Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Twaalf posities Europees Kampioenschap beslist; Slowakije degradeert
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (ItaliŽ) - Het Nederlands Honkbal Team speelt in de Kampioensfinale tegen IsraŽl op zondag, de slotdag van de 36e editie van het Europees Kampioenschap. Op vrijdag bereikte Nederland de Finale na een 'narrow escape' tegen Spanje in de Halve Finale, die met slechts 9-8 werd gewonnen. IsraŽl verraste door hun Halve Finale tegen ItaliŽ overtuigend met 11-5 te winnen. Spanje en ItaliŽ spelen op zondag zodoende in de Bronzen Medaille-wedstrijd.

De top-4 teams hadden een vrije dag op zaterdag (18 september), maar er werden toen wel zes wedstrijden gespeeld die de volgorde bepaalden voor de vijfde tot en met zestiende plaats.

In de eerste wedstrijd op zaterdag ontmoetten Frankrijk en Slowakije elkaar in het duel om de 15e en 16e plaats. Het verliezende team zou degraderen. Eerder dit jaar was Slowakije ťťn van de vier landen die promoveerden naar de A-poule om deel te kunnen nemen aan het Europees Kampioenschap van dit jaar. Vandaag kwamt Slowakije net te kort en degradeerde.

In Settimo Torinese speelden Frankrijk en Slowakije een spannende wedstrijd die pas in de elfde inning werd beslist. Frankrijk opende de score in de eerste helft van de eerste inning met ťťn punt na een een wilde worp, maar Slowakije antwoordde met twee runs, dankzij een honkslag van TomŠš BiskorovŠjny en een tweehonkslag van MartŪn Gottchall. In de tweede slagbeurt kwam Frankrijk langszij via een 'force play-grounder', maar Slowakije scoorde ook weer na een honkslag van Matej Grendža-Donskż om een 3-2 voorsprong te nemen. Frankrijk bracht de stand weer in evenwicht door in de derde inning te scoren op een honkslag van Louis Brainville.

Slowakije hernam de leiding in de zesde inning toen er een foute aangooi volgde op een double-steal, maar Frankrijk maakte er voor de derde keer een gelijke stand van in de 1e8 na een volgende honkslag van Brainville. Doordat beide teams niet scoorden in de negende inning volgde een verlenging. In de 1e10 scoorde Frankrijk na een infield-hit van Bastien Dagneau, maar nu was het Slowakije dat langszij kwam door eveneens te scoren in hun tiende slagbeurt. Dat gebeurde toen Michal Noga vier wijd kreeg met volle honken met twee uit. Slowakije kreeg hierna een kans het duel te beslissen, maar drie lopers bleven achter, want de inning eindigde met een strikeout.

In de 1e11 scoorde Frankrijk weer. Met twee tie-break lopers op de honken kwam er een derde honkloper via een stootslag-honkslag. Een poging de loper op de plaat uit te schakelen op een hiernavolgende grounder eindigde in een fout en een punt. Een dubbelspel en een strikeout volgden, maar dit keer was de kleine voorsprong genoeg voor Frankrijk. Maar Slowakije kwam wel dicht bij de gelijkmaker. Met de twee tie-break lopers op het tweede en derde honk na een foute aangooi tijdens een pick-off en ťťn uit (stikeout) werd Michal EšmŪr uitgevangen in het midveld. De loper vanaf het derde honk probeerde te scoren, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld in een dubbelspel, wat een einde aan de wedstrijd maakte.

OekraÔne eindigde op de 13e plaats na een nipte 5-4 winst tegen Griekenland in Torino. OekraÔne werd met 10-8 'outhit' en stond met 5-1 voor na drie innings, maar Griekenland kwam daarna terug. Met een 1-0 achterstand kwam Griekenland langszij in de 1e3 na een tweehonkslag van Tom Roulis. OekraÔne antwoordde met een 4-run rally in de eigen derde slagbeurt. Nadat twee punten waren gescoord na een foute aangooi volgden nog eens twee punten op een grounder van Dmytro Limarenko en een honkslag van Yurii Shvets. Vanaf de vierde inning werd OekraÔne puntloos gehouden. Griekenland pakte een punt terug in de vierde op een velderskeus-grounder. In de 1e5 verkleinde Griekenland de achterstand naar 5-4 door te scoren na een foute aangooi en een opofferingsslag van Dimitri Lettas. Maar dat was ook het laatste punt voor Griekenland.

...Edwin Louisa, Winfried Berkvens en...
...Martijn Bosschaart in 2018 tijdens...
...de Honkbal Week Haarlem...
(© Foto: Robert Bos)
In Avigliana kwam Oostenrijk tot een 5-0 shutout-winst tegen Zweden om op de elfde plaats te eindigen. Pitchers Christian Tomsich (7 inn.) en Tobias Kiefer (2 inn.) stonden samen maar drie honkslagen toe. Oostenrijk opende de score met twee punten in de 2e3, dankzij een driehonkslag van Benni Salzmann en een tweehonkslag van Sammy Hackl. Twee punten werden toegevoegd in de vierde toen Richard Alzinger homerde. Het vijfde punt, gescoord in de vijfde inning, kwam eveneens via een homerun, geslagen door Felix Zimmerle.

In Settimi Torinese speelden BelgiŽ en KroatiŽ om de zevende en achtste plaats in een duel die onder leiding stond van een geheel Nederlandse Umpiring Crew. Martijn Bosschaart stond achter de plaat, Winfried Berkvens stond bij het eerste honk en Edwin Louisa bij het derde honk. In een puntrijke wedstrijd was er een gelijke line score in de eerste drie innings. BelgiŽ opende met twee punten in de eerste inning, KroatiŽ antwoordde met twee. In de tweede inning scoorden beide teams eenmaal en in derde hadden beide ploeg een 4-run rally. Voor BelgiŽ leverde Jamie Verheyleweghen daarin een 2-run single af, waarna twee punten werden toegevoegd na een opofferingsslag van Benjamin Goffaux en een fout. Voor KroatiŽ sloeg Andrew Jones een 'basesloaded, 3-run double', waarna hij zelf scoorde toen er een fout volgde op een opofferingsstootslag.

BelgiŽ werd daarna puntloos gehouden in de 1e4, maar dit keer kwam KroatiŽ driemaal tot scoren in hun vierde slagbeurt. Nu was het Mario Manojlov die een 3-run double sloeg. BelgiŽ pakte een punt terug in de vijfde via een infield-hit van Goffaux, echter, KroatiŽ scoorde weer tweemaal in de zesde via een fout en een honkslag. In het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord en dus won KroatiŽ met 12-8 om op de zevende plaats te eindigen.

In Torino won Duitsland met 4-1 van Rusland in het duel om de negende en tiende plaats. Rusland opende de score in de eerste inning na een honkslag van Ian Alekhandro Peres Nunes, maar wist daarna niet meer tot scoren te komen. Duitsland, onder leiding van voormalig Nederlands Team-Manager Steve Janssen, kwam langszij in de vierde na een honkslag van Elias Von Garßen. De Duitsers kwamen vervolgens tot een rally van drie punten in de 2e7. Eerst sloeg Shawn Larry een punt binnen met een honkslag, waarna Eric Brenk een 2-run single afleverde. Dat bezorgde Duitsland een 4-1 voorsprong, genoeg voor de winst.

De zevende speeldag van het EK eindigde op zaterdagavond in Avigliana waar Groot-BrittanniŽ tegenover TsjechiŽ stond in het duel om de vijfde en zesde plaats. De Tsjechen namen een vroege voorsprong door driemaal te scoren in de tweede inning na honkslagen van Matěj MenšŪk en Martin Schneider (2-run). Ze voegden nog eens twee punten toe in de derde na een homerun van Petr Čech en een fout. Groot-BrittanniŽ kwam terug met een 4-run rally in de 1e4. Nadat Shamoy Christopher voor een punt had gezorgd met een honkslag volgde Benjamin Andrews met een 3-run homerun. In de 2e4 namen de Tsjechen wat meer afstand toen Matěj Hejma een 2-run homerun sloeg. Met een 7-4 achterstand scoorde de Britse ploeg hun vijfde punt in de 1e5 na een tweehonkslag van Aaron Singh. Hierna werd de ploeg op rij uitgeschakeld door relievers TomŠš (zesde) en Martin Schneider (zevende, achtste). In de 2e6 leken de Tsjechen nog wat meer tot scoren te komen, want de eerste twee slagmensen bereikten de honken, maar de volgende drie kregen drie slag van reliever Austin Hassani. Maar in de zevende voegden de Tsjechen wel een 'insurance run' toe dankzij een tweehonkslag van Martin MužŪk. In de 1e9 kreeg Groot-BrittanniŽ nog een laatste kans tot scoren te komen. Met twee uit bereikte Kent Blackstone het tweede honk na een infield-hit en een fout, maar Schneider sloot het duel daarna af met een strikeout. De Tsjechen wonnen met 8-5 om op de vijfde plaats te eindigen.

(18 september)

Uitslagen Dag 7:
15e-16e plaats: Slowakije vs. Frankrijk 5-6 (11 inn.) (Slowakije degradeert).
13e-14e plaats: OekraÔne vs. Griekenland 5-4.
11e-12e plaats: Oostenrijk vs. Zweden 5-0.
7e-8e plaats: KroatiŽ vs. BelgiŽ 12-8.
9e-10e plaats: Duitsland vs. Rusland 4-1.
5e-6e plaats: TsjechiŽ vs. Groot-BrittanniŽ 8-5.

Gerelateerde Artikelen:
Nederland naar EK-Finale na 'narrow escape'; ItaliŽ uitgeschakeld. (17 september)
Nederland naar Halve Finale EK na kleine winst op Britten. (16 september)
Nederland naar Kwartfinale EK na winst op Zweden. (14 september)
Nederland wint overtuigend vs. Tsjechen op Dag 2 EK. (13 september)
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.