Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland met lege handen vs. Chinese Taipei in derde duel World Baseball Classic
English

TAICHUNG (Taiwan) - Nederland (of het Team Kingdom of the Netherlands) stond met lege handen in de derde wedstrijd van de vijfde editie van de World Baseball Classic. Na de eerste twee wedstrijden te hebben gewonnen verloor Oranje met 9-5 van (Poule-gastheer) Chinese Taipei op zaterdag (11 maart).

Het Nederlands Team opende het evenement op woensdagmiddag met een 4-2 winst tegen Cuba. De volgende dag won de ploeg van Manager Hensley Meulens ook de tweede wedstrijd en versloeg toen Panama met 3-1. Daarmee nam het team niet alleen bezit van de eerste plaats in Poule A, het kwam ook in een prima positie om door te gaan naar de Tweede Ronde (de Kwartfinales). Nederland had vrijdag geen wedstrijd, maar er werden toen wel twee wedstrijden gespeeld in deze Poule. Cuba herstelde van de nederlagen tegen Nederland en Italië en won ruim van Panama met een 13-4 stand om in de race te blijven voor de volgende ronde. Chinese Taipei won met 11-7 van Italië, dat eerder vandaag ook verloor van Panama met 2-0.

Na de resultaten van vandaag is er van alles mogelijk op zondag, de slotdag in deze Poule. Eén van de scenario's in deze Poule is een gelijke stand tussen allevijf teams. Dat zal gebeuren wanneer Cuba wint van Chinese Taipei en als Italië te sterk is voor Nederland. In dat geval zal de tiebreak-regel om tot een eindstand te komen een formule zijn, waarin de tegenpunten zeer belangrijk zijn. De ploeg met het laagste gemiddelde van Punten-Tegen gedeeld door Verdedigende-Nullen eindigt dan op de eerste plaats.

Wanneer Chinese Taipei van Cuba wint wordt de ploeg eerste. Wanneer Nederland wint van Italië en Chinese Taipe verliet zal Oranje de Poule-winnaar zijn. Wanneer beide teams winnen is Chinese Taipei eerste en zal Nederland op de tweede plek eindigen.

Dit is het scenario wanneer Nederland en Cuba allebei winnen. Nederland zal dan op de eerste plaats eindigen en Cuba tweede, omdat de laatste dan onderling heeft gewonnen van Chinese Taipei.

...Bijna 19.000 toeschouwers bekeken de wedstrijd in een...
...uitverkocht Taichung Intercontinental Baseball Stadium...
(© Foto: Henk Seppen)
Wanneer Chinese Taipei en Italië op zondag winnen is de eerste de Poule-winnaar. Italië, Nederland en Panama eindigen dan gelijk. Doordat het onderling resultaat dan voor een nieuwe gelijke stand zorgt zal ook in dat geval de punten-formulie worden gebruikt om te bepalen wie tweede wordt.

Dus om al deze tiebreak-scenario's te voorkomen moet Nederland winnen van Italië. Echter, een nederlaag hoeft niet gelijk nadelig te zijn. Maar in geval van een nederlaag is het belangrijk niet teveel punten tegen te krijgen. Na de wedstrijden van vandaag heeft Nederland het beste punten-tegen-gemiddelde (.156), gevolgd door Cuba (.173), Italië (.198), Panama (.200) en Chinese Taipei (.296).

In Poule B werd China vandaag als eerste ploeg uitgeschakeld na een 12-2 nederlaag in zeven innings tegen Australië. Japan won met 10-2 van Tsjechië. Gisteren was Japan met 13-4 te sterk voor Zuid-Korea, maar kwam Tsjechië tot een 8-5 overwinning tegen China en boekte daarmee hun eerste WBC-zege. Vandaag werden ook de eerste wedstrijden gespeeld in Poule C (Phoenix, Arizona) en Poule D (Miami, Florida), die allebei in de USA worden gespeeld. In Poule C won Colombia met 5-4 van Mexico in 10 innings en de USA won met 6-2 van Groot-Brittannië. In de Colombia vs. Mexico wedstrijd stond de Nederlandse Umpire Edwin Louisa bij het eerste honk in een crew met de Amerikaanse Major League-Umpires Cory Blaser (HP) en Doug Eddings (2B). Bij het derde honk stond Jairo Mendoza uit Nicaragua. In Poule D kwam Puerto Rico tot een comfortabele 9-1 winst tegen Nicaragua en versloeg Venezuela het krachtige team van de Dominicaanse Republiek met 5-1.

Hoewel dit de 82e wedstrijd in de historie was tussen Nederland en Chinese Taipei was het pas de derde keer dat de ploegen tegenover elkaar stonden in een World Baseball Classic. De eerste keer was in 2013 toen de twee ploegen eveneens tegen elkaar speelden in Taichung. Ook toen won Chinese Taipei (8-3). Zes jaar geleden won Nederland nipt met 6-5 van Chinese Taipei in de Eerste Ronde, die toen plaatsvond in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Vandaag, tien jaar na hun eerste WBC-ontmoeting, was Chinese Taipei opnieuw te sterk voor Nederland.

Aanvankelijk begon de wedstrijd goed voor Nederland, want de ploeg nam gelijk een vroege voorsprong in de eerste helft van de eerste inning. Dat kwam voornamelijk door catcher Kungkuan Giljegiljaw, die een ongelukkige start van het duel af, maar ook startende pitcher Tzu-Peng Huang. De rechtshandige submarine-werper kreeg een lead-off single tegen van Jurickson Profar, die daarna in scoringspositie kwam na een doorgeschoten bal. Hierna raakte Huang Roger Bernadina met een worp. Even later bereikte Profar het derde honk na een volgende doorgeschoten bal. Vorig seizoen kreeg Giljegiljaw slechts zes doorgeschoten ballen op zijn naam in 45 wedstrijden als catcher toen hij uitkwam voor Wei Chuan Dragons in de Chinese Professional Baseball League (CPBL). Vervolgens stal Bernadina het tweede honk. En dat had Oranje nu lopers op het tweede en derde honk met nul uit. Huang schakelde nu Xander Bogaerts met drie slag uit, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Didi Gregorius. Met Bernadina nu op het derde honk werd de slagbeurt van volgende slagman Jonathan Schoop verlengd doordat catcher Giljegiljaw een foute pop-fly liet vallen. Vorig seizoen maakte de catcher slechts één fout in de CPBL. In 2014-2019 speelde Giljegiljaw in de Amerikaanse Minor Leagues in de organisatie van Cleveland Indians (het huidige Cleveland Guardians). Maar hierna kwam er geen misgrepen meer. Huang schakelde Schoop met drie slag uit en Bernadina strandde op het derde honk, want de inning eindigde toen Josh Palacios werd uitgevangen.

In de 1e2 werd de Nederlandse aanval op rij uitgeschakeld.

Chinese Taipei kwam ook gelijk in scoringspositie in de eigen eerste slagbeurt op Oranje-starter Lars Huijer. De ploeg had zelfs de honken met twee uit, maar wist niet tot scoren te komen. Met één uit kreeg Huijer een tweehonkslag tegen van Li Lin, die het derde honk bereikte na een grounder. De rechtshander kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor zowel Yu-Cheng Chang als Nien-Ting Wu. De inning eindigde toen Kungkuan Giljegiljaw werd uitgevangen.

...Yu-Cheng Chang (18) wordt begroet...
...door Tsung-Che Cheng (1) na zijn...
...grand slam homerun in de 2e...
(© Foto: Henk Seppen)
Chinese Taipei sloeg daarna toe met twee uit in de 2e2 in wat een beslissende rally bleek te zijn. Met één uit kreeg Lars Huijer opnieuw de honken vol. Eerst kreeg hij een honkslag tegen van Po-Jung Wang, daarna raakte hij Kun-Yu Chiang met een worp en volgde met vier wijd voor Tsung-Che Cheng. Even later kwam Chinese Taipei langszij nadat Li Lin weer een honkslag afleverde. Dat hield de honken vol en leidde tot een werperswissel. De in Amerika geboren rechtshander Derek West nam het over en kreeg een vangbal, waarop niet kon worden gescoord. Maar met twee uit werd zijn vierde worp (een fastball) op Yu-Cheng Chang goed geraakt, want de eerste honkman dreunde de bal over de midveld-omheining voor een grand slam homerun! En dat zette de Aziatische ploeg op een 5-1 voorsprong.

De 27-jarige Chang speelde 2019 in de Major League voor Cleveland Indians/Guardians. Vorig jaar kwam hij uit voor vier verschillende teams. Hij begon het seizoen bij Cleveland (4 wedstrijden), waar hij ook in Triple-A actief was. Eind mei werd Chang door Cleveland geruild naar Pittsburgh Pirates, waar hij in 18 wedstrijden speelde. Iets meer dan een maand later werd zijn contract overgenomen door Tampa Bay Rays. Daar speelde hij in 36 Major League-wedstrijden, voordat hij begin september werd 'designated for assignment'. Vervolgens kwam hij bij Boston Red Sox terecht. In het restant van het seizoen speelde Chang in elf wedstrijden voor Boston als teamgenoot van Xander Bogaerts. Hij werd in november Free Agent, maar hij tekende weer bij Boston op 16 februari.

De Nederlandse aanval bleek niet in staat om terug te komen en het duel weer in eigen voordeel om te draaien.

Oranje kreeg wel een kans wat terug te doen in de 1e3. De ploeg kreeg drie honklopers, maar scoorde slechts eenmaal. Met één uit kregen Roger Bernadina en Xander Bogaerts vier wijd, waarna beiden opschoven na een wilde worp. Met lopers op het tweede en derde honk en slechts één uit scoorde Bernadina op een grounder van Didi Gregorius. Nadat volgende slagman Jonathan Schoop werd geraakt door een worp ging Chinese Taipei naar de bullpen. Met lopers 'op de hoeken' nam Che-Yuan Wu het over en hij kreeg een inning-afsluitende vangbal van Josh Palacios.

In de 2e3 voegde Chinese Taipei gelijk weer twee punten toe. De honken raakten snel vol. Kungkuan Giljegiljaw begon met vier wijd, waarna Chieh-Hsien Chen volgde met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. Daar dook linksvelder Jurickson Profar naar de bal, maakte een prima stop, voorkwam daarmee een punt en hield de lopers op het tweede en derde honk. Wanneer de bal langs hem heen zou zijn gegaan was het vrijwel zeker een RBI-triple geweest of misschien zelfs wel een inside-the-park-homerun. Maar beiden zouden alsnog gaan scoren. Even later raakten de honken vol na vier wijd voor Po-Jung Wang. Hierna scoorde Giljegiljaw op een opofferingsslag van Kun-Yu Chiang en dat zorgde ook voor een werperswissel, want linkshander Ryan Huntington nam het over van Derek West. Hoewel er nu een 6-2 voorsprong was vroeg in de wedstrijd onderstreepte Chinese Taipei dat elk punt belangrijk is (of belangrijk kan worden) in dit toernooi. Niet alleen het punt dat een ploeg zelf scoort, maar meer nog het punt dat een tegenstander tegen krijgt. Met Chen op het derde honk (hij was opgeschoven op de OS van Chiang) stootte volgende slagman Tsung-Che Cheng voor een honkslag. Zijn perfecte squeeze bracht Chen over de plaat en hij eindigde zelf veilig op het eerste honk. Met lopers op het eerste en tweede honk volgde Huntington met een strikeout en een vangbal eindigde de slagbeurt, maar Nederland stond nu met 7-2 achter.

Chinese Taipei scoorde weer een punt in de 2e4. Dit keer begon Yu-Cheng Chang met een honkslag, maar hij ging gedwongen uit op een grounder van Nien-Ting Wu. Hierna was het Kungkuan Giljegiljaw die de bal langs de linksveld-lijn sloeg voor een tweehonkslag. Wu rende over de honken, maar linksvelder Jurickson Profar maakte een sterke aangooi naar korte stop Xander Bogaerts, die de bal doorgooide naar catcher Chadwick Tromp. Terwijl Wu richting plaat slide werd hij geblokkeerd door de linkervoet van Tromp, die naar voren stapte net op het moment dat hij de bal ontving van Bogaerts. Wu kon hierdoor niet bij de plaat komen met zijn hand, werd getikt door Tromp en uitgegeven door de Zuid-Koreaanse 1B Umpire Ki-Talk Park, die was doorgedraaid naar de plaat. Een challengde volgde (voor de 'catcher's violation-rule' voor het blokken van de plaat), maar nadat de beelden waren bekeken, gaf (Major League) Home Plate Umpire Mark Carlson het uit-teken ter bevestiging dat de call bleef staan. Even later, nu met twee uit, scoorde Giljegiljaw toen Chieh-Hsien Chen volgde met een driehonkslag. En dat voerde de voorsprong op naar 8-2.

...Cheerleaders vermaakten de fans de hele wedstrijd...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf de vierde inning werd de Oranje-aanval tot en met de zevende inning onder de duim gehouden door Che-Yuan Wu. Hij had de pitching in de derde inning overgenomen en was ook een speler die een belangrijke rol speelde in de winst van vandaag voor Chinese Taipei. De andere was natuurlijk Yu-Cheng Chang, die de grand slam homerun sloeg. In 4 1/3 inning domineerde Wu en schakelde vier slagmensen met drie slag uit. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de vierde en zesde inning. In de vijfde gooide hij vier wijd op lead-off hitter Jurickson Profar, kwam tot drie slag op Roger Bernadina en gooide daarna ook vier wijd op Xander Bogaerts. Die slagbeurt eindigde toen Didi Gregorius in een dubbelspel sloeg. Met één uit in de 1e7 sloeg Chadwick Tromp een honkslag voor Nederland en dat bleef de enige honkslag die Wu zou toestaan. Een vangbal en grounder volgden.

Chinese Taipei werd ook vanaf de vijfde inning puntloos gehouden. Eerst kreeg Juan Carlos Sulbaran drie nullen op rij in de vijfde. Hij raakte vervolgens de lead-off hitter in de zesde, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel. In de 2e7 beklom Antwone Kelly de heuvel en maakte zijn interlanddebuut voor Nederland. De rechtshander kreeg drie opeenvolgende grounders.

In de 1e8 verkleinde Nederland de achterstand naar 8-4 op twee relievers. Chen-Chang Lee nam de pitching over van Che-Yuan Wu. Hij begon met drie slag voor Xander Bogaerts, maar gooide daarna vier wijd op zowel Didi Gregorius als Jonathan Schoop. Snel werd nieuwe werper Kuan-Yu Chen ingezet. Hij schakelde pinch-hitter Sharlon Schoop met drie slag uit, maar moest daarna twee puntscorende honkslagen incasseren. Eerst van Juremi Profar, die Andrelton Simmons in de zesde inning had vervangen, daarna de volgende van pinch-hitter Wladimir Balentien, die sloeg voor Richie Palacios, die vandaag eveneens zijn interlanddebuut maakte. Dat leidde weer tot een snelle werperswissel. Chia-Hao Sung nam het over met lopers op het eerste en tweede honk. Chadwick Tromp sloeg een line drive het linksveld in, maar daar werd de bal gevangen door Po-Jung Wang, wat een einde aan de slagbeurt maakte.

Chinese Taipei pakte onmiddellijk weer een punt terug op nieuwe pitcher Arij Fransen in de 2e8. De rechtshander komt uit in de Minor Leagues van de Cincinnati Reds-organisatie en werd aan het actieve roster toegevoegd na afloop van het trainingskamp vorige week in Phoenix, Arizona (USA). Hij verving linkshander Dylan Farley, die nog niet fit genoeg was. Fransen werd begroet met een lead-off double van Kun-Yu Chiang. Opnieuw, om weer een extra punt binnen te brengen, volgde een stootslag, dit keer een opofferingsstootslag van Tsung-Che Cheng. Chiang schoof op naar het derde honk en hij scoorde op een hiernavolgende honkslag van Li Lin. De laatste ging uit bij een steelpoging en Fransen sloot af met een strikeout, maar Chinese Taipe stond nu met 9-4 voor. En dit extra punt betekende ook dat het nu zelfs een grand slam homerun kon tegen krijgen in de 1e9.

Nederland kwam inderdaad weer tot scoren in de negende, maar dat bleef beperkt tot één punt. Met één uit werd gescoord toen Ray-Patrick Didder homerde. Didder was in de 2e7 in de wedstrijd gekomen als nieuwe midvelder en vervanger van Roger Bernadina. Hierna kreeg Xander Bogaerts voor de derde keer drie slag en eindigde de wedstrijd met een grounder van Didi Gregorius.

Nederland vs. Chinese Taipei, World Baseball Classic
DatumUitslagLocatie
3 maart 20138-3 verliesTaichung (Taiwan)
8 maart 20176-5 winstSeoel (Zuid-Korea)
11 maart 20239-5 verliesTaichung (Taiwan)
Voor Nederland kwamen vandaag de volgende spelers in actie:
Jurickson Profar (LF, 1-uit-4, punt, 4-wijd), Roger Bernadina (CF, 0-uit-2, punt, 4-wijd, strikeout, gestolen honk), Ray-Patrick Didder (CF, 1-uit-1, homerun, punt, RBI), Xander Bogaerts (SS, 0-uit-3, 2x 4-wijd, 3 strikeouts), Didi Gregorius (1B, 1-uit-4, punt, 2 RBI's, 4-wijd), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-2, run, 4-wijd, 2 strikeouts), Josh Palacios (RF, 0-uit-3), Sharlon Schoop (PH/RF, 0-uit-1, strikeout), Andrelton Simmons (3B, 0-uit-2, strikeout), Juremi Profar (PH/3B, 1-uit-2, RBI), Richie Palacios (DH, 0-uit-3, strikeout), Wladimir Balentien (PH/DH, 1-uit-1, RBI), Chadwick Tromp (C, 1-uit-4) en pitchers Lars Huijer, Derek West, Ryan Huntington, Juan Carlos Sulbaran, Antwone Kelly en Arij Fransen.

(11 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland verslaat ook Panama in tweede duel World Baseball Classic. (9 maart)
Nederland opent World Baseball Classic met winst vs. Cuba. (8 maart)
Nederland sluit oefenreeks in Taiwan af met verlies. (6 maart)
Nederland verliest nipt in oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley. (5 maart)
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


...Links: De twee teams tijdens het spelen van de Volksliederen...
...Rechts: Umpires Ki-Talk Park (1B), Dan Iassogna (2B), Serge Makouchetchev (3B)...
...en Mark Carlson (HP) maken een praatje voor de wedstrijd...

...Lars Huijer (links) en Tzu-Peng Huang waren de startende werpers...

...Actie in de eerste inning...
...Links: Jurickson Profar bereikt het 3e honk na een doorgeschoten bal...
...Rechts: Roger Bernadina steelt het 2e honk en ontwijkt de tik van 2B Tsung-Che Chen...

...Links: Roger Bernadina heeft even wat verzorging nodig van Athletic Trainer Dave Groeschner...
...Rechts: Po-Jung Wang duikt terug tijdens een pick-off in de 2e inning; 1B Didi Gregorius...
...krijgt de bal en de Zuid-Koreaanse 1B Umpire Ki-Talk Park volgt de actie...

...Yu-Cheng Chang maakt contact voor de beslissende klap in de wedstrijd in de 2e inning (links)...
...en juicht en toont zijn emoties als zijn uithaal een grand slam homerun wordt...

...Derek West, Ryan Huntington en Juan Carlos Sulbaran gooiden in relief voor Nederland...

...In de 4e inning tikt catcher Chadwick Tromp loper Nien-Ting Wu uit, maar er volgt een challenge op de call...
...Rechts luisteren Major League Umpires Dan Iassogna (2B) en Mark Carlson (HP) naar de replay-officials...

...Links: Che-Yuan Wu domineerde als reliever en gooide 4 1/3 sterke innings...
...Rechts: Cheerleaders en mascottes vermaken de toeschouwers...

...Nederland-linksvelder Jurickson Profar had vandaag opnieuw een paar prima verdedigende acties...
...Links stopt hij een line drive, geslagen door Chieh-Hsien Chen in de 3e inning...
...Rechts gooit hij loper Nien-Ting Wu uit op de plaat in de 4e inning.....

...Links: Antwone Kelly, die zijn interlanddebuut maakte, gooide de 7e inning voor Nederland...
...Rechts: Arij Fransen sloot de wedstrijd af voor Oranje...

...Links: Ray-Patrick Didder loopt over de honken na zijn homerun in de 9e inning...
...Rechts: De spelers van Chinese Taipei bedanken het publiek na afloop van de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


Chinese Taipei - Nederland 9-5
123456789RHE
NEDERLAND101000021-560
CHINESE TAIPEI05210001X-9111
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer, L (0-1)1.1-3344

Derek West1-2233

Ryan Huntington1.22-411

Juan Carlos Sulbaran21----

Antwone Kelly1-----

Arij Fransen11-211

pitchers Chinese Taipeiinn.SOBBHRER
Tzu-Peng Huang, W (1-0)2.222221

Che-Yuan Wu, H (1)4.1421--

Chen-Chang Lee0.112-22

Kuan-Yu Chen0.11-2--

Chia-Hao Sung, SV (2)1.11-111

Homeruns: Nederland: Ray-Patrick Didder (1)(9e,solo,1 uit,op Sung); Chinese Taipei: Yu-Cheng Chang (2)(2e,grand slam,2 uit,op West).
Umpires: HP-Mark Carlson (USA, Major League Baseball), 1B-Ki-Talk Park (Zuid-Korea, Koran Baseball Organization),
2B-Dan Iassogna (USA, Major League Baseball), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk, Division Élite).
Official Scorers-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-19:08 uur (lokale tijd).
Speeltijd-3:34 uur.
Locatie-Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung (Taiwan).

Game Notes:
Derde wedstrijd World Baseball Classic 20223.
Antwone Kelly en Richie Palacios maken hun interlanddebuut in het Nederlands Team.
Derde wedstrijd van Nederland tegen Chinese Taipei in de WBC-historie.
Tweede nederlaag van Nederland tegen Chinese Taipei in de WBC-historie.
82e interlandwedstrijd in totaal van Nederland tegen Chinese Taipei.
34e nederlaag in totaal voor Nederland tegen Chinese Taipei.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 20,6° C; windrichting noordoost; windsnelheid 1,6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 74%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.