Foto: Marco Stoovelaar)
NIEUWEGEIN - Nederlands Team Manager Robert Eenhoorn heeft met de toevoeging van twee coaches zijn staf compleet voor dit jaar.

Voor het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje) in september en het Wereldkampioenschap in Taiwan in november keert oud-international Hensley Meulens terug in Eenhoorn's coachingstaf.
Meulens speelde voor Oranje van 2000-2002 en was één van de coaches in 2003 en 2004 en tijdens de World Baseball Classic vorig jaar maart. Meulens is niet beschikbaar voor de trip naar Amerika in juli en het World Port Tournament in Rotterdam in augustus, omdat hij dan actief is als één van de coaches van het Triple-A team van de Pittsburgh Pirates.

Paul van den Oever, de voormalige Bench Coach van DOOR Neptunus, maakt deel uit van de coachingstaf tijdens de trip naar Amerika en het World Port Tournament.
Van 1998-2006 was Van den Oever één van de coaches van Neptunus, met wie hij van 1999-2005 zevenmaal op rij landskampioen werd. Voor zijn komst naar Neptunus was Van den Oever al Hoofd Coach geweest bij drie andere Rotterdamse ploegen in de voorgaande negen jaar. Van 1989-1992 leidde hij Feyenoord, gevolgd door Rotterdam Orioles (1993) en Tridents (1994-1997), het tweede team van Neptunus. Als speler kwam Van den Oever 15 jaar uit voor Feyenoord, met wie hij ook in de Hoofdklasse speelde, en drie seizoenen voor Euro Stars, waaronder ook een jaar op het hoogste niveau.
(17 april)


Startende werpers donderdag
English
AMSTERDAM - Aanstaande donderdag, 19 april, staan de eerste twee weekwedstrijden op het schema, die beide worden gespeeld in Rotterdam.

DOOR Neptunus ontvangt MediaMonks RCH, van wie zaterdag met 10-1 werd gewonnen. Neptunus heeft RHP Jurjen van Zijl als starter aangewezen, terwijl RCH zal beginnen met RHP Thomas Morang.

Sparta/Feyenoord speelt thuis vs. Konica Minolta Pioniers in een confrontatie tussen rechtshanders Rudy Seebus (Sparta/Feyenoord) en Roger Kops (Pioniers).
(17 april)


HCAW eert Koenen; installeert nieuwe voorzitter
English
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW installeerde vanavond (dinsdag) een nieuwe voorzitter en benoemde Jurjan Koenen, die vele jaren voor de club speelde, tot Erelid en haalde zijn rugnummer 12 uit roulatie.

Retired Numbers HCAW
1Jeffrey Cranston
10Clive Mendes
12Jurjan Koenen
24Roy Berrevoets
Jurjan Koenen is momenteel bezig aan zijn 20ste seizoen bij het Hoofdklasse-team van HCAW. Dit is zijn eerste als één van de coaches van de ploeg, nadat hij in de voorgaande 19 seizoenen voor de Bussumse vereniging uitkwam. Koenen is één van de slechts zeven spelers in de geschiedenis die 500 of meer wedstrijden in de Hoofdklasse hebben gespeeld voor één club. Hij voert dit selecte gezelschap aan met 685 wedstrijden.

...Jurjan Koenen (links) en Roy Berrevoets...
...voor hun coachingdebuut zaterdag jl....
(Foto: Marco Stoovelaar)
In zijn 19 seizoenen op Hoofdklasse-niveau scoorde Koenen 329 punten, had 370 RBI's en sloeg 685 honkslagen, waaronder 40 homeruns en sloot zijn loopbaan af met een slaggemiddelde van .274. Koenen, die 32 interlands op zijn naam heeft staan, was voornamelijk een defensief sterke derde honkman, maar werd soms ook ingezet als back-up catcher. Koenen's paknummer 12 is het vierde dat door HCAW wordt 'retired'.
Afgelopen weekeinde debuteerde Jurjan Koenen als coach in de Hoofdklasse, want hij is dit seizoen de 3B Coach van de ploeg. Hij doet de coaching samen met zijn langdurige teamgenoot Roy Berrevoets, die debuteerde als Hoofd Coach.

500 of meer wedstrijden, één club
Bob van AalenNeptunus
Dè FlaneginHoofddorp Pioniers
Jurjan KoenenHCAW
John van der MarkSparta
Wim MartinusNeptunus
Ronald StoovelaarAmsterdam Pirates
Bart VolkerijkADO
De benoeming van Koenen tot Erelid vormde dinsdagavond de afsluiting van de Algemene Ledenvergadering van HCAW. Eerder op de avond installeerde de vereniging een nieuwe voorzitter. Al eerder was aangekondigd dat Hans Zonneveld, voormalig Wethouder van de Gemeente Bussum, zich kandidaat had gesteld voor het voorzitterschap. Zonneveld was 12 jaar Wethouder van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, sociale zaken en sport in Bussum. Hij was ook één van de initiatiefnemers van de Stichting Ghana Support, dat zich ten doel stelt het verbeteren van de levensomstandigheden van de mensen op het platteland in de Volta-regio in het Afrikaanse land Ghana en dan met name op de gebieden gezondheid, onderwijs, huisvesting, kleinschalige bedrijvigheid en duurzame ontwikkeling. Al vele jaren is Zonneveld een regelmatige bezoeker van HCAW-wedstrijden en werd een fan van de club. Na het accepteren van het voorzitterschap stelde Hans Zonneveld ''dat het een eer was geweest om voor het voorzitterschap te zijn gevraagd en dat het een eer was om voorzitter te worden van een club als HCAW''. Hans Zonneveld is de opvolger van Ron Schel.
(17 april)


Eerste Klasse: Alcmaria opent met tweemaal winst
English
DELFT / ALKMAAR - Alcmaria Victrix is het seizoen in de Eerste Klasse afgelopen weekeinde begonnen met twee overwinningen tegen Blue Birds, met wie men vorig seizoen de derde plaats deelde.
In Delft won Alcmaria ruim met 15-0, waarna op eigen veld met 8-5 werd gewonnen. Verslagen, Line Scores en Box Scores van beide wedstrijden zijn nu beschikbaar, want Grand Slam * Stats & News is van plan ook de Eerste Klasse dit seizoen meer te coveren.
Meer verslagen, Line Scores & Box Scores worden toegevoegd als de informatie daarvoor aanwezig is.
(19 april)

Compleet Verslag, Line Score & Box Score zaterdagwedstrijd
Compleet Verslag, Line Score & Box Score zondagwedstrijd


Startende Werpers komend weekend
English
AMSTERDAM - De meeste startende werpers zijn bekend voor het komende tweede competitie-weekeinde.
DOOR Neptunus, Sparta/Feyenoord en MediaMonks RCH, die allen donderdagavond speelden, maakten vrijdag hun starters bekend. De starters van vijf andere ploegen zijn al bekend. Konica Minolta Pioniers is komend weekeinde vrij.
Zondag start linkshander Diegomar Markwell voor Neptunus en dat vormt zijn rentree in de Hoofdklasse na zijn terugkeer uit Taiwan.
(19-20 april)


Marlon Fluonia coach van RCH; nieuwe werper
English
HEEMSTEDE - MediaMonks RCH maakte donderdagavond bekend dat oud-international Marlon Fluonia de nieuwe coach van de ploeg wordt.

Voormalige catcher Fluonia, die in 755 Hoofdklasse-wedstrijden (alleen recordhouder Marcel Joost heeft er meer) speelde in 21 seizoenen, voegt zich komende week bij de coachingstaf van RCH.
Na het seizoen 2005, toen hij speelde voor Instant Holland Almere '90, zette Fluonia een punt achter zijn loopbaan. Fluonia debuteerde in 1985 als speler van UVV. Hij speelde ook voor Neptunus, Quick Amersfoort en Sparta/Feyenoord en kwam 48 keer uit voor Oranje, met wie hij ondermeer deelnam aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA).
De ploeg stelt dat Fluonia's kennis, ervaring en persoonlijkheid een belangrijke toevoeging vormen voor de jonge ploeg. Op het moment staat RCH onder leiding van Ramses Meering (Hoofd Coach), Jeroen Roozen (Coach) en Dave Dusseau (Pitching), die allen in de coachingstaff zullen blijven. De komende dagen zal duidelijk worden wie wat gaat doen in de staf.

RCH maakte ook bekend dat het de Canadese werper Marek Deska heeft aangetrokken. Hij zal in mei arriveren.
De 20-jarige rechtshander sloot vorig jaar zijn college-loopbaan af op de University of Bridgeport en kwam in het seizoen 2006 voor de Purple Knights tot een 4-3 record en één save. Hij gooide in 13 wedstrijden en had 37 strikeouts in 58 1/3 inning. Zijn ERA was 3.24. Deska gooide ook voor de Toronto Maple Leafs in de Intercounty Baseball League en nam toen deel aan zeven wedstrijden en had een 1-2 record, 19 strikeouts en een ERA van 3.12.
(19 april)


Neptunus 'one-hits' RCH
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus won donderdagavond met 9-1 van MediaMonks RCH, dat slechts één honkslag produceerde op drie verschillende werpers.
Aan de andere kant van de stad stond Sparta/Feyenoord met 3-0 achter vs. Konica Minolta Pioniers, maar nam een 4-3 voorsprong, waarna het duel in een 4-4 gelijkspel eindigde.
(19 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Van den Hurk's tweede ML-start
English
MIAMI, Florida (USA) - De Nederlandse werper Rick van den Hurk startte donderdagavond zijn tweede Major League-wedstrijd voor de Florida Marlins, die met 11-3 verloren van de New York Mets, hun vijfde nederlaag op rij.

Van den Hurk gooide vier innings, waarin hij zesmaal drie slag gooide, maar ook acht verdiende punten tegen kreeg en zeven honkslagen, waaronder twee homeruns.
In de eerste inning gooide Van den Hurk, wiens fastball werd gemeten op 93 mph, driemaal drie slag, maar kreeg ook een punt tegen. In de 2e1 nam Florida een 2-1 voorsprong, maar in de derde inning scoorden de Mets zes punten, waaronder twee op een 2-out homerun van Ramon Castro. In de vierde inning sloeg Carlos Beltran met twee uit een solo-homerun.
Orlando 'El Duque' Hernandez gooide voor de Mets en de Cubaan schakelde tien slagmensen met drie slag uit en stond in zeven innings slechts drie hits toe.
Naast het verliezen van de wedstrijd moet Florida het de komende tijd mogelijk ook doen zonder derde honkman Miguel Cabrera, die na twee innings uit voorzorg werd gewisseld vanwege een stijve rechterborstkas. Zijn status is dag-tot-dag.

Van den Hurk's volgende Major League-start is aanstaande dinsdag als Florida gastheer zal zijn van de Atlanta Braves, tegen wie hij afgelopen zondag in relief gooide.
(19-20 april)


Eerste Klasse: Eerste zege landskampioen Tridents
English
ROTTERDAM - DOOR Tridents, dat vorig seizoen de kampioenstitel veroverde in de Eerste Klasse, won vrijdagavond de eerste wedstrijd van het seizoen met een 10-0 shutout tegen Jeka. Dit weekeinde staan er in de Eerste Klasse de eerste Interleague-wedstrijden van het seizoen op het programma tussen de ploegen uit Poule A en Poule B. Vrijdagavond werden nog vier andere wedstrijden gespeeld.
(20 april)

Compleet Verslag, Line Score & Box Score Tridents vs. Jeka


Neptunus, Kinheim ongeslagen; Winst HCAW, ADO
English
AMSTERDAM - Landskampioen Corendon Kinheim en DOOR Neptunus bleven zaterdag ongeslagen door respectievelijk te winnen van Amsterdam Pirates en Almere Magpies, terwijl Mr. Cocker HCAW hun tweede duel in drie ontmoetingen in winst omzette en ADO voor het eerst zegevierde.

In Amsterdam verhoogde Corendon Kinheim hun 'record' naar 3-0 via een uiteindelijke comfortabele 7-1 zege vs. Amsterdam Pirates en nam bezit van een gedeelde eerste plaats, maar mede-koploper DOOR Neptunus hernam 's avonds weer de leiding door te winnen.

In Bussum strandde Mr. Cocker HCAW 13 lopers en kreeg de honken vol in elk van de laatste vier innings, maar scoorde slechts twee punten. Dat was genoeg om Sparta/Feyenoord de eerste nederlaag toe te dienen met 2-1. HCAW won het duel in de negende inning, net als vorige week.

In Den Haag stond ADO met 8-1 voor toen tegenstander MediaMonks RCH plotseling zesmaal scoorde in de negende inning, dankzij een aantal vrije lopen, maar de thuisploeg won uiteindelijk met 8-7.

In Almere pakte DOOR Neptunus 's avonds weer de koppositie door met 3-1 te winnen bij Almere Magpies.
(21 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Eerste Klasse: Alcmaria, TTT leiders
English
ALKMAAR - Alcmaria Vixtric versloeg zaterdag ADO 2 met 8-4 in een Eerste Klasse Interleague-duel, terwijl Tex Town Tigers zondag met 14-1 won van Ergo-Services Kinheim, waardoor beide ploegen de enige twee bleven die ongeslagen zijn in de Eerste Klasse.
Euro Stars en Robur '58 liepen in het weekeinde tegen hun eerste nederlaag aan.
(22 april)

Compleet Verlag, Line Score & Box Score Alcmaria vs. ADO 2


Neptunus, Kinheim, HCAW winnen opnieuw

...Angstig moment voor de wedstrijd...
...Eugene Kingsale wordt kort voor aanvang...
...geraakt door een bal en krijgt verzorging,...
...voordat hij naar een ziekenhuis gaat...
...Gelukkig valt de blessure mee...
(Photo: Ron Wicklert - www.eott.nl)
English
AMSTERDAM - DOOR Neptunus, Corendon Kinheim en Mr. Cocker HCAW vormen na het tweede weekeinde van de competitie de top-3, omdat het trio zondag opnieuw tot winst kwam. Neptunus en Kinheim zijn nog ongeslagen, HCAW verloor alleen hun openingswedstrijd.

In Rotterdam won DOOR Neptunus met 6-1 van Almere Magpies, bij wie midvelder Eugene Kingsale voor de wedstrijd het ziekenhuis moest opzoeken. Tijdens de warming-up werd hij, terwijl hij voor de dug-out stond, op zijn slaap geraakt door een bal en kreeg ter plekke de nodige verzorging. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek, maar keerde tijdens het duel weer terug. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat hij een lichte hersenschudding had opgelopen. Gelukkig viel de blessure dus mee.
Diegomar Markwell startte zijn eerste duel voor Neptunus na zijn terugkeer uit Taiwan en gooide vijf hitloze innings en Martijn Meeuwis homerde voor Neptunus.

In Haarlem zag Corendon Kinheim hun voorsprong worden teruggebracht tot 10-6 toen Fausto Álvarez Rizo een grand slam homerun sloeg, maar de Haarlemmers wonnen uiteindelijk comfortabel met 15-7 van Amsterdam Pirates.

In Rotterdam stond Mr. Cocker HCAW achter tegen Sparta/Feyenoord, maar draaide het duel om en won met 8-4.

In Heemstede klom ADO naar de vijfde plaats door met 10-1 te winnen van MediaMonks RCH.
(22 april)

Complete Verslagen, Line Scores & Box Scores


Amerikaanse outfielder voor HCAW
English
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW maakte dinsdag bekend dat het de Amerikaanse Outfielder John Coker aan hun roster heeft toegevoegd. De 24-jarige speler arriveert aanstaande zaterdag en is gelijk inzetbaar voor HCAW in de komende 3-game series tegen MediaMonks RCH.


...John Coker...
(Foto: Univ. of Louisiana)
Elf dagen geleden maakte HCAW de komst bekend van de Canadese werper Stephen Spragg, die een Brits paspoort heeft en daardoor niet als buitenlandse speler wordt gezien. De enige HCAW-speler met voldoende Hoofdklasse-ervaring in het outfield is momenteel midvelder Ronald Jaarsma. Linksvelder Sergio Koelemij, die voor het eerst voor HCAW uitkomt, speelde in het verleden in het outfield bij Pioniers, maar speelde de afgelopen seizoenen in de Eerste Klasse. Rechtsvelder Bart Gabriëls is eigenlijk een infielder, maar is dit seizoen in het outfield begonnen. Nick Makkinje, die vorig seizoen regelmatig in het outfield speelde, verblijft momenteel in de States voor studie en keert ergens in mei pas terug.

John Coker speelde twee seizoenen voor de Rajin' Cajuns, het honkbalteam van de University of Louisiana at Lafayette. In 2004 speelde hij in 53 wedstrijden en sloeg .248 met 41 honkslagen, waaronder negen doubles en één homerun, en had 17 RBI's. In 2005 speelde Coker in 66 wedstrijden kwam tot een gemiddelde van .329 met 84 honkslagen, waaronder 16 doubles, tien triples en twee homeruns, en had 29 RBI's. In deze twee seizoenen stal hij 51 honken, waaronder 22 in 2004, waarmee hij zijn ploeg aanvoerde.

Voordat hij naar Louisiana kwam speelde Coker honkbal voor Muskogee High School in Oklahoma in 2001 en twee seizoenen voor Seminole State Junior College in Florida in 2002-2003. Na afloop van zijn twee seizoenen in Louisiane speelde Coker professioneel voor de Evansville Otters in de Independent Frontier League in 2005. Hij speelde toen in 23 wedstrijden voor de Otters en sloeg .266 met 21 honkslagen, waaronder slechts één tweehonkslag. Hij tekende aanvankelijk ook een contract voor het seizoen 2006, maar werd minder dan een maand later geruild naar de Florence Freedom in dezelfde league, maar die ploeg 'releasde' hem zes dagen later. In 2006 speelde Coker geen honkbal, maar was van plan American football te spelen voor de Rajin' Cajuns. In zijn High School-tijd was Coker een running back en verdediger voor het football-team van Muskogee.

Het was voor velen een verrassing dat Coker niet werd gedraft door een Major League-organisatie in 2004 en 2005, want hij had goede statistieken en honkbal-kwaliteiten. Maar sommigen zeggen dat zijn lengte (1.70 meter) van invloed is geweest. Coker nam wel deel aan try-outs van de Cincinnati Reds, Baltimore Orioles en het Major League Scouting Bureau. In 2001 was hij wel de 37e draft-keuze van de San Diego Padres toen hij 41 honken had gestolen en .468 had geslagen voor Muskogee.
(24 april)


Van den Hurk's derde ML-start
English
MIAMI, Florida (USA) - Rick van den Hurk's derde Major League-start dinsdagavond voor de Florida Marlins duurde iets meer dan één inning, want de Nederlandse rechtshander kreeg vier honkslagen en vier punten tegen in de eerste inning tegen de Atlanta Braves.
Dit was Rick's vierde optreden in de big league. Zijn eerste start kwam twee weken geleden tegen de Milwaukee Brewers, gevolgd door een relief-optreden tegen de Atlanta Braves en een start tegen de New York Mets.

Hoewel hij redelijk begon was het niet Rick's avond. In de eerste inning gooide hij vier wijd op lead-off hitter Kelly Johnson, die opschoof na schijn. Hierna gooide Van den Hurk drie slag op Edgar Renteria en zag Chipper Jones een grounder slaan, waarop Johnson het derde honk bereikte. Tot dan toe ging het goed, maar toen sloeg Andruw Jones een RBI-single en bezorgde de Braves een 1-0 voorsprong. Brian McCann sloeg daarna ook een honkslag, gevolgd door een RBI-double van Jeff Francoeur. Na een bezoek van zijn pitching coach kreeg Van den Hurk een 2-run single tegen van Scott Thomas, die de stand op 4-0 bracht. Rick sloot de inning daarna af met drie slag voor Ryan Langerhans.

Met een 4-0 achterstand kwamen de Marlins langszij omdat ook zij vier punten scoorden in hun eerste slagbeurt, waaronder drie op een homerun van Cody Ross. Van den Hurk kwam terug in de tweede inning, maar begon met drie vrije lopen op rij en werd vervangen door Lee Gardner. Later in de inning, met twee uit, zouden twee van deze lopers een punt scoren op een vier wijd en een honkslag.
Rick kreeg uiteindelijk een 'no-decision', want Florida bracht de stand in de derde inning weer in evenwicht. Florida verloor uiteindelijk met 11-6.
(24 april)


Startende Werpers komend weekend
English
AMSTERDAM - Komend weekeinde hebben acht van de negen Hoofdklasse-ploegen een 3-game series voor de boeg. Landskampioen Corendon Kinheim is het weekend vrij in de uit negen ploegen bestaande afdeling.

De enige series waarvoor de starters bekend zijn voor alle drie de wedstrijden voor beide ploegen is die tussen Konica Minolta Pioniers en Sparta/Feyenoord.
De drie starters zijn ook bekend voor Almere Magpies voor hun wedstrijden tegen ADO, dat nog geen keuze heeft gemaakt voor de starter op maandag.
Mr. Cocker HCAW heeft de rotatie ook op een rijtje staan voor hun series tegen MediaMonks RCH, dat alleen een starter voor zaterdag heeft aangewezen. Momenteel is dat de Canadese RHP Ryan Murphy, die vrijdag zal arriveren. Later op vrijdag wordt besloten of Murphy zaterdag daadwerkelijk zal beginnen of wordt doorgeschoven naar één van de andere wedstrijden, terwijl dan ook de verwachting is dat de andere starters bekend zullen worden.
Koploper DOOR Neptunus heeft ook de drie starters bekend gemaakt voor hun series tegen Amsterdam Pirates, de enige ploeg die nog geen starters heeft aangewezen. Vanwege een aantal lichte blessures in de pitchingstaf wordt vrijdag bekeken wie wanneer zal gooien. De kans bestaat dat een aantal werpers uit het tweede wordt toegevoegd.

Hoewel de meeste starters bekend zijn gemaakt voor de komende 3-game series is het altijd mogelijk dat coaches op een wedstrijddag hun keuze wijzigen.
(26 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 7 mei 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.