Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Nederland naar Finale Europees Kampioenschap na 'narrow escape'; Italië uitgeschakeld
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (Italië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft de allesbeslissende Finale bereikt van de 36 editie van het Europees Kampioenschap, maar dat ging niet makkelijk. Op vrijdagmiddag (17 september) bereikte Oranje de Finale door met slechts 9-8 te winnen in een spannende Halve Finale tegen Spanje, dat de kans had te winnen in de tweede helft van de negende inning.

In de Finale ontmoet Nederland Israël, dat op vrijdagavond hun Halve Finale tegen Italië won met een verrassend overtuigende 11-5 uitslag. Dit wordt de eerste EK-Finale voor Israël, dat in juli Europa vertegenwoordigde tijdens de Olympische Spelen in Japan, waar de ploeg op de vijfde plaats eindigde. Door de nederlaag zal Italië nu tegen Spanje spelen om de derde en vierde plaats. En zo hadden we bijna een verrassende Finale gehad, want ook Nederland was dicht bij uitschakeling. De Finale wordt op zondagavond (20:30 uur) gespeeld, vooraf gegaan door de Bronzen wedstrijd (15:00 uur). Beide wedstrijden worden in Torino gespeeld. Op zaterdag staan er zes wedstrijden op het programma die zullen bepalen wat de volgorde wordt van de vijfde tot en met zestiende plaats.

Nederland keek aanvankelijk (weer) tegen een vroege achterstand aan tegen Spanje. Dat gebeurde een dag nadat de ploeg kort achterstond tegen Groot-Brittannië in de Kwartfinale op donderdag, die eveneens met een kleine 7-5 uitslag werd gewonnen om door te gaan naar de Halve Finale.

Vandaag scoorde Spanje tweemaal in de eerste inning, waarna Nederland tot een rally van vijf punten kwam in de derde inning om het duel om te draaien. HIermee toonde Oranje wel weer aan dat het in staat is terug te komen na een achterstand en er een moment is dat de ploeg controle over het duel neemt. Desondanks bleef Spanje een taaie tegenstander en met een 9-3 achterstand scoorde de ploeg vijf punten in de laatste twee slagbeurten om het verschil op één punt te brengen met het gelijkmakende en winnende punt op de honken.

Het is niet de eerste keer dat Spanje het Nederland lastig maakte om tot winst te komen. Nadat Nederland tot een comfortabele 19-7 winst kwam tijdens het Europees Kampioenschap eindigden de hiernavolgende vijf wedstrijden allemaal met kleine uitslagen, waarvan drie met één punt verschil. In 2016 plaatste Spanje zich voor de Finale van het Europees Kampioeschap in Hoofddorp tegen Oranje, dat toen met slechts 3-2 won in tien innings. In 2018, tijdens de Super6, eveneens in Hoofddorp, won Nederland met 12-10. En tijdens het Europees Kampioenschap 2019 in Duitsland won Nederland maar met 1-0. Een paar dagen voor het huidige EK won Oranje met 7-3 in een oefenduel. En vandaag was er dus weer een overwinning met één punt verschil, 9-8. Maar met de winst van vandaag bleef Nederland wel ongeslagen tegen Spanje en heeft nu alle 39 onderlinge interlands in winst omgezet sinds 1956.

Oranje opende het EK op zondag met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije, waarna de volgende dag een 11-1 winst werd toegevoegd tegen Tsjechië. Op dinsdag sloot de ploeg de Voorronde af met een 15-5 overwinning tegen Zweden om op de eerste plaats te eindigen in Groep D en zich te plaatsen voor de Kwartfinale.

...Mitch Glasser...
...2 doubles, 4 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Op vrijdagavond speelden Italië en Israël in de tweede Halve Finale. In de eerste inning leek het er op dat Italië (weer) de tegenstander zou worden van Nederland in de Finale, want de ploeg nam een snelle 3-0 voorsprong op back-to-back homeruns van Dario Pizzano (2-run) en Vito Friscia. Nadat Israël eenmaal had gescoord in hun eerste beurt voegde Italië weer een punt toe in de tweede toen Federico Celli homerde. Echter, voor Italië stopte het scoren hierna. Israël kwam vervolgens tot een rally van drie punten in de tweede, derde en zesde inning om tot een comfortabele 11-4 voorsprong te komen na zes innings. In de tweede inning leverde Assaf Lowengart een 2-run double af die de stand in balans bracht (4-4). In de derde, met twee uit, tekenden Mitch Glasser en Ben Wanger voor de hoogtepunten met back-to-back RBI-doubles. In de zesde, ook met twee uit, sloeg Glasser een 'baseclearing, 3-run double'. Italië wist daarna nog eenmaal tot scoren te komen in de negende. Maar 13 minuten voor middernacht eindigde de wedstrijd en stond Italië met lege handen, uitgeschakeld voor de Finale.

Mitch Glasser sloeg 2-uit-4 (beide doubles) voor Israël en sloeg vier punten binnen, terwijl hij eenmaal scoorde. Hij kreeg ook een keer vier wijd.

Italië, dat voor het eerst in een toernooi onder leiding stond van voormalig Major League-speler en Hall of Famer Mike Piazza, wist niet terug te komen om het duel in eigen voordeel om te draaien, want de ploeg werd vanaf de derde inning puntloos gehouden, met uitzondering van het ene punt in de negende. Israël kwam tot elf honkslagen op vier werpers, die samen ook 13 keer vier wijd gooiden. Zeven van deze vrije lopen werden gegooid door starter Claudio Scotti, vier op rij na een dubbelspel in de eerste inning. Hij begon daarna de tweede inning met driemaal vier wijd, waarna hij werd vervangen. Italië sloeg zes honkslagen in zes innings op starter Shlomo Lipetz, waarna er nog maar twee volgden op twee relievers. De drie Israëlische werpers gaven slechts één vrije loop weg.

In beide Halve Finales vandaag was voor het eerst tijdens het toernooi een Video Replay Umpire aangesteld. Er waren geen 'challenges' in het duel tussen Nederland en Spanje, maar er was er well één in de ontmoeting tussen Italië en Israël. Met één uit in de 1e6 sloeg Federico Celli een grounder naar de korte stop en volgde een close play op het eerste honk. Daar nam de Nederlandse Umpire Edwin Louisa de juiste call, maar Italië wilde naar er naar beelden werd gekeken. Nadat de herhalingen waren bekeken werd de beslissing op het veld bevestigd en dus gehandhaafd. Louisa had een paar close calls in dit duel en die waren allemaal correct.

(17 september)

Uitslagen Dag 4 (woensdag):
Degradatie-Poule Kwartfinales: Oekraïne vs. Rusland 5-15 (7 inn.); Duitsland vs. Frankrijk 3-2; Oostenrijk vs. Slowakije 4-3; Griekenland vs. Zweden 0-10 (7 inn.).
De winnende teams spelen op de 9e-12e plaats, de verliezende teams spelen om de 13e-16e plaats.

Overige uitslagen Dag 6:
Degradatie-Poule Halve Finales 13e-16e plaats: Oekraïne vs. Slowakije 5-4; Frankrijk vs. Griekenland 9-12 (12 inn.).
Oekraïne en Griekenland spelen om de 13e en 14e plaats; Slowakije en Frankrijk spelen om de 15e en 16e plaats (degradatie-wedstrijd).
Halve Finales 5e-8e plaats: België vs. Groot-Brittannië 11-12; Tsjechië vs. Kroatië 17-2 (6 inn.).
Groot-Brittannië en Tsjechië spelen om de 5e en 6e plaats; België en Kroatië spelen om de 7e en 8e plaats.
Kampioenspoule Halve Finale: Italië vs. Israël 11-5.
Israël plaatst zich voor de Finale tegen Nederland; Italië speelt om het Brons tegen Spanje.

Gerelateerde Artikelen:
Nederland naar Halve Finale EK na kleine winst op Britten. (16 september)
Nederland naar Kwartfinale EK na winst op Zweden. (14 september)
Nederland wint overtuigend vs. Tsjechen op Dag 2 EK. (13 september)
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)



Bijna zestien uur na de kleine 7-5 overwinning tegen Groot-Brittannië in de Kwartfinale begon Nederland aan de Halve Finale tegen Spanje, die eindigde met een 'narrow escape'. Nederland draaide een vroege 2-0 achterstand om in een 5-2 voorsprong in de derde inning en nam wat meer afstand in de vierde. Echter, een verschil van vier punten (7-3) na vier innings was verrre van een zekerheid voor de winst, zelf toen daar nog eens twee 'insurance runs' aan werden toegevoegd in de achtste. Spanje, dat tussen de vierde en zevende inning puntloos werd gehouden, had een sterk slot en scoorde vijf punten in hun laatste twee slagbeurten. Hiermee verkleinde Spanje niet alleen de achterstand naar 9-8, maar had zelfs nog het gelijkmakende en het winnende punte op de honken staan toen het duel eindigde!

Nederland liet tien lopers achter in het duel van vandaag en maakte drie verdedigende fouten. Spanje was foutloos en liet zes lopers achter. Nederland wist ook twaalf honkslagen te slaan op zes werpers, die allemaal buiten Spanje werden geboren (twee in Cuba, één in de Dominicaanse Republiek, drie in Venezuela). Acht van de negen slagmensen in de Oranje-slagvolgorde sloegen minimaal één honkslag, waaronder drie van Ray-Patrick Didder. Roger Bernadina en Jiandido Tromp scoorden beiden drie punten, Sharlon Schoop en Dashenko Ricardo sloegen allebei drie punten binnen.

Oranje keek tegen een snelle achterstand aan, want de eerste twee Spaanse slagmensen in de tweede helft in van de eerste inning scoorden op starter Mike Bolsenbroek. Engel Beltré Concepción opende met vier wijd en volgende slagman Edison Valerio Abreu sloeg de bal over de linksveld-omheining voor een homerun. Een vangbal volgde en Bolsenbroek schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar Spanje had de toon gezet.

Nederland stond tegenover de in Cuba geboren starter Carlos Sierra Alvarez, die professioneel gooide in de Houston Astros-organisatie in 2016-2018 (Rookie League, Single-A, Double-A). De 26-jarige rechtshander speelde ook in drie Puerto Ricaanse Winter League-seasons (2017-2018, 2018-2019 en 2019-2020).

...Sharlon Schoop...
...2-uit-4, 1 run, 3 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de eerste inning schakelde Sierra Roger Bernadina met drie slag uit, maar kreeg daarna een 2-out single tegen van Ray-Patrick Didder, die op het eerste honk strandde. Met een 2-0 voorsprong kreeg Sierra twee honklopers in de tweede slagbeurt, maar gooide ook weer tweemaal drie slag. Nadat Dashenko Ricardo was uitgevangen kwam Sierra tot drie slag op Dwayne Kemp. Oranje kwam daarna opnieuw op het honk met twee uit, want Junior Martina en John Polonius kregen beiden vier wijd. Sierra sloot daarna af met drie slag voor Calten Daal.

Maar in de 1e3 kwam Sierra in de problemen, want Nederland kwam tot een 5-run rally die uiteindelijk beslissend bleek te zijn. Jiandido Tromp begon met een honkslag, waarna Roger Bernadina vier wijd kreeg. Met één uit leverde Sharlon Schoop een puntscorende honkslag af. Met lopers 'op de hoeken' maakte Dashenko Ricardo goed contact en sloeg een 3-run homerun die Nederland op een 4-2 voorsprong zette. Hiermee kreeg Ricardo de GameWinning RBI, een statistiek die niet meer wordt gebruikt. Het leidde ook tot een werperswissel, want Ernesto Pino Mesa, eveneens geboren op Cuba, nam het over. Eerder dit jaar sloot de rechtshander zijn derde college-seizoen af in het honkbalteam van St. Thomas University in Miami, Florida (USA). Pino werd begroet met een honkslag van Dwayne Kemp, die er een tweehonkslag van probeerde te maken, maar te kort kwam op het tweede honk en werd uitgeschakeld. Hierna, nu met twee uit, sloeg Junior Martina een honkslag, waarna hij scoorde op een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van John Polonius.

Met een 5-2 voorsprong nam Kevin Kelly de Oranje-pitching over in de 2e3 en moest een onverdiend punt toestaan. Kelly begon met drie slag voor lead-off hitter Engel Beltré Concepción, waarna volgende slagman Edison Valerio Abreu de bal het rechtsveld in sloeg voor wat een vangbal leek te worden. Echter, het leek er op dat rechtsvelder Ray-Patrick Didder de bal verkeerd beoordeelde, nog een diving catch probeerde te maken, maar te kort kwam en dus bereikte Valerio op deze fout het eerste honk. Hierna kreeg Kelly de honken toen hij vier wijd gooide op Oscar Angulo Gamez en Jesus Ustariz Luis met een worp raakte. Even later scoorde Valerio op een opofferingsslag van Daniel Jimenez Cruxent en dat maakte er een 5-3 stand van. Spanje liet twee lopers achter, want een pop-fly eindigde de slagbeurt.

Nederland voegde nog eens twee punten toe in de 1e4. Jiandido Tromp begon met vier wijd, waarna Roger Bernadina volgde met een infield-hit. Met twee lopers op de honken en nul uit werd Fernando Baez Aybar de derde werper voor Spanje. De geboren Dominicaan Baez speelt sinds 2018 in de Italiaanse competitie, maar voordat hij naar Europa kwam gooide de rechtshander professioneel in de organisaties van St. Louis Cardinals en Tampa Bay Rays in 2012-2017 (Rookie League, Single-A, Double-A). Baez werd begroet met een puntscorende honkslag van Ray-Patrick Didder, waarna de honken vol raakten na vier wijd voor Sharlon Schoop. Met nog altijd nul uit kwam Baez tot drie slag op Dashenko Ricardo. Volgende slagman Dwayne Kemp werd uitgevangen, maar dat werd een opofferingsslag, want Bernadina scoorde. Een foute pop-fly sloot de slagbeurt af, maar Nederland stond nu met 7-3 voor.

Echter, vanaf de vijfde inning werd Oranje puntoos gehouden en wist niet wat meer afstand te nemen.

...Roger Bernadina scoorde driemaal...
(© Foto: Henk Seppen)
Aan de andere kant werd ook Spanje puntloos gehouden sinds de 2e4 door Shairon Martis. Vanaf deze inning schakelde de voormalige Major Leaguer negen van de tien slagmensen uit die hij tot en met de zevende inning tegenover zich kreeg. De vijfde inning eindigde met een fraaie actie van eerste honkman Sharlon Schoop. Met twee uit sloeg Oscar Angulo Gamez een roller langs de eerste honk-lijn. Vlak voordat de bal naar fout gebied leek te rollen, net voor het honk, fielde Schoop de bal op de lijn, terwijl hij het honk aanraakte. De Slowaakse 1B Umpire Mojmir Jankovic nam de juiste beslissing, gaf het 'goed'-teken en dus was Angulo uit en eindigde de inning. Na acht slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg de rechtshander een honkloper met twee uit in de zesde toen Lesther Galvan Arevalo op het honk kwam na een fout, maar hij strandde op het eerste honk. Martis kreeg daarna weer drie nullen op rij in de 2e7.

De Oranje-aanval werd onder de duim gehouden door Fernando Baez Aybar. In de 1e5 kreeg hij een 2-out single tegen van Jiandido Tromp, maar hij bleef achter op het eerste honk. Na drie nullen op rij in de zesde gooide Baez vier wijd op Junior Martina met één uit in de zevende. Andres Perez Padilla nam hierna de Spaanse pitching over en kreeg een vangbal van John Polonius. De inning eindigde toen Martina gedwongen uitging op een grounder van Calten Daal.

In de 1e8 voegde Nederland twee 'insurance runs' toe. Eerst gooide de in Venezuela geboren Andres Perez Padilla vier wijd op lead-off hitter Jiandido Tromp. Perez speelt professioneel sinds 2009. De 30-jarige rechtshander speelde in de organisaties van de New York Mets (2009-2013, Rookie League) en Los Angeles Angels (2013, Rookie League, Single-A). Sinds het winterseizoen 2013-2014 gooit Perez in Venezuela. Na afloop van het seizoen 2020-2021 in Venezuela gooide Perez dit jaar in Mexico.

Met Tromp op het eerste honk nam een bekend gezicht het werpen over van Perez, want Ricardo Hernandez Sanchez werd ingezet. In 2014 en 2015 speelde Hernandez in de Nederlandse Hoofdklasse voor Hoofddorp Pioniers. De 33-jarige in Venezuela geboren linkshander heeft eveneens een lange loopbaan in het profhonkbal. Hij gooide in de Florida Marlins-organisatie (Rookie League, Single-A) in 2006-2009, maar hij speelde ook in Venezuela (2008-2019) en Italië (Nettuno, 2012 en 2019; Rimini, 2016-2018), voordat hij zijn loopbaan vervolgde in de Spaanse competitie. Hernandez kreeg de honke vol toen hij Jiandido Tromp met een worp raakte en een honkslag tegen kreeg van Ray-Patrick Didder. Sharlon Schoop volgde met een 2-run single en die bezorgde Oranje de twee punten die uiteindelijk het verschil maakten in de uitslag.

...Italiaan Marco Taurelli...
...was de HP Umpire...
...In 2018 nam de ervaren...
...Umpire deel aan de...
...Honkbal Week Haarlem...
(© Foto: Robert Bos)
Met lopers 'op de hoeken' en nul uit volgde weer een werperswissel. De 38-jarige veteraan Leslie Nácar Mejias nam het over en werd de zesde in het buitenland geboren werper op de heuvel voor Spanje. Nácar werd eveneens geboren in Venezuela. Hij gooide in de organisatie van San Francisco Giants (2001-2003, Rookie League), waarna hij speelde in Venezuela (2003-2006). Sinds 2006 speelde de rechtshander voornamelijk in de Spaanse competitie voor Marlins Puerto Cruz op Tenerife. Vorig jaar speelde Nácar in Italië voor Macerata en dit seizoen komt hij uit voor Panathinaikos in de Griekse competitie. In 2013 nam Nácar met Spanje deel aan de World Baseball Classic. Sinds 2014 is de veteraan één van de werpers voor Spanje tijdens Europese Kampioenschappen. De ervaren Nácar toonde aan dat hij nog altijd één van de beste Spaanse werpers is, want hij sloot de achtste inning af met drie slag voor Dashenko Ricardo, Dwayne Kemp en Junior Martina.

In de 2e8 kwam Spanje terug in de wedstrijd door driemaal te scoren op Shairon Martis. De rechtshander kreeg honkslagen tegen van Edison Valerio Abreu en Oscar Angulo Gamez, volgde met een strikeout, waarna hij een vangbal kreeg. Maar hierna sloeg Lesther Galvan Arevalo de bal diep het linksveld in voor een 3-run homerun, wat de stand op 9-6 bracht.

In de 1e9 zorgde Nácar voor drie opeenvolgende nullen aan de Oranje-kant, waaronder ook weer een strikeout.

Een spannende 2e9 volgde, want Spanje kwam weer tot scoren, dit keer tweemaal op closer Wendell Floranus. Hij kreeg twee snelle nullen, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Engel Beltré Concepción en gooide vier wijd op Edison Valerio Abreu, twee van de meest productieve slagmensen in de Spaanse ploeg. Hierna scoorde Beltré toen Oscar Angulo Gamez de bal het rechtsveld insloeg voor een honkslag. Valerio wist vervolgens op te schuiven naar het derde honk toen de aangooi terug naar het infield van rechtsvelder Ray-Patrick Didder kort voor hem in de grond terechtkwam voor een fout. Met lopers nu op het eerste en derde honk was het Jesus Ustariz Luis die een puntscorende honkslag afleverde en Valerio scoorde zijn vierde punt in de wedstrijd. Dat verkleinde de achterstand naar slechts 9-8, terwijl Angulo het gelijkmakende punt vertegenwoordigde op het tweede en Ustariz het winnende punt op het eerste honk. Volgende slagman Daniel Jimenez Cruxent sloeg een niet zo makkelijke grounder naar de linkerkant van het infield. Daar reikte korte stop John Polonius, fielde de bal en kreeg die op tijd bij tweede honkman Calten Daal om Ustariz gedwongen uit te schakelen. Hiermee eindigde de inning en de wedstrijd na drie uur en 31 minuten. Nederland won met 9-8, maar het was een 'narrow escape'.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Jiandido Tromp (LF, 2-uit-4), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Ray-Patrick Didder (RF, 3-uit-5), Sharlon Schoop (1B, 2-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-5), Dwayne Kemp (DH, 1-uit-4), Junior Martina (3B, 1-uit-3), John Polonius (SS, 1-uit-4), Calten Daal (2B, 0-uit-5) en pitchers Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly, Shairon Martis en Wendell Floranus.


Spanje - Nederland 8-9
123456789RHE
Nederland005200020-9123
Spanje201000032-880
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Mike Bolsenbroek221222

Kevin Kelly, W (2-0)111-1-

Shairon Martis52-333

Wendell Floranus, SV (2)1-1321

(Kelly winnende werper op basis van Regel 9.17 b)

pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Carlos Sierra Alvarez, L (0-1)2.133444

Ernesto Pino Mesa0.2 (*)-1433

Fernando Baez Aybar3.1122--

Andres Perez Padilla0.2 (**)-1-11

Ricardo Hernandez Sanchez- (***)--211

Leslie Nácar Mejias24----

(*) - Pino gooide op twee slagmensen in de vierde inning
(**) - Perez gooide op één slagman in de achtste inning
(***) - Hernandez gooide op drie slagmensen in de achtste inning

Homeruns: Nederland: Dashenko Ricardo (2)(3e,3-run,1 uit,op Sierra); Spanje: Edison Valerio Abreu (2)(1e,2-run,0 uit,op Bolsenbroek), Lesther Galvan Arevalo (1)(8e,3-run,2 uit,op Martis).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Marco Taurelli (Italië), 1B-Mojmir Jankovic (Slowakije),
3B-Jens Waider (Duitsland).
Replay Umpire: Oswald Tscharf (Oostenrijk).
Official Scorer: Gianmarco Bedetti (Italië).
Play-by-Play Scorer: Anita Manca (Italië).
Technical Commissioner: Jaroslav Mika (Tsjechië).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-3:31 uur.
Locatie-Campo da Baseball, Impianto Sportivo Comunale Giovanni Paolo II, Avigliana (Italië) (complex Avigliana Bees Baseball Club).

Game Notes:
39e interlandwedstrijd van Nederland tegen Spanje.
39e overwinning van Nederland tegen Spanje.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 26° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 6 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 45%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.