Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop Fotografie)

HCAW shuts out Neptunus en wint Urbanus-Toernooi
English

BUSSUM - HCAW boekte zondagmiddag (22 april) een 3-0 shutout-winst tegen Curaçao Neptunus in de slotwedstrijd van de 36e editie van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi om het evenement voor het tweede jaar op rij te winnen. Met de winst maakte HCAW een einde aan een 9-game winning streak van Neptunus. Het was de negende keer dat HCAW toernooi-winnaar werd. Neptunus is recordhouder met tien toernooi-titels.

Eerder op de dag kwam ook L&D Amsterdam Pirates tot een 3-0 shutout-winst tegen Hoofddorp Pioniers om op de derde plaats te eindigen. Voor Pioniers was dit de achtste nederlaag op rij.

Neptunus nam voor het eerst sinds 2001 weer deel aan het evenement. Dat was ook het laatste jaar waarin het deelnemersveld bestond uit de complete top-vier van het voorgaande seizoen. De laatste keer dat een regerend landskampioen deelnam was in 2013. Toen behoorde Kinheim, dat in 2012 de titel veroverde, tot het deelnemersveld.

In 1981 introduceerde het Amsterdamse Amstel Tijgers het toernooi ter nagedachtenis aan Charles Urbanus, die in 1980 was overleden. Urbanus was vele jaren coach van het Nederlands Honkbal Team en ook van OVVO, waaruit Amstel Tijgers was ontstaan. Hij was de broer van de legendarische Oranje-pitcher Han Urbanus en de oom van Charles Urbanus (Jr.), die de laatste jaren actief is als Hoofd Coach van Amsterdam Pirates.

Begin 1989 fuseerde Amstel Tijgers met HCAW, dat hierdoor ook de organisatie van het toernooi overnam. In 1990 werd het toernooi voor het eerst gespeeld op het thuiscomplex in Bussum. Tweemaal vond het toernooi geen doorgang. De eerste keer werd het geschrapt vanwege regen en de tweede keer werd het afgelast doordat Neptunus en Kinheim zich beiden terugtrokken omdat ze in hetzelfde weekeinde tegen elkaar speelden in de strijd om de Europese Super Cup.

Vanaf het begin werden de drie beste ploegen van het voorgaande seizoen uitgenodigd voor deelname samen met gastclub Amstel Tijgers of HCAW. Doordat beide teams in die seizoenen vrijwel jaarlijks zelf ook tot de top-vier behoorden namen jaarlijks de vier beste ploegen deel. Echter, de laatste keer dat de complete top-vier van het vorige seizoen deelnam aan het toernooi was in 2001.

Sindsdien namen meestal wel de drie beste teams deel. Zij voegden zich bij HCAW, dat zelf uit de top-vier was gezakt. Vorig seizoen bereikte HCAW na lange afwezigheid ook weer de top-vier van de ranglijst.

Remco Draijer van Amsterdam Pirates werd voor het derde opeenvolgende jaar Beste Slagman van het toernooi, goed voor een record. Net als vorig jaar beschikte HCAW over de Beste Pitcher van het toernooi, want die prijs ging naar Chris Pfau. Gregory Muller van Neptunus werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het evenement.

Eindstand:
1. HCAW, 2. Curaçao Neptunus, 3. L&D Amsterdam Pirates, 4. Hoofddorp Pioniers.

Met dit toernooi kwam het oefenseizoen voor deze vier teams ten einde. Zij openen de reguliere competitie aanstaande donderdagavond (26 april). Neptunus begint dan thuis in Rotterdam tegen Pioniers, terwijl HCAW met een uitwedstrijd begint bij Quick Amersfoort in Amersfoort. Amsterdam Pirates begint eveneens 'on the road' en ontmoet DSS in Haarlem.

(22 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema Reguliere Competitie

Gerelateerde Artikelen Oefenseizoen:
Neptunus wint tweemaal op Dag 2 Urbanus-Toernooi. (21 april)
Twins sluit oefenseizoen af met ShO vs. Quick Amersfoort. (21 april)
HCAW verslaat Amsterdam Pirates in Urbanus-opener. (20 april)
DSS boekt ruime shutout-winst tegen Storks. (19 april)
Twins draait achterstand om in winst vs. Quick Amersfoort. (19 april)
Neptunus verlengt winning streak vs. Pioniers. (15 april)
Amsterdam Pirates wint tweemaal van Twins. (15 april)
Storks en Quick Amersfoort delen wedstrijden. (15 april)
HCAW verslaat DSS met late rally. (15 april)
DSS slaat laat toe in winst tegen HCAW. (14 april)
Neptunus houdt Storks puntloos in oefenduel. (12 april)
Neptunus neemt leiding in oefenseizoen. (8 april)
DSS 'one-runs' Hoofddorp Pioniers in tweede oefenduel. (8 april)
HCAW beslist duel vs. Storks in 8e inning. (8 april)
Twins wint tweemaal van Belgische teams. (8 april)
DSS wint van Hoofddorp Pioniers. (7 april)
Amsterdam Pirates verslaat Quick Amersfoort met 2 rallies. (7 april)
Oefenduel HCAW vs. Storks eindigt in gelijkspel. (7 april)
Neptunus verslaat Brasschaat nipt met één punt in België. (7 april)
Twins wint Mastenbroek Toernooi. (1 april)
Storks 2 wint Keistad Toernooi. (1 april)
Neptunus wint North Sea Cup. (1 april)
HCAW wint Ringvaart Toernooi na verregende 2e dag. (1 april)
Twins boekt twee zeges op Dag 2 in Enschede. (31 maart)
HCAW wint 2x op eerste dag Ringvaart Toernooi. (31 maart)
Tex Town Tigers verliest opener Mastenbroek Toernooi. (30 maart)
Druk Paasweekeinde voor honkbal en softbal. (29 maart)
Omron Pioniers wordt 2e op internationaal toernooi. (25 maart)
Hoofddorp Pioniers wint Van de Vegte Memorial Tourn. (25 maart)
Neptunus houdt Brno puntloos in laatste duel. (25 maart)
Quick Amersfoort shuts out DSS in tweede wedstrijd. (25 maart)
Eerste nederlaag Storks in oefenseizoen. (25 maart)
Neptunus met lege handen tegen Draci Brno. (24 maart)
Hoofddorp Pioniers deelt op eerste dag in Nijmegen. (24 maart)
Amsterdam Pirates draait achterstand en wint vs. Twins. (24 maart)
DSS verslaat Quick Amersfoort nipt in oefen-opener. (24 maart)
Laatste oefenduel van zondag ook afgelast. (17 maart)
9 van de 10 oefenwedstrijden komend weekeinde afgelast. (16 maart)
Tweede oefenduel tussen Neptunus en Storks afgelast. (11 maart)
Storks opent oefenseizoen met winst vs. Neptunus. (10 maart)
Eerste honkbal-oefenwedstrijden afgelast. (2 maart)
Game 5 - L&D Amsterdam Pirates vs. Hoofddorp Pioniers

Amsterdam Pirates kreeg prima pitching van Kyle Ward, Nick Veltkamp, Maickel Rietel en Jim Ploeger, die samen een 2-hitter gooiden tegen Hoofddorp Pioniers. Aan de andere kant werd de Amsterdamse aanval beperkt door Pioniers-starter Luuk ter Beek in de eerste vier innings, maar opende de score in de vijfde slagbeurt. Amsterdam won met 3-0 en eindigde daardoor op de derde plaats, terwijl Pioniers vierde werd.

In de eerste vier innings kwam Pioniers slechts eenmaal in scoringspositie. Dat gebeurde in de 1e3 op starter Kyle Ward. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Tyler Boersma, die vorig seizoen in het tweede team van Amsterdam speelde en in het off-season verhuisde naar Pioniers. De rookie bereikte het tweede honk na een grounder, maar werd vervolgens uitgeschakeld bij een poging op te schuiven op een grounder richting derde honk. Pioniers werd daarna op rij uitgeschakeld in de vierde door nieuwe pitcher Nick Veltkamp.

Amsterdam kreeg twee lopers in scoringspositie in de eerste vier innings. In de eerste inning sloeg Nick Urbanus een honkslag met twee uit op Luuk ter Beek. Hij stal het tweede honk, maar strandde daar. In de derde inning kreeg Remco Draijer vier wijd met één uit, maar ook hij bleef achter op het tweede honk.

Pioniers kwam dicht bij het openingspunt in de 1e5. Glenn Bakker begon met een infield-hit, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag van Joey Eeman en een wilde worp. Met Eeman op het derde honk werd een line drive van Angelo Wicklert gevangen, waarna Tyler Boersma vier wijd kreeg, maar de twee lopers bleven achter.

Pirates opende daarna de score met twee uit in de 2e5. Met één uit sloeg Max Clarijs een tweehonkslag, maar werd op het derde honk uitgeschakeld toen hij er een driehonkslag van probeerde te maken. Volgende slagman Remco Draijer sloeg een honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde het eerste punt toen Zerzinho Croes volgde met een honkslag. Nick Urbanus voegde er een RBI-double aan toe om er een 2-0 stand van te maken.

De Amsterdamse ploeg voegde een punt toe in de zesde op nieuwe pitcher Alexander Valdes. Die werd begroet met een lead-off single van Linoy Croes, die opschoof na een wilde worp en een grounder van Rodney Daal. Met twee uit scoorde Croes op een pinch-hit double van rookie Aidan Finnegan, die sloeg voor Max Markies. Finnegan en Markies waren voor vandaag aan het Amsterdamse roster toegevoegd vanuit het tweede team.

Maickel Rietel en Jim Ploeger maakten het karwei daarna af voor Amsterdam. Beiden gooiden één inning en kregen drie nullen op rij.L&D Amsterdam Pirates - Hoofddorp Pioniers 3-0 (6½ inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers0000000-020
L&D Amsterdam Pirates000021X-390
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Luuk ter Beek, L (0-1)521722

Alexander Valdes1--211

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward32-1--

Nick Veltkamp, W (1-0)2-11--

Maickel Rietel, H (1)12----

Jim Ploeger, SV (1)11----
Eindstand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Roy van de Wateringen,
3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorers-Rob Schuurman, Feiko Drost.
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-1:37 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 5, In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi 2018.
Game 6 - HCAW vs. Curaçao Neptunus

De zesde en laatste wedstrijd van het toernooi was tevens beslissend voor de eerste plaats. HCAW en Curaçao Neptunus hadden beide tweemaal gewonnen en dat betekende dus dat de winnaar van dit duel ook toernooi-winnaar zou worden. Hoewel HCAW halverwege de zevende inning met 2-0 voorstond en de speeltijd vrijwel was verstreken moest de inning volgens de toernooi-regels volledig worden uitgespeeld vanwege de statistieken. Vreemd genoeg eindigde de voorgaande wedstrijd tussen L&D Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers wel na 6½ inning. Op dat moment stond Amsterdam met 3-0 voor en werd de tweede helft van de zevende inning niet meer gespeeld.

HCAW-starter Chris Pfau gooide zes sterke innings. De linkshander gooide vijfmaal drie slag en stond slechts drie honkslagen toe. Oscar Meuris voegde een hitloze zevende inning toe en kreeg een save op zijn naam.

Neptunus kwam slechts driemaal in scoringspositie. In de eerste helft van de eerste inning kwam Benjamin Dille via een infield-hit op het honk met één uit en schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk. Met twee uit in de derde kreeg Jochem Koedijk vier wijd, maar ook hij bleef achter op het tweede honk. De derde keer dat Neptunus in scoringspositie kwam was in de zesde. Dille kwam toen weer met één uit op het honk met een infield-hit, maar strandde wederom op het tweede honk.

HCAW werd op rij uitgeschakeld in de eerste inning door Mike van den Berg, die zijn eerste start van het oefenseizoen maakte. De Bussumse ploeg scoorde daarna tweemaal in de tweede slagbeurt. Met één uit homerde Bryce Cherry om de score te openen. Hierna volgde Seb Visser met een 'ground-rule double', schoof op na een grounder van Patrick Bok en scoorde op een wilde worp.

In de volgende twee innings kreeg HCAW een honkloper met één uit, maar beide keren sloot de Neptuniaanse verdediging de slagbeurt af met een dubbelspel. HCAW werd op rij uitgeschakeld in de vijfde inning en Neptunus maakte weer een nieuw dubbelspel in de zesde inning.

In de 1e7 nam Oscar Meuris de HCAW-pitching over. Met één uit gooide hij vier wijd op Gregory Muller, maar schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit.

Berry van Driel gooide de zevende inning voor Neptunus en moest HCAW's derde punt toestaan. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Vince Rooi, waarna hij een honkslag moest toestaan van pinch-hitter Roland Laurens, wat zorgde voor lopers 'op de hoeken'. Rooi scoorde vervolgens op een grounder van pinch-hitter Berend Ruben. Een grounder en een strikeout sloten daarna de inning, de wedstrijd en het toernooi af.


...Links: Chris Pfau was de winnende werper en werd ook gekozen tot Beste Pitcher van het toernooi...
...Rechts: De spelers van HCAW vieren de winst tegen Neptunus en de toernooi-winst...

...HCAW's Team Manager Frank Mooijman reikt de eerste prijs uit aan Jeandro Tromp van HCAW (links)...
...en de prijs voor Meest Waardevolle Speler aan Gregory Muller van Neptunus...
(© Alle Foto's: Alfred Cop Fotografie)HCAW - Curaçao Neptunus 3-0 (7 inn.)
RHE
Curaçao Neptunus0000000-030
HCAW0200001-361
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Mike van den Berg, L (0-1)3-1322

Elton Koeiman31-2--

Berry van Driel111111

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau, W (1-0)6513--

Oscar Meuris, SV (2)121---

Homerun: HCAW: Bryce Cherry (2)(2e,solo,op Van den Berg).
Eindstand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorers-Rob Schuurman, Feiko Drost.
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 6, In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi 2018.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.