Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland uitgeschakeld via tiebreak-regel na verlies vs. ItaliŽ in World Baseball Classic
English

TAICHUNG (Taiwan) - Nederland (oftewel het Team Kingdom of the Netherlands) kwam te kort tegen ItaliŽ en is uitgeschakeld voor de Tweede Ronde (Kwartfinales) van de vijfde editie van de World Baseball Classic na een 7-1 nederlaag op zondagavond (12 maart). Een teleurstellende ontwikkeling voor het Oranje Team, dat zich in de voorgaande twee edities in 2013 en 2017 had gekwalificeerd voor de Halve Finales en de lat voor dit jaar opnieuw hoog had gezet. Het is de tweede keer dat Nederland is uitgeschakeld in de Eerste Ronde. De eerste keer was tijdens de inaugurele editie in 2006. Drie jaar later, in 2009, werd Nederland uitgeschakeld in de Tweede Ronde.

Zondag was een cruciale laatste speeldag in Poule A van het mondiale evenement. De dag begon met een 7-1 winst van Cuba tegen Chinese Taipei. 's Avonds verloor Nederland met dezelfde uitslag van ItaliŽ. Zodoende eindigden alle vijf de teams in Poule A gelijk met twee overwinningen en twee nederlagen. De eerste tiebreak-regel wanneer teams gelijk eindigen is kijken naar het onderling resultaat, maar dat zorgde voor een nieuwe gelijke stand. En dus moest de eindstand worden opgemaakt op basis van de tweede tiebreak-regel en dat was het laagste gemiddelde van tegenpunten-gedeeld-door-vededigende-nullen.

Dat viel tenslotte uit in het voordeel van Cuba en ItaliŽ Cuba had het laagste gemiddelde met .139 (15 tegenpunten gedeeld door 108 verdedigende nullen) en eindigde dus op de eerste plaats. Doordat ItaliŽ maar ťťn punt tegen kreeg in het duel tegen Nederland, verlaagde het hun gemiddelde naar .157 (17 gedeeld door 108) en kwam zodoende op de tweede plek terecht. Nederland eindigde derde met een .186 gemiddelde (19 gedeeld door 102), gevolgd door Panama met .200 (21 gedeeld door 105) en Chinese Taipei with .295 (31 gedeelde door 105).

Voor de twee wedstrijden van vandaag was het Nederland dat het laagste gemiddelde had (.156), gevolgd door Cuba, ItaliŽ, Panama en Chinese Taipei. Cuba zakte vandaag onder Nederland door slechts ťťn punt tegen te krijgen tegen Chinese Taipei, terwijl de Aziaten werden uitgeschakeld door zeven punten tegen te krijgen in dit duel. Uiteraard eindigde ook Chinese Taipei in de gelijke stand, maar hun gemiddelde was al hoger dan Cuba en Panama voor aanvang van het duel tussen Nederland en ItaliŽ. Door maar ťťn punt toe te staan verzekerde Cuba zich al min-of-meer van de eerste plaats in Poule A.

De nederlaag van vandaag was niet eens het grootste probleem. Uiteraard zou Nederland met een overwinning doorgaan naar de Kwartfinale. Maar bij een nederlaag was het belangrijk niet teveel punten tegen te krijgen. En dat is wat er gebeurde. Bij een nederlaag had Nederland zelfs vier punten mogen toestaan en zou dan nog altijd onder het gemiddelde van ItaliŽ zijn gebleven, maar dan had Oranje zelf ook wel minimaal twee keer moeten scoren in negen innings.

Er waren twee cruciale momenten in het duel tussen Nederland en ItaliŽ. Uiteraard was de vierde inning desastrus toen Nederland zes punten moest incasseren. Echter, in de zesde inning had Oranje de honken vol met nul uit, maar verzuimde te scoren. Dat was nog crucialer dan de Italiaanse 6-run rally.

...De ingang van Taichung Intercontinental...
...Baseball Stadium, de locatie van Poule A...
(© Foto: Henk Seppen)
Met de stand op 6-1 in het voordeel van ItaliŽ na vier innings moest Nederland in het restant van de wedstrijd minstens drie punten scoren (en uiteraard niets meer toestaan). Twee punten zouden voor een gelijke stand hebben gezorgd (.176) en dat in het voordeel zijn geweest van ItaliŽ op basis van het onderling resultaat. Met drie gescoorde punten zou het Nederlandse gemiddelde op .176 zijn gebleven, onder het .185 gemiddelde van ItaliŽ in deze situatie.

Met nog vijf slagbeurten voor de boeg behoorde het scoren van drie punten zeker tot de mogelijkheden van de krachtige slagploeg van Nederland. Vooral toen het de honken vol kreeg met nul uit in de zesde inning. Maar de drie lopers werden achtergelaten.

Nadat ItaliŽ een extra punt had toegevoegd in de 2e8 was er nog altijd een kleine kans voor Nederland om door te gaan. Echter, dit keer moest Oranje minimaal vier punten scoren in de 1e9 om uitschakeling te kunnen ontlopen. Maar dat bleek te veel. Wanneer Nederland wel viermaal zou hebben kunnen scoren had het nog altijd de wedstrijd verloren, maar ItaliŽ punten-gemiddelde zou dan .194 geweest en dat van Nederland .186.

En zo werd Nederland dus uitgeschakeld voor de Tweede Ronde, oftewel de Kwartfinales. In plaats van naar Japan af te reizen voor die wedstijd zal de ploeg nu huiswaarts keren.

Nederland opende het evenement op woensdagmiddag met een 4-2 winst tegen Cuba. De volgende dag won de ploeg ook de tweede wedstrijd en versloeg toen Panama met 3-1 om niet alleen bezit van de eerste plaats in Poule A, maar ook in een prima positie te komen om door te gaan naar de Tweede Ronde. Maar op zaterdag verloor Nederland met 9-5 van Chinese Taipei. En daardoor werd het duel van vandaag tegen ItaliŽ voor iedereen beslissend.

In Poule B in Tokyo (Japan) bereikte gastheer Japan vandaag de Kwartfinale door met 7-1 te winnen van AustraliŽ. Zuid-Korea won met 7-3 van TsjechiŽ. In Poule C in Phoenix (USA) won Canada ruim met 18-8 in 6½ inning tegen Groot-BrittanniŽ. Door samen 26 punten te scoren zorgden de twee ploegen voor een nieuw WBC-record. 's Avonds stuntte Mexico tegen de USA door met 11-5 te winnen. In deze wedstrijd stond de Nederlandse Umpire Edwin Louisa bij het tweede honk. Dit keer was hij in gezelschap van de Nicaraguaan Jairo Mendoza bij het eerste honk en de Amerikaanse Major League-Umpires Alan Porter (HP) en Cory Blaser (3B). In Poule D in Miami (USA) won IsraŽl nipt met 3-1 van Nicaragua en boekte Venezuela de tweede overwinning, dit keer een 9-6 winst tegen Puerto Rico.

Voor Nederland was de startende line-up voor het duel van vandaag wat aangepast. In de voorgaande drie wedstrijden was Jurickson Profar telkens de lead-off hitter en sloeg Roger Bernadina als tweede. Vandaag maakte Ray-Patrick Didder zijn eerste start als rechtsveld en sloeg op de lead-off plek, terwijl Profar van de eerste naar de tweede plaats zakte. Bernadina sloeg vandaag als zesde, wat plek was van DH Wladimir Balentien, die nu als zevende sloeg.

Nederland begon de wedstrijd vandaag goed en had een (kleine) 1-0 voorsprong halverwege de vierde inning. Maar toen kwam ItaliŽ tot een rally van zes punten. Hoewel dat aantal tegenpunten vrijwel zeker al te veel was had Nederland nog genoeg slagbeurten te gaan om ťťn-en-ander in eigen voordeel om te draaien (punten-formule), zoals hierboven uitgelegd. De beslissing viel uiteindelijk echt in de zesde inning toen Nederland de honken vol kreeg met nul uit. Op dat moment had Oranje kunnen toestaan, wellicht toch kunnen verliezen, maar desondanks toch door kunnen gaan naar de Tweede Ronde (uitleg hierboven).

...ItaliŽ-Manager Mike Piazza...
(© Foto: Henk Seppen)
Zes Italiaanse werpers (allemaal geboren in de USA) hadden vandaag een solide optreden. Samen stonden ze zeven honkslagen toe, maar schakelden ook twaalf slagmensen met drie slag uit, waarvan een aantal op beslissende momenten. Vijf Oranje-werpers (twee geboren op CuraÁao, ťťn op Aruba, ťťn in Sint Maarten en ťťn in Nederland) moesten twaalf honkslagen toestaan en schakelden vijf slagmensen met drie slag uit. Overigens werden alle spelers die vandaag door ItaliŽ ingezet geboren in de USA, maar allemaal een Italiaanse achtergrond hebben. Van de spelers die vandaag speelden voor Oranje werden er twee geboren in Nederland, pitcher Mike Bolsenbroek en eerste honkman Didi Gregorius. Maar de laatste groeide op CuraÁao op. Van de zestien spelers die vandaag in actie kwamen voor de ploeg werden er acht geboren op CuraÁao, vier op Arubam twee in Nederland en ťťn elk op Sint Maarten en in de USA. En dat is ook waarom de ploeg in internationale toernooien Team Kingdom of the Netherlands wordt genoemd, omdat Aruba, CuraÁao en Sint Maarten allemaal deel uitmaken van het Koninkrijk.

Hoewel dit al de 138e onderlinge wedstrijd was tussen Nederland en ItaliŽ was het pas de eerste keer dat de twee Europese aartsrivalen tegenover elkaar stonden tijdens een World Baseball Classic. En het was ook de eerste keer dat Mike Piazza de Manager van ItaliŽ was in een wedstrijd tegen Nederland. Van 1992 tot en met 2007 speelde de voormalige catcher in 16 Major League-seizoenen voor Los Angeles Dodgers (1992-1998), Florida Marlins (1998), New York Mets (1998-2005), San Diego Padres (2006) en Oakland A's (2007). Piazza speelde in 12 All-Star Games, was de National League Rookie of the Year in 1993 en werd in 2016 in de Hall of Fame opgenomen. In 2006 speelde Piazza voor ItaliŽ tijdens de eerste Classic. In november 2019 werd Piazza aangesteld als Manager van ItaliŽ voor het Europees Kampioenschap van 2020 en de World Baseball Classic van 2021, nadat hij eerder al Hitting Coach was geweest tijdens de Classic in 2009 en 2013. Maar toen werden vele toernooien afgelast of uitgesteld vanwege de wereldwijde coronavirus-pandemie (COVID-19). Het Europees Kampioenschap werd verschoven naar 2021. De Classic moest ook worden uitgesteld, omdat de Kwalificatie-Toernooien in 2020 en 2021 werden afgelast. Echter, tijdens het EK van 2021 speelden Nederland en ItaliŽ niet tegen elkaar. Nederland veroverde toen wel de titel. Vorig jaar tijdens de Honkbal Week Haarlem ontmoetten de twee ploegen elkaar in het eerste duel van het internationale toernooi in Haarlem. Nederland won toen met 2-1, maar Piazza was niet bij de ploeg. Op dat moment verbleef hij in New York en was hij aanwezig bij een ceremonie van New York Mets, waarbij het rugnummer van zijn voormalige teamgenoot Keith Hernandez werd retired. Piazza arriveerde later in Haarlem, maar de twee teams speelden niet meer tegen elkaar in het restant van het toernooi.

Overigens was dit ook een wedstrijd waarin viermaal twee broers op de twee rosters stonden. Voor Nederland waren dat Jurickson en Juremi Profar, Jonathan en Sharlon Schoop en Josh en Richie Palacios. En voor ItaliŽ David en Dominic Fletcher. Ze speelden allemaal, behalve Sharlon Schoop en Richie Palacios.

In de eerste helft van de eerste inning bereikte de eerste Oranje-slagman het honk op starter Matt Harvey. De rechtshander begon met drie slag voor lead-off hitter Ray-Patrick Didder, maar raakte daarna Jurickson Profar met een worp, echter, hij strandde op het eerste honk. Harvey gooide in negen Major League-seizoenen voor New York Mets (2012-2013, 2015-2018), Cincinnati Reds (2018), Los Angeles Angels (2019), Kansas City Royals (2020) en Baltimore Orioles (2021). Hij gooide in 180 wedstrijden (172 starts) en was 50-66 met een 4.42 ERA en 867 strikeouts. Vorig jaar gooide Harvey in de Minor Leagues. Als speler van Los Angeles Angels in 2019 was Harvey teamgenoot van Andrelton Simmons.

In de tweede inning kreeg Harvey een 2-out comeback-single tegen van Wladimir Balentien, maar ook die bleef achter op het eerste honk.

...ItaliŽ viert de winst en kwalificatie...
...voor de Kwartinale...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar in de 1e3 opende Chadwick Tromp voor Nederland en dreunde de bal over de rechtsveld-omheining voor een homerun. Harvey herstelde en schakelde de volgende drie slagmensen uit, waaronder een strikeout voor Xander Bogaerts. Tromp was de catcher voor Nederland in allevier gespeelde wedstrijden. Sicnarf Loopstok en Dashenko Ricardo waren de andere catchers, maar speelden niet. Back-up eerste honkman Zander Wiel kwam ook niet in actie voor Oranje tijdens het evenement.

Oranje-rookie Jaydenn Estanista was de startende werper voor Nederland. De 21-jarige rechtshander, geboren op CuraÁao, speelt sinds 2021 professioneel in de Philadelphia Phillies-organisatie. Hij speelde in zowel 2021 als 2022 in de Rookie League. Estanista debuteerde vorige week (5 maart) in het Nederlands Team tijdens een oefenwedstrijd, maar vandaag maakte hij zijn interlanddebuut.

Estanista deed het goed in zijn interlanddebuut. Hij kreeg een one-out single tegen van Nicky Lopez in de eerste inning, maar een vangbal en groundout eindigden de openingsbeurt van ItaliŽ. Lopez speelt sinds 2019 in de Major League voor Kansas City Royals. Vorig jaar speelde hij in 142 wedstrijden en sloeg .227.

In de tweede inning kreeg Estanista een loper met twee uit toen hij vier wijd gooide op Vito Friscia, maar die ging gedwongen uit. Friscia speelt in de Minors voor Philadelphia Phillies, maar is dit seizoen een non-roster player in Major League Spring Training.

In de 2e3 nam Mike Bolsenbroek de Oranje-pitching over en kreeg drie nullen op rij.

So far, so good voor Nederland.
Maar toen begon de tweede helft van de vierde inning en die bleek desastreus voor Nederland.

Bolsenbroek kreeg lead-off (ground-rule) double tegen van Dominic Fletcher, die daarna de gelijkmaker scoorde toen Brett Sullivan volgde met een honkslag. Fletcher speelt in de Minors voor Arizona Diamondbacks, Sullivan in de Minors voor San Diego Padres. Met Sullivan op het eerste honk volgde een honkslag van Vinnie Pasquantino, die vorig jaar in 72 Major League-wedstrijden speelde voor Kansas City Royals. Met twee lopers op de honken werd de eerste uit genoteerd toen linksvelder Jurickson Profar een line drive ving van Miles Mastrobuoni, die vorig seizoen zijn Major League-debuut maakte en toen in acht wedstrijden speelde voor Tampa Bay Rays. De rally ontwikkelde zich hierna snel. Eerst kreeg Bolsenbroek de honken vol toen hij volgende slagman Vito Friscia met een worp raakte. De rechtshander volgde met een wilde worp en dat stelde Sullivan in de gelegenheid het leidende punt te scoren. Dat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Ben DeLuzio, een andere speler die vorig jaar zijn Major League-debuut beleefde, want hij speelde in 22 wedstrijden voor St. Louis Cardinals. Met lopers 'op de hoeken' volgde wederom een line drive-out. Dit keer sloeg David Fletcher een line drive het midveld in waar de bal werd gevangen door Roger Bernadina, maar Friscia kon in deze situatie niet tot scoren komen. David Fletcher speelt sinds 2018 in de Major League voor Los Angeles Angels en is ook teamgenoot geweest van Andrelton Simmons, want de twee speelden daar drie seizoenen (2018-2020) samen. Met deze nieuwe line drive was het duidelijk dat Bolsenbroek hard werd geraakt en het moeilijk had, maar bij bleef op de heuvel. Nu met twee uit moest de rechtshander opnieuw een puntscorende honkslag incasseren, dit keer geslagen door Sal Frelick, die dit jaar een non-roster player in Major League Spring Training is voor Milwaukee Brewers. Met ItaliŽ nu op een 4-1 voorsprong ging Nederland naar de bullpen en nam Eric Mendez Matos het over met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit. De Arubaanse rechtshander werd begroet met een 2-run triple van de knuppel van Nicky Lopez. Een vangbal eindigde daarna de lange slagbeurt, desastreus voor Nederland, zeer productief voor ItaliŽ, dat nu met 6-1 voorstond. De zes punten (allemaal verdiend) kwamen allen op naam van Bolsenbroek.

...Reliever Joe LaSorsa toont...
...zijn emoties na tegenpunten...
...te hebben voorkomen in een...
...honken-vol-situatie...
...in de 6e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
ItaliŽ had duidelijk de toon gezet, maar Nederland had nog genoeg slagbeurten tegoed en plaatsing voor de volgende ronde was nog altijd binnen bereik.

In de 1e5 nam Andre Pallante de Italiaanse pitching over. Pallante, die vorig jaar in 47 Major League-wedstrijden gooide voor St. Louis Cardinals, begon met vier wijd voor lead-off hitter Wladimir Balentien, maar de veteraan werd uitgeschakeld toen volgende slagman Andrelton Simmons in een dubbelspel sloeg.

ItaliŽ kreeg weer een loper in scoringspositie in de 2e5. Met twee uit kreeg Mendez een honkslag tegen van Miles Mastrobuoni, die het tweede honk stal en daarna het derde honk bereikte toen er een foute aangooi volgde van Chadwick Tromp. Volgende slagman Vito Friscia kreeg vier wijd, maar ging even later gedwongen uit.

En toen ging de eerste helft van de zesde inning van start en dat had een 'game-turner' kunnen zijn voor Nederland. Oranje kreeg de honken snel vol, want Ray-Patrick Didder opende met een honkslag, Jurickson Profar kreeg vier wijd en ook Xander Bogaerts kwam tot een honkslag. Met nul uit was dit een grote scoringskans om niet alleen terug te komen in de wedstrijd, maar vooral ook om het aantal tegenpunten voor ItaliŽ op te voeren, want dat zou tevens voor een verhoging zorgen van het punten-tegen-gedeeld-door-verdedigende-nullen-gemiddelde. Een werperswissel volgde en Joe LaSorsa werd ingezet. De linkshander speelt sinds 2019 in de Minors voor Tampa Bay Rays, maar is dit jaar een non-roster player in Major League Spring Training. En LaSorsa deed het uitstekend, want hij schakelde de volgende drie spelers uit en die speelden allemaal in de Major League. Met de honken vol koos Didi Gregorius gelijk voor de eerste worp die LaSorsa gooide en sloeg een pop-fly richting kort, wat een binnenhoog werd. Met ťťn uit volgde LaSorsa daarna met drie slag voor Jonathan Schoop (Detroit Tigers) en Roger Bernadina.(zeven MLB-seizoenen, vier clubs). Nadat hij tot drie slag was gekomen op Bernadina om de inning af te sluiten pompte LaSorsa met zijn vuist en stond schreeuwend op de heuvel. Met zijn optreden had hij zojuist de winst voor ItaliŽ bezegeld.

Maar nog altijd was de wedstrijd uiteraard niet over en had Nederland nog steeds drie slagbeurten om zich te kwalificeren. Maar de ploeg moest natuurlijk wel nog steeds minimaal drie punten scoren en begon nu uiteraard ook innings te kort te komen.

In de 2e6 kreeg ItaliŽ een loper op het derde honk op de op CuraÁao geboren Kevin Kelly. Met ťťn uit sloeg Sal Frelick een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een wilde worp. Volgende slagman Nicky Lopez kreeg vier wijd, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Nederland kreeg weer een loper in scoringspositie in de 1e7 op nieuwe pitcher Vinny Nittoli, die in de Majors gooide voor Seattle Mariners (ťťn wedstrijd, 2021) en Philadelphia Phillies (twee wedstrijden, 2022). Bij begon met drie slag voor Wladimir Balentien, waarna hij een honkslag tegen kreeg van pinch-hitter Juremi Profar, maar ook tot drie slag kwam op Chadwick Tromp. Even later kreeg Profar het tweede honk toen schijn werd afgeroepen. Maar met een loper op het tweede honk sloot Nittoli af met een volgende strikeout, dit keer voor Ray-Patrick Didder. Als speler van Philadelphia vorig jaar speelde Nittoli niet samen met Didi Gregorius. Nittoli speelde zijn wedstrijden in september, maar dat was nadat Gregorius door de club (in augustus) was 'released'.

Nadat de Oranje-verdediging weer een dubbelspel had gedraaid in de 2e7 kreeg de aanval weer een honkloper in de 1e8 op nieuwe pitcher Matt Festa, die in de Major League gooide voor Seattle Mariners in 2018-2019 en ook vorig jaar. Met twee uit kreeg Festa een honkslag tegen van Didi Gregorius, maar sloot daarna af met drie slag voor Jonathan Schoop.

...Teleurgestelde gezichten in de Nederlandse dug-out...
...na het verlies en de uitschakeling...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 6-1 voorsprong voegde ItaliŽ nog een punt toe in de 2e8. Dit zou als een 'insurance run' kunnen worden bestempeld, want Nederland moest nu minimaal vier punten scoren in de 1e9 om uitschakeling te voorkomen. Vito Friscia begon met vier wijd. Hij werd vervangen door pinch-runner John Valente, die in de Minors speelt voor Detroit Tigers. Tijdens de seizoenen 2017 en 2018 was Valente teamgenoot van Oranje-werper Tom de Blok toen beiden speelden voor West Michigan Whitecaps en Lakeland Flying Tigers (allebei Single-A). Nadat Kevin Kelly tot drie slag was gekomen op Ben DeLuzio kreeg de rechtshander honkslagen tegen van David Fletcher en Sal Frelick, waardoor Valente kon scoren. Met ItaliŽ nu op een 7-1 voorsprong nam de op Sint Maarten geboren Franklin Van Gurp de Nederlandse pitching over met lopers op het eerste en tweede honk. Hij kreeg een grounder van Nicky Lopez, wat zorgde voor een gedwongen nul, maar ook voor lopers 'op de hoeken' zorgde. Lopez stal vervolgens het tweede honk, maar meer tegenpunten werden voorkomen, want linksvelder Jurickson Profar maakte een schitterende diving catch op een line drive van Dominic Fletcher en dat maakte een einde aan de slagbeurt.

En zo kreeg Nederland nog ťťn laatste kans om wat terug te doen. Maar, zoals gezegd, de ploeg moest minimaal vier punten scoren en dat was teveel. De ploeg kreeg een kans tot scoren te komen op nieuwe pitcher Mitchell Stumpo, die vorig seizoen gooide in Triple-A voor Arizona Diamondbacks. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Roger Bernadina en kreeg daarna een honkslag tegen van Wladimir Balentien, die werd vervangen door pinch-runner Josh Palacios nadat hij het eerste honk had bereikt. Maar opnieuw zouden de twee lopers achterblijven. Stumpo volgde met drie slag voor volgende slagman Juremi Profar (fout-tip), waarna hij zelf een pop-fly in fout gebied ving, geslagen door Chadwick Tromp. Hierna schakelde Stumpo ook Ray-Patrick Didder met drie slag uit.

Dat maakte een einde aan de wedstrijd en alle teams stonden nu op 2-2 in Poule A. Tijdens de wedstrijd werd duidelijk dat Cuba op de eerste plaats zou eindigen via de punten-formule en die was nu nodig om te bepalen wie met die ploeg samen zou doorgaan. ItaliŽ won, maar dat was niet het grootste probleem. Maar Nederland had zeven punten tegen gekregen en ItaliŽ slechts ťťn. Zodoende zakte ItaliŽ onder het punten-tegen-gemiddelde van Nederland om op de tweede plaats te eindigen en zich te plaatsen voor de Kwartfinale. Nederland eindigde op de derde plaats en was uitgeschakeld. Wat resteerde voor Oranje was een teleurstellende vliegreis huiswaarts.

Voor ItaliŽ is het de tweede keer dat het doorgaat naar de Tweede Ronde. De eerste keer was in 2013, maar de ploeg werd toen in de Tweede Ronde uitgeschakeld. De ploeg werd in de Eerste Ronde uitgeschakeld in 2006, 2009 en 2017.

Ondanks te zijn uitgeschakeld zal Nederland ook weer tot het deelnemersveld behoren tijdens de zesde editie, die in 2026 zal plaatsvinden. Zestien landen hebben zich automatische geplaatst door in de Top-4 t eindigen in Poule tijdens de Classic van dit jaar. Dat betekent dat Europa minimaal weer zal worden vertegenwoordigd door vijf landen: Groot-BrittanniŽ (4e plaats Poule C), IsraŽl (4e plaats Poule D), ItaliŽ (2e plaats Poule A), Nederland (3e plaats Poule A) en TsjechiŽ (4e plaats Poule B). De landen die nu op de vijfde plaats eindigden in hun Poule moeten zich weer zien te plaatsen via Kwalificatie-toernooien. Deze landen zijn Chinese Taipei (5e plaats Poule A), China (5B), Colombia (5C) en Nicaragua (5D).

Nederland vs. ItaliŽ, World Baseball Classic
DatumUitslagLocatie
12 maart 20237-1 verliesTaichung (Taiwan)
Voor Nederland kwamen vandaag de volgende spelers in actie:
Ray-Patrick Didder (RF, 1-uit-5, 3 strikeouts), Jurickson Profar (LF, 0-uit-2, 4-wijd, strikeout), Xander Bogaerts (SS, 1-uit-4, strikeout), Didi Gregorius (1B, 1-uit-4), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-4, 2 strikeouts), Roger Bernadina (CF, 0-uit-3, 4-wijd, 2 strikeouts), Wladimir Balentien (DH, 2-uit-3, 4-wijd, strikeout), Josh Palacios (PR, 0-uit-0), Andrelton Simmons (0-uit-2), Juremi Profar (PH/3B, 1-uit-2, strikeout), Chadwick Tromp (C, 1-uit-4, homerun, punt, RBI, strikeout) en pitchers Jaydenn Estanista, Mike Bolsenbroek, Eric Mendez Matos, Kevin Kelly en Franklin Van Gurp.

(12 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland met lege handen vs. Chinese Taipei in 3e duel World Baseball Classic. (11 maart)
Nederland verslaat ook Panama in tweede duel World Baseball Classic. (9 maart)
Nederland opent World Baseball Classic met winst vs. Cuba. (8 maart)
Nederland sluit oefenreeks in Taiwan af met verlies. (6 maart)
Nederland verliest nipt in oefenduel in Taiwan; Fransen vervangt Farley. (5 maart)
Nederlands Team verliest laastste oefenduel in Arizona. (27 februari)
Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback. (25 februari)
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


...Links: De twee teams luisteren naar de Volksliederen...
...Rechts: Managers Mike Piazza (ItaliŽ) en Hensley Meulens (Nederland) in gesprek met umpires...
...Roberto Ortiz (HP), Dan Iassogna (1B), Serge Makouchetchev (2B) en Trent Thomas (3B)...

...Jaydenn Estanista en Matt Harvey waren de startende werpers voor Nederland en ItaliŽ...

...Links: Chadwick Tromp nadert de plaat na zijn homerun voor Nederland in de 3e inning...
...Rechts: De Oranje-spelers vieren de homerun van Tromp (#14, links)...

...Links: Manager Hensley Meulens vervangt reliever Mike Bolsenbroek (rechts) in de 4e inning...
...In het midden staat catcher Chadwick Tromp, links is 3B Andrelton Simmons...
...Rechts: Het All-Major League infield van Nederland in gesprek tijdens de werperswissel in de 4e inning...
...Andrelton Simmons (3B), Xander Bogaerts (SS), Didi Gregorius (1B) en Jonathan Schoop (2B)...

...Links: Nicky Lopez glijdt richting 3e honk na zijn 2-run triple in de 4e inning...
...3B Andrelton Simmons krijgt de bal, de Australische 3B Umpire Trent Thomas volgt de actie...
...Rechts: Nicky Lopez viert zijn driehonkslag met 3B Coach Chris Denorfia...

...Links: Met de honken vol en nul uit in de 6e inning neemt Joe LaSorsa de Italiaanse pitching over...
...Hij voorkomt tegenpunten, want hij krijgt een infield-fly (Gregorius) en gooit tweemaal 3 slag (Schoop & Bernadina)...
...Midden: Jonathan Schoop kijkt naar Major League Umpire Roberto Ortiz na een gecallde strikeout...
...Rechts: LaSorsa toont zijn emoties met naast hem Sal Frelick...

...Eric Mendez Matos, Kevin Kelly en Franklin Van Gurp gooiden in relief voor Nederland...

...Links: Linksvelder Jurickson Profar maakt een schitterende great diving catch om de 8e inning af te sluiten...
...Rechts: Oranje-coaches Tjerk Smeets (Hitting Coach), Hensley Meulens (Manager), Andruw Jones (Bench Coach)...
...en Evert-Jan 't Hoen (Quality Control Coach) kijken toe vanuit de dug-out...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)


ItaliŽ - Nederland 7-1
123456789RHE
NEDERLAND001000000-171
ITALIň00060001X-7120
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jayden Estanista2111--

Mike Bolsenbroek, BS (1), L (0-1)1.21-566

Eric Mendez Matos1.1112--

Kevin Kelly2.122411

Franklin Van Gurp0.2-----

pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Matt Harvey, W (1-0)43-211

Andre Pallante1-22--

Joe LaSorsa, H (2)12----

Vinny Nittoli13-1--

Matt Festa12-1--

Mitchell Stumpo1211--

Homerun: Nederland: Chadwick Tromp (1)(3e,solo,0 uit,op Harvey).
Umpires: HP-Roberto Ortiz Maymi (Puerto Rico, Major League Baseball), 1B-Dan Iassogna (USA, Major League Baseball),
2B-Serge Makouchetchev (Frankrijk, Division …lite), 3B-Trent Thomas (AustraliŽ, Australian Baseball League).
Official Scorers-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-19:08 uur (lokale tijd).
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Taichung Intercontinental Baseball Stadium, Taichung (Taiwan).

Game Notes:
Vierde wedstrijd World Baseball Classic 20223.
Nederland uitgeschakeld voor Tweede Ronde (Kwartfinale) van de World Baseball Classic.
ItaliŽ samen met Cuba geplaatst voor Tweede Ronde (Kwartfinale) van de World Baseball Classic.
Jaydenn Estanista maakt zijn interlanddebuut in het Nederlands Team.
Eerste wedstrijd van Nederland tegen ItaliŽ in de WBC-historie.
Eerste nederlaag van Nederland tegen ItaliŽ in de WBC-historie.
138e interlandwedstrijd in totaal van Nederland tegen ItaliŽ.
54e nederlaag in totaal voor Nederland tegen ItaliŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 19,4° C; windrichting noord; windsnelheid 33,8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 84%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.