Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Granma pakt titel op 'walk-off single' in Cubaanse Finale
English

SANCTI SPÍRITUS (Cuba) - Alazanes de Granma is de nieuwe kampioen van Cuba. In Game 6 op zondagmiddag (4 april) won de ploeg met 6-5 om Cocodrilos de Matanzas te onttronen en de best-of-seven Kampioensfinale van de 60e editie van de Serie Nacional de Béisbol te winnen.

Voor Granma is dit de derde Kampioenstitel in de club-historie en de eerste sinds 2018. In al die drie keren stond de ploeg onder leiding van Manager Carlos Miguel Martí Santos. De ploeg won de titel in twee opeenvolgende seizoenen (2016-2017 en 2017-2018). In 2019 was Las Tunas de kampioen en vorig jaar Matanzas.

Hiermee kwam er een einde aan het Cubaanse siezoen dat langer duurde dan gepland. Sinds januari waren er verschillende ondebrekingen vanwege een aantal positieve gevallen van het coronavirus (COVID-19) in een aantal teams. Hierdoor werd een Kwartfinale onderbroken en begon een Halve Finale later. Zodoende begon ook de Kampioensfinale later dan de bedoeling was.

In de opener op zondag won Granma nipt met 3-2 van de regerend kampioen. Op maandag kwam Granma terug van een achterstand en won toen met 6-5.

Matanzas won daarna hun eerste wedstrijd in de Finale op woensdag met een 3-1 uitslag. De volgende dag nam Granma een 3-1 voorsprong met een ruime 15-5, mercy-winst in zeven innings. Op vrijdag dwong Matanzas een zesde wedstrijd af door met 4-3 te winnen op een wilde worp met twee uit in de negende inning.

In de zesde wedstrijd kwam Matanzas tot een rally van vijf punten in de zesde inning, maar werd in de overige innings puntloos gehouden. De ploeg stond halverwege de zesde inning met 5-1 voor. Maar Granma kwam terug, bracht de stand in balans in de achtste en won op een 'walk-off single' in de negende.

Beide team kwamen tot 13 honkslagen. Guillermo García García sloeg 4-uit-4 voor Granma, waaronde de wedstrijd-winnende honkslag. Yadil Mujica Díaz sloeg drie honkslagen voor Matanzas.

De Cubaanse Finale werd in zijn geheel gespeeld in Estadio José Antonio Huelga in Sancti Spíritus.

(4 april)

Gerelateerde Artikelen:
Finale Granma vs. Matanzas
Matanzas wint op wilde worp en dwingt 6e duel af in Cubaanse Finale. (2 april)
Granma wint ruim en neemt 3-1 voorsprong in Cubaanse Finale. (1 april)
Eerste winst voor Matanzas in Cubaanse Finale. (31 maart)
Granma wint ook 2e duel vs. Matanzas in Cubaanse Finale. (29 maart)
Granma wint nipt van Matanzas in opener Cubaanse Finale. (28 maart)
Cubaanse Finale uitgesteld; Cuba in april deelnemer aan toernooi op Curaçao. (18 maart)
Halve Finale Matanzas vs. Las Tunas
Matanzas wint opnieuw en gaat naar Cubaanse Finale. (14 maart)
Matanzas neemt leiding in Cubaanse Halve Finale. (12 maart)
Matanzas wint in 11 innings, brengt Cubaanse Halve Finale in balans. (11 maart)
Matanzas voorkomt 'sweep' met 1-0 winst in Cubaanse Halve Finale. (10 maart)
Las Tunas wint ook tweede duel van Cubaanse Halve Finale. (8 maart)
Las Tunas wint opener tweede Cubaanse Halve Finale. (7 maart)
Kwartfinale Las Tunas vs. Santiago de Cuba
Las Tunas wint opnieuw en gaat naar Cubaanse Halve Finale. (4 maart)
Las Tunas neemt leiding met nieuwe shutout in Cubaanse Kwartfinale. (2 maart)
Las Tunas boekt shutout-zege in hervatting laatste Cubaanse Kwartfinale. (28 februari)
Halve Finale Granma vs. Pinar del Río
Granma wint opnieuw en bereikt Cubaanse Kampioensfinale. (27 februari)
Granma neemt derde voorsprong in Cubaanse Halve Finale met ruime zege. (25 februari)
Pinar del Río komt weer langszij in Cubaanse Halve Finale. (24 februari)
Granma herneemt leiding in Cubaanse Halve Finale. (23 februari)
Pinar del Río wint ruim in tweede duel Cubaanse Halve Finale. (21 februari)
Cuba: 1e Halve Finale gestart; Laatste Kwartfinale over week verder. (20 februari)
Kwartfinale Matanzas vs. Cienfuegos
Matanzas 'sweept' Cienfuegos en bereikt Cubaanse Halve Finale. (17 februari)
Kwartfinales Cuba tijdelijk onderbroken; 2 teams naar Halve Finale. (12 februari)Game 6: Granma vs. Matanzas

Beide teams kregen een kans de score te openen in de eerste inning, maar slaagden daar niet in.

Voor Matanzas sloegen Yadil Mujica Díaz en Ariel Sánchez Sánchez een honkslag met één uit op starter Leandro Martínez Figueredo in de eerste helft van de eerste inning. De ploeg kreeg de honken vol met twee uit toen Jefferson Delgado Castañeda vier wijd kreeg, maar zij bleven allemaal achter.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg Granma's lead-off hitter Roel Santos Martínez vier wijd, waarna Osvaldo Abreu Sánchez een honkslag sloeg op starter Noelvis Entenza González. Santos bereikte het derde honk toen er een dubbelspel werd gemaakt, maar strandde daar.

Matanzas kreeg geen scoringskansen in de volgende twee slagbeurten, maar Granma opende de score in de 2e3. Met één uit sloeg Roel Santos Martínez een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde hij op een tweehonkslag van Raico Santos Almeida. Hierna kreeg Carlos Benítez Pérez vier wijd, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

In de 1e4 sloeg Bárbaro Erisbel Arruebaruena Escalante een honkslag met twee uit voor Matanzas, maar hij bleef achter op het eerste honk. Arruebaruena is een ervaren speler die met Cuba deelnam aan zowel de Haarlemse Honkbal Week (2012) als het World PortTournament (2013), de twee grote internationale toernooien in ons land. Hij nam met de Nationale Ploeg van Cuba ook deel aan de World Baseball Classic in 2013. En in 2014 speelde hij kort in de Major League voor Los Angeles Dodgers na in 2013 Cuba te hebben verlaten. Hij werd in februari 2014 gecontracteerd voor vijf jaar, startte het seizoen in Double-A, maar maakte een maand later zijn Major League-debuut. Echter, hij keerde terug naar Triple-A en werd daarna teruggestuurd naar Single-A na te zijn betrokken bij een bench clearing-brawl. Erisbel Arruebaruena speelde in 22 Major League-wedstrijden, waarna hij het hele seizoen 2015 in de Minor Leagues uitkwam. In mei 2016 werd hij door de Dodgers geschorst en eind 2017 speelde hij in slechts acht wedstrijden op Rookie League-niveau. Hiij speelde daarna niet in 2018 en werd in juli van dat jaar 'released'. In 2019 werd hij de eerste voormalige Major Leaguer die terugkeerde in de Cubaanse Serie Nacional.

In de 2e4 opende Guillermo García García voor Granma met een honkslag, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Iván Prieto González, maar bleef ook achter.

In de vijfde inning werd een Matanzas-loper uitgeschakeld bij een steelpoging van het tweede honk. Granma kreeg lopers op het eerste en tweede honk met één uit in hun vijfde, maar een dubbelspel sloot de slagbeurt daarna af. En zo was het dus nog altijd slechts een 1-0 voorsprong voor Granma na vijf complete innings.

Maar dat veranderde en de wedstrijd draaide om toen Matanzas tot een rally van vijf punten kwam in de 1e6. Yadir Drake Domínguez begon met een tweehonkslag, schoof op naar het derde honk op een honkslag van Jefferson Delgado Castañeda en scoorde gelijkmaker op een opofferingsslag van Yariel Duque Salgado. Met de stand nu op 1-1 nam César García Rondón de pitching over. Hij gaf een opzettelijke vrije loop aan Bárbaro Erisbel Arruebaruena Escalante zodat een gedwongen loop ontstond, maar hij kreeg de honken vol na vier wijd voor pinch-hitter Juan Miguel Vázquez Trujillo. De drie lopers scoorden daarna allemaal toen Eduardo Blanco Díaz volgde met een 'baseclearing, 3-run double' in het linksveld. De bal kwam op de grond voor linksvelder Raico Santos Almeida, maar sprong vervolgens over hem heen en rolde helemaal naar de warning track. Blanco, die op de aangooi naar de plaat opschoof naar het derde honk, scoorde vervolgens zelf met twee uit op een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn van Yadil Mujica Díaz om er een 5-1 stand van te maken. Miguel David Paradelo Aguilar naam hierna de pitching over, sloot af met een strikeout, maar het duel leek de kant opgedraaid van Matanzas.

Granma pakte een punt terug in hun zesde slagbeurt. Guillermo José Avilés Difurnó begon met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Guillermo García García en scoorde op een 'double play-grounder' van Iván Prieto González.

Granma scoorde weer een punt in de zevende toen Roel Santos Martínez homerde met één uit. Volgende slagman Osvaldo Abreu Sánchez kreeg vier wijd, wat tot een werperswissel leidde. Naykel Yoel Cruz Saldívar nam het over, maar gooide vier wijd op Raico Santos Almeida. Hij werd hierna gesteund met een dubbelspel, maar Granma had de achterstand teruggebracht naar 5-3.

Matanzas had lopers op het eerste en derde honk achtergelaten in de 1e7, waarna een loper op het eerste honk strandde in de 1e8.

In de 2e8 werd het een nieuwe wedstrijd, want Granma kwam langszij. Guillermo José Avilés Difurnó begon met vier wijd en Guillermo García García sloeg een honkslag, wat weer werd gevolgd door een werperswissel. Joel Suárez Hernández beklom de heuvel en hij zag de lopers opschuiven op een opofferingsstootslag van Iván Prieto González. Hierna scoorde Avilés op een opofferingsslag van Yulián Rafael Milán Santos. Midvelder Eduardo Blanco Díaz maakte een prima aangooi naar de plaat, maar catcher Andrys Pérez Garcia miste de bal. Wanneer hij de bal wel goed had verwerkt had Avilés mogelijk uitgeweest. Maar nu scoorde hij en op de fout schoof García op naar het derde honk. Volgende slagman Miguel Antonio González Puente kreeg vier wijd, waarna Roel Santos Martínez een puntscorende honkslag afleverde om de stand op 5-5 te brengen. Een strikeout einde de slagbeurt.

In de 1e9 werd Matanzas op rij uitgeschakeld door closer Joel Mojena Machado.

In de 2e9 opende Raico Santos Almeida voor Granma met vier wijd, waarna hij in scoringspositie kwam na een honkslag van team-captain Carlos Benítez Pérez, wat weer voor een werperswissel zorgde. Jonder Martínez Martínez nam het over, maar de 42-jarige veteraan kreeg de honken vol toen hij Guillermo José Avilés Difurnó raakte met zijn eerste worp. Designated hitter Guillermo García García volgde met een 'walk-off single' in diep rechtsveld (zijn vierde honkslag in het duel) en bracht Santos over de plaat met het winnende punt.

Matanzas was onttroond als kampioen en Granma veroverde hun eerste titel sinds het seizoen 2017-2018.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.