Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland verslaat ook Panama in tweede duel World Baseball Classic
English

TAICHUNG (Taiwan) - Nederland (of Team Kingdom of the Netherlands), boekte ook een overwinning in de tweede wedstrijd van de vijfde editie van de World Baseball Classic. Op donderdag (9 maart) won de ploeg met 3-1 van Panama, dat het evenement op woensdagavond opende met een overtuigende 12-5 tegen Chinese Taipei, de gastheer van deze Poule. Op woensdagmiddag won Oranje met 4-2 in de openingswedstrijd van het mondiale evenement tegen Cuba.

Vandaag homerden Xander Bogaerts en Jurickson Profar Nederland naar de tweede overwinning van het toernooi.

Op donderdagavond kwam Italië voor het eerst in actie in Poule A en versloeg eveneens Cuba door met 6-3 te winnen in tien innings. Nederland en Italië ontmoeten elkaar in de slotwedstrijd van deze Poule.

Ook vandaag werden de eerste wedstrijden gespeeld in Poule B in Tokyo (Japan). Daar opende Austalië met een toch wel verrassende 8-7 winst tegen Zuid-Korea. 's Avonds was gastheer Japan met 8-1 te sterk voor China en was Major League-ster Shohei Ohtani (Los Angeles Angels) de winnende werper.

Het was pas de tweede keer dat Nederland en Panama tegen elkaar speelden tijdens een World Baseball Classic. De eerste keer was op 10 maart 2006 in de Eerste Ronde van de eerste editie van het evenement. In dat duel, gespeeld in het Estadio Hiram Bithorn in de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, werd geschiedenis geschreven, want de pas 18-jarige Oranje-werper Shairon Martis gooide niet alleen een compleet duel in de 7-inning, 10-0 mercy-rule overwinning. Hij gooide ook een No-Hitter, nog altijd de enige in de WBC-historie. Toen hij in de zevende inning op de heuvel terugkeerde had Martis 57 pitches gegooid. Startende werpers mogen in de Eerste Ronde een maximum van 65 pitches gooien. In de zevende gooide Martis slechts vijf pitches om de No-Hitter te completeren, die eindigde met een dubbelspel, nadat de vorige slagman het honk had bereikt na een fout.

Vandaag, bijna precies zeventien jaar later stond Shairon Martis, nu bijna 36 jaar, opnieuw op de heuvel voor Nederland en gooide opnieuw tegen Panama. En wederom werd hij de winnende werper. De rechtshander gooide niet de vereiste vijf complete innings waaraan een startende werper moet voldoen om in aanmerking voor de winst te komen. Echter, tijdens de World Baseball Classic, net zoals tijdens oefenwedstrijden en All-Star Games, wordt deze regel niet gebruikt, omdat werpers zich moeten houden aan een pitch-count of een bepaald (beperkt) aantal innings gooien. Dat betekent dat wanneer een startende werper de heuvel verlaat met een voorsprong en zijn team blijft voorstaan en wint, hij de winst op zijn naam krijgt, ongeacht het aantal innings dat hij heeft gegooid.

...Startende werper Shairon Martis...
...Winnende werper (No-Hitter) vs. Panama in 2006...
...Winnende werper vandaag opnieuw tegen Panama...
(© Foto: Henk Seppen)
Vandaag bereikte Shairon Martis zijn maximum van 65 pitches met één uit in de eerste helft van de vierde inning. De rechtshander gooide viermaal drie slag, gaf twee vrije lopen weg en stond drie honkslagen toe, terwijl hij Panama puntloos hield. Met Nederland op een 1-0 voorsprong begon Martis de vierde met een strikeout, waarna hij een tweehonkslag tegen kreeg en tot vier wijd kwam op de volgende slagman, die zijn laatste zou zijn. Mike Bolsenbroek nam het over en kreeg een 'inning-ending double play'. Nederland hield de kleine voorsprong vast, voegde een punt toe in de vijfde, scoorde nog een 'insurance run' in de achtste en verliet het veld als overwinnaar. En dus was Martis opnieuw de winnende werper.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Shairon Martis een honkslag tegen van Christian Bethancourt Ruiz, die sinds vorig seizoen in de Major League speelt voor Tampa Bay Rays. De Panamese catcher speelde eerder in de Majors voor Atlanta Braves (2013-2015), San Diego Padres (2016-2017) en Oakland A's (2022), dat hem in juli naar Tampa Bay ruilde. In het seizoen 2019 speelde Bethancourt in Zuid-Korea voor NC Dinos. Als speler van Atlanta was Bethancourt teamgenoot van Andrelton Simmons. Met Bethancourt op het eerste honk sloot Martis af met een strikeout.

In de tweede inning kreeg Martis een one-out double tegen van Luis Castillo, maar die strandde op het tweede honk. En in de derde gooide de rechtshander vier wijd op Jonathan Araúz met twee uit, maar sloot de slagbeurt toen af met drie slag voor Bethancourt. Araúz speelde in de Major League voor Boston Red Sox (2020-2022) en Baltimore Orioles (2022). Hij is eveneens teamgenoot geweest van een Oranje-speler, want hij speelde bij Boston samen met Xander Bogaerts.

De Nederlandse aanval kwam onmiddellijk in scoringspositie in de eigen eerste slagbeurt op starter Jamie Barría Soto, die sinds 2018 in de Major League speelt en één van de werpers is van Los Angeles Angels. Daar is hij voornamelijk reliever. Vorig jaar gooide Barría in 35 wedstrijden, waarvan één als starter. Barría is ook een oud-teamgenoot van Andrelton Simmons, want zij speelden samen bij Angels in 2018-2020. Met twee uit in de tweede helft van de eerste inning sloeg Xander Bogaerts een honkslag en kreeg Didi Gregorius vier wijd. Volgende slagman Jonathan Schoop maakte goed contact, maar zijn line drive werd gevangen.

In de tweede inning begon Wladimir Balentien met vier wijd. Barría volgde met drie slag voor Josh Palacios en een line drive van Andrelton Simmons werd gevangen in het midveld. Met twee uit sloeg Chadwick Tromp een hoge pop-fly bij de foutlijn in het linksveld. Daar verloor linksvelder Allen Córdoba Pose de bal blijkbaar in de zon en die viel op de grond. Intussen rende Balentien over de honken en ging door richting thuisplaat. Córdoba maakte vervolgens een sterke aangooi en Balentien werd uitgestikt door catcher Christian Bethancourt. Nederland vroeg om een challenge van de actie, maar de call van de ervaren Amerikaanse Major League Umpire Larry Vanover bleef gehandhaafd en dus eindigde de inning. De 67-jarige Vanover staat aan de vooravond van zijn 30e seizoen in de Major League. Hij maakte zijn debuut in 1991, maar was niet actief in 2000 en 2001. Vanover was scheidsrechter in twee All-Star Games en in de World Series 2016. Hij was ook één van de umpires tijdens de World Baseball Classic in 2009.

In de 2e3 opende Nederland de score op Barría. Jurickson Profar begon met een honkslag, maar volgende slagman Roger Bernadina sloeg in een dubbelspel. Maar met twee uit maakte Xander Bogaerts goed contact en sloeg een homerun in het linksveld om Oranje op voorsprong te zetten. Dat werd onmiddellijk gevolgd door een werperswissel en Alberto Guerrero nam het over. Sinds 2015 gooit de rechtshander in de Minor Leagues voor Miami Marlins, vorig seizoen gooide hij in Double-A voor Washington Nationals. Guerrero gooide vier wijd op Didi Gregorius, maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jonathan Schoop.

...Veteraan Rubén Tejada schakelt Jurickson Profar...
...uit in een dubbelspel in de 3e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e4 begon Shairon Martis met een strikeout, maar moest daarna een tweehonkslag incasseren van veteraan Rubén Tejada. De 33-jarige korte stop speelde in negen Major League-seizoenen voor New York Mets (2010-2015), St. Louis Cardinals (2016), San Francisco Giants (2016), Baltimore Orioles (2017) en opnieuw New York Mets (2019). Daarna had hij nog Minor League-contracten bij Toronto Blue Jays (2020), Philadelphia Phillies (2021) en Chicago White Sox (2021). Vorige maand tekende Tejada een contract bij Long Island Ducks in de USA, wat uitkomt in een Independent League. Met Tejada op het tweede honk gooide Martis vier wijd op Luis Castillo. Op dat moment had Martis zijn pitch-count van 65 bereikt. In de Eerste Ronde van het toernooi hebben starters een maximum pitch-count van 65, in de Tweede Ronde is dat verhoogd naar 80. Mike Bolsenbroek nam het over en hij kreeg een inning-afsluitende double play-grounder.

In de vijfde was het Bolsenbroek die een Panamese loper in scoringspositie kreeg. Met één uit kreeg de rechtshander steun van een prima verdedigende actie van zowel korte stop Xander Bogaerts als eerste honkman Did Gregorius op een grounder van Jahdiel Santamaria. Met twee uit kreeg Allen Córdoba en stal vervolgens het tweede honk. Bolsenbroek sloot af met een strikeout.

Nadat Oranje-aanval op rij was uitgeschakeld in de vierde werd de voorsprong verdubbeld in de vijfde. Alberto Guerrero begon met drie slag voor Chadwick Tromp, maar daarna was het Jurickson Profar, die de bal diep het rechtsveld indreunde voor een homerun. En dat maakte er een 2-0 stand van.

In de 1e6 wist ook Panama tot scoren te komen op Mike Bolsenbroek. Eerst werd een foute pop-fly fraai gevangen door Didi Gregorius. Met één uit sloeg José Ramos een honkslag. Ramos, die in de Minors speelt voor Los Angeles Dodgers sinds 2019, schoof op naar het derde honk na een 2-out single van Luis Castillo. Even later scoorde Ramos op een honkslag van Erasmo Caballero. Maar met lopers op het eerste en tweede honk eindigde de inning met een vangbal.

Voor Panama zou dit het enige punt in de wedstrijd blijven, want drie Oranje-relievers gooiden vervolgens drie puntloze innings.

In de 1e7 kreeg Kevin Kelly een 2-out single tegen van Jonathan Araúz, maar sloot af met een strikeout.

...Xander Bogaerts (2) en Jurickson Profar (10)...
...homerden Oranje naar de winst...
(© Foto: Henk Seppen)
In de achtste schakelde Franklin Van Gurp drie slagmensen op rij uit, maar werd daarbij gesteund met twee uitstekende verdedigende acties. Lead-hitter José Ramos sloeg de bal diep het midveld in. Daar maakte Roger Bernadina een fraaie vangbal met zijn rug tegen de omheining. Met twee uit sloeg Luis Castillo een zachte comeback-grounder naar Van Gurp, die een wat wijdse aangooi maakte, maar eerste honkman Didi Gregorius maakte vervolgens een uitstekende 'play' om de bal te vangen en tegelijk zijn voet op het honk te houden.

Nederland werd op rij uitgeschakeld in de zesde, waarna twee lopers achterbleven in de zevende op nieuwe werper Severino González Cruz, die in de Major League gooide voor Philadelphia Phillies in 2015 en 2016. Met één uit sloeg Andrelton Simmons een honkslag en schoof op na een foute aangooi. Hij bereikte het derde honk op een grounder van Chadwick Tromp. Met twee uit en het eerste honk open kreeg Jurickson Profar opzettelijk vier wijd. De twee lopers bleve achter, want volgende slagman Roger Bernadina ging uit met een grounder.

Maar in de 2e8 voegde Nederland een zeer nodig 'insurance run' toe. Nieuwe werper Alberto Baldonado (14 Major League-wedstrijden in 2021 bij Washington Nationals) kreeg een lead-off double tegen van Xander Bogaerts. Hij bereikte het derde honk via een opofferingsstootslag van Didi Gregorius, waarna hij scoorde op een wilde worp en de stand op 3-1 bracht. Met twee uit sloeg Wladimir Balentien een honkslag, maar zijn pinch-runner Ray-Patrick Didder bleef achter. Echter, Oranje had wel een belangrijk extra punt gescoord.

Zodoende beklom closer Wendell Floranus de heuvel nu in de 1e9 met een voorsprong van twee punten. Hij kreeg twee snelle nullen, waarna hij vier wijd gooide op voormalig Minor Leaguer (2013-2019) Rodrigo Orozco, die vorig jaar speelde in een Amerikaanse Independent League. Volgende slagman Allen Córdoba sloeg een line drive. Maar de bal geslagen door voormalig San Diego Padres-speler (2017) werd gevangen door korte stop en huidig San Diego-speler Xander Bogaerts. En dat leverde Floranus zijn tweede save in twee wedstrijden op.

En zo eindigde de wedstrijd met een 3-1 winst voor Nederland, dat nu in een goede positie is om door te gaan naar de Tweede Ronde (Kwartfinale) in Japan.

Op vrijdag heeft Nederland geen wedstrijd op het programma staan.

Op zaterdag ontmoet de ploeg Chinese Taipei, dat begon met een 12-5 nederlaag tegen Panama en op vrijdag de tweede wedstrijd in deze Poule speelt tegen Italië.

Nederland sluit Poule A op zondag af tegen Italië. De Europese aartsrivaal won eveneens van Cuba in hun eerste wedstrijd (6-3 in 10 innings).

In het meest positieve scenario kunnen Nederland en Italië allebei al zeker zijn van een plek in de Kwartfinales voordat ze op zondag tegenover elkaar staan. Maar alles is mogelijk in dit toernooi!

Nederland vs. Panama, World Baseball Classic
DatumUitslagLocatie
10 maart 200610-0 winst (7 inn.)San Juan (Puerto Rico)
9 maart 20233-1 winstTaichung (Taiwan)
Voor Nederland kwamen vandaag de volgende spelers in actie:
Jurickson Profar (LF, 2-uit-3, homerun, punt, RBI, 4-wijd), Roger Bernadina (CF, 0-uit-4), Xander Bogaerts (SS, 3-uit-4, tweehonkslag, homerun, 2 punten, RBI), Didi Gregorius (1B, 0-uit-1, 2x 4-wijd, strikeout), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-4), Wladimir Balentien (DH, 1-uit-3, 4-wijd, 2 strikeouts), Ray-Patrick Didder (PR/DH, 0-uit-0), Josh Palacios (RF, 0-uit-3, strikeout), Sharlon Schoop (PH/RF, 0-uit-1), Andrelton Simmons (3B, 1-uit-3, strikeout), Chadwick Tromp (C, 1-uit-3, strikeout) en pitchers Shairon Martis, Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly, Franklin Van Gurp en Wendell Floranus.

(9 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland opent World Baseball Classic met winst vs. Cuba. (8 maart)
Nederland sluit oefenreeks in Taiwan af met verlies. (6 maart)
Nederland verliest nipt in oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley. (5 maart)
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


...Links: Didi Gregorius kijkt even rond voor de wedstrijd...
...Rechts: Managers Hensley Meulens (rechts) en Luis Ortiz in gesprek met Umpires...
...Larry Vanover (HP, gezien op zijn rug), Shoji Arisumi (3B), Trent Thomas (2B) en Roberto Ortiz (1B)...

...Links: Veteraan Major League-umpire Larry Vanover stond vandaag achter de plaat...
...Rechts: Jaime Barría Soto was de startende werper voor Panama...

...Links: Wladimir Balentien wordt getikt op de plaat in de 2e inning door catcher Christian Bethancourt...
...Rechts: Nederland-Manager Hensley Meulens in discussie over de call met Umpires Larry Vanover en Roberto Ortiz...

...Xander Bogaerts (2) homerde in de 3e inning voor Nederland...
...Links wordt hij begroet door Didi Gregorius (18), daarna door meer teamgenoten in de dug-out...

...Jurickson Profar juicht (links) na zijn homerun voor Nederland in de 5e inning...
...en wordt daarna begroet door Xander Bogaerts (2) bij de plaat (rechts)...

...Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly en Franklin Van Gurp gooiden in relief voor Nederland...

...Er waren twee fraaie verdedigende Nederlandse acties in de 8e inning...
...Links vangt midvelder Roger Bernadina een line drive van José Ramos tegen de omheining...
...Rechts maakt 1B Didi Gregorius een mooie play op een grounder van Luis Castillo...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Nederland - Panama 3-1
123456789RHE
PANAMA000001000-171
NEDERLAND00101001X-380
pitchers Panamainn.SOBBHRER
Jaime Barría Soto, L (0-1)2.212411

Alberto Guerrero3.151111

Severino González Cruz1-11--

Alberto Baldonado1--211

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Shairon Martis, W (1-0)3.1423--

Mike Bolsenbroek, H (1)2.211311

Kevin Kelly, H (2)11-1--

Franklin Van Gurp, H (2)1-----

Wendell Floranus, SV (2)1-1---

Homeruns: Nederland: Xander Bogaerts (1)(3e,solo,2 uit,op Barría), Jurickson Profar (1)(5e,solo,1 uit,op Guerrero).
Umpires: HP-Larry Vanover (USA, Major League Baseball), 1B-Roberto Ortiz Maymi (Puerto Rico, Major League Baseball),
2B-Trent Thomas (Australië, Australian Baseball League), 3B-Shoji Arisumi (Japan, Nippon Professional Baseball).
Official Scorers-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-12:08 uur (lokale tijd).
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung (Taiwan).

Game Notes:
Tweede wedstrijd World Baseball Classic 20223.
Tweede wedstrijd van Nederland tegen Panama in de WBC-historie.
Tweede overwinning van Nederland tegen Panama in de WBC-historie.
18e interlandwedstrijd in totaal van Nederland tegen Panama.
Achtste overwinning in totaal voor Nederland tegen Panama.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 24,4° C; windrichting noordoost; windsnelheid 12,9 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 64%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.