Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Video: MLB Video)

IN MEMORIAM

...Jim 'Mudcat' Grant...
(1935 - 2021)
Voormalig Major League-pitcher 'Mudcat' Grant overleden
English

LOS ANGELES, California (USA) - Jim 'Mudcat' Grant, die veertien seizoenen in de Major League gooide voor zeven teams en uitkwam in twee All Star Games, is op vrijdag (11 juni) op 85-jarige leeftijd overleden. In 1965 was Grant de eerste gekleurde werper die 20 wedstrijden won in de American League en hij was ook de eerste gekleurde werper die een wedstrijd won in de World Series.

James Timothy Grant werd geboren op 13 augustus 1935 in Lacoochee, Florida. Op Moore Academy blonk Grant uit in honkbal, American football en basketbal. Hij kreeg vervolgens een beurt voor honkbal en American football op Florida A&M University. Grant tekende een profcontact bij Cleveland Indians in 1954.

Na vier seizoenen te hebben gespeeld in de Minor League maakte Jim Grant op 22-jarige leeftijd zijn Major League-debuut in april 1958 als pitcher voor Cleveland Indians voor wie hij bijna zeven seizoenen uitkwam. In zijn debuutwedstrijd op 17 april gooide de rechtshander een complete wedstrijd tegen Kansas City Athletics (het huidige Oakland A's) en was de winnende werper.

Grant kreeg zijn bijnaam tijdens een tryout in het Minor League Spring Training-camp in 1954. Een andere speler dacht dat Grant afkomstig was uit Mississippi en noemde hem Mudcat, wat de bijnaam van deze staat is (Mudcat State). Grant maakte duidelijk dat hij niet uit Mississippi kwam, maar vanaf dat moment bleef de bijnaam en zou hij bekend worden als Mudcat Grant.

In zijn zes-plus seizoenen bij Cleveland had Grant zijn beste 'record' in 1961 toen hij 15-9 was. In 1963 speelde Grant in zijn eerste All Star Game. In juni 1964 maakte Grant uit van een spelersruil naar Minnesota Twins voor wie hij vervolgens tot en met 1967 speelde.

Als speler van Minnesota Twins had Grant het beste seizoen in zijn loopbaan in 1965 toen hij ook uitkwam in zijn tweede All Star Game. In dat seizoen was hij 21-7 en daarmee werd hij de eerste gekleurde werper die 20 wedstrijden in één seizoen won in de American League. Met zijn dominerende optredens in dat seizoen speelde Grant een belangrijke rol voor Minnesota, dat zich plaatste voor de World Series. In de Kampioensfinale speelde Minnesota tegen Los Angeles Dodgers. Alle zeven wedstrijden waren nodig en Los Angeles won met 4-3.

In de eerste wedstrijd van de World Series 1965 was Mudcat Grant de startende en winnender werper voor Minnesota in een 8-2 winst. Daarmee werd Grant ook de eerste zwarte werper die een World Series-wedstrijd won voor een American League-team. In de wedstrijd ging hij de strijd aan met de legendarische Don Drysdale, die de verliezende werper was. Dodger pitching-troef Sandy Koufax startte niet, omdat de wedstrijd werd gespeeld op Jom Kipoer (Grote Verzoendag), de belangrijkste en heiligste dag in het jodendom. Koufax is Joods en had vantevoren gezegd dat hij op deze dag niet zou gooien. Met de stand op 1-1 kwam Minnesota tot een rally van zes punten in de derde inning.

In Game 4 stonden Grant en Drysdale opnieuw tegenover elkaar. Dit keer won Los Angeles met 7-2 met Drysdale als winnende en Grant als verliezende werper.

...Mudcat Grant slaat een 3-run homerun in...
...Game 6 van de World Series 1965...
(MLB Video)
Minnesota won de eerstte twee wedstrijden thuis in Metropolitan Stadium in Bloomington, de thuisstad van de ploeg in 1961-1981. Het stadion in Bloomington, ten zuiden van Minneapolis, was ook het thuisveld van Minnesota Vikings (American football) in dezelfde periode. Op de locatie van het stadium staat nu de Mall of America, die in 1992 opende en het zevende grootste winkelcentrum in de wereld en de grootste in Amerika is. Minnesota Twins speelde de thuiswedstrijden in de Hubert H. Humphrey Metrodome in 1982-2009 en speelt sinds 2010 in hun huidige stadion, Target Field. Beide stadions bevinden zich in Minneapolis.

De volgende drie wedstrijden werden gespeeld in het immense Dodger Stadium in Los Angeles, waar de thuisploeg ook elke wedstrijd won. Terug in Bloomington, Minnesota Twins won Game 6 met 5-1 om een zevende duel af te dwingen. Opnieuw had Grant een sterk optreden en was de winnende werper. Bovendien sloeg hij ook een 3-run homerun.

De volgende dag kwam Los Angeles tot een 2-0 shutout tegen Minnesota met Sandy Koufax als winnende werper. Jim Kaat was de verliezende werper. Kaat heeft een Nederlandse achtergrond en groeide op in een kleine Nederlandse gemeenschap in Michigan. Los Angeles scoorde het eerste punt in de vierde inning op een homerun van Lou Johnson, die vorig jaar op 30 september overleed.

In 1965 leidde Grant de American League in wins (21), winning percentage (.750) en shutouts (6) en eindigde op de zesde plaats in de stemming voor Meest Waardevolle Speler.

Vanaf 1967 werd Grant voornamelijk ingezet als reliever in plaats van starter. In november 1967, samen met de Cubaanse korte stop Zoilo Versalles, werd Grant geruild naar Los Angeles Dodgers voor pitchers Bob Miller en Ron Perranoski en catcher John Roseboro. Perranoski overleed eveneens vorig jaar op 2 oktober.

Grant speelde slechts één seizoen voor Los Angeles. In oktober 1968 werd hij 'gedraft' door Montreal Expos, dat in het seizoen 1969 debuteerde in de Major League. Op 8 april 1969 speelde de Canadese ploeg de eerste Major League-wedstrijd en was Grant de startende werper. Hij gooide toen slechts 1 1/3 inning, kreeg zes honkslagen en drie punten tegen, maar uiteindelijk won Montreal met 11-10.

Begin juni 1969 ruilde Montreal Grant naar St. Louis Cardinals en in december van dat jaar werd Grant's contract overgenomen door Oakland Athletics. Een nieuwe ruil volgde in september 1970. Dit keer werd hij door Oakland geruild naar Pittsburgh Pirates. In augustus 1971 nam Oakland Grant's contract echter weer over. Daarmee keerde hij weer terug in het Athletics-team met wie hij toen deelnam aan de World Series tegen Baltimore Orioles. Maar korte tijd later (november) werd hij 'released'. En dat maakte ook een einde aan zijn Major League-loopbaan, waain hij zijn laatste competitiewedstrijd gooide op 36-jarige leeftijd op 29 september 1971.

...1961 Baseball Card...
In veertien Major League-seizoenen gooide Mudcat Grant in 571 wedstrijden (293 starts) en was 145-119 met 54 saves en een 3.63 ERA. In 2.442 innings schakelde hij 1.267 slagmensen met drie slag uit.

Na te zijn gestopt was Grant in 1980 de Publicity Director van de North American Softball League (NASL), dat één van drie professionele mannensoftbal-competities is geweest. De eerste van deze leagues was de American Professional Slo-Pitch League (APSPL) in 1977. De eerste commissioner van deze league was voormalig New York Yankees-pitching legendeWhitey Ford, die eveneens vorig jaar in oktober overleed. In 1980 werd de NASL opgericht. Grant nam de public relations voor zijn rekening, samen met een andere voormalige Major Leaguer, Joe Pepitone. De NASL bestond maar één seizoen en in 1981 volgde een fusie met de APSPL en dat werd de United Professional Softball League (UPSL). Deze nieuwe league werd na het seizoen 1982 opgeheven.

In hiernavolgende jaren was Mudcat Grant, die als grote liefhebberij zingen en dansen had, enige tijd actief als TV/radio-commentator bij Cleveland Indians en Oakland Athletitcs. De werper vervulde ook een bestuurlijke rol bij Cleveland.

Later bestudeerde Mudcat Grant de geschiedenis van gekleurde spelers in honkbal. Hij schreef een boek over de zwarte werpers die in één seizoen 20 wedstrijden wonnen ('The Black Aces, Baseball's Only African-American Twenty-Game Winners') en raakte nauw betrokken bij het Negro League Baseball Museum in Kansas City, dat gekleurde spelers uit het verleden en hun geschiedenis eert. In februari 2007 werd Grant geëerd door de toenmalige Amerikaanse President George W. Bush tijdens Black History Month. Bush, die President was in 2001-2009, is een grote honkbal-enthousiasteling en speelde de sport zelf op Phillips Academy. In april 1989 werd Bush mede-eigenaar van Texas Rangers. Hij trok zich uit die positie terug in 1994 toen hij werd gekozen tot Gouverneur van Texas. Bush is nog altijd een regelmatig bezoeker van Texas Rangers.

Op 14 april 2008 werd Mudcat Grant geëerd op Progressive Field voor aanvang van een thuiswedstrijd van Cleveland Indians om te vieren dat hij vijftig jaar eerder in de Major League debuteerde. Tijdens die gelegenheid kreeg hij de sleutel van de stad Cleveland.

In 2012 was Grant één van de drie personen die werd opgenomen in de Shrine of the Eternals van Baseball Relinquary, een onderwijsinstelling zonder winstoogmerk 'gewijd aan het bevorderen van een waardering van de Amerikaanse kunst en cultuur door de context van de honkbalgeschiedenis en het verkennen van de ongeëvenaarde creatieve mogelijkheden van het nationale tijdverdrijf'. De Shrine of the Eternals is een Hall of Fame waarin jaarlijks drie personen worden gekozen. De criteria voor verkiezing zijn het onderscheidend vermogen in de sport, het unieke karakter en de persoonlijkheid en de indruk die het individu heeft gemaakt in en om de honkbalsport. Samen met Grant werden ook gekozen Dr. Frank Jobe en voormalig pitcher Luis Tiant. Andere leden van deze Shrine zijn ondermeer Pam Postema, de eerste vrouwelijke umpire in een Major League Spring Training-wedstrijd, voormalig softbal-pitcher Lisa Fernandez en cartoon-karakter Charlie Brown.

In 2016 werd Grant opnieuw geëerd en kreeg hij benoemd tot Honorary Doctor of Humane Letters van Whittier College voor zijn humanitaire activiteiten.

In zijn 14-jarige Major League-loopbaan speelde Mudcat Grant samen met verschillende bekende spelers.

Onder zijn teamgenoten in zes-plus seizoenen bij Cleveland Indians waren ondermeer Ken Aspromonte, Gary Bell, Rocky Colavito, Vic Davalillo, Larry Doby, Tito Francona, Dick Howser, Tommy John, Jerry Kindall, Harvey Kuenn, Bob Lemon, Roger Maris, Billy Martin, Sam McDowell, Minnie Miñoso, Joe Morgan, Don Newcombe, Jim Perry, Jim Piersall, Luis Tiant, Hoyt Wilhelm en Early Wynn.

...1971 Baseball Card...
Kindall en Perry waren ook zijn teamgenoten toen Grant uitkwam voor Minnesota Twins. Later speelde hij ook weer samen met Davalillo bij St. Louis en Pittsburgh. Francona is de vader van Terry Francona, die ook de bijnaam Tito heeft en snds 2013 de Manager is van Cleveland Indians.

In zijn vier seizoenen bij Minnesota Twins waren zijn teamgenoten ondermeer Rod Carew, Jim Kaat, Harmon Killebrew, Graig Nettles, Tony Oliva, Camilo Pascual, Cesar Tovar en Zoilo Versalles.

In zijn enige seizoen bij Los Angeles Dodgers speelde hij samen met ondermeer Jack Billingham, Jim Campanis, Willie Crawford, Willie Davis, Don Drysdale, Ron Fairly, Jim Lefebvre, Claude Osteen, Wes Parker, Bill Singer, Don Sutton, Jeff Torborg en Zoilo Versalles.

Grant speelde daarna een paar maanden voor Montreal Expos in 1969. Onder zijn teamgenoten in het inaugurele Major League-seizoen van de ploeg waren Bob Bailey, Ron Fairly, Manny Mota, Steve Renko, Rusty Staub, Bill Stoneman en Maury Wills.

Hierna speelde hij ook kort voor St. Louis Cardinals in 1969. Daar speelde hij samen met ondermeer Lou Brock, Steve Carlton, Vic Davalillo, Curt Flood, Bob Gibson, Dal Maxvill, Tim McCarver, Vada Pinson en Joe Torre.

In 1970 en 1971 speelde Grant in beide seizoenen voor zowel Oakland A's als Pittsburgh Pirates. Onder zijn teamgenoten bij Oakland waren Felipe Alou, Sal Bando, Vida Blue, Bert Campaneris, Tommy Davis, Rollie Fingers, Tito Francona, Catfish Hunter, Reggie Jackson, Tony La Russa, Rick Monday, Blue Moon Odom, Joe Rudi en Gene Tenace.

Dit seizoen keerde de 76-jarige La Russa na tien seizoenen weer terug als Major League Manager en leidt hij de coaching-staf van Chicago White Sox.

Bij Pittsburgh speelde hij samen met onder anderen Matty Alou, Roberto Clemente, Vic Davalillo, Dock Ellis, Dave Giusti, Richie Hebner, Bill Mazeroski, Al Oliver, Jose Pagan, Freddie Patek, Bob Robertson, Manny Sanguillen, Willie Stargell en Rennie Stennett.

Helaas overleed een aantal van deze spelers in de voorbije jaren. Minnie Miñoso overleed op 1 maart 2015. Jerry Kindall, die in 1974 en 1976 deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week als Hoofd Coach van Arizona Wildcats, overleed op 24 december 2017. Meer recentelijk overleden Lou Brock (6 september 2020), Bob Gibson (2 oktober 2020), Joe Morgan (11 oktober 2020) en Don Sutton (9 januari dit jaar).

Bob Kendrick, President van de Negro League Baseball Museum, werd een hechte vriend van Grant. De voormalige werper was altijd aanwezig bij evenementen van het Museum, terwijl Kendrick regelmatig aanwezig was bij het jaarlijkse Jim 'Mudcat' Grant All-Star Golf Tournament. Kendrick reageerde: ,,Het doet altijd pijn als we deze legendes van onze sport verliezen, vrienden die zo dicht bij je staan en je steunen, zoals Jim Mudcat Grant. Hij begreep dat zijn aanwezigheid nuttig zou zijn om het Negro League Baseball Museum te helpen. Elke keer dat je dat soort dingen doet, is het letterlijk als een familiereünie. Het ging erom dat we probeerden iets terug te geven aan wat hij ons allemaal gaf. Dus ja, ik ben aangeslagen door het nieuws, ook al wist ik dat zijn gezondheid achteruitging. Het maakt het er niet makkelijker op''.

Bob DiBiasio, de Senior Vice-President voor Public Affairs van Cleveland Indians, zei: ,,De Cleveland Indians-familie is diep bedroefd door het verlies van Jim 'Mudcat' Grant, een echte favoriet bij de fans op zowel het speelveld als in de commentatorsbox. Geboren in Lacoochee, Florida, trad hij in 1954 op 18-jarige leeftijd toe tot de Indians-organisatie, maakte zijn Major League-debuut in 1958 en liet een erfenis na die even groot was als zijn persoonlijkheid. Tot op de dag van vandaag was Mudcat een geliefd lid van het Indians Alumni Ambassador Program. We betuigen onze condoleances aan de hele Grant-familie, evenals aan zijn vele teamgenoten en andere organisaties die getroffen zijn door zijn meer dan 60 jaar in onze sport''.

Minnesota Twins stelde: ,,De Minnesota Twins zijn diep bedroefd door het verlies van Jim 'Mudcat' Grant, die een belangrijke rol vervulde in de beginjaren van de franchise in Minnesota en een spil was in de startende rotatie van de recordbrekende ploeg uit 1965. Hoewel hij slechts vier jaar van zijn 14-jarige carrière bij de Twins doorbracht, bleef Mudcat een geliefd lid van onze organisatie tot ver in zijn pensionering en was hij een frequente bezoeker bij zowel fans als personeel tijdens het TwinsFest. We betuigen onze condoleances aan de hele Grant-familie, evenals aan de andere organisaties die getroffen zijn door zijn meer dan 60 jaar in en rond de honkbalwereld''.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Jim 'Mudcat' Grant en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(15 juni)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.