Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis, Softball Europe & Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team met lege handen in Finale Europees Kampioenschap
English

CASTIONS DI STRADA (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team stond op zaterdagavond (3 juli) met lege handen in de allesbeslissende Finale van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in Italie. Hoewel de ploeg een snelle voorsprong nam wist Oranje die niet vast te houden en verloor met 9-5 van Italie. Daarmee prolongeerde de Italiaanse ploeg de Europese titel. Voor de Azzurri was het de tweede titel op rij en de twaalfde totaal.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een 16-0 mercy-rule shutout tegen Oostenrijk. Op maandagavond won de ploeg met 9-6 in wat een onverwacht spannende en close game werd tegen Duitsland, waarna op dinsdag de Eerste Ronde werd afgesloten met een 16-0 winst tegen Litouwen. Op woensdag opende Nederland de Tweede Ronde met een 8-1 winst tegen Frankrijk, waarna later op de dag met 9-0 werd gewonnen van IsraŽl. Op Dag 5 van het evenement (donderdag) sloot de ploeg de Tweede Ronde af met een 12-2 winst tegen Rusland. 's Avonds opende Oranje de Play-Offs met een 2-1 verlies tegen ItaliŽ. Op vrijdag sloot Nederland de Play-Off Ronde af met twee overwinningen. In de ochtend werd met 11-0 gewonnen van Spanje, waarna 's avonds een spannend duel volgde tegen TsjechiŽ. Oranje won toen met 5-4 op een walk-off walk in de zevende inning om de Finale te bereiken.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. Zoals eerder geschreven, de zes beste teams kwalificeerden zich voor de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd. Dat zijn de zes teams die zich plaatsten voor Groep X.

De drie beste ploegen plaatsten zich voor de WBSC Women's World Cup in 2023. Met het bereiken van de Finale kwalificeerden ItaliŽ en Nederland zich op vrijdag voor het WK. Het derde team werd TsjechiŽ, dat op zaterdag de Bronzen-wedstrijd won tegen IsraŽl met 2-0.

Als Europees kampioen plaatste Italie zich ook voor deelname aan de World Games in 2022 in Birmingham, Alabama (USA).

(3 juli)

Overige uitslagen van Dag 7:
11e-12e plaats: OekraÔne vs. Oostenrijk 0-10 (5 inn.).
15e-16e plaats: Bulgarije vs. Hongarije 7-0 (5 inn.).
9e-10e plaats: KroatiŽ vs. Polen 0-1 (8 inn.).
13e-14e plaats: Slowakije vs. Denemarken 6-1.
7e-8e plaats: Duitsland vs. Rusland 3-2.
3e-4e plaats: TsjechiŽ vs. IsraŽl 2-0.

Eindstand:
1. Italie, 2. Nederland, 3. Tsjechie, 4. Israel, 5. Frankrijk/Spanje (gelijk), 7. Duitsland, 8. Rusland, 9. Polen, 10. Kroatie,
11. Oostenrijk, 12. Oekraine, 13. Slowakije, 14. Denemarken, 15. Bulgarije, 16. Hongarije, 17. Litouwen.Nederland vs. Italie
Nederland nam een snelle 3-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning op pitching-troef Greta Cecchetti, maar kon geen afstand nemen en verzuimde de voorsprong vast te houden. De Italiaanse ploeg kwam terug, sloeg vijftien honkslagen, draaide het duel in eigen voordeel om en Cecchetti werd sterker. Het duel, dat bijna drie uur duurde, werd bijgewoond door 500 toeschouwers, het maximum toegestane aantal.

IN MEMORIAM

...Links: Enrico Obletter...
...Rechts: Andrť van Overbeek...
(© Fred Versluis, Marco Stoovelaar)
Er was een emotioneel moment voor aanvang van de wedstrijd toen de Italiaanse Hoofd Coach Enrico Obletter en voormalig European Softball Federation President Andrť van Overbeek werden herdacht. Beiden overleden dit jaar. De teams stelden zich op vanaf de thuisplaat naar de werpcirkel, waarbij de speelsters elkaar omarmden. Op het moment van de herdenking was er geen stilte, maar in plaats daarvan een groot en lang applaus van de toeschouwers ter ere van Obletter en Van Overbeek. Enrico Obletter, die op 22 februari overleed, loodste de Italiaanse Ploeg naar de Europese titel in 2019, waarna hij een paar weken later weer succesvol was, want de ploeg won toen de Europe/Africa Olympic Qualifier om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Japan. Zoals we allemaal weten werden de Olympische Spelen uitgesteld van vorig jaar naar dit jaar vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). In februari van dit jaar werd Obletter in het ziekenhuis opgenomen met het coronavirus en helaas overleed hij op de veel te jonge leeftijd van 61 jaar als gevolg van complicaties. De Nederlander Andrť van Overbeek was President van de ESF in 2009-2017 en in deze jaren heeft hij veel werk gezet voor de ontwikkeling van softbal in Europa. Van Overbeek, die 74 jaar was toen hij op 4 mei overleed, was ook Vice-President for Europe van de International Softball Federation. De Italiaanse speelsters en coaches droegen allemaal een armband met de tekst PER ENRICO (voor Enrico).

Er was ook vlak voor de wedstijd een bijzonder moment toen er speciale aandacht werd gevraagd voor de l'Associazione Italiana Sclerosi Laterale Amiotrofica (AISLA) (Italiaanse Associatie Amyotrophic Lateral Sclerosis). Het doel van deze organisatie is om mensen met ALS te voorzien van zorg en behandeling, het aanmoedingen van nieuw onderzoek en een bekwame medische structuur voor de zorg van deze patienten. De eerste bal werd daarna gegooid door iemand met ALS.

Nederland had een prima start op Greta Cecchetti in de eerste helft van de eerste inning en scoorde driemaal om een snelle voorsprong te nemen. Britt Vonk begon met vier wijd, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Brenda Beers en scoorde op een honkslag van Jessie van Aalst. Maxime van Dalen volgde met een RBI-double om er een 2-0 stand van te maken en ze bereikte het derde honk op een grounder van Cindy van der Zanden. Even later scoorde Van Dalen het derde punt op een honkslag van MariŽlle Vleugels.

Echter, het lukte Nederland niet meer afstand te nemen en werd vanaf de tweede inning puntloos gehouden. Intussen kwam de Italiaanse ploeg en draaide het duel om.

Het Italiaanse team pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning op starter Marjolein Merkx die voor het eerst in de Oranje-hoofdmacht in een situatie zoals vandaag, een kampioenswedstrijd. De Italiaanse lead-off hitter Andrea Howard had een sterke eerste slagbeurt en maakte goed contact op de zesde worp van Merkx, want ze sloeg de bal over de midveld-omheining voor haar vijfde homerun in het toernooi. Met ťťn uit kreeg Emily Carosone vier wijd en werd vervangen door pinch-runner Fabrizia Marrone. Op de eerste worp naar volgende slagvrouw Erika Piancastelli vertrok Marrone en stal het tweede honk, waar een botsing volgde met korte stop Britt Vonk die probeerde de aangooi te vangen van catcher Laura Wissink. Omdat Vonk niet in het bezit van de bal was strekte de Spaanse 3B Umpire Ibůn Arťvalo Lafuente zijn linkeram uit en gaf het teken voor 'obstructie', maar tegelijkertijd maakt ook de Deense 1B Umpire Jens Jakobsen een call, want hij had geconstateerd dat Marrone te vroeg was vertrokken van het eerste honk. En dus gaf hij het uit-teken. Zodoende stond Marrone niet op het tweede honk, kreeg ze niet het derde honk via obstructie, maar ze in plaats daarvan de tweede uit. Even later sloeg Piancastelli een honkslag, maar zij strandde op het eerste honk. En dat eindigde een lange eerste inning die 32 minuten duurde!

Nadat Nederlands op rij was uitgeschakeld in de 1e2 kwam de Italiaanse ploeg tot een rally van drie punten in hun tweede slagbeurt. Giulia Longhi begon met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Elisa Cecchetti. Ze kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Brittany Abacherli. Toen volgende slagvrouw Giulia Koutsoyanopulos werd geraakt door een worp kwam Oranje Manager Ferenc Jongejan uit de dug-out voor het maken van een werpsterswissel en ervaren rechtshander Lindsey Meadows werd ingebracht. Zij kreeg een binnenhoog, maar daarna kwamen de honken vol toen Amanda Fama vier wijd kreeg. Pinch-hitter Emily Carosone volgde met een 2-run single en dat zette de Italianen op een 4-3 voorsprong.

Greta Cecchetti kreeg weer drie nullen op rij in de derde (waaronder weer twee strikeouts). Italie kreeg daarna een kans weer tot scoren te komen in de 2e3. Andrea Filler en Giulia Longhi begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Elisa Cecchetti. Maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Oranje kwam daarna weer in scoringspositie in de 1e4. Met twee uit sloegen Dinet Oosting en Laura Wissink allebei een honkslag, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

In de 2e4 kwam Italie tot een rally van nog eens vier punten om een comfortabele 8-3 voorsprong te nemen en een mercy-rule overwinning leek zelfs in de maak. Lead-off hitter Giulia Koutsoyanopulos werd geraakt door een worp, waarna Andrea Howard volgde met haar tweede homerun in de wedstrijd en haar zesde van het toernooi! Er volgde weer een werpsterswissel. Dit keer nam Ginger de Weert het over, maar ook zij moest een homerun toestaan. Met ťťn uit sloeg Emily Carosone een honkslag, waarna het Erika Piancastelli was die de bal diep het links/midveld in sloeg voor een 2-run homerun en dat was ook haar zesde. Volgende slagvrouw Andrea Filler kreeg vier wijd en Giulia Longhi kwam op het honk met een infield-hit (haar derde honkslag in het duel), wat weer leidde tot een volgden werpsterswissel. Met de twee loopsters op de honken die de punten vertegenwoordigden om tot een mercy-rule puntenverschil te komen nam Kirsten Scheele de Oranje-pitching over. De ervaren rechtshander voorkwam tegenpunten en dus een mercy-rule verlies, want een vangbal en gedwongen nul eindigden de inning.

Nederland werd weer op rij uitgeschakeld in de 1e5, waarna de Italiaanse ploeg weer een kans kreeg te scoren in de 2e5, want de honken raakten weer vol met twee uit. Met ťťn uit sloeg Andrea Howard een honkslag en met twee uit werd Emily Carosone geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp werd een gedwongen loop opgezet, maar werd ook om powerhitter Erika Piancastelli heengegooid door haar op het honk te zetten met opzettelijk vier wijd. De inning eindigde met een fraaie vangbal van rechtsvelder Jessie van Aalst op een harde uithaal van Andrea Filler.

Nederland kreeg de volgende honkloopster in de 1e6 toen lead-off hitter Maxime van Dalen werd geraakt door een worp. Met ťťn uit eindigde een dubbelspel de slagbeurt.

...De Italiaanse speelsters vieren de titel...
(© Foto: Softball Europe)
De thuisploeg kreeg weer een kans de wedstrijd af te sluiten via de mercy-rule in de derde opeenvolgende inning, maar slaagde daar weer niet in. Net als in de voorgaande inning bleven drie loopsters achter. Giulia Longhi opende met haar vierde honkslag in de wedstrijd en schoof op toen volgende slagvrouw Elisa Cecchetti ook een honkslag sloeg. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Brittany Abacherli, waarna pinch-hitter Beatrice Ricchi een puntscorende honkslag afleverde. Dat verhoogde de stand naar 9-2 en dat betekende dat Italie nog ťťn punt af was van de mercy-rule winst. De volgende slagvrouw was Andrea Howard, die al twee homeruns had geslagen. Met loopsters op het eerste en derde honk re-enterde Giulia Koutsoyankopulos als pinch-runner op het eerste honk voor Ricchi, waarna Howard opzettelijk vier wijd kreeg. Met de honken weer vol schakelde Kirsten Scheele de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit om een einde te maken aan de inning!

En zo begon de zevende inning, maar begon het ook wat harder te regenen. Voor het eerst sinds de eerste inning was Nederland weer productief en kwam terug in de wedstrijd. Dinet Oosting begon met een honkslag. Greta Cecchetti, die een solide wedstrijd had gegooid met zevenmaal drie slag, werd daarna afgelost door Ilaria Cacciamani, maar zij werd begroet met een verre homerun van Laura Wissink. Dat bracht de achterstand terug naar 9-5. Hierna sloeg pinch-hitter Annemiek Jansen een honkslag en zij bereikte het derde honk op een one-out double van Brenda Beers, die net op goed gebied landde bij de linksveldlijn net buiten bereik van de duikende linksveldster Elisa Cecchetti. Met loopsters nu op het tweede en derde honk leken meer punten in de maak. En dus volgde weer een werpsterswissel. De jonge werpsters Alexia Lacatena werd ingezet en ze begon met een strikeout. Nu met twee uit sloeg Maxime van Dalen de bal het linksveld in en die werd gevangen door Elisa Cecchetti. Dat maakte een einde aan de wedstrijd en de Italiaanse ploeg had succesvol de Europese titel geprolongeerd!

De Italiaanse speelsters en coaches omhelsden elkaar en vierden de titel. Na enige tijd namen de emoties bezit van de speelsters en coaches en vloeiden de tranen toen ze de naam van de geliefde overleden Hoofd Coach Enrico Obletter schreeuwden en de armband met zijn naam toonden. De Italiaanse ploeg veroverde de titel onder leiding van Federico Pizzolini, die ťťn van de assistenten was van Obletter. Nadat Obletter helaas overleed in februari werd Pizzolini benoemd tot zijn opvolger. Nadat de wedstrijd was afgesloten droeg Pizzolini Obletter's jack als eerbetoon aande voormalige Hoofd Coach.

De Italiaanse ploeg had de titel weer gepakt.
PER ENRICO!
VOOR ENRICO!


Italie - Nederland 9-5
1234567RHE
Nederland3000002-590
ItaliŽ130401X-9150
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, L (1-1)1.1-1444

Lindsey Meadows1.2 (*)-1422

Ginger de Weert0.1-1322

Kirsten Scheele2.232411

(*) - Meadows gooide op twee slagvrouwen in de vierde inning

pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Greta Cecchetti, W (4-0)6 (*)71644

Ilaria Cacciamani0.1--311

Alexia Lacatena, SV (1)0.21----

(*) - Cecchetti gooide op ťťn slagvrouw in de zevende

Homeruns: Nederland: Laura Wissink (2)(7e,2-run,0 uit,op Cacciamani); Italie: Andrea Howard 2 (6)(1e,solo,0 uit,op Merkx; 4e,2-run,0 uit,op Meadows), Erika Piancastelli (6)(4e,2-run,1 uit,op De Weert).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Galip Sonmez (Duitsland),
1B-Jens Jakobsen (Denemarken), 3B-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje).
Official Scorers-Gaia Gabanini (Italie), Matteo Curci (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Stefano Burlini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-Raoul Machalet (Duitsland).
Aanvangstijd-20:48 uur.
Speeltijd-2:56 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
653e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
117e wedstrijd van Nederland tegen ItaliŽ.
48e nederlaag van Nederland tegen ItaliŽ.
Twaalfde Europese titel voor de Italiaanse ploeg.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 24° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 62%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.