Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & EuroBaseball 2021)

Nederland verovert 24e Europese titel na 'come-from-behind'-winst vs. IsraŽl
English

TORINO / AVIGLIANA / SETTIMO TORINESE (ItaliŽ) - Het Nederlands Honkbal Team kwam terug van een achterstand en won met 9-4 van IsraŽl in de Finale op zondagavond (19 september) om hun 24e titel te veroveren op de 36e editie van het Europees Kampioenschap. Voor Oranje was dit de vierde Europese titel op rij. Door op de tweede plaats te eindigen won IsraŽl voor het eerst een medaille op een Europees Kampioenschap. Twee jaar geleden nam het land voor het eerst deel en eindigde toen op de vierde plaats.

Aanvankelijk leek de wedstrijd de kant op te gaan van IsraŽl, dat het duel dicteerde en na zes innings met 4-1 voorstond op slechts drie honkslagen. Maar Nederland draaide de wedstrijd om dankzij een 4-run rally in zowel de zevende als de achtste inning. Het was veteraan Roger Bernadina, die de stand in balans bracht met een 3-run homerun in de zevende. Maar het was Sharlon Schoop, die 4-uit-5 sloeg en voor de beslissende honkslagen zorgde. Zijn honkslag in de zevende zette Oranje op een 5-4 voorsprong, waarna zijn tweehonkslag in de achtste de ploeg twee belangrijke 'insurance runs' opleverde en de tweede rally in beweging zette. Hierna scoorde Schoop zelf ook toen Dashenko Ricardo homerde.

Tijdens de Prijsuitreiking na afloop won Roger Bernadina twee individuele prijzen. Hij won de prijs voor Meeste Gestolen Honken en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler.

Met het veroveren van de titel wonnen vier spelers hun tweede Europese titel in minder dan een maand. Vorige maand maakten Raf Cocu, Jayden Gonesh, Aaron de Groot en Julian Rip deel uit van het Nederlands Under-23 Team dat de titel pakte op het Europees Under-23 Kampioenschap, dat eveneens plaatsvond in ItaliŽ.

...Dwayne Kemp...
...150 interlands...
Henk Seppen)
Voor Dwayne Kemp was de Finale zijn 150e interlandwedstrijd in het Nederlands Team. De infielder werd de tiende speler die deze mijlpaal bereikt.

Oranje opende het EK op zondag met een 11-0 shutout-overwinning tegen Slowakije, waarna de volgende dag een 11-1 winst werd toegevoegd tegen TsjechiŽ. Op dinsdag sloot de ploeg de Voorronde af met een 15-5 overwinning tegen Zweden om op de eerste plaats te eindigen in Groep D en zich te plaatsen voor de Kwartfinale.

In de Kwartfinale op donderdag stond Nederland kort achter tegen Groot-BrittanniŽ en boekte een kleine 7-5 overwinning. In de Halve Finale op vrijdag beleefde Nederland een 'narrow escape', maar won met 9-8 van Spanje om de Finale te bereiken.

IsraŽl opende het toernooi met een 2-1 winst in tien innings tegen Rusland in Group C. De volgende dag boekte de ploeg een 10-0 shutout-winst tegen Frankrijk, waarna overtuigend met 11-4 werd gewonnen van Groot-BrittanniŽ in hun slotwedstrijd van de Voorronde. In de Kwartfinale won IsraŽl nipt met 3-2 van TsjechiŽ. En in de Halve Finale op vrijdag verraste IsraŽl tegen ItaliŽ en kwam tot een overtuigende 11-5 winst op weg naar de Finale.

Twee jaar geleden stuntte IsraŽl tijdens het Afrikaans/Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi in ItaliŽ. Daar won de ploeg met 8-1 van Nederland en kwam tot een 3-0 shutout tegen Spanje. IsraŽl eindigde op de eerste plaats om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan. Zoals we allemaal weten werd het multisport-evenement uitgesteld naar dit jaar vanwege de coronavirus pandemie (COVID-19).

In juli eindigde IsraŽl op de vijfde plaats in het Olympisch Honkbal Toernooi. Twaalf spelers op het huidige roster namen met IsraŽl deel aan de Olympische Spelen.

...Het Nederlands Team viert winst van de 24e Europese titel...
(© Foto: EuroBaseball 2021)
Op zondagmiddag eindigde ItaliŽ op de derde plaats na slechts met 2-0 te winnen van Spanje in een wedstrijd die een half uur later begon wegens regen en in de eerste zes innings puntloos bleef. ItaliŽ, dat met 10-6 werd 'outhit', scoorde daarna beide punten met twee uit in de 2e7. Echter, de punten kwamen niet tot stand na honkslagen, maar vanwege controle-problemen en nadat startende werper Elian Leyva Delgado was vervangen. Leyva gooide zes innings, schakelde zeven slagmensen met drie slag uit en stond maar drie honkslagen toe. In deze zes innings kwam ItaliŽ maar tweemaal in scoringspositie. De ploeg werd driemaal op rij uitgeschakeld. ItaliŽ sloeg daarna toe in de zevende. Met ťťn uit sloegen Vito Friscia en Alberto Mineo beiden een honkslag op nieuwe pitcher Jorge Balboa Miguel. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul had gezorgd kreeg ItaliŽ de honken vol na vier wijd voor Leo Ferrini. Dat leidde tot een werperswissel. Fernando Baez Aybar nam het over van Balboa, maar hij begon met vier wijd voor Alessandro Deotto en dat bezorgde ItaliŽ het eerste punt. Twee pitches later gooide Baez een wilde worp en dat stelde Mineo in staat het tweede punt te scoren.

Spanje kreeg in dit duel de meeste scoringskansen. De ploeg kreeg de kans de score te openen in de 1e4. Oscar Angulo Gamez en Jesus Ustariz Luis begonnen toen met een honkslag, maar een gedwongen nul en een dubbelspel volgden. Spanje kreeg weer een loper in scoringspositie in de 1e5. Met ťťn uit plaatste Yancarlo Franco Santa een stootslag richting derde honk. Op zijn weg naar het eerste honk bleef Franco aan de binnenkant lopen van de honk-lijn, bijna op het gras, en kwam hard in botsing met eerste honkman Vito Friscia, die op de aangooi wachtte en geen kans had om uit de weg te gaan. Friscia viel op de grond met een blessure aan zijn linker onderbeen, terwijl ook Franco zich blesseerde. Beiden bleven in de wedstrijd. Hoewel dit leek op hinderen door loper Franco werd hij niet uitgegeven en opmerkelijk genoeg gingen de Italiaanse coaches niet in discussie en volgde er ook geen 'challenge'. Toen het duel verder ging raakte werper Tiago Da Silva volgende slagman Leomartires Rodriguez Reyes met zijn eerste worp en dat maakte toch wel duidelijk wat ItaliŽ van de situatie dacht. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde de slagbeurt met een dubbelspel.

Spanje kwam dicht bij het openingspunt in de 1e6. Edison Valerio Abreu begon met vier wijd en met ťťn uit sloeg Jesus Ustariz Luis een honkslag. Valerio probeerde daarna te soren toen ook Daniel Jimenez Cruxent een honkslag sloeg, maar hij werd uitgeschakeld op de plaat. Spanje liet lopers achter op het tweede en derde honk. In de zevende kwam Spanje weer dicht bij een punt. Gabriel Lino Correa begon met een tweehonkslag en Yancarlo Franco Santa volgde met een honkslag. Maar opnieuw werd een loper op de plaat uitgeschakeld toen Lino probeerde te scoren op een grounder richting eerste honk. Twee lopers bleven achter. Met een 2-0 voorsprong maakte ItaliŽ een dubbelspel in de achtste inning, waarna closer Alex Bassani voor drie nullen zorgde in de negende inning en de laatste twee slagmensen met drie slag uitschakelde.

Vier Nederlandse wedstrijd-officials waren aangesteld voor de Bronzen-wedstrijd. Martijn Bosschaart was de Home Plate Umpire en Edwin Louisa stond bij het tweede honk. Winfried Berkvens was de Replay Umpire en Paul Bokern was ťťn van de twee Technical Commissioners.

(19 september)

Eindstand:
1. Nederland, 2. IsraŽl, 3. ItaliŽ, 4. Spanje, 5. TsjechiŽ, 6. Groot-BrittanniŽ, 7. KroatiŽ, 8. BelgiŽ,
9.Duitsland, 10. Rusland, 11. Oostenrijk, 12, Zweden, 13. OekraÔne, 14. Griekenland, 15. Frankrijk, 16. Slowakije.

Individuele Prijzen:
Beste Slagman: Edison Valerio Abreu (Spanje, .737).
Beste Pitcher (ERA): Alexander Webb (Groot-BrittanniŽ, 0.00, 10.2 inn.).
Beste Pitcher (W-L): Ben Wanger (IsraŽl, 2-0, 7.2 inn.).
Meeste Binnengeslagen Punten: Alberto Mineo (ItaliŽ, 12).
Meeste Homeruns: Vito Frischia (ItaliŽ, 3).
Meeste Gestolen Honken: Roger Bernadina (Nederland, 6).
Meeste Gescoorde Punten: Edison Valerio Abreu (Spanje, 12).
Beste Verdedigende Speler: Mattia Mercuri (ItaliŽ).
Meest Waardevolle Speler: Roger Bernadina (Nederland).

Gerelateerde Artikelen:
Twaalf posities Europees Kampioenschap beslist; Slowakije degradeert. (18 september)
Nederland naar EK-Finale na 'narrow escape'; ItaliŽ uitgeschakeld. (17 september)
Nederland naar Halve Finale EK na kleine winst op Britten. (16 september)
Nederland naar Kwartfinale EK na winst op Zweden. (14 september)
Nederland wint overtuigend vs. Tsjechen op Dag 2 EK. (13 september)
Nederland opent EK met shutout-winst tegen Slowakije. (12 september)
Roster-wijziging Nederlands Team: Raf Cocu vervangt Franklin Van Gurp. (10 september)
Nederlands Team shuts out Zweden in oefenduel. (10 september)
Nederlands Team wint oefenduel tegen Spanje. (9 september)
Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap. (7 september)...Sharlon Schoop...
...4-uit-5, double, run...
...4 belangrijke RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor het duel van vandaag maakte Manager Evert-Jan 't Hoen een aantal wijzigingen in zijn startende line-up. Na in de voorgaande drie wedstrijden op het eerste honk te hebben gespeeld keerde Sharlon Schoop terug naar het tweede honk, waar hij de eerste twee wedstrijden speelde. Daar nam hij de plek over van Calten Daal, die de tweede honkman was in de voorgaande drie wedstrijden, maar vanavond niet in de startende line-up stond. Juremi Profar keerde terug als eerste honkman, nadat in drie wedstijden niet had gespeeld. En Denzel Richardson startte als designated hitter in plaats van Dwayne Kemp.

IsraŽl, dat voor de wedstrijd van vandaag slechts 16 van hun 23 spelers op het roster had ingezet (vier van hen waren zowel werper als veldspeler), startte met Joey Wagman. De rechtshander beschikte niet echt over een fastball (althans, zo leek het) en gooide soms sidearm. Echter, hij was wel effectief en schakelde drie slagmensen op rij uit.

Wagman werd duidelijk gebruikt als 'opener', want Ben Wanger nam de IsraŽlische pitching over in de tweede inning. Maar hij moest een punt toestaan. Sharlon Schoop opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Denzel Richardson. Hij stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een 2-out single van Juremi Profar. Maar de voorsprong was van korte duur.

Juan Carlos Sulbaran startte voor Nederland. De rechtshander had een solide start, want hij schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit. Echter, in de 1e4, kon Sulbaran plotseling de slagzone niet meer vinden. Hij gooide vier wijd op Ty Keller en Mitch Glasser, waarna hij met ťťn uit de honken vol kreeg toen hij ook vier wijd gooide op Assaf Lowengart. Even later scoorde Kelly de gelijkmaker na een opofferingsslag van Rob Paller. Er volgde een werperswissel en Kevin Kelly nam het over van Sulbaran, die geen honkslag had toegestaan. Maar Kelly werd begroet met een puntscorende honkslag van Jordan Petrushka die IsraŽl op voorsprong zette. Kelly sloot af met een strikeout, twee lopers bleven achter, maar IsraŽl stond met 2-1 voor.

Oranje liet een loper achter op het eerste honk in de derde inning, maar kwam weer in scoringspositie in de vierde. Sharlon Schoop begon met een honkslag, maar werd weer gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Denzel Richardson. De ploeg kreeg hierna lopers op het eerste en tweede honk toen Dashenko Ricardo volgde met een honkslag. Echter, de inning eindigde toen Juremi Profar in een dubbelspel sloeg.

Nederland kreeg weer een loper op het tweede honk met twee uit in de 2e5 toen Jiandido Tromp een ground-rule double sloeg. Ben Wanger gooide hierna om Roger Bernadina heen, want die kreeg vier wijd. De inning eindigde toen Tromp gedwongen werd uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Ray-Patrick Didder.

Nadat Nederland er niet in was geslaagd hun lopers op te schuiven nam IsraŽl meer afstand in de 1e6. Ben Wanger begon met een honkslag en scoorde toen Assaf Lowengart volgde met een homerun in diep linksveld, zijn vierde in het toernooi. Nadat de volgende slagman was uitgevangen werd Aaron de Groot ingezet als nieuwe werper en opvolger van Kevin Kelly. Hij begon met vier wijd, maar daarna volgden een strikeout en een vangbal.

150 of meer interlands Nederlands Team
GSpelerPosPeriode
257Raily LegitoIF1999 - 2011
235Dirk van 't KloosterOF1998 - 2011
210Danny RombleyOF1998; 2001; 2003 - 2015
203Sidney de JongC1998; 2000 - 2011
188Bryan EngelhardtOF/1B2002 - 2014
176Michael DuursmaIF2000; 2003 - 2015
169Johnny BalentinaC/OF1992 - 2001; 2004 - 2007
167Percy Isenia1B/DH1999 - 2009; 2013
167Marcel JoostOF1980 - 2001
150Dwayne KempIF/OF2009 - heden
In de 2e6 opende Sharlon Schoop voor de derde keer en bereikte het honk voor de derde keer, dit keer toen er een fout werd gemaakt na een strikeout. Schoop had twee van de vijf Oranje-honkslagen laten noteren. Met Schoop op het eerste honk kwam Dwayne Kemp in de wedstrijd als pinch-hitter voor Denzel Richardson. Hierdoor nam Kemp deel aan zijn 150e interlandwedstrijd voor Nederland en werd de tiende speler die deze mijlpaal bereikte. Kemp sloeg een pop-fly, waarna volgende slagman Dashenko Ricardo drie slag kreeg. Schoop kwam in scoringspositie toen volgende slagman Juremi Profar werd geraakt door een worp. Maar opnieuw bleven de lopers achter, want Junior Martina's pop-fly werd in fout gebied gevangen en dat maakte een einde aan de slagbeurt.

IsraŽl kreeg weer twee honklopers in de 1e7 op nieuwe werper Mike Groen. Met ťťn uit raakte de rechtshander Ty Kelly met een worp, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Mitch Glasser. Maar er werd niet gescoord, want een dubbelspel met een close play op het eerste honk eindigde de inning. Glasser's honkslag was pas de vierde voor zijn ploeg, maar desondanks stond IsraŽl voor en was negen nullen verwijderd van wat een enorm verrassende overwinning zou zijn.

In de 2e7 kreeg Nederland de eerste twee slagmensen op de honken en dit keer kreeg de ploeg wel de honkslagen die het nodig had! De eerste vijf slagmensen sloegen allemaal een honkslag en dat resulteerde in een 4-run rally die het duel omdraaide! Eerst sloegen John Polonius en Jiandido Tromp allebei een honkslag. Een werperswissel volgde, want Charles Rossman nam het over van Ben Wanger, die in het duel bleef als eerste honkman, waar hij ook was begonnen. Dit keer was het niet mogelijk om volgende slagman Roger Bernadina heen te gooien. De powerhitter maakte goed contact op Rossman's derde worp en dreunde de bal diep over de rechtsveld-omheinig voor een 3-run homerun! En dat bracht de stand in balans, 4-4. Hierna bereikte Ray-Patrick Didder het honk via een infield-hit, stal het tweede honk, bereikte het derde honk na een wilde worp en scoorde het leidende punt op Sharlon Schoop's derde honkslag in de wedstrijd. Schoop kwam hierna ook in scoringspositie toen een opofferingsstootslag van Dwayne Kemp in een fout eindigde. En er was nog steeds niemand uit. Maar dat veranderde, want Dashenko Ricardo en Juremi Profar sloegen beiden een foute pop-fly die werd gevangen door de catcher. Met twee uit raakten de honken toen Junior Martina de zesde honkslag in deze inning sloeg. Echter, de inning eindigde daarna en drie lopers bleven achter toen John Polonius drie slag kreeg.

...Roger Bernadina...
...'game-tying homerun'...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 5-4 voorsprong nam Wendell Floranus de Oranje-pitching over in de 1e8 en gooide driemaal drie slag.

In de 2e8 werd de 42-jarige veteraan Shlomo Lipetz de nieuwe werper voor IsraŽl en volgde wederom een 4-run rally wat de ploeg een aantal 'insurance runs' opleverde. Met ťťn uit raakte hij Roger Bernadina met een worp. Die schoof vervolgens op naar het derde honk toen Lipetz een foute aangooi maakte tijdens een pick-off. Tijdens zijn sliding richting derde honk leek hij het honk aan te raken voordat hij werd getikt, maar een 'challenge' volgde. Na het bekijken van de beelden werd de call inderdaad bevestig en dus stond Bernadina op het derde honk. Hierna werd ook Ray-Patrick Didder geraakt door een worp. Sharlon Schoop sloeg de bal hierna diep het linksveld in op de warning track voor een 2-run double en dat bracht de stand op 7-4. Schoop schoof op naar het derde honk nadat Dwayne Kemp was uitgevangen en scoorde toen Dashenko Ricardo homerde in diep linksveld! Met de stand nu op 9-4 volgde weer een werperswissel. Ivri Margolin werd IsraŽl's vijfde werper. Hij gooide vier wijd op Juremi Profar, waarna een vangbal een einde aan de slagbeurt maakte.

Tijdens hun laatste twee slagbeurten verzamelde de Nederlandse aanval acht honkslagen na er in de voorgaande zes innings slechts vijf te hebben geslagen.

In de 1e9 kreeg Wendell Floranus weer drie nullen op rij (waaronder weer een strikeout) om de winst te bezegelen en zijn derde save te verdienen. Een paar minuten voor middernacht, na een wedstrijd van bijna 3½ uur, veroverde Nederland voor de 24e keer de Europese titel!

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Jiandido Tromp (LF, 2-uit-5), Roger Bernadina (CF, 1-uit-2), Ray-Patrick Didder (RF, 1-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 4-uit-5), Denzel Richardson (DH, 0-uit-2), Dwayne Kemp (PH/DH, 0-uit-2), Dashenko Ricardo (C, 2-uit-5), Juremi Profar (1B, 1-uit-3), Junior Martina (3B, 1-uit-5), John Polonius (SS, 1-uit-4) en pitchers Juan Carlos Sulbaran, Kevin Kelly, Aaron de Groot, Mike Groen en Wendell Floranus.


Nederland - IsraŽl 9-4
123456789RHE
IsraŽl000202000-443
Nederland01000044X-9131
pitchers IsraŽlinn.SOBBHRER
Joey Wagman11----

Ben Wanger5 (*)32733

Charles Rossman, BS (1), L (1-1)11-422

Shlomo Lipetz0.2--244

Ivri Margolin0.1-1---

(*) - Wanger gooide op twee slagmensen in de zevende inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran3.223-22

Kevin Kelly1.23-322

Aaron de Groot0.211---

Mike Groen, W (1-0)1--1--

Wendell Floranus, SV (3)24----

Homeruns: IsraŽl: Assaf Lowengart (4)(6e,2-run,0 uit,op Kelly); Nederland: Roger Bernadina (1)(7e,3-run,0 uit,op Rossman), Dashenko Ricardo (3)(8e,2-run,2 uit,op Lipetz).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Alessandra Spera (ItaliŽ), 1B-Mojmir Jankovic (Slowakije),
2B-Jens Waider (Duitsland), 3B-Serge Makouchetchev (Frankrijk).
Replay Umpire: Oswald Tscharf (Oostenrijk).
Official Scorers: Fabio Zaccaria (ItaliŽ), Stephanie Winkler (Duitsland).
Play-by-Play Scorer: Anita Manca (ItaliŽ).
Technical Commissioners: Frantisek Bunta (Slowakije), Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-20:30 uur.
Speeltijd-3:27 uur.
Locatie-Stadio Baseball Paschetto, Campo Comunale, Torino (ItaliŽ) (complex Grizzlies Torino 48 Baseball Club).

Game Notes:
Finale Europees Kampioenschap 2021.
Nederland Europees kampioen (24 titel), IsraŽl wint Zilver.
Dwayne Kemp speelt in zijn 150e interlandwedstrijd voor Nederland.
Vijfde interlandwedstrijd van Nederland tegen IsraŽl.
Derde overwinning voor Nederland tegen IsraŽl.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 23° C; windrichting noordwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 77%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.